Jump to content
  • Поуке.орг инфо
    Поуке.орг инфо

    Упокојио се протођакон Владо Микић

      Протођакон београдске Саборне цркве у пензији Владо Микић упокојио се у Господу у навечерје празника Светог великомученика Георгија, у петак, 5. маја 2017. лета Господњег. Опело блаженоуснулом протођакону Владу Микићу биће служено у Цркви Светог Томе на Новом бежанијском гробљу у среду, 10. маја, у 14:30 ч, а сахрана је у 15 ч на истом гробљу, објавили су његови најмилији на фејсбук страници блаженоуснулог оца Влада. 




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Вјечнаја памјат! Образац анђеоске ђаконске службе: приближавао нам је умилно Царство небеско! Паки и паки нека се Господу моли за све свја!

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Његово читање Јеванђеља је нешто што је толико посебно да немам речи. Надам се да има негде на интернету снимак.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    МОЛИТВА ЗА УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ

    Помињите учитеље своје. (Јевр. 13, 7).

    Боже разума, Боже чудеса, живи увек текући Источниче премудрости! Молим Ти се помени у Царству Своме преминулог учитеља мог Владу Микица који је просветлио ум мој и настанио у срцу моме дух премудрости и разума, дух заједништва и темељности, дух правде, истине и добродетељи. Молим Ти се Владико буди му милостив у гресима његовим; ублажи, опрости и отпусти му сва сагрешења која је учинио у животу своме речју, делом, помишљу, у знању и незнању. Подај му свети Дародавче, милошћу Твојом, штедрошћу Твојом за сва старања његова за наш духовни напредак; обаспи га благом милошћу Твојом за благо његове поуке, за корисност његових савета и уразумљивања која је сејао и настањивао у умовима и срцима нашим као блага семена; узврати му за сва блага небесним и вечним Твојим благом, да види у Теби Боже лицем к лицу вечну истину и да се озарује и насладјује трисијајућом Светлошћу Њеном у бесконачне векове у Царству Твојем. Амин.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Протођакон београдске Саборне цркве у пензији Владо Микић упокојио се у Господу у навечерје празника Светог великомученика Георгија, у петак, 5. маја 2017. лета Господњег. Опело блаженоуснулом протођакону Владу Микићу биће служено у Цркви Светог Томе на Новом бежанијском гробљу у среду, 10. маја, у 14:30 ч, а сахрана је у 15 ч на истом гробљу, објавили су његови најмилији на фејсбук страници блаженоуснулог оца Влада. У загрљај Творцу отишао је један од највећих уметника нашег времена, чувени интерпретатор духовне музике, педагог, солиста ПБПД, непоновљив уметник несвакидашњег гласовног дара који је нашу културу задужио небројеним трајним аудио и видео записима духовне и националне музике, као и признањима која су га сврстала у сам врх музичке елите. Свештенство београдске Саборне цркве служило је у недељу, 7. маја, у наставку свете Литургије, помен новопрестављеном слуги Божјем. Нека Господ о. Владу подари рајска насеља и вечан спомен у Царству Небеском. У наставку је биографија о. Влада Микића, као и линк ка неким од најлепших духовних песама у интерпретацији блаженоуснулог о. Влада:

    Биографија блаженопочившег протођакона Влада Микића

    Владо Микић, рођен је 1940. године у селу Велика Обарска (Бијељина), од оца Цвијетка и мајке Петре. Богословију је завршио у Призрену, где се први пут сусрео са црквеним и духовним певањем.

    Као студент Богословског факултета у Београду, паралелно је учио соло певање код врсних педагога, Анастаса Анастасијевића и Јелке Стаматовић.

    Још у току школовања, па до краја овоземаљског живота, Владо Микић се непрекидно бавио уметничким радом, како солистичким наступима, тако и педагошким радом.

    Одмах по завршетку средње школе, а у току студија, постао је члан и солиста факултетског хора, потом солиста „Првог београдског певачког друштва“, затим „Мадригалиста“, „Обилића“, „Лоле“, „Хора РТС“... Као солиста, уз многе хорове и ансамбле, представљао се публици широм света. Наступао је у Америци, Канади, Аустралији, Италији, Аустрији, Немачкој, Француској, Енглеској, Пољској, Грчкој, Турској, Русији, Ватикану, као и широм Југославије.

    Извео је и снимио бројне композиције са разним ансамблима. Крајем 1990. године је основао и први професионални мушки камерни хор код нас, који га је, као нераздвојна целина, успешно пратио на бројним гостовањима, како код нас, тако и у свету.

    Владо Микић је задужио нашу културу као педагог, али посебно и као репродуктивни уметник несвакидашњег сјаја и вредности, који се ретко рађа и којим српска култура може само да се поноси. Радећи упорно на светоотачком светосавском продубљивању богатог духовног наслеђа нашег поднебља и живећи с њим, Владо Микић је деценијама претакао његову најтананију лепоту са извора, како својим ученицима, тако и милионима одушевљених слушалаца широм света. О томе упечатљиво говоре и сведоче бројне критике.

    Тешко је набројати све пригоде, хуманитарне концерте и друге прилике на којима је Владо Микић наступао без хонорара. То га, поред осталог, описује и као изузетно хуману личност која је, кроз своју уметност окренута човеку, коме тако дарује оно најлепше - љубав, преточену у песму успевану лепотом његовог гласа.

    На најбољи начин је светска јавност, посредно, захваљујући Влади Микићу, упознала нашу националну особеност и духовност, поетику, књижевност, националну мисао, опредељење, религију, историју, традицију нашу укупну културу", стоји у писму академског друштва "Обилић", са којим је Владо Микић, такође, мноштво пута наступао.

    Никада не заборављајући своје корене, Владо Микић је обишао скоро цео свет, представљајући нас на најдостојанственији начин, како пред обичним светом, тако и пред највећим државницима света: Њеним височанством Шпанском краљицом, председником УН Лерес де Куељаром... Учествујући на скоро свим значајним домаћим и интернационалним манифестацијама (обележавању 2000 година хришћанства у Москви, обележавању 850 година од оснивања Сент Андреје, Мокрањчевим данима, обележавању 300 година сеобе Срба, обележавању косовске битке), доживљавајући овације и добијајући признања сваке врсте, достојанствено и без превелике рекламе, наставља своју солистичку и истовремено педагошку каријеру.

    Данас се наша првославна духовна музика слуша широм света, управо захваљујући њеном успешном представљању овог изузетног и непоновљивог уметника који је пренео и ван наших граница.

    Много је оних који су се са православљем и српском духовном музиком први пут сусрели управо на концертима Владе Микића.

    На најбољи начин интерпретацију Владе Микића осликао је, у једној од многобројних критика, познати немачки критичар и музиколог господин Штајн који је, након што је чуо нашег уметника написао у"Mittelbazerische Zeitung": "Код нас би се тек морала потражити катедрала која би била на располагању тако снажном и великом гласу, одличном певачу и врхунском уметнику, гoсподину Протођакону Влади Микићу. Када бих борвио три дана у Бограду, два пута бих отишао у катедралу, а само једанпут у оперу".

    И поред многобројних понуда ансамбала и дискографских кућа широм света, Владо Микић остао је доследан свом основном опредељењу. Извео је и снимио бројне композиције и записе, са разним ансамблима, а и самостално.

    Бројна признања и похвале, како у нашој земљи, тако и у иностранству, сврстале су Владу Микића у сам врх музичке елите која нас достојно представља широм света.

    Владо Микић je oдржао велики број концерата широм наше земље и широм света. Снимио је велики број трајних аудио и видео записа духовне и националне музике самостално, као и са разним хоровима и ансамблима, како у земљи, тако и у иностранству.

    радио словољубве

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...