Jump to content

Упокојио се у Господу митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мора да се зна неко правило. Ми се не молимо за покој душе светитеља, већ за њихово посредништво за нас, јер су стекли слободу пред Господом.

Ако је благопочивши митрополит Амфилохије већ проглашен за светитеља, не може му се служити помен ни за 7 дана ни за 40.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 172
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Није проглашен, нити може бити на овакав начин. Ово је само једна еуфорична кампања и притисак на целокупну црквену јавност. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Није проглашен, нити може бити на овакав начин. Ово је само једна еуфорична кампања и притисак на целокупну црквену јавност. 

Што није неуобичајено у историји Цркве.

Имало је тога и код Немањића (за Симеона, Саву, Стефана Дечанског), али и у Грка, Руса...

Сама чињеница који патријарси и митрополити су прошли кроз ЦГ задњих 10 година, колико је Русима помогао око Заграничне итд говоре колико је био велики у њиховим очима. 

Нису сви светитељи имали култ личности још за живота, али су многи већ од упокојења поштовани као свети међу обичним плебсом.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

WWW.MANASTIR-LEPAVINA.ORG

Portal duhovnih pouka i besjeda, MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Невероватна прича. Имамо и дан данас светитеље и светитељке са нетрулежним моштима.

Подели на овим сајтовима

Nikako svetac ali jest čovjek za poštivanje. Bio je velikosrpski nacionalista i propagator velikodrzavnih velikosrpskih ideja, govorio je protiv onih ljudi koji sebe imaju pravo smatrati Crnogorcima po nacionalnosti, protiv Hrvata a Albance je nazivao pogrdnim imenima , u to nema nikakve sumnje. Nećemo sada još i od njega raditi sveca.

Подели на овим сајтовима

Није морало одмах да се пише да је +Амфилохије убио корону. Сад ће да се смеју.

Опомена да негујемо смирен дух.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Јанко рече

Нису сви светитељи имали култ личности још за живота, али су многи већ од упокојења поштовани као свети међу обичним плебсом.

И не треба да буде култ за живота, то није добро. Него свест о томе да  је светог живота. Као нпр. код Тадеја, или код Порфирија, Пајсија, или старца Кирила Павлова у Русији... И онда сасвим природно иде то поштовање и после упокојења прераста у свет чки култ. А овде тога нема, него један вештачки скок из стања поштовања као богослова, црквено-народног вође, хоп! у поштовање као светог. Тако исто ће бити вероватно урађено и за Атанасија, кога сада нико не сматра светим. Али ће се одмах кренути од стране неких утицајних, нпр. Григорија и других. Зато и питам сада, сматрате ли да Атанасије треба после смрти да буде проглашен светим, да чујем. 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

И не треба да буде култ за живота, то није добро. Него свест о томе да  је светог живота. Као нпр. код Тадеја, или код Порфирија, Пајсија, или старца Кирила Павлова у Русији... И онда сасвим природно иде то поштовање и после упокојења прераста у свет чки култ. А овде тога нема, него један вештачки скок из стања поштовања као богослова, црквено-народног вође, хоп! у поштовање као светог. Тако исто ће бити вероватно урађено и за Атанасија, кога сада нико не сматра светим. Али ће се одмах кренути од стране неких утицајних, нпр. Григорија и других. Зато и питам сада, сматрате ли да Атанасије треба после смрти да буде проглашен светим, да чујем. 

Изгледа да ниси прочитао добро шта сам први пут написао.

Наравно да га НИСАМ звао светим јер његов подвиг није као Тадејев, Пајсијев, Теофанов... молитвено-подвижнички. 

Уосталом, ево сцене из живота св. Петра Цетињског, који је знао и да проклиње и да ратује:

"Приликом једног од покушаја херцеговачког ослобађања Никшића од Турака, Чолак Анта је позвао владику Петра да с Црногорцима и Брђанима помогне Херцеговцима освојити Никшић. Чолак се понудио да са Србијанцима први иде у јуриш. Предлог су радо примили Бјелопавлићи и Пјешивци. То принуди владику Петра да и он пристане. При удару на град владика с Црногорцима остане пасиван, чиме изложи Бјелопавлиће великој погибији и овом издајом омогући Турцима велику победу. Погинуо је барјактар Бјелопавлића, Зрно Станков Бошковић. Због ове издаје владике Петра умало није дошло до покоља између Бјелопавлића и Црногораца. Тада је чувени бјелопавлићки јунак Ђорђије Вујадиновић, Острошки игуман, гађао владику из пушке називајући га издајицом и "дробошаром". Због ове издаје владике Петра више никада није могло доћи до слоге између Бјелопавлића и Црногораца."

Веровао ти или не, као и онда, и данас је у Црној Гори као и онда. Тамо их има пуно који су били близу в. Амфилохија и још за живота га сматрали светим (веровао или не и међу клиром и лаосом), као и ових што би га пушком.

Заиста су слични...

Ваљда из истог народа и у истом народу.

Зато, немој превише да мислиш да овако нешто није никад раније било. Било је, управо тамо...

Подели на овим сајтовима

Можемо вероватно дуго овако, али не видим сврху. 

Али пошто ти правиш паралеле, треба подсетити да је св. Петар 4 године од упокојења проглашен светим, пошто су откривене његове мошти. 

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Родољуб Лазић рече

И не треба да буде култ за живота, то није добро.

Ajde zivota ti... znaci svetog Nikolu su takoreci pokvarili ljudi? :smeh1:
Ili npr. svetog Nektarija iz Egine? Ili... masu drugih?...

Probudi se covece, poceo si nesvesno da hulis na najvece svete.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Ajde zivota ti... znaci svetog Nikolu su takoreci pokvarili ljudi? :smeh1:
Ili npr. svetog Nektarija iz Egine? Ili... masu drugih?...

Probudi se covece, poceo si nesvesno da hulis na najvece svete.

Ајде смири се. Ја правим разлику између између поштовања за живота  и култа. Читај мало пажљивије и не извлачи из контекста. 

Збиља, да ли вас у богословским школама уче да будете тако осорни и агресивни према људима, или ви то сами од себе? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Ајде смири се. Ја правим разлику између између поштовања за живота  и култа.

To sam do sad video samo kod tebe, jer je to sasvim ista stvar.

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Збиља, да ли вас у богословским школама уче да будете тако осорни и агресивни према људима, или ви то сами од себе? 

Ma jok, ja sam od sebe prgav, zato slabo imam pravih prijatelja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Родољуб Лазић рече

Можемо вероватно дуго овако, али не видим сврху. 

Али пошто ти правиш паралеле, треба подсетити да је св. Петар 4 године од упокојења проглашен светим, пошто су откривене његове мошти. 

Аман, ја не очекујем да га прогласе светим пре Тадеја и Павла.

Рекох негде некоме, можда попут његовог учитеља и духовника аве Јустина - после неких 20 и кусур година...

Где се журиш?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Јанко рече

Где се журиш?

Ја? Свашта с тобом. Па не журим ја, али погледај мало боље па ћеш видети да се некима баш жури. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...