Jump to content

Šta je hula na Duha Svetoga?

Препоручена порука

Као што "веро мер" не постоји, односно непознат је људима, тако је непозната и спознаја, у ком човеку, коликом снагом Обитава Дух Свети.

Хула на Духа Светог, јесте осим наведених, прецизних одређења, и хула сваког човека....Ми не знамо ко је крштен Духом Светим, а ко не, а Бог нас кроз живот води кроз различите прилике. Тако, замислите ситуацију, да некога прво питамо да ли је крштен или не, а онда ћемо формирати своје мишљење?

Да не би о томе размишљали, далеко једноставније је разумети да су сви људи света деца Бога Тројединог, из Кога Дух Животворни Исходи, па према написаном се и понашати. Надаље јесте и чињеница да су путеви Господњи непознати нама људима, па самим тим не знамо шта је Мили Бог Наумио, како са нама, тако и са онима којима се обраћамо. Па и у самој Светој Литургији, молимо се за сваки град, за сваког човека, и које знамо и које не знамо, и крштене и некрштене...Бог Зна шта ће и како ће са свима...

Христовом Љубављу волети сваког, речима и срцем испуњеним Духом Светим Животворним и сведочити ту Љубав, а све ради Бога Оца Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог...

Ма једноставно да једноставније бити не може....

:cmizdrenje:

stadaradim

:drugarstvo:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Andrej mislim da je ovo sto si napisao malo van zljeba.

...

Ne moze inelektualizam i mudrovanje na istorijskom nivou da ima ontolosku tezinu. Niti bilo kakvu tezinu greha.

Sta sad neko ko kaze nema istorijski dokaza da je Hristos postoja taj huli na Duha Svetoga??? Ne ide to tako.

Пријатељу aquilo, праштај, али из чега што сам написао си ово закључио? Нити сам рекао нешто попут овога што си навео, нити се с тим слажем. Управо сам навео јеванђелске речи да се чак и хула на Христа опрашта - а не опрашта се хула на дарове Светог Духа не кроз било какву когнитивну него кроз делатну акцију, попут рецимо самоубиства. Извини брате, али имам утисак да ниси баш најпазивије прочитао оно што сам написао. Свакако, према твојим закључцима, видим да се уопште нисмо разумели.

gringrin :)

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Није ми јасно зашто је речено "Опростиће се хула на Сина Божијег,али се неће опростити хула на Духа Светога"?Да ли ово неко може да ми обајсни?

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Није ми јасно зашто је речено "Опростиће се хула на Сина Божијег,али се неће опростити хула на Духа Светога"?Да ли ово неко може да ми обајсни?

Хула на Сина Божијег ће се опростити јер хулити се на Христа може из не знања, не разумевања ко је Христос итд...

На другом месту Христос каже да њега Господом нико не може звати него Духом Светим. Или другим речима, нико истинско познање Бога не може имати него кроз преумлење, преображњење које је у Духу Светоме. Кад човек има Духа Светога он онда познаје Бога истински, он зна шта је воља Божија за исупуњење човековог циља, он зна шта је грех, она зна да треба покајање кад се греши, он зна све у свему шта треба пред Богом чинити...Па ипак он то не чини, заглиби се у греховим жељама и оне у њему преовладају. Такав човек неће онда Бога уствари радије, него чини супротно. Јер нема греха којег Бог не може и неће опростити ако човек хоће да се покаје. Па стога следи да се хула на Духа Светога неће опростити ради тога јер онај ко хули на Духа Светога тај неће Бога, тај неће покајање тај неће обожење.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Хвала 0205_whistling

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

а не опрашта се хула на дарове Светог Духа не кроз било какву когнитивну него кроз делатну акцију, попут рецимо самоубиства.

Otkud znaš?

Zato sto je samoubica stavio samo sebe u apsolutni centar svog zivota. Zato i bezi od trpljenja bilo koje vrsta

i oce instant kartu za "Elizijum". Ali Elizijuma nema, nema magicnih polja gde rastu rajske vocke i gde nema teskoca nego se rajsko stanje stice tako sto se ovde na zemlji voli Onaj drugi i zbog koga se nose svi tereti i muke ovoga sveta. I onda to ta ljubav postaje raj vec ovde a ne bezanija u neke magicne livade i oblake.

Jer onaj ko imalo voli NE BEZI od muke.

Подели на овим сајтовима

strogo uzevši,Duh Sveti je duh života....duh istine,utešitelj....znači neko ko svesno,svim silama ubija,laže i u isto vreme uživa u tome......slobodnom voljom....taj huli na Duha Svetog

И ја мислим да је ово хула на Духа Светога. Тај човек постаје прави ђаво, али и таквих има.

Подели на овим сајтовима

Хула на Духа Светог јесте одбијање покајања као начина повратка у истинити начин постојања. Покајање је увек слободан акт човекове воље, а никада присила одозго. Онај човек који одбацује покајање јесте онај који хули на Духа Светог, јер ускраћује себи једини начин да дође до вечног постојања у Богу а то је кроз покајање које започиње и савршава Дух Божији. Бог-Дух Свети позива човека да уђе у заједницу с њим, али га не присиљава. Човек је увек слободан (самовластан) да одбије и саму могућност заједнице, што заправо и јесте грех у свом суштинском значењу. Пошто Бог не жели никога на силу да смести крај себе, човек који не жели да се каје заправо хули на Духа. Зато се хула на Светог Духа не може да опрости ни на "овом ни на оном свету". Ако бисмо (као што се у многим књижицама може срести) "хулу на Духа Светог" поистоветили са каквим конкретним грехом доћи ћемо у опасност да једну личност Свете Тројице претпоставимо осталој Двојици (у овом случају личност Духа).

Подели на овим сајтовима

а не опрашта се хула на дарове Светог Духа не кроз било какву когнитивну него кроз делатну акцију, попут рецимо самоубиства.

Otkud znaš?

Zato sto je samoubica stavio samo sebe u apsolutni centar svog zivota. Zato i bezi od trpljenja bilo koje vrsta

i oce instant kartu za "Elizijum". Ali Elizijuma nema, nema magicnih polja gde rastu rajske vocke i gde nema teskoca nego se rajsko stanje stice tako sto se ovde na zemlji voli Onaj drugi i zbog koga se nose svi tereti i muke ovoga sveta. I onda to ta ljubav postaje raj vec ovde a ne bezanija u neke magicne livade i oblake.

Jer onaj ko imalo voli NE BEZI od muke.

Нисам читао целу тему, али пред овим речима правим дубок поклон!

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...