Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прељуба је грех неслободног са неслободном, односно мужа који има закониту жену, са женом која има свог мужа, или пад слободног са заузетом, или обрнуто.

Прељуба је повреда и скрнављење туђе и своје брачне постеље. Ако су оба лица неслободна онда обоје истовремено скрнаве и своју и туђу постељу, не чувајући у свом законитом браку веру и љубав...
Владика Антоније

Шта мислите о прељуби и како би сте реаговали да вам се нешто тако деси, да ли она утиче на здравље човеково и да ли је има данас више ниго икад и све друго што вам падне на памет.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Na zdravlje utice tako sto neko moze postati nosilac raznog venericnog ordenja.Ako je osoba preosetljiva i ima izrazen Super Ego,moze da padne u klinicku depresiju od osecaja krivice,ili cak,ne daj Boze nikome,u psihozu.

Sto se preljube tice,apsolutno se slazem sa Napoleonom,kao i sa antickim zakonodavcima.Ogromna je razlika izmedju muske i zenske preljube.Ravnopravni,mozda jesmo,ali jednaki nismo.Zato se ne kaze polna ravnopravnost,jer je pol prirodna kategorija.Kaze se rodna ravnopravnost,

jer je rod drustvena kategorija.

Elem,iz novog Porodicnog zakona,koji je stupio na snagu 1.jula 2005,je izbacena obaveza vernosti.Ako ga restriktivno tumacimi,a izuzeci se moraju tako interpretirati,u gradjanskom pravu(izvan crkvenog prava)preljubu je zakonodavac explicitno dozvolio.

Izvinjavam se zbog digresije.Naime,ja sam porasla u muskom drustvu.I uvek se vise druzim sa muskinjem,nego zenskinjem.Nema monogamnog muskarca,da se ne lazemo.Jedino,ako se poneki nadje karakteran.Nadjite mi takvog i ja cu vam reci da to nije muskarac,ili da je taze mladozenja.

Sto pre zene to shvate,bice im lakse.Licno sve sto ocekujem od partnera jeste da bude dovoljno pametan da se ne hvali svakom u kafani,da to ne bude javno,da ne ponizava mene i decu.Ako ne saznam,svaka mu cast!Ako saznam,daj Boze samo da se mnogo ne jedim.Nikada,ali nikada,ne bih napustila oca svoje dece,ili napustila decu i ostavila ih samo sa njim,samo zato sto je on imao neobavezan sex sa nekom tamo,koja je pristala da bude objekt zadovoljstva ozenjenom coveku.I ona je ta,koja je ponizena i iskoriscena.Naravno,ne bih oprostila kontinuiranu prevaru,da mu ja kuvam,perem,peglam i ostale bracne duznosti,a da on voli neku drugu.Da se ujutru probudi pored mene i prvo na nju pomisli,i da se uvece pokrije

pored mene,a ona mu bude zadnja misao pre nego utone u san.

Sa zenama je drugacije.Ako je zadovoljna emotivno,sexualno,socijalno i intelektualno,ona nece varati.Zena trazi kompenzaciju kad vara,i zena se

zaljubljuje.Sem toga tu je i fertilitet.Svaki muz mora da bude siguran da ne podize tudje potomstvo.

Dakle,nije svaka preljuba ista.

Jednom sam bila prevarena.I oprostila sam.Istog dana,kada sam saznala.A saznala sam od drugih.Nema veceg greha,kaze moja baka,nego reci zeni ili devojci da je partner vara.Licno mislim da to saopstavaju ljubomorni,zavidni i maliciozni.Takav trac je atak na neciju porodicu.Taj neko nije samo neciji partner/ka,vec pre svega neciji roditelj.Da,saopstila mi je jedna zena.Njoj nista nisam rekla.Samo sam odmahnula rukom i rekla:"Prica narod!"

Znala sam da je istina.Znali smo se godinama,bio je rodjeni rodjak mog najboljeg druga.Malte ne,smo rasli zajedno.Znala sam sve njegove lose osobine,ali ja sam njega volela!Sta cu kad volim mangupe!Otisla sam u njegovu studentsku sobicu,bio je krevetu jos,skuvala mu kafu,prinela.Legla

pored njega i pocela da placem.On me je zagrlio,i rekao:"Pa,ti znas..."Kasnije sam ga napustila jer je morao da ode iz mog grada,zbog finansijske situacije svojih roditelja,ja sam bila mlada i finansijski zavisna i nisam mogla da cekam.Ali,ostao mi je prijatelj,koji uvek dozna,kad ja imam problem i

uvek dodje...

Sto se mene tice jedan bivsi mi je rekao jednom:"Tebi muskarci mogu da zamere dosta toga...Ali,za jedno ti kapa dole!Kad si s nekim ti si samo s nekim!"

Подели на овим сајтовима

Naravno,ne bih oprostila kontinuiranu prevaru,da mu ja kuvam,perem,peglam i ostale bracne duznosti,a da on voli neku drugu.Da se ujutru probudi pored mene i prvo na nju pomisli,i da se uvece pokrije

pored mene,a ona mu bude zadnja misao pre nego utone u san.

A kako ces ti da znas na koga on pomisli kad se probudi ili pre nego zaspi?

Sto se teme tice, prevara,ukljucivala ona fizicko sjedinjavanje muskarca i zene ili ne, upucuje na kukavicluk,sebicluk i lazljivost osobe koja vara,a uz put ,ako se za nju sazna, gubi se poverenje i postovanje te osobe. A bez te dve stvari zajednicki zivot sa nekim je vise prezivljavanje.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не слажем се с тобом, Изида. Мушкарац баш као и жена не треба да врши прељубу. Управо зато што жене размишљају тако као ти, мушкарци се понашају као да је за њих прељуба природна ствар. Од тренутка кад жене, најпре мајке своје синове, престану да сматрају као да мушкарац буквално "има право на прељубу", а нема то право уистину, тада ће жене почети да се понашају као личности, тада ће бити равноправни.  

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Izida legendoooooo,ko bi reko ! Kakva pamet ,svaka cast ! Kamo srece da te zene poslusaju ma lepota bi bila na ovom svetu !

Za ovo imas pice u svakoj kafani od mene (posto smo malo dalje salji ti meni piskalni racun da ti refundiram troskove )

:cmizdrenje: :cmizdrenje: 0409_feel klapklap klapklap klapklap klapklap :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

bio je davno na netu jedan prelep odgovor bas na pitanje preljube, kad nadjem postavicu.

Izidino razmisljanje mi je blisko, u kom smislu?

Mi ne mozemo da "oprostimo" preljubu, jer smo MI poverdjeni, nasa sujeta i to je u vecini slucajeva uzrok "neoprastanja".

Ali preljuba je nesto toliko duboko i ostavlja toliko dalekosezne posledice, da to sto je nase veliko i velelepno "ja" bilo povredjeno potpuno nebitno.

"kako je smeo da me prevari", vise govori o nasoj povredjenoj sujeti nego o istinskoj ljubavi i brizi za dusu onog drugog.

Kada definisemo ljubav, onda drugacije gledamo i na preljubu.

Sta znam, nekada bih rekla da nemam problema da predjem preko preljube, nekako dozivljavala sam je olako, pa onda sam se cudila sta je to zbog cega ljudi ne mogu da "oproste" onom koji vara.

Nisam doduse ni razumela potrebu za varanjem, "putuj igumane ne brigaj za manastir". Ako ti se svidi neko drugi,treci, siroko ti polje, ja hocu celog coveka, ostaci bilo koga mi ne trebaju, spremna sam dati celu sebe, to isto i trazim. Ne zelim kvazi resenja, kompromise.

Ako mi neko nije pre svega najbolji prijatelj, ako nekome pre svega ne mogu da se predam u potpunosti i da podelim sa njim i najstrasniju misao koja mi padne na pamet i ako nisam spremna da sa nekim idem do kraja pa kud puklo da puklo, ja u to ne ulazim, to za mene nije brak i to za mene nije veza. Komad namestaja mi ne treba, ni neko da ga setam i da me zabavlja.

Iz tog ugla preljuba izgleda sasvim drugacije...

Sam fizicki akt je tu manje bitan

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

А да вас видим сада : ДА ЛИ БИ СТЕ МОГЛИ ДА ОПРОСТИТЕ???

Подели на овим сајтовима

? ?? ??? ????? ???? : ?? ?? ?? ??? ????? ?? ????????????

nemam šta da oprostim jer na kraju krajeva i nije prevario mene, nego vara sebe

oprostila da, ponovio istu stvar, otišla i to  je to...kome bolje široko mu polje poklon

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Naume brate, da li mozemo unapred govoriti o necemu, sve je to filozofija i to je jedna velika unutrasnja borba, ko uopste ima zelje volje end svesti da se "bakce" unutrasnjom borbom.

Ko bi mi rekao da bi u roku od odmah oprostio, ne bih mu poverovala, ako je musko pogotovo.

Oprostiti je jedno, a biti od kamena drugo. Ne mogu da zamislim da nekog ne moze da pogodi, da neko ne bude povredjen i da ne oseti i ne prodje kroz hiljadu i jedno stanje svesti. Od zelje za osvetom, do besa, do hiljadu i jedne misli tanane...

Sta je za tebe oprostiti? praviti se blesav?praviti se kao da se nista nije dogodilo?

To nije oprostaj...

Oprostaj nije "e dobro, ja sam toliko velikodusan da cu zaboraviti sve", covek se mora suociti sa sobom, ako "oprosti" samo zato sto mu je tako lakse da se uljuljka u svoju pravednost to je gora varijanta. Ako je covek iskren prema sebi i bori se sa sobom, pitanje je koliko dugo ce se ta borba odvijati i na koji nacin.

Samo da ponovim moje misljenje, sta je to sto nas boli kod prevare? Ako te boli to sto se neko "usudio" da tebe povredi, da te "izneveri", da pogazi tvoja osecanja, eto ti si "ja sam njoj toliko dao i toliko je voleo i toliko se zrtvovao a ona meni tako", takav stav sigurno nije hriscanski i protiv njega se valja boriti jer je to po meni samo sujeta i nista osim sujete...

Apriori oprastanje je opet problem sam po sebi, uvek je lakse izigravati zrtvu pa i u svojoj glavi i uljuljkivati se u svoje ego tripove.

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

prođeš kroz sve te borbe, kako ja u šali kažem kroz 7 krugova pakla  :smiley:, odlučiš da zaista oprostiš, na kraju krajeva i dobri ljudi ponekad učine lošu stvar, no dok se  ne nađeš u situaciji da se to de si, ne može se ni govoriti o tome

no postoji opet nekoliko vrsta preljuba, fizička i emocinalna...fizička se da oprostiti ova druga je po meni mnogo, mnogo gora

najstrašnije je što muškarci, a i mnoge žene prave razliku između sexa i ljubavi, nema tu razlike, no o ovoj temi bi mogli da filosofiramo do besvesti i nigde ne bismo stigli

u braku, van braka ne bitno

7 zapovest dada

Blud i svaka necistota... da se ne spominje medju vama, kao sto dolikuje svetima  A.Pavle

do viđenja poklon

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Lazarice, kratko, jasno i pravo u metu!

poklon

Samo kada bismo se mi borili sa samima sobom, gde bi nam bio kraj!

Nije problem sto neko pada, svi mi padamo svakog trena, ali ako se predamo i time se koristimo kao izgovorom i ne borimo sa sobom, dzaba sve.

Spremnost da se ide do kraja, ni vise ni manje...

dada

Подели на овим сајтовима

Па што се тиче мене after_silence ако би којим случајем чуо или недао Бог затекао жену

с другим стварно не знам...мислим да не би реаговао као што би требао један православац,

а можда и би и себе изненадио па би остао миран, а што се тиче опроштаја нема шта

да ту мислим, боље би било свако на своју страну а још боље да то буде све у миру, без икаквог

насиља. Добро си рекла да има ту велике унутрашње борбе која би се раније или касније појавила.

И наравно да би то утацало на целокупно стање човека и духовно (ако није утрвђен у вери) и

емоционално ''што је горе'' како рече Лазарица. Углавном последице би биле огромне.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...