Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

link=topic=8108.msg365261#msg365261 date=1298225646]

a ako odeš u ameriku... ili japan...

Па важи ваљда она: Причај србски да те цео свијет разумије ;)

Па у Јапану је ја мислим на црквенословенском и на руском...

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Да ли се прича о вери, заједничарењу у молитви, литургијском животу или о уживању у лепоти и уметничком дојму. Црква=народ, народ=заједнички језик, српски народ=српски језик. Што се тиче црквенословенског, не знам како ангели причају. Можда на арамејском? Но, лепо звучи појање на црквенословенском, навикли смо да га слушамо. Нека се очува кроз црквена певачка друштва и манастире. Јапанци међу последњима примају хришћанство и није им био проблем да преведу и уклопе у мелодију све што треба, а ми? Када ће то просечан Србин да оде у Русију или било где? Наш литургијски живот је овде и сада. За црквенословенски су постојали одређени историјски разлози којих одавно нема.          
Подели на овим сајтовима

За мене је црквенословенски језик један ангелски језик, просто уживам да слушам духовне пјесме на црквенословенском.

па то је равно апокрифу.  ;)

једно је уживати у лепоти, сасвим други разумевање богослужбеног језика, који је неопходан да буде матерњи. прво, по Светом Писму је, друго логично је да другачије човек не може да учествује.

По мени сваки вјерник би требао учити црквенословенски језик (као што муслимани уче Арапски), али свакако да можемо бити вјерници и без тог језика.

по тој логици, треба учити старогрчки, а не црквенословенски јер ко зна колико се изгубило у преводу Септуагинте.

а то што муслимани раде са арапским, у православљу се зове јерес.

Пошто ја бринем о мојим Србима схватам да је потребно да се литургија разуме, али би једноставно многе пјесме оставио на црквенословенком јер дивно звуче.

тако се од Литургије прави позориште.

По мени је најбоље ријешење да свака парохија сама одлучи како ће служити, дал на србском или на црквенословенском.

то онда није саборност ни послушност Светом Писму.

Али лично волим гдје се литургија служи на црквенословенском.

зашто?

Највећа је предност црквенословенског језика што се служи у свим словенским земљама. Дакле ако сутра одем у Русију у неки манастир на литургију, ја све могу разумјети, али ако би свештеник служио на руском, просто би се изгубио greengrin

видиш, то није тачно. скоро се свуда, сем у Србији и тако још неки посткомуњарским земљама служи на неприлагођеној пракси црквенословенског.

свугде другде се прешло на матерњи.

лепо је то што мислиш на себе, а јел мислиш на оног који је тек ушао у Цркву и коме је далеко потребнија Реч Божја?

Подели на овим сајтовима

По мени сваки вјерник би требао учити црквенословенски језик (као што муслимани уче Арапски)

Неки дечак је напамет научио куран на арапском и то од назад према напред  ;) . Питала га је новинарка који му је најдражи део, а он јадничак рекао да не зна јер не разуме арапски  greengrin .

Подели на овим сајтовима

Брате, и ја сам ушао у Цркву а нисам ништа разумјео, и ако је све било на србском greengrin

Данас је у СПЦ добра пракса, дакле дозвољено је и једно и друго...потпуна слобода дата свештенику. ;)

А литургија је позориште за оне нове вјернике, па таман се литургија служила на језику "са улице" greengrin

Или ћеш ми ти рећи да нови вјерник разуме уопште смисао литургије и о чему се ту ради?

Он не прави разлику између литургије и рецимо вечерњег богослужења или личне молитве јер не зна ни шта је литургија, а ту језик није кључан фактор.

Али ако муслимани разумију арапске молитве, што Србин неби могао научити мало црквенословенски?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Брате, и ја сам ушао у Цркву а нисам ништа разумјео, и ако је све било на србском :(

Данас је у СПЦ добра пракса, дакле дозвољено је и једно и друго...потпуна слобода дата свештенику. :drugarstvo:

А литургија је позориште за оне нове вјернике, па таман се литургија служила на језику "са улице" :)

Или ћеш ми ти рећи да нови вјерник разуме уопште смисао литургије и о чему се ту ради?

Он не прави разлику између литургије и рецимо вечерњег богослужења или личне молитве јер не зна ни шта је литургија, а ту језик није кључан фактор.

Али ако муслимани разумију арапске молитве, што Србин неби могао научити мало црквенословенски?

ужасна је пракса - непричешћивање верних, црквенословенски, националисти, моралисти, расколници, манихејци, апокрифи харају, идолопоклонство иконама, Богородица пре Бога, клирикализам, пијетизам ... ти још увек не схваташ које је ово опсадно стање.

тим пре што нови вернике не разуме, зар му не би требало МАКСИМАЛНО олакшати, ако већ игноришемо Цркву, Апостоле и Свето Писмо шта кажу по питању проповедног/богослужбеног језика?

то што муслимани раде са арапским није мој проблем, а рекох ти да се у православљу такво инсистирање на неком страном језику као богослужбеном зове јерес, и то јерес тројезичја рецимо.

некада је постојало уверење да су само грчки, латински и јеврејски благодатни и ''ангелски'' и резервисани за службу и молитву Богу.

данас, инсистирати на црквенословенском, страном језику, је спрдати се са светим Кирилом и Методијем који су донели МАТЕРЊИ језик Словенима и служили на том језику, направили им писмо да не би морали да уче грчки!

уосталом, погледај како им се у акатисту помињу имена и заслуге:

- Радујте се, јер сте завештали да се на свим језицима прославља Бог!

- Радујте се, јер сте тројезичну јерес веома храбро изобличили!

- О чудесном престављењу светога Кирила свима се објави, који није мислио о временом животу, но Господу се за новопросвећене цркве молио, да их утврди у Православљу и да их од тројезичне јереси и осталих напасти и беда огради, светога Методија је саветовао говорећи: О брате, као волови у пару бисмо, једну бразду орасмо, и ја сам уловљен пао, течење сам скончао; а ти пак пошто веома волиш Свету Гору не можеш Горе ради престати да поучаваш словенске народе. Ради тога се толикој ревности свете браће дивимо и Богу кличемо: Алилуја!

- Радујте се, тројезичне јереси уништитељи!

имаш овде остатак, боље то да читаш него да губиш главу овуда по форуму:

http://www.molitvenik.in.rs/akatisti/akatisti_svetima/akatist_svetom_kirilu_i_metodiju.html

Подели на овим сајтовима

мислим да не схваташ шта је Вук направио, а да то има своје мане - има, зато је језик жива ствар и никако се не бих враћао на старо јер је то равно казни.

да треба надоградити можда српски, ту се потпуно слажем са тобом, јер ће се тако одуховити и народ.

погледаћу клипове, па ћу ти рећи шта мислим. 0110_hahaha

Nisam samo ja misljenja da je staroslovesnki prelijep jezik, vec i mnogi svjetski lingvisti ;) De, pogledaj te klipove :))) Uh, umoran sam xD Laka noc  smej.gif sHa_sarcasticlol  0110_hahaha

"... бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно... "

Подели на овим сајтовима

Ne mora da znaci. No, bitno je da mi ne osudjujemo druge, zar ne? stadaradim

ако не разуме, нема ни смисла у стајању јер не учествује.

можда тако звучи али нисам судио, нити имам намеру.

Zato i kazem :cheesy2: Vecina tih ljudi (iz Sentanreje) pjeva u crkvenom horu preko 40 godina... Ne moram ti ni navesti da je to vec starija generacija. Zato mi je bilo malo surovo tako da ih okarakterises, a da ih ni ne znas :P

Eto 0409_feel

Пре неку годину су из мог места ишли на ''екскурзију'' у Сентандреју и ушли су на вечерње (или није било вечерње, не знам сада), за певницом су певала три - четири старија човека и још дан - данас неки спомињу то, као најлепше појање што су чули. Ако имаш неке снимке појања из твоје Цркве јако би ме обрадовало  0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

Hvala!! Da, divno poju!

Zapravo, imam tu cast da posjedujem (vjerovatno) posljedni CD snimak tog pojanja. Tada je nas hor imao oko 30 clanova, a sada upola manje :(

Eto, upload cu ih na youtube u ova dva-tri dana! :)  :drugarstvo:

"... бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно... "

Подели на овим сајтовима

E, poslusaj ovo, u jednom od dijelova (ima ih 4) spominje se i ovo o cemu pricam :D Uotalom, cijela emisija je poucna. Eto, odoh u crkvu. Pozdravvvvv :)

Беж у цркву краљевићу Марко  prstgore

Хвала за овај клип, стварно је одличан и поучан.  319.gif

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

погледао сам клипове и слажем се са владиком.

али и даље сам убеђен да треба богослужбени језик да буде српски, а не црквенословенски.

црквенословенски не треба избацити из употребе, јер ће се увек све преводити, тумачити и захватати из грчког, старословенског и хебрејског.

али стагнирати или враћати се уназад? не.

Црква и језик су живи и могу се само развијати, неговати, уграђивати, надограђивати, пролепшати.

смисао ће остати исти.

Подели на овим сајтовима

Ја сам за српски, или ако је служба већ на црквенословенском, нека бар неко преведе текст бденија (и осталих служби) на српски, да људи знају о чему је реч када оду на службу.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...