Jump to content

Šta je hula na Duha Svetoga?

Препоручена порука

Huliti na Duha Svetog značiti pripisivati Njegova dejstva duhu neprijateljskom, kako kaže Veliki Vasilije.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je hula kad namerno maskiras svetlost Duha.

Hristos je na Krstu rekao oprosti im Boze ne znaju sta cine.(nisu bili svesni ko je)

A hula je kad ti sigurno znas i takav krenes protiv Boga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
Čak iako je takav čovek, zbog svojih grehova, potčinjen demonu, on ipak, iz straha Božijeg, neće poslušati neprijatelja, koji će pokušati da ga baci u očajanje.

Procitao sam negde ranije da je ocajanje najvisi stepen greha (11.stepen valjda).
Sve je bolje od ocajanja,iz njega proizilazi samoubistvo. 
Подели на овим сајтовима

Kad se pogleda riznica od 1 veka pa na ovamo, stvarno je šarenolika i uvek negde nadješ utehu.

U tom smislu stvarno u pravoslovlju ne postoji isključivost.

Žaloste me neka braća odavde koji ismejavaju prečudne Pute Gospoda koji zove sve ka sebi.

Hriste Sine Božji ko će se spasiti? Hristos: Onaj koji veruje u mene. Samo to je dovoljno Gospode? Hristos: Samo to.

Nekako tako je izgledao dijalog kad je Bogorodica postavila pitanje Sinu i Gospodu svom.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да старац Тадеј рече-једини неопростив грех је грех непокајања (ако такви одемо пред лице Господње). Ово је најближе мом схватању. Остало су јуридичка наклапања. А ко се каје-то само Господ зна...

Можда је то непокајање баш хула на Духа светог, у смислу да је непокајање одсуство жеље да се мењамо, воља да останемо овакви грешни и несавршени. Због тога се то не опрашта, не јер Бог не жели нешто да опрости, већ зато што не жели да дира у људску слободу да се нешто (не)жели... Тако се мени чини бар, скорз се слажем са тобом.  

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Можда је то непокајање баш хула на Духа светог, у смислу да је непокајање одсуство жеље да се мењамо, воља да останемо овакви грешни и несавршени. Због тога се то не опрашта, не јер Бог не жели нешто да опрости, већ зато што не жели да дира у људску слободу да се нешто (не)жели... Тако се мени чини бар, скорз се слажем са тобом.  

I ja tako razumem.

Nepokajanje u smislu da covek jednostavno ne zeli da bude u zajednici sa Bogom i bliznjima.

Sa tog aspekta pakao i ne postoji kao izraz bozije kazne coveku,vec kao izraz covekove slobodne volje,licnog izbora.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je u Svetom Pismu dvoje koje Bog ne oprašta.
Hula na Duha Svetoga (ne dao Bog!) je jedna a druga se pominje
još u Starom Zavetu, i jedna je od 10 Zapovesti:

"Ne uzimaj uzalud Ime Gospoda Boga svojega, jer neće Bog oprostiti onome ko uzme Ime Njegovo uzalud".

Zbog ove reči 'uzalud' i njenog raznorodnog tumačenja, koliko znam 

Jevreji su odlučili da Sveto Ime Njegovo ne uzimaju nikada 'u usta',

već su imali druge reči kojima su se 'potpomagali'.

Elem, ako bi se ova dva od Boga ne oprostiva greha stavila u paralelu,

koji bi zaključak mogli da izvedemo?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Procitao sam negde ranije da je ocajanje najvisi stepen greha (11.stepen valjda).

Sve je bolje od ocajanja,iz njega proizilazi samoubistvo. 

Upravo. Zato jedan jeromonah izriba sestru koja mu je tražila blagoslov da slika onu ikonu o abortusu rečima - Bog nikad ne očajava!!! Upamti to! Ta ikona nije pravoslavna pa makar je svi stavili u hramove!

Mislim na ovu ikonu

hristovplac.jpg

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Upravo. Zato jedan jeromonah izriba sestru koja mu je tražila blagoslov da slika onu ikonu o abortusu rečima - Bog nikad ne očajava!!! Upamti to! Ta ikona nije pravoslavna pa makar je svi stavili u hramove!

Mislim na ovu ikonu

hristovplac.jpg

Ovo ja nikad nisam video kao ikonu ali jesam video ovo slično (samo razlika u tehnici slikara) u jednom "posteru" gde upozorava broju abortusa koji se godišnje dešava u srbiji)

Inače oko samoubistva....pitam se šta je veći greh, ne roditi dete(ubiti ga) radi svog komfornog života ili uraditi samoubistvo?

Da li je teži greh živeti komforno pa "gaziti preko leševa"(čak i ubiti) ili u trenucima slabosti izvršiti samoubistvo..... (samo proširujem opcije) Ne želim još da tvrdim ništa....

Подели на овим сајтовима

Da li je teži greh živeti komforno pa "gaziti preko leševa"(čak i ubiti) ili u trenucima slabosti izvršiti samoubistvo..... (samo proširujem opcije) Ne želim još da tvrdim ništa....

Грех је грех . Ако промашиш мету, зар је битно да ли си је промашио за пар сантиметара или за метар. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ovo ja nikad nisam video kao ikonu ali jesam video ovo slično (samo razlika u tehnici slikara) u jednom "posteru" gde upozorava broju abortusa koji se godišnje dešava u srbiji)

Ja sam video ovo kao ikonu u manastiru Djunis

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Грех је грех . Ако промашиш мету, зар је битно да ли си је промашио за пар сантиметара или за метар. 

Sve vreme ove teme je poveden razgovor o samoubistvu kao hula na Duha Svetoga koja je neoprostiva.

Pa ja sve vreme pravim paralele i imam pitanja u tom smeru....

Подели на овим сајтовима

Vec je bila veoma dobra i korisna rasprava, malo starija, na ovu temu. Pogledajte. Mozda da Marti spoji?

https://www.pouke.org/forum/topic/1004-%C5%A1ta-je-hula-na-duha-svetoga/page-7

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...