Jump to content

Изабран нови румунски епископ у Вршцу

Оцени ову тему


Препоручена порука

Саопштење Светог синода Румунске православне цркве
Нови јерарх у Србији и нови свети Румунске цркве
 
2022-07-09

 

 
img-93ad75de1a802ef387a45c5e41c9704c-v.jpg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=630%2C177%2C0%2C116
 
Свети синод Румунске православне цркве изабрао је тајним гласањем патријаршијског викарног епископа синајског Јеронима (Креца) за епископа Дакије-Феликса. Сједница Синода одржана је 4-5. јула 2022. године у Великој сали Патријаршијског двора у Букурешту под предсједавањем Његовог Блаженства патријарха румунског Данила, преноси basilica.ro.

Дачко-феликсовска епархија са катедром у граду Вршцу формирана је 1999. године на територији савремене Србије за удовољавање духовним потребама Румуна који тамо живе. Има око 40 цркава уједињених у 6 намјесништава. Дана 12. фебруара 2001. године, епископ Данијел (Стојенеску) је постављен за администратора епархије. Од 17. фебруара 2022. године катедра је остала упражњена након премештаја Његовог Преосвештенства Данила на мјесто викара Епархије девинско-хунедоарске. Дачко-феликсовска епархија има јурисдикцију над румунским православним заједницама у Србији и директно је потчињена румунском патријарху.

 

„Ова епархија је консолидована, са вредним народом, са великим црквама, а Румунска православна црква у Вршцу је на корак од Српске православне цркве“, рекао је патријарх Данило после избора Његовог Преосвештенства Јеронима за епископа дачко-феликсовског.

 

На истој сједници Синод је одлучио да се у црквени календар унесе и празник Преноса моштију Светог Димитрија Басарбовског (Новог) у Букурешт. Празник ће се у Румунској цркви обиљежавати 13/26 јула, почев од 2024. године.

 

Међу осталим одлукама које је донио Синод су и усвајање текстова синаксара, акатиста и службе Светом Варсануфију Оптинском (дан прославе је 1/14. април); текст службе Светом Григорију Палами (дан прославе – 14/27 новембар) и текстови молитава за мир, који ће бити уврштени у Служебник, Требник и Молитвеник.

Извор: https://etos.press/post/6776

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...