Jump to content

Омилија владике Атанасија Јевтића: "Примат" Светог Јована Богослова над апостолом Петром

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 57 минута, Кратос рече

Ne bato gde je Hristos tu je Crkva.ko god da je ovo reko je omašio vanserijski.

A, Hristos je tamo, gde je ispovedanje Petrovo, da je on Sin Boga Zivoga.

Onda je sasvim ocekivano, da je katolicka Crkva svuda tamo po vaseljeni , gde je i 'ispovedanje Petrovo'.

Tako je rekao sv.Maksim Ispovednik :

„Bog i Gospod svih rekao da je Katoličanska Crkva pravilno i spasonosno ispovedanje vere u Njega!“

To je taj 'kamen vere.

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2017 at 20:55, Bokisd рече

A, Hristos je tamo, gde je ispovedanje Petrovo, da je on Sin Boga Zivoga.

Onda je sasvim ocekivano, da je katolicka Crkva svuda tamo po vaseljeni , gde je i 'ispovedanje Petrovo'.

Tako je rekao sv.Maksim Ispovednik :

„Bog i Gospod svih rekao da je Katoličanska Crkva pravilno i spasonosno ispovedanje vere u Njega!“

To je taj 'kamen vere.

Siva je teorija ali vječno zeleno je drvo života. Puštam vas da izmišljate što najmaštovitija objašnjenja i legende o pravoslavnosti sv. Avgustina i sv. Amvrosija i njihovim učenjima koja navodno nisu imali šta do činjenja sa "rimohrišcanskom halucinacijom papizma" a pronalazim s druge strane ne manje zaprepašcujuce činjenice koje samo potvrdjuju ono što sam vec naveo o sv. Vojtjehu. provjeravam kakav status ima kod vas papa Inokentije I a nalazim da se on smatra pravoslavnim svetiteljem, crkvenim Ocem i "pravoslavnim papom" ma šta god to značilo. Usprkos tome što je to ustvari DOKAZANO prvi kodfifikator i glavni utemeljivač i rodonačelnik cijele te priče o papama i papinstvu koju je sa te "teoretske" Jevandjeljske osnove shvacajuci to sasvim "bukvalno i preozbiljno" tačno onako kao što vi to tvrdite krenuo dalje sprovodeci je tvrdo u praksi i boreci se za respektovanje tih svojih pravomoci za koje je vjerovao da mu iz titula rimskog biskupa i autoriteta nasljednika sv. Petra s pravom pripadaju i iznudjavajuci je silom i pritiskom od svih drugih biskupa, što je najbitnije, bez obzira na geografski položaj i jurisdikciju i svaki sljedeci papa sve do pape Franciska svoju poziciju zahvvaljuje njemu.  Zaveo je u crkvi subordinaciju medju sobom i ostalim biskupima, ukinuo kolegijalnost, sabornost i imao viziju eklisijalnog monarhizma kao temelja uredjenja odnosa u Crkvi  koju je smatrao ispravnom. No, ni ja ona ovakve stvari nemam više nekog komentara, mislim da ron nije ni potreban. Takva "zona sumraka". Stvarno nisam to čak ni ja očekivao, hvala sv. Vojtjehu da si me uputio kud se okrenut ií šta potražit. Jedino objašnjenje zašto je i on i uz sve to ostao "pravoslavan" i "nezcenzurovan" je isto to kao i kod sv. Avgustina i sv. Amvrosija bio je prevelik zalogaj da bi ga se samo prosto "zdeletovalo". Bili bi iz tog veci problemi nego korist, ustvari ko od običnih pravoslavnih vjernika ustvari tačno i zna ili je čitao kako je on ustvari živio, šta je mislio, naučavao i kako se ponašao.

No što se mene tiče ja mogu samo reci:

Axios! Axios! Axios!

Da li cete to moci reci vi sa mnom, nakon što se obeznamite s tim svim što sam vam ukratko naveo, to ja ne znam.

To se upitajte vi sami sebe kao pravoslavci, ja sam katolik.

A to su izvori:

https://orthodoxwiki.org/Innocent_I_of_Rome

https://cs.wikipedia.org/wiki/Inocenc_I.

PDF

Ondřej Trepeš

Roma locuta – causa finita.

Autorita papežství počátku 5. století prizmatem dopisů Inocence I

http://tinyurl.com/yc98wfw3

Подели на овим сајтовима

Sada se vrtiš u krug i sve nas vrtiš u krug. Opet pitam, gde u Jevanđelju eksplicitno stoji da je Petar imao primat nad drugim apostolima? Daj mi taj citat odmah sada ako možeš, konkretno taj citat koji tebi znači da je Petar dobio primat nad drugim apostolima. Hajde molim te nemoj da ti je teško da postaviš samo taj citat bez okolišanja i opisivanja bilo čega.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Sada se vrtiš u krug i sve nas vrtiš u krug. Opet pitam, gde u Jevanđelju eksplicitno stoji da je Petar imao primat nad drugim apostolima? Daj mi taj citat odmah sada ako možeš, konkretno taj citat koji tebi znači da je Petar dobio primat nad drugim apostolima. Hajde molim te nemoj da ti je teko da postaviš samo taj citat bez okolišanja i opisivanja bilo čega.

Tačno tamo gdje je to sveti pravoslavni papa Inokentije našao. Tamo to traži i ti! :) 

Подели на овим сајтовима

Znači ne postoji taj citat u Jevanđelju. Pa ko to još nije znao.

Ja te lepo zamolim a ti tako. Hajde još jednom da bi ti bilo bolje:

Molim te da mi postaviš citat iz Jevanđelja koji smatraš da pokazuje Petrov primat nad drugim apostolima. Koji je to citat iz Jevanđelja po kom Petar dobija primat nad drugim apostolima?

Samo je potrebna hrabrost da postaviš taj citat. Imaš li je?

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Molim te da mi postaviš citat iz Jevanđelja koji smatraš da pokazuje Petrov primat nad drugim apostolima. Koji je to citat iz Jevađelja po kom Petar dobija primat nad drugim apostolima?

Postoji: Ti si Petar Stijena .... itd. Ali neophodno ga je razumjet tačno onako kako ga je razumio sveti pravoslavni papa Inokentije I

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Molim te da mi postaviš citat iz Jevanđelja koji smatraš da pokazuje Petrov primat nad drugim apostolima. Koji je to citat iz Jevađelja po kom Petar dobija primat nad drugim apostolima?

Ne samo to', nego treba jasno pokazati primat apostola Petra nad drugim apostolima i kroz neku pricu u Delima apostolskim i kroz poslanice apostolske.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

Ali neophodno ga je razumjet tačno onako kako ga je razumio sveti pravoslavni papa Inokentije I

Potrebno je da razumeš tačno kako sam ja razumeo. (Kada bi svi tako pričali gde bi svet bio.) Zato ni jedan Sabor nije debatovao o tome, a do kraja ovog veka trebalo bi da se to razreši.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2017 at 22:23, Milan Nikolic рече

Potrebno je da razumeš tačno kako sam ja razumeo. Zato ni jedan Sabor nije debatovao o tome, a do kraja ovog veka trebalo bi da se to razreši.

To nije moj problem. To dalje objasnite ili pravoslavnom papi svetom Inokentiju I ili pravoslavnim vjernicima.

Kod nas to nije nikakav problem kad nijedan Sabor nije debatovao o tome. O papinskim ovlastima kod nas sabori ne raspravlůjaju.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

To nije moj problem. To dalkje objasnite ili sv. pravoslavnom papi Inokentiju ili pravoslavnim vjernicima. Kod nas to nije problem kad nijedan Sabor nije debatovao o tome.

Ne može nečija rečenica da bude dogma bez saglasnosti Sabora i potvrde Crkve kroz praksu. Zato sam ti još ranije rekao da zvučiš kao svi drugi raskolčići koji se pozivaju na citate. To se zove ,,apsolutizacija jedne stavke na štetu cele dogme''. Pogledaj raskolnike po svetu, svi tako rade, pa zašto i ti?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Inače, Rimska Crkva je priznala da je učinila kanonski prestup zato što je uvela Filiokve u Simvol vere. Pa priznajte da ste napraviti isti prestup i sa uvođenjem primata kakvog imate.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ne može nečija rečenica da bude dogma bez saglasnosti Sabora i potvrde Crkve kroz praksu. Zato sam ti još ranije rekao da zvučiš kao svi drugi raskolčići koji se pozivaju na citate. To se zove ,,apsolutizacija jedne stavke na štetu cele dogme''. Pogledaj raskolnike po svetu, svi tako rade, pa zašto i ti?

Ali to je vaš sveti papa Inokentije prvi sproveo u praksu i oživotvorio kao crkvenu dogmu? Nije valjda da sad imaš nešto i protiv pravoslavniíh svetitelja? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Ali to je vaš sveti papa Inokentije prvi sproveo u praksu i oživotvorio kao crkvenu dogmu? Nije valjda da sad imaš nešto i protiv pravoslavniíh svetitelja? 

Gde si to video? Da li si možda to sanjao? Odakle tebi takve nepojmljive stvari, kakva je to dramaturgija i ostrašćenost protiv istočne vere?

Makar da te je malo sram. ,,Ti si Petar stena''. Kakvo je to objašnjenje za primat nad svim apostolima? Možeš li ti da zamisliš šta sve pojedinac može da izvuče iz Jevanđelja da zasnuje svoju vrstu vere? Pa ne znam šta da kažem, sramota me je samoga sebe umesto tebe.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Jednostrano, jednostrano, jednostrano. Kanonski prestup je uvesti neku praksu za vaseljensku Crkvu jednostrano.

Pa sad objasnite mi kako je moguce da je on kod vas svetiteljem kad ja na osnovu toga što sam pročitao vidim da je sistematski gradio ono što vi nazivate papinskom svejeresi, papinskim globalizmom itd. i prvi se sjetio da te stihove iuz Jevandjelja primjeni na sebe kao biskupa Rima i traži od svih ostalih da mu se to prizna. Ja pošto sam toliko dugo ovdje na forumu i znam šta vi smatrate pravoslavnim a šta nepravoslavnim učenjem ili orthodoxiom, orthopraxom i heterodoxiom, prema tome šta je on radio, ne nalazim čak ni da bi se mogao nazvati pravoslavcem, pravoslavnim mirjanom, vjernikom a kamo li pravoslavnim svetiteljem.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...