Jump to content

Локални избори у Никшићу 2021

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 64
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Božena рече

@Dragi Zapetljan je taj rebus, jer oni računaju vreme od Tuđemilske bitke do Mila, sve preskačući čak i rođenog oca.
Kad im se kaže da je CG novijeg datuma  - fašisti '41 i komunisti '45, ne veruju. Kad im se objasni da im je đed Srbin a oni mogu biti šta hoće - ne prihvataju. Jesu komunisti, Titu su podigli spomenik pre neku godinu, drže se komunizma jer im je dao status u društvu., očekuju to i od Mila, ako on ode- ko su onda oni....ne znaš ti u kakvoj su krizi, Milo im je sve...

Ne, nisu komunisti. Crnogorski komunisti bili su čak belaši, inače sve nacionalni Srbi. Tek posle drugog svetskog rata proglašena je crnogorska državna nacija, ali narodnost Crnogoraca je dalje srpska. Komunistička formula crnogorske nacije jeste crnogorska (državna) nacija, srpska narodnost!

Da Crnogorci nisu Srbi prvi put je proglašeno u septembru 1942. godine u ndh od strane crnogorskih ustaša (Štedimljija, Drljević), i ova ideja je obnovljena u 2000-ima, sa podrškom Hrvatske i SAD. A SAD generalno mobiliše nacizam i fašizam protiv Rusije a ovim i protiv Srbije, jer mi Srbi važimo za prozor Rusije na toplo more. I nijedna politička ideologija ne pomaže protiv nas osim desne šake uvis.

Nigde današnji duPljani nisu komunisti ili jošta partizani. Oni se uvek pozivaju na neke komite iz 1918. Sve ostalo je fašizam, i ono ne sme da se krije komunizmom. Znam, to pokušavaju, svi oni to pokušavaju, i Hrvati, Muslimani, Albanci. Partizani i komunistička Jugoslavija imaju međunarodno priznanje, odatle oni gledaju da sebi steknu legitimitet. Ali nije tako. To je lažno prisvajanje naših deda, baba, oca i majka. No biće tako ako im mi Srbi po ko zna koji put popustimo.

Prvo.

Drugo: Najbolje Srbe, koje sam upoznao, bili su poreklom komunisti. Danas su mnogi ako ne većina od njih pravoslavni Hrišćani, kao Putin ili Žuganov^^, ali ipak je u njima ostalo dosta od starih ideala.

A partizani bili su ionako sve Srbi. I bili su žestoki patrioti, ustvari nacionalisti, ali nacionalizam je posle jednog hitlera zabranjena reč, tako da su naše komunjare bili samo patrioti. Koliki su nacio.. patrioti bili vidi se da je sve moralo da bude domaće, i tenkovi, avioni, automobili, kamioni, lekovi, bolnice, ama sve!

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Komunizam ustvari jeste kopija Hrišćanstva odnosno Pravoslavlja, zato je toliko i uspeo kod nas.

A onda, prvi komunisti jesu bili Hrišćani, Komunizam nastaje u 18. veku kao hrišćanska ideologija na zapadu. Ovo zovu rani komunizam ili utopijski socijalizam (pogrdna reč od Karla Marksa). Tek u 19, veku, u veku ateizma kako ga zovu, ateisti prisvajaju komunističku ideju i nastaje komunizam kako smo ga mi znali, ono marksizam-lenjinizam.

Pravoslavni Sloveni, pak, bili su manje pokvareni materijalizmom, tom starom zmijom, i eto komunizma kod nas...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Dragi рече

A partizani bili su ionako sve Srbi. I bili su žestoki patrioti, ustvari nacionalisti, ali nacionalizam je posle jednog hitlera zabranjena reč, tako da su naše komunjare bili samo patrioti. Koliki su nacio.. patrioti bili vidi se da je sve moralo da bude domaće, i tenkovi, avioni, automobili, kamioni, lekovi, bolnice, ama sve!

Не бих да ширим расправу, ал жао ми је да видим овде глорификацију комунистичке идеологије. Ко поби онолике свештенике, монахе, калуђере, домаћине? Комунистичке патриоте?

Било је и ту честитих људи, ал мало њих је преживело све те чистке.

Није ништа црно и бело. Ал треба рећи да је комунизам био анти српски, анти патриотски усмерен.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ђорђе Р рече

Не бих да ширим расправу, ал жао ми је да видим овде глорификацију комунистичке идеологије. Ко поби онолике свештенике, монахе, калуђере, домаћине? Комунистичке патриоте?

Било је и ту честитих људи, ал мало њих је преживело све те чистке.

Није ништа црно и бело. Ал треба рећи да је комунизам био анти српски, анти патриотски усмерен.

Bilo je političkih likvidicacija. Ali nisu svi komunisti u tome učestovali. Jedno je bio naš Srbin komunista, drugo neki tamo čekista iz SSSR koji je čistio redove. Na Golom Otoku bilo je najviše komunista robijaša. Onda su sami srpski komunisti, koji su izborili komunističku Jugoslaviju, osetili progonstvo, Đilas, Ćošić, Ranković i drugi, svi kao velikosrpski četnici itd.

Zašto su ljudi postajali komunisti, što im je bilo dobro? Ili što su u pocepanim krpama rintali po ceo dan za komad hleba kao što vidimo u onom snimku o predratnom Beogradu? A nema nacionalne slobode bez socijalne pravde! Socijalna pravda je samo druga strana nacionalne slobode. A mi smo svu snagu trošili na nacionalnu slobodu da smo zameravali socijalnu pravdu, dakle on drugu polovinu. I to nam je došlo do glave.

Uzmimo četnike - bilo je četnika saveznika sa ustašama, takozvani četnici suborci, kraj Banja Luke sve do Posavine, a samo par kilometara udaljeno imadosmo Jasenovac. A i u Hercegovini su sarađivali sa ustašama i nacistima. Hm. Ovi ubijaju preko 700.000 srpskih civila širom Srbije i Jugoslavije, a ovi naši biseri sa njima tuku Srbe partizane. Patriotizam, pa da.. Za ljotićevce tek da ne govorimo.

Niko se nije proslavio u drugom svetskom ratu niti posle, zato je sve i puklo. Nego je sve propalo, i sad su nam za sve krivi komunisti, a ni kralj Aleksandar i njegovi navodni masoni nije mnogo bolji. Zaboravljavamo da su glavni udarci oba puta protiv Jugoslavije, i 1941 i 1991, bili iz inostranstva uz velikodušnu podršku pre svega Hrvata.

Ali manje je to tema, nego zabluda da je svaki antisrbin automatski komunista. Ovako, inače, govore Hrvati, i da svaki Hrvat koji nije pravi domoljub za dom spremni mora biti komunista. Isto tako i Srbi Crnogorci. Sa obzirom da su mentalno, dakle psihički oboleli (notorno samoodricanje itd.), duPljani kako ih ja zovem otvoreno koketiraju sa fašizmom. A nijednog dosad nisam čuo ili čitao da možda hvali komunističku Jugoslaviju ili Broza. Za njih je SFRJ najzad jednako Velika Srbija. Osim što su, kao, protiv fašizma a fašisti smo mi Srbi, ali ovo im je prazna fora. To jedino, oni su antifašisti, na tome počinje i tu prestaje sav njih antifašizam, kao kod drugosrbijanaca. Kad mi tako neko od njih dođe, da li duPljanin, Hrvat, Musliman ili drugosrbijanac, ja samo odgovorim da su partizani bili Srbi i da se oni sigurno nisu borili za njih! I to je dovoljno, odmah ućute. Zato što je istina. I sami to znaju. A komunisti svejedno kakvi da su bili, ali su bili naši, ne njihovi. Kako beše ona Njegoševa: I da je turska pridvorica, al' je opet naša perjanica!

Подели на овим сајтовима

@Dragi Причамо о суштини, сржи, те идеологије, програма. Пропагирање насиља, устанка, тероризма, атентата. Пре другог рата. Радничка права су само маска, као што је маска талибанима Ислам и вера, као и инквизицији, крсташима. А само се ради о пљачки. Комунисти су пре другог рата ишли у Шпанију да ратују. Зашто? Да се боре за Србију и српство, патриотизам, радничка права, социјална правда?

Да не причам колико је комунизам антихришћански, антицрквени.

Пре неки дан је била емисија (Око магазин) о голману Миловану Јакшића (Монтевидео). Помагао другарима који су били комунисти током рата. Кад су му понудили да уђе у партију после рата, рекао да улази само ако приме заједно с њим и Луку. Није желео да се одрекне крсне славе чак ни да сачува књижару, коју су му отели. На оваквим малим причама се види карактер комунизма.

Подели на овим сајтовима

Комунизам као политичка идеја, је злоупотребљен појам узет од искуства хришћанских заједница. Свети владика Николај је позитивно говорио о ,,комунизму светих", а негативно о лажном комунизму.

Достојевски је мудро исказао која политика највише иритира зле политичаре, та политика је у његовом роману названа ,,хришћански социјализам". 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ђорђе Р рече

@Dragi Причамо о суштини, сржи, те идеологије, програма. Пропагирање насиља, устанка, тероризма, атентата. Пре другог рата. Радничка права су само маска, као што је маска талибанима Ислам и вера, као и инквизицији, крсташима. А само се ради о пљачки. Комунисти су пре другог рата ишли у Шпанију да ратују. Зашто? Да се боре за Србију и српство, патриотизам, радничка права, социјална правда?

Да не причам колико је комунизам антихришћански, антицрквени.

Пре неки дан је била емисија (Око магазин) о голману Миловану Јакшића (Монтевидео). Помагао другарима који су били комунисти током рата. Кад су му понудили да уђе у партију после рата, рекао да улази само ако приме заједно с њим и Луку. Није желео да се одрекне крсне славе чак ни да сачува књижару, коју су му отели. На оваквим малим причама се види карактер комунизма.

Nema veze. Ali su naši, Srbi. Nisu bili duPljani, ndh-ovci, nisu se borili za neovisnu Hrvatsku, nezavisnu Crnu Goru ili muslimansku Bosnu, albansko Kosovo... Sve to nije bio plan, nego uvek Srbija i Jugoslavija! 

Ako su izmet, naš su izmet. I niko nema pravo na njih osim nas.

Crnogorci su proglašeni nacijom zbog Maćedonije, ovo sam Đilas priznaje (kao nije političko taktiranje - ustvari baš to jeste bilo). U ono vreme glavno bure baruta na "Balkanu" (mrzim ovu reč) beše Maćedonija. I mi smo ovo tako rešili što smo proglasili maćedonsku naciju. Da ne bi imali četrvti rat sa Bugarskom oko Maćedonije, ovoga puta i sa SSSR. A tu je bila i Mađarska i Vojvodina. Ali da bi bili verodostojni, morali smo i mi nešto da dadnemo. A dotad je važilo u kominterni da "bugarski krajevi" Maćeodnije pripadnu Bugarskoj. Maćedonija još nije postojala. Mi ovo nismo hteli. Mi smo hteli celu Južn.. Maćedoniju! I smislili smo maćedonsku naciju. A da ne bi ispalo da je velikosrpska prevara, mi smo proglasili crnogorsku naciju koja je ali "srpska po narodnosti i koja jednoga dana može da se ujedini sa Srbima i jednu srpsku naciju". Nije da branim ovo, nego samo da se znade. Za nas Srbe Jugoslavija bila je jendako Srbija. Srbija je različitih entiteta, a jedan entitet Srbije beše pokrajina ili zemlja unutar Jugoslavije koja beše jedna drugi entitet Srbije. Ovde nismo jedini. Poljska npr. ima pet-šest istorijskih pokrajina. Dve su Velika Poljska i Mala Poljska. Ako, pak, postoje Velika Poljska i Mala Poljska, šta li je onda država Poljska, jedna velikopoljska imperija, ili antipoljska država? Ni Kina nije Kina nego Conguo, Centralno Carstvo. Japan je Nipon, Carstvo Sunca. Persija je Iran, Zemlja Arijevaca. Hinduistička Indija je Barata, muslimanska Indija je Pakistan. A ni Judeja nije Judeja nego Izrael, kvazi srpski ili jugoslovenski adekvat. Nijedna ova država nije antinarodna, protiv svog naroda.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Комунизам као политичка идеја, је злоупотребљен појам узет од искуства хришћанских заједница. Свети владика Николај је позитивно говорио о ,,комунизму светих", а негативно о лажном комунизму.

Ја нисам могао да се отмем утиску док сам био на Светој Гори о томе како би могао да изгледа један здрав образац комунизма. Али ипак комунизам потребује једно духовно стање које се у свету тешко постиже, те онакакав какав би требао да буде остаје у домену утопије.

Подели на овим сајтовима

Управо тако. Требало би да се деси чудо неко да заживи на здрави начин тај ,,политички модел". Зато је подложан ужасним манипулацијама, да Бог сачува.

Међутим, опасност вреба и са друге стране која се зове ,,антикомунизам". И једној и другој страни је потребна и једна и друга страна, у рату против човека.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hajdemo ovako: Onaj Mađarin koji je ponosno opalio američki F-117, da li je to uradio za Srbiju ili za Jugoslaviju? Srbija je suviše vezana za Srbe, dok Jugoslavija deluje otvorenije i može da integriše i druge narode a da ne moraju da se asimilišu u Srbe. Opet, nije da branim, nego samo da suočimo, da znamo. Sve ima svoje zašto, ono što je uspelo i ono što nije uspelo.

Pokvarismo temu o Crnoj Gori :smeh1:

Подели на овим сајтовима

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић најавио је да ће ускоро почети преговори о формирању локалне власти у Никшићу, истичући да ће после скоро 80...

Подели на овим сајтовима

Комунизам је зло. Као и Инквизиција, Талибанизам. Зато што су деструктивни, тоталитарни, зато што жељу за пљачком,  отимачином, рушењем, правдају "високим" циљем.

Циљ комуниста је био рушење Југославије, убиство краља Александра. Усташе су их претекли.

То је злочиначки покрет, који нема нацију. "Интернационала". Нису они Југословени. Убијали су све који се не слажу са њима.

Не може се "идеја" одвојити од носиоца идеја. Без хришћана нема хришћанства, као ни без комуниста комунизма. Наравно, не може се и на основу појединих људи судити о читавом покрету.

Многе "идеје", "покрети", имају сличан циљ: праведније, сигурније друштво, лакши живот појединца. Проблем комунизма је тај што они то желе насиљем, да сруше све, и да они буду мера свега: шта је по њима праведно и једнако.

Не дозволите да вам подваљују комунизам као "идеју". Земаљска правда је подвала, јер правда је на Небу. Хришћани желе Царство небеско, а не Царство земаљско (комунистичко, демократско...).

Подели на овим сајтовима

Neće nama niko sa strane…

Piše: Želidrag Nikčević

Znam mnoge pametne i vrijedne Srbe u Crnoj Gori koji kao savremeni intelektualni autoritet priznaju i rado ističu profesora Mila Lompara. Vole ga ljudi, nema zbora, dopada im se čak i ime, pa i prezime. (Što se mene tiče, slična stvar – mogu da citiram uzduž i poprijeko „Moralističke fragmente“ i „Duh samoporicanja“, i još ponešto o Crnjanskom i Njegošu.)

Ali evo šta sam sa užasom konstatovao baš ovih dana. Vidim te iste pametne i vrijedne Srbe kako u dnevnopolitičkoj ravni kao hipnotisani bukvalno marširaju upravo onom stazom koju Lompar smatra pogubnom – stazom laganog izdvajanja iz najšire matice srpske kulture i duhovnosti. Iz matice srpskog opstanka.

Opčinjeni naizgled razumnim politikantskim floskulama tipa: „gazde izvan Crne Gore“, „neće nama Srbijanci“, „ua Vučić“ itd. – oni uopšte ne primjećuju da se njihov kratkoročni „pravedni gnjev“ savršeno uklapa u najperfidnije dugoročne planove srpskih ne-prijatelja: „svođenje srpskog na srbijansko, kako bi ono što nije srbijansko (Njegoš, Andrić, Selimović, Lubarda) s vremenom prestalo da bude srpsko“!

A to je osnovna Lomparova poruka!

Ne čuju kako u tim gotovo refleksnim floskulama potmulo odzvanja separatizam podstican sa starih bečkih i zagrebačkih katedri – “jesmo mi Srbi, ali iz Crne Gore, a to je ipak nešto posebno“! I ne slute kakvom će se brzinom ta muzika iz dnevnopolitičke preliti u svaku drugu životnu ravan, ne predosjećaju da ih lukavi Prokrust smješta u laku izolaciju, pa onda u tešku postelju.

“Neće nama niko iz Srbije…“!

Predlaže li nam to novi crnogorski premijer da prigodno korigujemo horizont naše istorije, vjere, nauke i umjetnosti? Da malo suzimo front? Da nam se duša okuje administrativnim granicama, sa obaveznom carinom? Mislite da je to nemoguće? Jer smo mi Srbi, ali posebni? Evroatlantski, briselski, a ne kao oni iz Čačka i Surdulice?

Razmislite, pametni i vrijedni prijatelji, otkud vaš glas u tom zlokobnom horu, sa dugom tradicijom. Krupnija je ovo igra od dnevne politike. I prije nas je bilo sličnih iskušenja, i sudbonosnih nacionalnih autoriteta, mada je za ovu priliku Milo Lompar sasvim dovoljan.

borba.me

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...