Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Зашто је уопште потребно расправљати треба ли ретко или често причешћивати се? Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује. Дакле мислим да је погрешно на Васељенском, помесном, епархијском или парохијском нивоу рећи не можеш више од 4 пута у години као и мораш сваке недеље да се причетиш.

ЦЦЦ, не мора се ништа у животу ...

АЛИ!

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html

пракса честог причешћивања је одувек пракса Цркве, као и да повуче верника у том правцу.

чак и Тертулијан пише о томе: Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)

Па ако је рекао то Тертулијан нека је рекао, јел ти мислиш да можеш тако живети? Пази да не мислиш да високо стојиш!!

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Зашто је уопште потребно расправљати треба ли ретко или често причешћивати се? Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује. Дакле мислим да је погрешно на Васељенском, помесном, епархијском или парохијском нивоу рећи не можеш више од 4 пута у години као и мораш сваке недеље да се причетиш.

АЛИ!

пракса честог причешћивања је одувек пракса Цркве, као и да повуче верника у том правцу.

чак и Тертулијан пише о томе: Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)

Па ако је рекао то Тертулијан нека је рекао, јел ти мислиш да можеш тако живети? Пази да не мислиш да високо стојиш!!
мани се мене, молим те. још мање сам ја мерило нечије.

ја знам своју недостојност, а знам и свој благослов.

Подели на овим сајтовима

јок бре брате, све су њихове речи, погледај у линк из тог поста...

С обзиром да реченица у целости гласи овако: "Међутим без обзира на сва та неоспорна сведочења светих учитеља Цркве, неки се и даље не смирују и предлажу следећи приговор, говорећи:" а ти си одсек'о "...и предлажу следећи приговор, говорећи:" то би се онда могло рећи да је то ипак твоја реченица у смислу да исечени део пројектује твоје мишљење о овом важном питању, тј. да си одсецањем једног (макар и небитног) дела направио своју нову реченицу.  0110_hahaha

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Управо тако. А било какво условљено морање или немогућност не долазе у обзир. Реч мора би требало преиначити у треба (или не мора - у не треба).

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

АЛИ!

Тертулијан је добро рекао а не видим зашто би било немогуће да је неко увијек спреман да се причести?

Боље ти је причестити се недостојан са намјером да не гријешиш више него не причестити се па опет у гријех пасти.

Подели на овим сајтовима

Наслов теме никако не ваља:ПОГРЕШНА пракса ретког причешћивања

Кад примимо Причешће и искушења су јача тако да треба лијек бесмртности узимати постепено и са благословом духовника а не с`брда с`дола.

Подели на овим сајтовима

АЛИ!

Тертулијан је добро рекао а не видим зашто би било немогуће да је неко увијек спреман да се причести?

Боље ти је причестити се недостојан са намјером да не гријешиш више него не причестити се па опет у гријех пасти.

Апсолутно је могуће да се неко причешћује сваке литургије.

Само осврни се око себе и погледај ко највише заговара да свако треба да прилази врло често чаши.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Види:ја јесам да се што чешће народ Причешћује јер једино тако може да побиједи ђавола.Причешће га пржи и сатире али једино ако приступимо чаши са жељом за исцелењем.

Подели на овим сајтовима

Види:ја јесам да се што чешће народ Причешћује јер једино тако може да побиједи ђавола.Причешће га пржи и сатире али једино ако приступимо чаши са жељом за исцелењем.

Тако је, ако треба да се народ чешће причешћује онда му треба и више говорити како да се понаша хришћански и живи благоугодним животом. Ако живимо у свему како свет живи, а још прилазимо чаши каква нам је хвала? Хришћани првих времена који су могли прилазити чаши сваке литругије, живели су светим животом и мало су се мешали са тадашњим светом, осим онолико колико им треба за живот. А данас имаш једну групу која ће у суботу навечер изаћи у град, а ујутро на служби прилазити чаши и говорити како се треба што чешће причешћивати. Е ја нисам зато да ми такви говоре колико често требам да се причестим, а иначе нико не треба да се ограничава на ретко причешћивање ради некакве недостојности, али треба да се испитује сваки пут кад прилази чаши, да прилази са минималном припремом по његовим моћима.

Подели на овим сајтовима

Само осврни се око себе и погледај ко највише заговара да свако треба да прилази врло често чаши.

Ко?  89898989898989

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Ко?  89898989898989

Koliko je to bitno?

Врло је битно.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Тако је, ако треба да се народ чешће причешћује онда му треба и више говорити како да се понаша хришћански и живи благоугодним животом. Ако живимо у свему како свет живи, а још прилазимо чаши каква нам је хвала? Хришћани првих времена који су могли прилазити чаши сваке литругије, живели су светим животом и мало су се мешали са тадашњим светом, осим онолико колико им треба за живот. А данас имаш једну групу која ће у суботу навечер изаћи у град, а ујутро на служби прилазити чаши и говорити како се треба што чешће причешћивати. Е ја нисам зато да ми такви говоре колико често требам да се причестим, а иначе нико не треба да се ограничава на ретко причешћивање ради некакве недостојности, али треба да се испитује сваки пут кад прилази чаши, да прилази са минималном припремом по његовим моћима.

Слажем се са свим осим што си казао за Хришћане из првих вјекова јер су се Хришћани из првих вјекова итекако мијешали са околином једино их је разликовао начин живота.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...