Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Дајте то Русима да преводимо. Ионако ништа не радим.

Сви проблеми у Цркви, губитак црквене свести итд., новотарство-старотарство, све ово у неше дане није проблем од јуче. Он се зове ПОКУШАЈ РАЗОВАПЛОЋЕЊА СИНА БОЖЈЕГ, а као последица губитак пневматолошког карактера спасења, и најзад губотак онтолошких свих могућих импликација.

Отуда одвајање народа од свештенства.

И видите иде то даље али много брзо. Сад је одвајање појединих свештеника од епископа, појединих епископа од сабора, итд...

Губитак тог пневматолошког карактера  може теоретски....е нећу да кажем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И друго да не заборавим. бателите ви Русе шта пишу. Немају они теологију нити шта мисле ( част изузетцима). Било који студент у Београду је доктор за Русе тако да ... баталите....

Све ово на овом форуму њима нема ко да каже. Само морал, грех....

Да нисам био оно у Београду пре 15 година а дошо у Москви био би на нивоу секташа.

У Москви знам неколико свештеника који јавно исповедају НЕПРИЧЕШЋИВАЊЕ на Пасху.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

И друго да не заборавим. бателите ви Русе шта пишу. Немају они теологију нити шта мисле ( част изузетцима). Било који студент у Београду је доктор за Русе тако да ... баталите....

Да нисам био оно у Београду пре 15 година а дошо у Москви био би на нивоу секташа.

У Москви знам неколико свештеника који јавно исповедају НЕПРИЧЕШЋИВАЊЕ на Пасху.

229229229 229229229 229229229 229229229 229229229 229229229 229229229

sto to ? jer se pasha mrsi?

Подели на овим сајтовима

Дражо, у последњим књигама вл. Атанасија о св. Литургији (4 тома) постоји све лепо "црно на бело" написано , плус имаш и фотографије старијих типика у њима. Наравно, не пише само у њима то што пишеш, постоје књиге непознатих писаца (грка и руса) који су мање познати а који говоре потреби редиговања типика( Болотов, Скабаланович, Афанасијев, Шмеман, Мајендорф, Флоровски,Фундулис, Скалцис, Гондикакис.....). Али ове књиге +Атанасија су свима доступне на српском језику и може свако да се лично увери...

О.Љубо замолио сам брата Александра да ми прецизно одговори од када постоји литургијски поредак који је данас на снази (бар би требао бити али га доста њих не поштује) и пракса причешћивања која је у њему "садржана". И још ме интересује на који је начин овакав поредак уведен. Саборно, својевољом појединаца или под неким православљу страним утицајем? Ово питам јер је данас очигледно да се важећа пракса управо својевољом појединаца (да не кажем насилно) жели изменити. Без обзира на последице. А то је по мени ружно, грубо и неправославно. Дакле, од када се служи вековним поретком и на који је начин он уведен у СПЦ? Толико.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Дражо, то је сувише комплексно и опширно питање да би се лако и брзо могло одговорити. Ја ти могу препоручити литературу из које ћеш детаљно, аргументовано и из самих извора бити упознат са том проблематиком. То су четири тома књига +Атанасија Јевтића, Христос нова пасха. Видећеш шта кажу оци, најстарији познати служебници, типици и сл., у вези службе и причешћивања. Све је аргументовано, чак постоје и факсимили извора који се користе.

Подели на овим сајтовима

Такође, то што сматраш за "вековну" праксу, није вековна пракса већ скоројевићка, веома скоројевићка.

Колико скоројевићка. Ако може прецизан одговор и доказ за то. То би свакако највише допринело да се избегне даље трвење и неспоразуми међу браћом око овог питања.

Угрубо речено, не више од 100-150 година. Велики је утицај Карловачке митрополије, тј. римокатоличке литургијске праксе којој је ова наша митрополија била изложена. Пример: звончићи у олтару. Али, има пуно тога, па ваља да прочиташ ако те интересује.

Подели на овим сајтовима

Сви проблеми у Цркви, губитак црквене свести итд., новотарство-старотарство, све ово у неше дане није проблем од јуче. Он се зове ПОКУШАЈ РАЗОВАПЛОЋЕЊА СИНА БОЖЈЕГ, а као последица губитак пневматолошког карактера спасења, и најзад губотак онтолошких свих могућих импликација.

управо се те поделе дешавају од почетка настанка Цркве и то стално у свакој генерацији покушава ђаво да смути, само што се не чита Нови Завет и не опомињу се људи ...

10. Молим вас пак, браћо, именом Господа нашег Исуса Христа да сви једно говорите, и да не буду међу вама распре, него да будете утврђени у једном разуму и у једној мисли.

11. Јер сам чуо за вас, браћо моја, од Хлојиних домашњих да су свађе међу вама,

12. А то кажем да један од вас говори: Ја сам Павлов; а други: Ја сам Аполов; а трећи: Ја сам Кифин; а четврти: Ја сам Христов.

13. Еда ли се Христос раздели? Еда ли се Павле разапе за вас? Или се у име Павлово крстисте?

Коринћанима посланица прва св. апостола Павла, глава 1.

Подели на овим сајтовима

229229229 229229229 229229229 229229229 229229229 229229229 229229229

sto to ? jer se pasha mrsi?

На Литургији за Васкрс или у Светлу седмицу нема Причешћивања, осим наравно служавшчег. Тако неки мисле и раде.

Подели на овим сајтовима

Дражо, у последњим књигама вл. Атанасија о св. Литургији (4 тома) постоји све лепо "црно на бело" написано , плус имаш и фотографије старијих типика у њима. Наравно, не пише само у њима то што пишеш, постоје књиге непознатих писаца (грка и руса) који су мање познати а који говоре потреби редиговања типика( Болотов, Скабаланович, Афанасијев, Шмеман, Мајендорф, Флоровски,Фундулис, Скалцис, Гондикакис.....). Али ове књиге +Атанасија су свима доступне на српском језику и може свако да се лично увери...

О.Љубо замолио сам брата Александра да ми прецизно одговори од када постоји литургијски поредак који је данас на снази (бар би требао бити али га доста њих не поштује) и пракса причешћивања која је у њему "садржана". И још ме интересује на који је начин овакав поредак уведен. Саборно, својевољом појединаца или под неким православљу страним утицајем? Ово питам јер је данас очигледно да се важећа пракса управо својевољом појединаца (да не кажем насилно) жели изменити. Без обзира на последице. А то је по мени ружно, грубо и неправославно. Дакле, од када се служи вековним поретком и на који је начин он уведен у СПЦ? Толико.

Pa bre Djenerale, stvarno...

Citam, i ne mogu da verujem...

Moze li nesto ovako neizmerno bogato i slozeno da se objasni tako naprecac?

Kao kad bi nekog pitao da ti u par recenica objasni kompletnu teoriju relativnosti, i to skoro bez ikakvog predznanja o tome...

Moras da citas i sam o tome ako te vec zanima, i sto je najvaznije - da budes uvek otvoren da saznas nesto sasvim novo, sto dotle definitivno nisi znao...

Zatvorenost, odnosno umisljenost da covek gotovo sve zna (ne mislim samo na tebe, nego uopste, da me ne shvatis pogresno), najveci je neprijatelj napredovanja u bilo cemu...

Znaci, treba da prvo upoznas trenutne bogosluzbene prakse svih pravoslavnih pomesnih crkava, pa bar malo bogosluzbenu istoriju svih njih (zato su ti i preporucili vise nego strucne i opsirne knjige vl. Atanasija), pa da odvojis vaznije od manje vaznog, pa da opet to sve lepo i polako uporedis, pa onda da o tome rasudjujes...

Ovako sve mnogo podseca na komunizam - ladno bi da svedes citav zivot sa svim njegovim nesagledivim bogatstvom na jedno mrtvo i okamenjeno pravilo...

Ne ide to tako, brate mili...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Постављени текстови (на почетку) су јако познати, далеко су од ПРАВОСЛАВЉА, и плод су обичне прелести.

Иначе, сам о. Љуба са сајта светосавље се не слаже са овим текстом, који је толико страшан и анти-православан, да не може бити анти-православнији.

Ко жели да види какве катастрофе пише о. Правдољубов нека прочита шта је о овоме написао свештеномученик Данило Сисојев и (сада ђакон) Јуриј Максимов. Свете Оце да не помињемо.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Византија Рулс!

isus-sinai :group111:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Ко жели да види какве катастрофе пише о. Правдољубов нека прочита шта је о овоме написао свештеномученик Данило Сисојев и (сада ђакон) Јуриј Максимов. Свете Оце да не помињемо.

Имаш ли то негде Искучениче ?

Дај нам да погледамо ....

Подели на овим сајтовима

Имаш ли то негде Искучениче ?

Дај нам да погледамо ....

То је одавно постављено : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3690.0.html

Иначе, све је то Меда сабрао на једно место (тему), тамо је и текст ђакона Јурија Максимова.

А ово је и мој мали осврт на ову тему :

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4000.msg159494.html#msg159494

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...