Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

mogu oni svasta reci

Hristove su ovo rjeci

kome se Liturgija služi ako će se samo sveštenik pričestiti?

gdje je tu zajednica? gdje je sabranje?

Smije li se služiti uopšte ako se samo sveštenik pričešćuje?

Posti li sveštenik svake sedmice sedam dana prije liturgije?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ма неће бре људи одговорност. Јер ако се Причешћују на свакој служби не смеју да греше а овако је лакше.

Па јел ви знате да они попови који то причају да се не сме Причешћивати, ајде да кажем често, мада мислим на свакој служби, вас побуђују да чешће падате у грех.

Шта је ваш пост? Шта је ваша молитва? Можда ништа. То нема ко да вам каже. Где су ваша добра дела?

Ко се може похвалити да има добрих дела. А вера? Јел вам неко одсеко једну руку и реко да ће вас убити ако се не одрекнете Христа. Јел било тога?

И шта је остало? САМО СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ.

Крај приче.

Пуна уста о молитви и посту,  а тек греси... а гле нико да каже како га је управо и конкретно ПРИЧЕШЋЕ променило. И тако кроз векове.

4chsmu1 :0104cheesy:

Управо тако... Неће људи одговорност и правдају своје поступке - Јесам грешан, али барем не срдим Господа... А тиме Га управо срде још више, или боље рећи - растужују.

Мислим, осећам, да су ме чешћа Причешћа променила. И ако и даље знам да их нисам достојна, и ако се и даље уздам једино у Милост Господа, много више размишљам о својим речима, мислима, делима. Некако, Причешће ме увек опомене. Рзмишљајући о томе да ли Причешће схватамо као награду или као лек, мислим да могу рећи да доживљавам као лек, мене ради, јер као награду нисам га заслужила. Али пре свега, осећам као сједињавање са Господом, и са свима вама..

Много је тешко прихватити ''терет'' Причешћа, али са тим се мора живети.... Искушења су огромна и болна али љубав, срећа и осећај задовољства након примљеног Причешћа је немерљива и може само да јача вољу!

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ма неће бре људи одговорност. Јер ако се Причешћују на свакој служби не смеју да греше а овако је лакше.

Па јел ви знате да они попови који то причају да се не сме Причешћивати, ајде да кажем често, мада мислим на свакој служби, вас побуђују да чешће падате у грех.

Шта је ваш пост? Шта је ваша молитва? Можда ништа. То нема ко да вам каже. Где су ваша добра дела?

Ко се може похвалити да има добрих дела. А вера? Јел вам неко одсеко једну руку и реко да ће вас убити ако се не одрекнете Христа. Јел било тога?

И шта је остало? САМО СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ.

Крај приче.

Пуна уста о молитви и посту,  а тек греси... а гле нико да каже како га је управо и конкретно ПРИЧЕШЋЕ променило. И тако кроз векове.

:cheesy2: :cheesy2:

Управо тако... Неће људи одговорност и правдају своје поступке - Јесам грешан, али барем не срдим Господа... А тиме Га управо срде још више, или боље рећи - растужују.

Мислим, осећам, да су ме чешћа Причешћа променила. И ако и даље знам да их нисам достојна, и ако се и даље уздам једино у Милост Господа, много више размишљам о својим речима, мислима, делима. Некако, Причешће ме увек опомене. Рзмишљајући о томе да ли Причешће схватамо као награду или као лек, мислим да могу рећи да доживљавам као лек, мене ради, јер као награду нисам га заслужила. Али пре свега, осећам као сједињавање са Господом, и са свима вама..

Много је тешко прихватити ''терет'' Причешћа, али са тим се мора живети.... Искушења су огромна и болна али љубав, срећа и осећај задовољства након примљеног Причешћа је немерљива и може само да јача вољу!

Ја причешће доживљавам као... љубав.

СВАКА ЧАСТ ЗА ОВО ЛЕПО ПИСАЊЕ !
Подели на овим сајтовима

Ovde kod nas, u mestu u sabackoj eparhiji,nama mirjanima nasi parosi lepo kazu da mi nismo monasi i da nema sta da se pricescujemo van 4 posta.Cak je u jednoj besedi pre par godina nas svestenik kritikovao neke parohijane koji idu nekim tamo duhovnicima i dobijaju blagoslov za cesto pricescivanje...Putir se i ne iznosi,osim ako se pre Litrugije neko ne najavi!!!A o pricescivanju drugog i treceg dana Bozica i Pashe,nema ni pomisli,kako kad se tad ne posti...Samo ne znam za koga se zrtva u oltaru tih dana i svih ostalih prinosi...Eto tako...

Ужас. Као и код нас у Босни.

Него... има ли икаквих текстова на тему свештенства и причешћивања "по службеној дужности"?

Да ли је свештеник самим рукополагањем ИЗНАД обичног човека и "повлаштенији" и "достојнији" за причешће?

Ја знам да ћемо сви рећи "није" - него, имамо ли записа о томе?

молим те, погледај и ти целу тему из мојег потписа, биће ти све јасно.

поготово свештеномученика Данила Сисојева и његову критику савременог стања и књиге из мојег потписа.

Скинуо сам ја давно твоју књигу, на чекању ми је док завршим друге ствари.

И рекох ја ЗНАМ како треба, него ми треба поткрепљење за дискусије... кад поменеш Шмемана, неки одмах кажу "фуј, новотарац" или нешто слично грдно...  :0104cheesy:

није то проблем, а сву муницију са цитатима и позивањима на разне свете Оце имаш у књизи.
Подели на овим сајтовима

а гле нико да каже како га је управо и конкретно ПРИЧЕШЋЕ променило.

Ево ја ћу рећи.

Me too... To stalno govorim, ali malo me ljudi shvataju ozbiljno :-)

:0104cheesy: и ја, зато и држим књигу у потпису и свима је као манијак препоручујем.
Подели на овим сајтовима

Јесте, али клерикалци-елитисти ће ти онда рећи да се то "сви" односи на апостоле и њихове наследнике, а не на обичне људе.  :0104cheesy:

у овој књизи из потписа имаш таксативно по тачкама о свим постојећим заблудама - о клирикализму, ретком приласку, достојном приласку, о свему ...
Подели на овим сајтовима

Ovde kod nas, u mestu u sabackoj eparhiji,nama mirjanima nasi parosi lepo kazu da mi nismo monasi i da nema sta da se pricescujemo van 4 posta.Cak je u jednoj besedi pre par godina nas svestenik kritikovao neke parohijane koji idu nekim tamo duhovnicima i dobijaju blagoslov za cesto pricescivanje...Putir se i ne iznosi,osim ako se pre Litrugije neko ne najavi!!!A o pricescivanju drugog i treceg dana Bozica i Pashe,nema ni pomisli,kako kad se tad ne posti...Samo ne znam za koga se zrtva u oltaru tih dana i svih ostalih prinosi...Eto tako...

Покажи свештеницима шта пишу свети Никодим Агиорит,свети Макарије Коринтски,свети Серафим Саровски,свети Јован Златоусти,свети Василије Велики,свети старац Сава Псково Печерски,свети старац Пајсије и многи други велики оци.Можда промену мишљење.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Покажи свештеницима шта пишу свети Никодим Агиорит,свети Макарије Коринтски,свети Серафим Саровски,свети Јован Златоусти,свети Василије Велики,свети старац Сава Псково Печерски,свети старац Пајсије и многи други велики оци.Можда промену мишљење.

МА КАКВИ , ГДЕ САД ОНИ ИМАЈУ ВРЕМЕНА ТО ДА ЛИСТАЈУ И ДА ЧИТАЈУ ПРЕЧЕ ИМ КАНДИЛАЊЕ  :drugarstvo: , А КАМО ЛИ НЕКО ДА ИХ УЧИ , ма има бре овако да буде како ја кажем и нема дискусије , Е ТАКВА ИМ ЈЕ ОДБРАНА ЗНАЊА !
Подели на овим сајтовима

МА КАКВИ , ГДЕ САД ОНИ ИМАЈУ ВРЕМЕНА ТО ДА ЛИСТАЈУ И ДА ЧИТАЈУ ПРЕЧЕ ИМ КАНДИЛАЊЕ  :drugarstvo: , А КАМО ЛИ НЕКО ДА ИХ УЧИ , ма има бре овако да буде како ја кажем и нема дискусије , Е ТАКВА ИМ ЈЕ ОДБРАНА ЗНАЊА !
такав је онда у проблему, јер не може никог другог да учи, јер није ни сам спреман да научи.

ако нема шта да научи, онда се ставља у позицију непогрешивог, што је сасвим далеко од истине.

Подели на овим сајтовима

• Гости

такав је онда у проблему, јер не може никог другог да учи, јер није ни сам спреман да научи.

ако нема шта да научи, онда се ставља у позицију непогрешивог, што је сасвим далеко од истине.

АПСОЛУТНО ТАКО!
Подели на овим сајтовима

МА КАКВИ , ГДЕ САД ОНИ ИМАЈУ ВРЕМЕНА ТО ДА ЛИСТАЈУ И ДА ЧИТАЈУ ПРЕЧЕ ИМ КАНДИЛАЊЕ  0110_hahaha , А КАМО ЛИ НЕКО ДА ИХ УЧИ , ма има бре овако да буде како ја кажем и нема дискусије , Е ТАКВА ИМ ЈЕ ОДБРАНА ЗНАЊА !

АПСОЛУТНО ТАКО!
Eh,da smem.Kojih ovde usijanih glava ima,jos bi me izopstili...Kad staresina crkve mene pita imam li FORMU(normu,posto radim u skoli),sta da pricam dalje...
Подели на овим сајтовима

МА КАКВИ , ГДЕ САД ОНИ ИМАЈУ ВРЕМЕНА ТО ДА ЛИСТАЈУ И ДА ЧИТАЈУ ПРЕЧЕ ИМ КАНДИЛАЊЕ  bighugbighug , А КАМО ЛИ НЕКО ДА ИХ УЧИ , ма има бре овако да буде како ја кажем и нема дискусије , Е ТАКВА ИМ ЈЕ ОДБРАНА ЗНАЊА !

АПСОЛУТНО ТАКО!
Eh,da smem.Kojih ovde usijanih glava ima,jos bi me izopstili...Kad staresina crkve mene pita imam li FORMU(normu,posto radim u skoli),sta da pricam dalje...
увек можеш да поделиш књигу, с обзиром на то да се најнормалније продаје у књижари Патријаршије. не знам да ли је другде има ...

па нек се чешу кад виде ко је написао и смеју ли њих да ''изопште'' ...

Подели на овим сајтовима

Поента читаве приче је да се праксом честог причешћивања смањује ревност и стражење над собом код верног народа. А самим тим се лако може десити да нам Причешће буде на осуду а не на корист. Ко има јаку веру и постојан је на њега ово можда неће утицати али већина нас нема те квалитете и особине истинског Христовог следбеника то је сигурно. Честим причешћивањем зло себи чинимо ако Чаши приступамо "онако". Плодови, дакле, слободног причешћивања без праве припреме сигурно неће бини добри. Ми смо пали људи и слободу ћемо најприје искористити да себи олакшамо а то нам на путу спасења није на корист сложићете се. Бар нас тако нису учили Свети Оци Цркве.

И да ли исмевањем неистомишљеника на ову тему неко жели рећи како је СПЦ вековима (па макар и неколико векова уназад) била у заблуди и погрешно учила људе те сада имамо нове учитеље који ће то (на потпуно несаборан начин) исправити. Зато сам рекао да ја таквима не верујем.

Опрости ми брате, лаик сам и вероватно сам погрешно разумела, али из овога што кажеш испада да нас често причешћивање квари, Боже ми опрости. Где то може бити? Није ли то Господ Исус Христос сам дат кроз Сету Причест нама на помоћ и поправљање? Можемо ли се ми уопште сами поправљати без причешћа. Може ли ми неко ово објаснити.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...