Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Шта то уопште значи? Па понуда и потражња су темељ цивилизације. Све ово благостање које данас уживамо настало је захваљујући једном тихом и неприметном процесу економске калкулације који се одвија на тржишту, а који није могућ без њега. Ако желимо да нешто буде добро, онда га управо треба "препустити" понуди и потражњи.

Uh, temelj civilizacije ako se pod civilizacijom smatra pocetak industrijske revolucije. Ja ne bih tako olako odbacio dostignuca antickog svijeta gdje koncept ponude i traznje nije jos bio ni predmet filozofske spekulacije. I dostignuca drevnih vremena ma kako rudimentarna izlgedala danas ipak su bili podloga za dalji napredak civlizacije do dolaska tog velikog pomaka razvojem kapitalizma i industrijske revolucije, danas vec mozemo pricati i o tehnoloskoj revoluciji. 

Znas kako je to bilo u drevnim vremenima. Sve velike civilizacije su nastale u blizini vode, jer voda je bila strateski resurs bez kog ne bi bila moguca proizvodnja hrane i stvaranje ostalih dobara. A u ono vrijeme kad nije bilo privatnika, osim par izuzetno bogatih trgovaca, praviti objekte koji ce uspjesno kanalisati vodu i usmjeravati je svrsi kojom je sluzila nije bilo moguce bez velikih resursa. Jedini subjekt koji je mogao omoguciti dovoljno finansijskih sredstava i radne snage bila je drzava. Eto ljudi drevnih vremena su uspjesno gradili sisteme za iskoristavanje vode i tako je civilizacija isla ka svom putu do koga smo dosli danas. Danas svaki iole jaci privatnik moze da finansira ako mu se prohtje akvadukt ili sistem za navodnjavanje, ali u ono doba takvi projekti su bili ekvivalentni danasnjem CERN-u pa cak i mnogo skuplje. 

То је мени веома занимљива тема. Лично много волим науку, свемирска истраживања итд. Али...

Видиш, овај свет је тек једном ногом закорачио из беде и очаја у којима је човечанство живело хиљадама година. Још увек има људи који умиру од глади и живе у крајњој беди. И ми сви се често с` правом над тим бринемо и желимо да се поправи.

Е сад, то је питање приоритета, само што то мало ко примећује. Ти свемирски и остали програми су веома скупи. Значи да је неко морао да одлучи да је важније играти се Стар Трека и потрошити милијарде за лет на Месец и истраживање Марса и Јупитера, него неким сиротим људима дати посао и шансу у животу. Без обзира што неизмерно волим те ствари, јасно ми је да су урађене "преко реда". Приоритети на планети Земљи су другачији. За неке ствари још није дошло време. А тржиште је веома добро у одређивању економских приоритета и решавању таквих проблема.

Са друге стране, занимљиво је да кад неки богати предузетник троши свој лични новац супротно томе то одмах сви примете и приговарају му како се "луксузира док деца у Африци немају шта да једу"... Али кад то ради "света држава" онда никаквих проблема нема...

Isto bi se moglo reci i za kvantnu mehaniku u svojim povojima, da je bila nepotrebna pored svih problema koje je covjecansto imalo tad i ima ga i danas. Pa ipak saznja iz kvantnog svijeta cine danas okusnicu tehnologije. Ko kaze da razumjevanje makrosvijeta nece imati isti ili slican efekat u buducnosti?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Тржиште је веома добро за краткорочну алокацију ресурса и одређивање краткоричних приоритета, али је слепо за све што не може да донесе краткорични профит.

Па нисам уверен у тај аргумент... Као што рекох - тржиште је веома добро у одређивању приоритета. Што свакако значи да би неке ствари морале да сачекају на ред, као нпр. лет на Месец. Али то је добра ствар. Значи да би прво биле решени хитни проблеми, као нпр. "гладна деца Африке". Колико год волим те "дугорочне пројекте", стварно немам приговор на то да мало "причекају" да решимо хитније ствари.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да је имао мало ревноснијег надређеног, не би му дозволили да "губи време" на нешто што није у "плану и програму". Срећа па су неодговорни...

Иста ствар и у компанијама, Све зависи од културе у организацији и надређених. Има и оваквих и онаквих. Код физичара углавном постоји велика слобода, као и код академских компјутераша. Те две заједнице нису уопште толико лоше за креативност, само што су, ко што написах, мало превише одвојене од стварног света. Идеално би било кад би више сарађивали са индустријом, а да задрже сличан ниво слободе. Хемичари, био-нано-фенси-технолози и остала истрипована братија су доста крући и њих бих ја све послао код неког капиталистичког газде на преваспитавање. :)

Подели на овим сајтовима

А имају најгору социјалу, здравство и дофакултетско образовање у развијеном свету. Што нам ништа не говори о социјали, здравству и образовању, већ само о томе да у САД нешто дебело не ваља у спровођењу. Код Швеђанки то ради некако. Водим те да се увериш кад дођеш у госте. :)

Па не ваља зато што кад помешаш тржиште и субвенционисање онда добијеш најгори могући кронизам. Европљани су у тим областима потпуно укинули тржиште па су добили медиокритет, што наравно није добро, али функционише на неком средњевековном нивоу. Кронизам не функционише, већ постаје машина за усисавање пара из буџета, цене одлазе у стратосферу, а квалитет пада. То видиш у америчком образовању, здравству, социјали итд.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па нисам уверен у тај аргумент... Као што рекох - тржиште је веома добро у одређивању приоритета. Што свакако значи да би неке ствари морале да сачекају на ред, као нпр. лет на Месец. Али то је добра ствар. Значи да би прво биле решени хитни проблеми, као нпр. "гладна деца Африке". Колико год волим те "дугорочне пројекте", стварно немам приговор на то да мало "причекају" да решимо хитније ствари.

Cudi me da spominjes gladne u Africi. Njih se obicno doticu socijalisti, kad napadaju kapitalizam da juri samo profit i ne misli na siromasne i gladne. Ko bi trebao da rijesi pitanje siromastva u Africi i kakvu relaciju imaju siromasvo u Africi sa ulaganjem drzava u neke projekte?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Европљани су у тим областима потпуно укинули тржиште па су добили медиокритет, што наравно није добро, али функционише на неком средњевековном нивоу.

Шта функционише на средњевековном нивоу? Европско здравство и образовање? Мислим да си то прочитао код неког од ових твојих либер-талибана, јер ниси могао да видиш у пракси. :)

Не кажем да ми се свиђа у потпуности ова пансоцијализација образовања и здравства и да нема неке јако лоше стране, али ти га баш дебело претера. :)

Подели на овим сајтовима

Па не ваља зато што кад помешаш тржиште и субвенционисање онда добијеш најгори могући кронизам. Европљани су у тим областима потпуно укинули тржиште па су добили медиокритет, што наравно није добро, али функционише на неком средњевековном нивоу. Кронизам не функционише, већ постаје машина за усисавање пара из буџета, цене одлазе у стратосферу, а квалитет пада. То видиш у америчком образовању, здравству, социјали итд.

Uz sve moguce mane koje moze imati, evropsko zdravstvo je ubjedljivo na vrhu, moze da mu parira jedino jos Japan. Ja sam sve do sad mislio da je i kanadski zdravstveni sistem poprilicno dobar dok nisam vidio da se i tamo ljudi sa teskim bolestima suocavaju sa problemina placanja bolnickih racuna kao u SAD, ako si zdravstvno osiguran u jednoj provinciji, moli se Bogu da ne obolisu drugoj. Ako je sta srednjevjekovni koncept, onda je to definitivno mogucnost da zbog teskog oboljenja bankrotiras ili u jos gorem slucaju umres zbog nemogucnosti lijecenja. 

Подели на овим сајтовима

Европљани су у тим областима потпуно укинули тржиште па су добили медиокритет, што наравно није добро, али функционише на неком средњевековном нивоу.

Гризли, мислим, стварно. :) Ово је потпуно занемаривање реалности.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Cudi me da spominjes gladne u Africi. Njih se obicno doticu socijalisti, kad napadaju kapitalizam da juri samo profit i ne misli na siromasne i gladne. Ko bi trebao da rijesi pitanje siromastva u Africi i kakvu relaciju imaju siromasvo u Africi sa ulaganjem drzava u neke projekte?

Што те чуди? Па социјалисти су одговорни за гладне у Африци, не капитализам. Њих би требало да буде стид да то уопште помињу.

Сиромаштво у Африци решиће се као и свуда на свету - капитализмом. Када се отарасе разних диктатора и почну да поштују права и слободе појединца.

Релација је следећа - поменути државни пројекти финансирају се капиталом који би иначе био уложен тамо где је то било приоритетније. Предузетници би тај капитал уложили тамо где им се највише исплати, тј. на основу економских приоритета. Тражили би нове могућности, повољне услове да направе нешто. Један од критеријума за то је цена рада. Тамо где су људи сиромашни, плате су мање. И ето прилике да се нешто добро уради - што аутоматски решава проблем сиромаштва.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Сиромаштво у Африци решиће се као и свуда на свету - капитализмом. Када се отарасе разних диктатора и почну да поштују права и слободе појединца.

I kad se otarase islamiskih manijaka i plemenske svesti. Ima tu jos mnogo da se radi da bi bilo iole normalno, jer u nekim zemljama cak ni nemas drzave tj. drzava ne funkcionise, ne radi bukvalno, vlast podeljena izmedju lokalnih plemenskih poglavica sa kalasnjikovima koje se medjusobno tuku i pirati.  

Подели на овим сајтовима

Гризли, мислим, стварно. :) Ово је потпуно занемаривање реалности.

Ево са` ћу, само да довршим Маи Таи...  ;)

Изгледа да је претерао.  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...