Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Ја још увек нисам прочитао књигу  0442_feel,

бацио поглед јесам, али прочитао нисам још увек  :cheesy2:

па добро, бар си се потрудио да погледаш линк и укапираш ко прича и пише ...
Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

jednom sam rekao,ajd ponoviću... ja imam ČEŽNJU ZA SJEDINJENJE SA HRISTOM.... i to je jedino vredno što posedujem u životu i u to nikada neću posumnjati...

čežnja me,dakle,vodi putiru...a ne olako shvatanje...trebalo bi dobro da se zamislimo kod te reči... ČEŽNJA ....ZA SJEDINJENJE,ZA ZAGRLJAJ SA HRISTOM

Тако се тата пуца кратко али .......

Апсолутно се слажем са овим, немам шта да додам осим да кажем да ме иста сила гони ка путиру.

amin-nas

Подели на овим сајтовима

Медо klapklap, Моzart gringrin

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

и ово бих исто овде поставио - поуку Светог Пајсија Величковског и каже :

Шест је добродетељи којих се демони боје :

1. уздржавање од хране ,

2. уздржавање од воде ,

3. молитва Исусова ,

4. изображење крста ,

5. често причешћивање пречистим тајнама Христовим и

6. несумњива нада у Бога .

Од овога нема страшнијег оружја против демона.                                     

Подели на овим сајтовима

Није лепо причати о НЕЧИЈЕМ смирењу, а појединци то себи пречесто узимају за право. А ти НЕКИ које спомињеш брате се, наравно, слажу са Светим Оцима Цркве. Самим тим и са светим Александром Антиохијским. Све вам (нам) здраво и весело било и миломе Богу приступачно.

Дражо, те речи које коментаришеш и које си подебљао, нису Медине, већ речи преп. Никодима.

Није лепо препирати се са Светим Оцима  sHa_sarcasticlol

Наравно да су речи светитеља, нисам ни мислио другачије. Ти си нешто погрешно схватио. И нико се овде не препире са Светим Оцима. Сачувај Боже.

"Међутим без обзира на сва та неоспорна сведочења светих учитеља Цркве, неки се и даље не смирују " - ово је задња реченица брат-Мединог поста и он ју је написао. На њу сам мислио кад сам рекао да није лепо причати о нечијем смирењу.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Коначна одлука да ли поједини верни може да приступа Причешћу често, особито на велике празнике, или чак сваке недеље, као што је било спочетка, или да се од Причешћа уздржи колико времена и са каквим покајањем, свакако треба да буде у сагласности са парохом, управо исповедником. Према стању у коме се верни налази, он ће одредити колико ван поста треба да пости, да ли пуних седам дана, како тражи Црквенословенски типик (Гл. 32), три, или само један дан; да ли уз јело на води само (сухоједење), или и на зејтину и риби. Затим, које још духовне припреме уз то да врши: интензивнију домаћу и црквену молитву, читање Светог Писма, милостињу, метанија, Исповест итд., или га треба припустити уз све то, но без пошћења уопште, као што и сада чине свештеници и као што је било у старини.

Разлог да се верни који бдију над својом душом не причешћују на Божић, Васкрс, Петровдан, јер треба да после Причешћа узимају посну храну, не налази се у канонским прописима. /.../ Као закључну мисао да употребимо савет Тертулијанов: "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". 

Изводи из књиге Његове Светости Патријарха Павла

"Пост и Свето Причешће у Православној Цркви"

Подели на овим сајтовима

Није лепо причати о НЕЧИЈЕМ смирењу, а појединци то себи пречесто узимају за право. А ти НЕКИ које спомињеш брате се, наравно, слажу са Светим Оцима Цркве. Самим тим и са светим Александром Антиохијским. Све вам (нам) здраво и весело било и миломе Богу приступачно.

Дражо, те речи које коментаришеш и које си подебљао, нису Медине, већ речи преп. Никодима.

Није лепо препирати се са Светим Оцима  sHa_sarcasticlol

Наравно да су речи светитеља, нисам ни мислио другачије. Ти си нешто погрешно схватио. И нико се овде не препире са Светим Оцима. Сачувај Боже.

"Међутим без обзира на сва та неоспорна сведочења светих учитеља Цркве, неки се и даље не смирују " - ово је задња реченица брат-Мединог поста и он ју је написао. На њу сам мислио кад сам рекао да није лепо причати о нечијем смирењу.

јок бре брате, све су њихове речи, погледај у линк из тог поста ...

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p8

Подели на овим сајтовима

Коначна одлука да ли поједини верни може да приступа Причешћу често, особито на велике празнике, или чак сваке недеље, као што је било спочетка, или да се од Причешћа уздржи колико времена и са каквим покајањем, свакако треба да буде у сагласности са парохом, управо исповедником.

Као закључну мисао да употребимо савет Тертулијанов: "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". 

sHa_sarcasticlol

само док је правило мере лично, а не универзално ...

Подели на овим сајтовима

draža se prišutio i sprema se da napadne iznenada

Постављена слика

sad će neki citat svetog oca,zatim odlazak sa scene na desno i neizostavno-praštajte,braćo....

dražo,šalim se.... ne zameri

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Зашто је уопште потребно расправљати треба ли ретко или често причешћивати се? Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује. Дакле мислим да је погрешно на Васељенском, помесном, епархијском или парохијском нивоу рећи не можеш више од 4 пута у години као и мораш сваке недеље да се причетиш.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Зашто је уопште потребно расправљати треба ли ретко или често причешћивати се? Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује. Дакле мислим да је погрешно на Васељенском, помесном, епархијском или парохијском нивоу рећи не можеш више од 4 пута у години као и мораш сваке недеље да се причетиш.

Ово јесте тачно, али када се суштински и дубински погледа испада нетачно, јер Литургија је Света Тајна Заједнице, а индивидуалности нема места у Заједници.

Али, наравно, Причешћу треба прилазити трезвено, одлучно, са покајањем и скрушеношћу - што је најбитније и једино истински битно од свега - , и са исповеђеним смртним гресима. Онај ко борави у смртним гресима, а није се покајао и исповедио, не сме приступити Светом Причешћу.

Подели на овим сајтовима

" Литургија је икона Царства Небеског. Упоредићемо је са иконом св. Георгија; нека ми сам Господ и св. Георгије опросте! Да ли би се ико усудио да изгребе или на б ило који други начин наружи ту икону св. Георгија од побожних људи који долазе редовно на Свету Литургију,а не причешћују се. Наравно да не би нико ни помислио да то уради плашећи се,јер зна колики је то грех. А не зна да још већи грех чини кад се не причешћује,јер тако не ружи икону једног Светитеља,него целог Царства Небеског где су сви свети сабрани око престола Божијег,јер не причестивши се одбија зајдницу са њима. И како је већ у Цркви са својом браћом која су се причестила,он бива као огреботина,непотпуност на тој земаљској Икони Небеске Цркве."

(Блаженопочивши жички старац архимандрит Герасим)

Подели на овим сајтовима

ЦЦЦ, не мора се ништа у животу ...

АЛИ!

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html

пракса честог причешћивања је одувек пракса Цркве, као и да повуче верника у том правцу.

чак и Тертулијан пише о томе: Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)

Подели на овим сајтовима

Има ту још нечега. Ако су предрасуде или незнање у питању или ако ђаво некоме убаци неку наопаку логику да је увек боље ређе се причешћивати, или ако верујемо оном русу Праводољубову или како се већ зове. Наравно не мора се ни једно ни друго, срце је битно, али идеал је на свакој литургији, и томе треба да тежимо. Ако неко мисли да му чешће причешће неће користити због његовог тренутног духовног стања, или је под епитимијом или сл. ако неко не осећа довољно слободе у Господу да приступи, онда барем нека има на свести да је сам крив због немарности и да због те своје немарности крњи заједницу (као што рече архимандрит Герасим ) и нека се потруди да живи тако да може упочетку барем мало чешће да приступа него раније, да би једног дана могао и сваке недеље. Не треба вршити насиље над душом ни у једном од оба случаја, слобода је веома битна, али мора се знати шта претежније. Иначе колико сам упућен пракса ретког причешћивања као и руска пракса говенија су управо настале због наше немарности а не дубоке побожности.

Ја лично приступам на свакој литургији ако је у тој Цркви постоји таква пракса, и сваки пут приступам што рече Моцарт са чежњом за  isus-sinai и добром намером и вером да ће ме  isus-sinai недостојног удостојити. И увек се кајем што се боље нисам припремио за сусрет са Богом али не зависим ни од какве форме припреме, желим боље да се припремим због љубави према Господу, а не да бих га био достојни.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...