Jump to content

JESSY

ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
 • Број садржаја

  50010
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  322

Репутација активности

 1. Волим
  JESSY got a reaction from ronin in Bitka za otete bebe: „Ne možete vi da krečite koliko ja mogu da slikam“   
  Murale je slikala zamišljajući sebe kao prolaznika koji će da to ugleda i da se barem na trenutak zapita. Slikarku je duboko uznemirilo što njen rad neko sabotira.
  „Imate grupu ljudi, koje ti murali čine srećnim, koji su time našli način da kažu nešto – i vi im to oduzmete. To me je baš naljutilo, jer umetnost ne možete da im oduzmete. Ja mogu sutra zameniti zid slikama na platnu i napraviti izložbu. Država ti ne daje odgovore, tužilaštvo ti ne daje odgovore, sudovi ne daju odgovore. Onda ti na smislen način skreneš pažnju na temu, ali dođe neko i prekreči ti i to. Ali ne mogu oni toliko brzo da kreče koliko ja mogu da slikam“, poručuje umetnica.

   
  Kao majka i građanka, lično se oseća kao da se ta priča i njoj desila – jer je Srbija ostala bez mnogo stanovnika njene generacije, priča Jelena.
  „Neko je mogao biti moj kum, moj najbolji prijatelj, moj muž, moja ljubav. Ostali smo bez naših građana, pa imam jak osećaj nepravde da se ta priča i meni desila, a ne samo njima kao biološkim roditeljima“, kaže nam.
  Jelena takođe poziva svoje kolege „da se malo probude i da dođu da pomognu“.
  „Kad bi se svi slikari ove zemlje probudli na taj način, što šta bi promenili – ne bi bilo slobodnog zida u Srbiji“, zaključuje Jelena Obrenović Damjanović.
  Podsetimo, prema tvrdnjama udruženja roditelja nestalih beba, više hiljada dece je navodno lažno proglašeno mrtvim. Ovi slučajevi se najviše vezuju za osamdesete i devedesete godine prošlog veka.
  Organizacije su više puta izrazile sumnju da su bebe navodno bile prodavane u zapadnim zemljama.
  https://zadovoljna.nova.rs/njena-prica/gerilska-borba-za-otete-bebe-kome-smetaju-jelenini-murali/
   
 2. Волим
  JESSY got a reaction from ronin in Bitka za otete bebe: „Ne možete vi da krečite koliko ja mogu da slikam“   
  „Dok sam slušala emisiju, imala sam potrebu da pomognem tim ljudima. Sebi sam rekla: ‘Ako ikad budem mogla da pomognem slikama, ja sam tu’. Onda sam čula da je Ana tražila muralistu i osetila sam se kao da me je pozvala imenom. Tada smo uradili prvi mural u Rumi. Upoznala sam se sa svima i jako su mi se dopali ti ljudi. Rešila sam da im slikam jedan mural mesečno, u svakom gradu gde nađu“, priča nam Jelena.
  Slikarka kaže da je oduševljena roditeljima, koji su povezani u jednu veliku porodicu. Uprkos tome što je bilo negodovanja što su izašli na poslednje izbore, Jelena to vidi kao potpuno opravdano.

  A njeni radovi izazvali su burne reakcije – a mural u Sremskoj Mitrovici je čak delom prekrečen.
  „Ne znamo ko je okrečio taj mural. Nalazi se preko puta pogrebnog, koje je ostalo dužno odgovore majkama i očevima u ovoj aferi. Preko puta je porodilišta koje je takođe ostalo dužno odgovore. Naravno, dužna im je i država i svi mi. Dok sam radila mural, imala sam veliku podršku ljudi, nijednu ružnu reč. Loš komentar možemo da vidimo samo na internetu“, tvrdi Jelena.
   
 3. Волим
  JESSY got a reaction from ronin in Bitka za otete bebe: „Ne možete vi da krečite koliko ja mogu da slikam“   
  Jelena muralima šalje moćnu opomenu.
    „Umetnost danas je pod velom politike – postoje politički podobni umetnici i umetnost i oni koji to nisu“, govori za Zadovoljna.rs Jelena Obrenović Damjanović, akademska slikarka koja je pokrenula gerilsku akciju oslikavanja murala po čitavoj Srbiji, tražeći pravdu za roditelje otetih beba.
  Zbog osetljive teme koju slika, Jelenin rad je nekima zasmetao, ali ona poručuje da neće stati. U saradnji sa Udruženjem roditelja nestalih beba Vojvodine, ova umetnica je do sada naslikala potresne i opominjuće murale u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Zemunu, Voždovcu.
  U planu je još barem deset lokacija na kojima Jelena planira da oslika snažnu poruku nesrećnih roditelja.
  „Ja muralima pričam njihovu priču – a na tužilaštvu, sudovima i institucijama ove zemlje je da ono što neko tvrdi otkrije da li jeste ili nije. Ovi ljudi jednostavno vise u vazduhu s pitanjem da li jeste ili nije. Umetnost je takva da nikoga ne optužuje – meni je drago da mogu na ovaj način da doprinesem. Ta vrsta angažovane umetnosti fali našoj zemlji“, priča Jelena.
  A sve je počelo kad je, radeći u Norveškoj, slušala emisiju u kojoj je Ana Pejić, predsednica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, podelila svoju ispovest.
  Ana je 24. avgusta 1988. godine u Sremskoj Mitrovici carskim rezom rodila devojčicu. Bila je sreda, a obećali su joj da će dete moći da vidi u petak. Međutim, tada su joj rekli da je beba preminula. Ana je oduvek sumnjala u to, a 2015. je rešila da proveri dokumentaciju. Kod matičara su joj rekli da je rodila devojčicu 24. avgusta 1988. godine sa jednim JMBG brojem, a da joj je umro dečak sa drugim JMBG brojem.
   
   
 4. Тужан
  JESSY got a reaction from Драшко in Zašto se u porodilištima viče na žene   
  25. 06. 2021. 
  Trudnice iz Vranja tvrde da su dobijale batine u porodilištu
  Protiv četiri ginekologa iz vranjskog porodilišta vodi se postupak pred Osnovnim sudom zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći, a zaprećena zatvorska kazna za ovo delo može biti od tri meseca do tri godine. U poslednjih pet godina, podneta je još jedna krivična prijava protiv ginekologa iz ZC Vranje za isto krivično delo ali je, kako nam je rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, odbačena kao neosnovana.
    Vranjsko porodilište FOTO: Infovranjske
  Uzimanje mita, naplaćivanje medikamenata koji po zakonu treba da budu besplatni i akušersko nasilje su najveći problemi u vranjskom porodilištu, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 68 žena a koja je rađena u okviru Škole digitalnog novinarstva Fondacije "Slavko Ćuruvija", pišu Infovranjske.
  Istovremeno, načelnica ginekologije u Vranju Gordana Đorđević tvrdi da nije upoznata sa takvim slučajevima, ali da se seća slučajeva da same porodilje često nanose fizičke povrede medicinskom osoblju.
  Većina anketiranih žena navela je da je u toku porođaja doživela verbalno nasilje, a jedna od njih je navela da je lekar u toku porođaja šamarao.
  Načelnica ginekologije vrnjske Bolnice Gordana Đorđević kaže da se tako nešto dešavalo pre možda 30 ili 50 godina, ali da sada to nije tako.
  - One neće da napnu tog trenutka i onda može da se drmnu malo, da se isprskaju vodom i tako. Nije šamaranje nego je čisto to rađeno da se prizovu sebi, jer se one pogube, a taj je trenutak presudan. Tog trenutka, ako uguše svoje dete, ko će posle da bude kriv? - pita Đorđević.
  Ona tvrdi da medicinsko osoblje na porođaju trpi povrede od strane porodilja, i da je jednoj doktorki žena u toku porođaja slomila rebro, tako što ju je udarila nogom a da je druga porodilja nedavno lekara ujela za ruku.
  - Mi to ne objavljujemo kao što one rade. One hoće da se porode, da dođu, dobiju dete i da ne trpe ništa. Mi maksimalno pokušavamo da obezbolimo porođaj da što manje budu u porođajnoj sali, ali ne znam šta ove mlađe generacije očekuju - kaže načelnica.
  Komentarišući podatak iz ankete da se medicinsko osoblje na porođaju ne predstavlja porodiljama imenom i strukom, i ne upoznaje ih sa intervencijama u toku porođaja, Đorđević objašnjava da one na prijemu potpisuju saglasnost za sve zahvate koji će im biti rađeni tokom boravka na odeljenju.
  U razgovoru za InfoVranjske, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame koji se bavi pravima majki i porodilja kaže da su ta prava ista kao i kod ostalih pacijenata.
  - Imaju pravo na informisanu odluku, pravo na objašnjenje procedure, na punu informisanost o sopstvenom zdravstvenom stanju i za bilo šta da se uradi njihovom telu potrebna je verbalna dozvola. Dok prava pacijenata dobro funckionišu u drugim sferama, čini mi se da su porodilje specifična grupa za koje kao da zakoni ne važe objašnjava Ružičić.
  Skakanje po stomaku
  Imena lekara i delovi priča izuzeti su zbog zaštite identiteta žena koje su učestvovale u anketi.
  - Posle carskog, bez igde ikoga, drskim tonom mi je rečeno da sledeći put tražim drugog doktora, i da me on neće poroditi nikako. Jer doktoru nisu date pare, koje je on očekivao. Jako bedno i jadno, i ponižavajuce za jednu novopečenu mamu koja ne zna gde se nalazi, i kojoj je dete doneto tek nakon 4. dana da ga vidi!
  - Skakanje na stomaku, ne znam gde je to normalno ali u Vranju jeste.
  - Nisam dobila ni pomoć posle carskog reza da ustanem, niti da se prebacim sa operacionog stola na krevet, odmah nakon buđenja iz anestezije.
  - Moje iskustvo je pozitivno. Doktorka i babice su mi objasnile proceduru, disala sam kako treba. Najvažnije je biti stabilna tokom porođaja i slušati savete. To je moje mišljenje.
  - Na održavanju trudnoće sam ležala nedelju dana. Morala sam da dam doktorki 20 evra da bih dobila tokulizu jer sam krvarila i bilo je ,,nije ti ništa”, a ja u 24 nedelji trudnoće.
   
  Izvor: Infovranjske.rs 
 5. Љут
  JESSY got a reaction from Драшко in Zašto se u porodilištima viče na žene   
  Babica u beogradskom porodilištu rekla mi je na porođaju: "Ugušila se dabogda"
  ZADOVOLJNA.NOVA.RS Dan kad sam postala mama bio je najgori u mom životu. Babica u beogradskom porodilištu rekla mi je na porođaju: „Ugušila se dabogda“
 6. Зачуђен
  JESSY got a reaction from Драшко in Zašto se u porodilištima viče na žene   
  Tekst doktora Zlaje Bokuna koji je razbesneo žene u Srbiji
  ZADOVOLJNA.NOVA.RS Poznati hirurg praktično se narugao žrtvama nasilja.  
 7. Волим
  JESSY је реаговао/ла на Natasa. у Слике форумаша   
  Krstili smo dečake . 
   

 8. Волим
  JESSY је реаговао/ла на Milica Bajic у ПРИДРУЖИТЕ СЕ: Саборно читање Псалтира за добробит народа и мир у Цркви   
  Kako mi je toplo oko srca što me još ima u rasporedu. Hvala @Драгана Милошевић
 9. Волим
  JESSY је реаговао/ла на Милошшш у Православна порука, мисао дана....   
  Jedan minut iskrenog pokajanja vredi više nego ceo život proveden u nepokajanju.
 10. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  аделфат – давање прилога манастиру чиме се обезбеђује у старости или невољи боравак у њему акатист – похвална песма Богородици или неком светитељу анатема   – проклетство, искључење из цркве анахорст(а) – пустињак;испосник;човек који се повукао од света апсид – део грађевине који се састоји од полукружног зида над којим је свод   у облику четвртине лопте аркада  –  низ лукова који повезује редове стубова или стубаца аркосолиј(ум) – гроб са сводом обично уграђен у зиду арханђел – ред анђела архиволта  –  чеона површина лука, често украшена архиепископ  – први владика, епископ, предводник других епископа архиепископија  –  област која стоји под духовном управом архиепископа архијереј – у православној цркви други назив за владику (епископа) архимандрит  –  старешина манастира, највиши свештено – монашки чин у православној цркви аскет(а) – испосник, који својевољно мучи тело ради небеске награде
 11. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  бакрорез – графичка техника у којој се користи бакрена плоча барок – епоха у историји у којој се користи бакрена плоча бифора  –  дводелни прозор ведута  – изглед, слика града или предела владарски орнат – свечана двора владара Влашка –  некадашња држава на тлу Румуније између карпата и Дунава даскал – учитељ двери  –  двокрилна врата на иконостасу кроз која може да пролази при богослуженју само свештеник дензи  –  ”моленије” представа како се Богородица, св. Јован Претеча и апостоли молитвено обраћају Христу у средини деспот, деспотица – владарска титула нижа од краља диптих – две слике међусобно повезане доксат – отворен или затворен истурени део на спрату ђакон – почетни свештенички чин у православној цркви (не може сам обављати богослужење) ђаконикон –  удубљење у зиду или засебни простор с јужне стране где се чувају богослужбени предмети
 12. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  епархија  –  област која стоји под управом једног епископа или архиепископа епископ  – владика житије –  животопис, описан живот светаца жупан – једно племићко звање живописати – сликати, обично на зиду застава – орнаментални украс у рукописној књизи обичног правоугаоног облика игуман – старешина манастира идиоритмија – особеножиће у манастиру у коме је допуштено да сваки калуђер има своју личну имовину, и сам се о себи стара икона – света слика са представом Христа, Богородице и светитеља или догађаја из Старог и Новог завета иконостас – камена или дрвена преграда између олтара и осталог дела цркве, украшена,к по утврђеном реду иконама илуминирани рукописи – књиге украшене иницијалима, заставама или фигуралним представама интарзија –  уметничко украшавање предмета од дрвета уметањем парчића седефа или слонове кости ислам  – вера у Алаха као јединог бога и у нјуеговог посланика Мухамеда испосница – место где живе испосници – анахорете иницијал – украшено слово у рукописној књизи инкарнат – откривени делови тела – глава, руке и сл.
 13. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  јеванђелист – ученици Христови (Матеј, Марко, Лука и Јован) који су описали његов боравак на земљи јеванђеље – света књига са описом живота и страдања Исуса Христа јеромонах – у православној цркви калуђер који може вршити свештене радње калиграф – краснописац, вештак у лепом писању калота – плитко кубе, кружно засведена таваница камеја – резан племенити камен са испупченом фигуром канелура – уздужни плитки усек, обично полукружни, на стубу или ступцу капител – најгорњи проширени део стуба, обично лепо украшен католикон – главна црква келија – просторија у којој живи монах киворијум  – камени балдахин у олтару ношен са четири стуба киновија  – општежиће, манастирска заједница у којој калуђери живе као чланови заједничког домаћинства колонета  –  стубић, претежно украсне намене конак – манастирко здање за становање конзола  – испуст на зиду који носи неки лук или фигуру крипта –  подземна засведена просторија испод цркве или једног њеног дела ктитор – оснивач манастира, његов заштитник и велики дародавац, код православних Словена и у средњовековној Византији кубе – купола крстасти свод  – свод образован укрштањем два полуобличаста свода под правим углом квадер – камен правилно исечен купола – свод изведен у облику полулопте
 14. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  лавра – већи православни манастир првобитно: ћелија анахорета лаик – световњак, световно лице левантински –  настао у земљама Леванта – подручја у источном делу Средоземног мора литија – поворка свештеника и верника који носе иконе и црквене барјаке литургија  –  богослужење, служба божија монах – ”онај који живи сам”, усамљеник, калуђер минијатура – сликани украс у рукописној књизи наос – главни део храма, у коме стоје верници нартекс – или припрата, део цркве код улаза одвојен од наоса ниша – удубљење у зиду, обично служи да се у њу стави кип олтарски простор, олтар – најсветији део храма где се врши главни део богослужења, одвојен иконостасом од наоса општежиће – киновија, манастирска заједница у којој калуђери живе као чланови заједничког домаћинтва орнамент – украс, шара особеножиће – идиоритмија, манастир у коме је допуштено да сваки калуђер има своју личну имовину
 15. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  пандантифи – сферни троуглови озидани у угловима квадратног простора да би се добио прелаз у кружну основу параклис  – мања црква придодата уз главну цркву парапет, парапетна плоча – камене плоче, обично украшене, које су ниска преграда између ограда два стуба патријарх – титула и достојанство врховних поглавара појединих православних цркава патријаршија – област којом управља патријарх; двор у коме обитава патријарх патрон – светац коме је посвећена црква, заштитник породице певница – простор у цркви у коме појци певају црквене песме пергамент – прерађена и углачана животињска кожа, употребљава се за писање пиластер – плитак четвртаст стубац који излази из површине зида пирг – кула саграђена уз манастир за одбрану плаштаница – платно са представом Полагања Христа у гроб које се користи на Богослужењу повеља – документ којим се потврђује поклон или нека привилегија портал – главна камена врата, богато украшена скулптурама, нарочито на црквама порта – манастирско двориште приложник – дародавац припрата – в. нартекс проигуман – заменик игумана проскомидија – простор са северне стране олтара у коме се припремају часни дарови (хлеб и вино) за причешће протезис –  в. проскомидија панагија – мале представе Богородице и Христа израђене од чврстог материјала коју епископ носи на прсима параболе – поучне приче које је, по сведочењу јеванђелиста, изговорио Исус Христос
 16. Свиђа ми се
  JESSY got a reaction from Božena in Појмовник   
  рељеф – испуњени лик израђен на равној површини розета – украшени прозор кружног облика Свети Синод – управна власт у православној цркви, извршилац одлука архијерејског сабора севастократор – чин у племићкој хијерархији скит – манастир који је подређен већем монашком средишту ставротека – украшена плоча или кутија са делом часног крста на коме је Христос разапет тамбур – део куполе облика ваљка, или многоугла на коме лежи калота теологија – учење о богу травеј – посебан простор у храму који није одељен зидовима типик – у православној цркви: црквени устав, књига која одређује како треба вршити богослужење; правилник о животу монаха у манастирима триконхосни – тролисни триптих – три повезане слике, код које се две крилне слике могу преклопити преко треће која је у средини трифора – прозор раздељен са два усправна стубића на три дела, троделни обично украшен прозор фијала – мање здање у манастиру у коме се обавља освећење свећене водице флорални – цветни фреска – зидна слика израђена бојама на свежем малтеру Халкидики – полуострво са три крака у северној Грчкој хаџија, хаџи – православни хришћанин који је путовао у Јерусалим о великом посту и Ускрсу да се поклони гробу Христову хералдички знаци – грбови хрисовуља  – повеља са златним печатом цветни триод – црквена књига са службама после Ускрса црквене сасуди – предмети неопходни за богослужење – крст, путир, патена и сл. часна трпеза – сто у олтару, обично од камена, који симболизује Божији престо, Христов гроб и сто Тајне вечере шестоднев – црквена књига посвећена стварању света  
  http://svetagora.info/појмовник/
   
 17. Волим
  JESSY got a reaction from Драшко in Offtopic до миле воље   
 18. Волим
  JESSY got a reaction from Милошшш in Православна порука, мисао дана....   
  Ако је Бог увек близу, зашто бисмо се онда узнемиравали? У Њему живимо и крећемо се. Он нас носи у Свом наручју. Богом дишемо, у Бога се одевамо, Бога дотичемо, Бога окушамо у тајинству. Ма где да се окренеш, ма где да погледаш – свуда је Бог: на небесима, на земљи, у безданима, у дрвећу, у камену, у твом уму, у твом срцу. Зар Он не види да ти страдаш и да патиш? Кажи му шта те мучи и видећеш утеху, видећеш исцељење које ће исцелити не само тело него у још већој мери и страсти твоје душе...
  Чему обесхрабрење и очајање!? Тиме дајете ђаволу да вам тумачи свет, да вам он буде адвокат! Дошао је овде син Божији,а он да вам буде адвокат!? Супротставите се. Храброст је велика покретачка сила, велика енегија!!!
  ... Никада, апсолутно никада, не треба прихватати очајање и безнадежност. Бог то стање ни у ком случају није предвидео ни за једног човека. То стање је својствено само злим, демонским силама. Бог има хиљаду начина да промени свет, да промени чак и природни поредак ако је потребно.
  Али без Бога и са паклом у души неће се ништа променити.
  Св. Старац Јосиф
 19. Волим
  JESSY got a reaction from Sun14861 in Православна порука, мисао дана....   
  Нарцисистички бол је најјачи: ако удариш неког песницом, он ће ти или узвратити, или ће се уплашити и побећи, али ако га увредиш речима, то ће већ бити нарцисистичка траума. Уколико оцрниш ту представу (слику) коју он има о самоме себи - то је за њега најгоре од свега. Кажу: „Језик је без кости, али кости ломи“. Најстрашнији ударци могу се нанети језиком, а не рукама. Проведеш човека кроз процедуру „просуђивање- осуђивање-понижавање“ и он је готов. Речима човека можеш умртвити, убити. Да изненада добије мождани удар или инфаркт због онога што је чуо. То се много пута догодило.
  С друге стране љубав, доброта и топао однос у стању су да исцеле. Човек може да оздрави од љубави.
  (свештеник Николај Лудовикос)
   
 20. Волим
  JESSY got a reaction from Sun14861 in Православна порука, мисао дана....   
  (протојереј Андреј Лоргус)
  Прихватите живот какав јесте! Не маштајте да је живот непрекидна срећа нити чак да је „пола-пола“. Није тако. Живот по својој вредности је много више од среће, управо захваљујући томе што у њему има невоља и патњи. Заволети живот значи смирено прихватити дар живота са свим радосним и тешким тренуцима. Дар живота, дар стварности је нешто много узвишеније од маштарења, много драгоценије од срећних тренутака.
  Дакле, чега год да се дотакнемо, видимо да све што је вредно било у нашем животу је спојено са страдањем. Вредност живота се не мери само према томе колико смо радости добили, већ и у томе колико смо нешто градили, стварали. На пример, када градимо кућу, да ли је то радосно? Јесте, али истовремено то подразумева и сузе и крв и зној.
  Живот, ако је са Богом, је у правом смислу речи испуњен.
 21. Волим
  JESSY је реаговао/ла на Dominika у Слике форумаша   
  Moja crkvena libanska veridba
   


 22. Волим
  JESSY got a reaction from sanja84 in Православна порука, мисао дана....   
  Нарцисистички бол је најјачи: ако удариш неког песницом, он ће ти или узвратити, или ће се уплашити и побећи, али ако га увредиш речима, то ће већ бити нарцисистичка траума. Уколико оцрниш ту представу (слику) коју он има о самоме себи - то је за њега најгоре од свега. Кажу: „Језик је без кости, али кости ломи“. Најстрашнији ударци могу се нанети језиком, а не рукама. Проведеш човека кроз процедуру „просуђивање- осуђивање-понижавање“ и он је готов. Речима човека можеш умртвити, убити. Да изненада добије мождани удар или инфаркт због онога што је чуо. То се много пута догодило.
  С друге стране љубав, доброта и топао однос у стању су да исцеле. Човек може да оздрави од љубави.
  (свештеник Николај Лудовикос)
   
 23. Волим
  JESSY је реаговао/ла на Милошшш у Шта тренутно читате?   
 24. Волим
  JESSY got a reaction from Итака in О искушеницима - "скитницама"   
  Искушеник упита:
  "Подвижници су о самом послушању различито писали: Игњатије (Брјанчанинов) је упозоравао на неискусне старце, који могу да нашкоде души, а Теофан Затворник је инсистирао на послушању. Ко је од њих у праву?"

  Духовник одговори:
  "Није наше да судимо о њиховој духовној висини. Али свако од њих је писао на основу свог духовног искуства. Светитељ Игњатије је личио на човека који је саветовао болеснику да пажљиво осмотри лекара пре него што се преда у његове руке, и упозоравао је неискусне лекаре, незналице, који се смело прихватају операција, чак на људском срцу. А Теофан Затворник је говорио о томе да је човеку тешко да се сам излечи од болести, чак и ако у рукама има медицински приручник. Ко је од њих у праву? Мислим да се они допуњују. Али се слажу у главном, у томе да је послушање неопходно. Ти мислиш да боље знаш вољу Божију него игуман - у томе је почетак твог пада. Сад, напустивши манастир, личиш на Адама истераног из раја. Само што си ти свој земаљски рај напустио добровољно и не плачеш сећајући га се као Адам. Али ћеш после смрти плакати кад видиш шта си могао да имаш и шта си изгубио. Зато се враћај назад и падни пред ноге игумана."

  Искушеник климну главном:
  "Можда ћу тако и учинити, али прво желим да посетим света места и да им се поклоним."

  Духовник се није сложио:
  "Можеш да се поклониш, али тешко да можеш да постанеш заједничар њиховој светости. Непослушно срце тешко прихвата благодат, као што камен не може да упије воду. Прво сломи свој дух, а затим ћеш, ако Господу буде угодно доћи ћеш поново овамо, али више не сам, већ са својим Анђелом-чуварем."

  Искушеник упита:
  "А зар сте ви прозорљиви па видите Анђела-чувара и знате да ли се он налази поред мене или не?"
  "Анђела не видим, а демона видим, зато немој да ме искушаваш, већ иди својим путем."   Архимандрит РАФАИЛ Карелин
  У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ
  Glogovac Monastery
 25. Волим
  JESSY got a reaction from Sun14861 in Православна порука, мисао дана....   
  Наша стална грешка се састоји у томе што не узимамо за озбиљно овај тренутак у нашем животу који протиче, што живимо у прошлости или будућности, што сви чекамо неки пособан тренутак кад ће се наш живот развити у свом значају, и не примећујемо како тече, као вода кроз прсте, као драгоцено зрно из лабаво везаног џака.Стално, сваког дана, сваког часа Бог нам шаље људе, околности и дела, од којих треба да почне наш препород, а ми на њих не обраћамо пажњу и тако се сваког часа супротстављамо вољи Божијој о себи. И заиста, како Господ може да нам помогне? – Само шаљући нам у нашем свакодневном животу одређене људе и одређени стицај околности. Кад бисмо сваки тренутак свог живота доживљавали као тренутак воље Божије о нама, као одлучујући, најважнији и једини тренутак нашег живота – какви до тада скривени извори радости, љубави и снаге би се открили на дну наше душе!
  Односите се озбиљно према сваком човеку којег сретнете на свом животном путу, према свакој могућности да учините добро дело, и будите сигурни да тако испуњавате вољу Божију о вама у датим околностима, тог дана и тог тренутка.
  Отац Александар Јељчанинов
×
×
 • Креирај ново...