Дејан Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Јер ако је тачно да је наше праштање као ужарено угљевље на главама наших непријатеља онда онда следи да љубав онима који су у паклу само задаје бол и да им наше молитве никако неолакшавају муке већ супротно. Grome, definitivno treba da zaobidješ davanje saveta ljudima koji su novi u veri Ja da ne znam da si pravoslavan pomislio bi da si neki sektaš istočnjački Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Grome, definitivno treba da zaobidješ davanje saveta ljudima koji su novi u veri Ja da ne znam da si pravoslavan pomislio bi da si neki sektaš istočnjački Не позивам ја никога да верује слепо у оно што пишемо ти и ја и овај што је истину нашао у пиву. Нека проверавају свако учење, Да не буде после...мене су преварили. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 7, 2014 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Samoubistvo je hula na Duha Svetoga,osoba nema kad da se pokaje,i samim tim svesno se odrice od Spasitelja..jer tako? onda ako i čeka sa pokajanjem pa ga smrt prestigne? to mu onda dođe kao samoubistvo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 na stranu što je Grom izneo nepravoslavno učenje, to mi i ne smeta al mi smeta što ograničava Boga Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Интегра , није на нама да иком судимо ,већ је на нама да свима праштамо и да се молимо за њих .Бог је тај који по својој великој милости одлучује о сваком појединцу. Треба се молити за сваког. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 onda ako i čeka sa pokajanjem pa ga smrt prestigne? to mu onda dođe kao samoubistvo? Naravno da to nije ni izbliza isto. Ko previse ceka da menja svoj zivot na bolje, pa ga - ne daj Boze - pretekne smrt, ipak nije pohulio na sam zivot, ako nista drugo. Zato takvo stanje, iako samo po sebi nije dobro, ne moze nikako da se poistoveti sa samoubistvom... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 11, 2014 Пријави Подели Написано Јул 11, 2014 da ali izmedju ova 2 stanja koja si pomenuo ja bih kao zajednički element izdvojio zakopavanje talanta tj. vraćanje one ulaznice Bogu (što je Ivan Karamazov vraća u Braći Karamazovima) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Октобар 26, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2017 Хула на Духа Светога се неће опростити ни на овом свету, ни на оном (Матеј 12:32) Свети Атанасије Велики, Исидор Пелусиот Свето Писмо нам објављује да је Христос у неизрецивом јединству двога. Он је Бог и човек. Јер је Реч постала тело (Јован 1:14). И тако, Сам Христос назива Божанство Речи Духом Светим, како је и Самарјанки казао: Бог је Дух (Јован 4:24), човечанство Речи Сином Човечијим, јер говори:сада се прослави Син Човечији (Јован 13:31). И Јудеји, који су одувек жалостили Бога, у односу на Христа упадали су у безумну хулу. Једни, саблазнивиши се телом Његовим, тиме, што је Он Син Човечији, сматрали су Га пророком, а не Сином Божијим, и укоревали су га јер је јео и пио (Матеј 11:19). И њима је Он даровао опроштај; јер је тада тек почео проповед, и за свет је било немогуће било да поверује у Бога, Који је постао човек,. Зато Христос и говори: И ако ко рече на Сина Човечијег то јест, на тело Његово, опростиће му се (Матеј 12:32). Јер осмељујем се да кажем, да чак ни божанствени ученици нису имали потпуно схватање Његовог Божанства, док на њих није сишао Дух Свети у Дан Педесетнице; чак после Васкрсења, видевши Га, једни Му се поклонише, а други посумњаше (Матеј 28:17), међутим, нису били због тога осуђени. Али ономе ко је хулио на Духа Светога, то јест , на Божанство Христово, и говорио да помоћу Веелзевула кнеза ђаволског изгони ђаволе (Лука 11:15), неће се опростити ни у овом веку, ни у будућем. Треба знати, да Христос није рекао: Не опрашта се ономе који је хулио и покајао се, који хули, то јест, који пребива у хули. Јер право покајање разрешује све грехове. Понекад се грешник, по Промислу Божијем, подвргава несрећама, невољама, болестима јер кроз то, Бог га, на нама непознат начин очишћује, и ако онај који је искушаван захваљује, то ће за благодарност примити награду. А ако не благодари, осудиће се и за оне грехе, за које је трпео казну и поврх тога биће подвргнут одговорности за неблагодарност. Зато, ко греши у нечему пред људима, тај има много случајева за добијање опроштаја. Јер ко греши једном човеку и чини добро другом човеку, тај се оправдава самом том природом против које грешио. Али хула на Духа јесте неверје, и нема друге могућности за добијање опроштаја, као учинити се верним; и грех безбожја и неверја се не опрашта ни овде, ни у будућем веку. (115, 731-732)-Свети Атанасије Александријски (Велики) Хула на Сина Човечијега може бити опроштена зато што Га онај који хули, опада до оног тренутка, док, по слепилу духовних очију, не види да се у Лицу Његовом несхватљивим начином, Божанство сјединило са пропадљивим телом, то јест, опада Га по невиђењу сакривеног Божанства у Њему. Али када очисти душу своју, то, схвативши оваплоћење Божанства, постане верујући и тиме избегава осуду. Али што се тиче хулитеља на Духа Светога, то они показују јавну злобу и незахвалност, јер се противе очигледним делима Божијим. Тако су Јудеји, иако су јасно видели, да је Исус Христос Божанском силом исцељивао болесне и изгонио демоне, тим нису мање говорили да је Он то чинио силом Веелзевула, кнеза ђаволског. А хула која се тиче Божанства. Не може бити опроштена. (115, 731)-Свети Исидор Пелусиот Извор: http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/hula_na_Duha.htm Поуке о Духу Светоме су саставни део Старог и Новог завет. Али о чему заправо говори Христос-Бог када каже "Не Хулите на Духа Светога"; "изaђе цариник из храма пун Духа Светога"; дотакла је Христа жена и Христос осети како Дух изиђе из њега и жена се излчи тада, рече јој он "велика је вера твоја"... ? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука