Jump to content

Мироточење икона

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Како не верујемо ни у једну,па зар мислиш да Бог одлучује по томе ко је православац,а ко није?

znachi ova chuda koja se desila u hindu hramovima su od boga? pa shto onda da hindus predje u pravoslavlje, kad i njega podrzhava bog?

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Како не верујемо ни у једну,па зар мислиш да Бог одлучује по томе ко је православац,а ко није?

znachi ova chuda koja se desila u hindu hramovima su od boga? pa shto onda da hindus predje u pravoslavlje, kad i njega podrzhava bog?

Извукао си ми тек тако реченицу из поста и коментаришеш.Хтео сам да кажем да ми не знамо где ће Бог да делује..јер вера спашава,а не свако ко говори Господе,господе..у том смислу сам мислио..њега можда може Бог да спаси сад на земљи,али на суду ће бити другачије.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ovo je bio odgovor za navodnu čudotvornost svete vatre koja ne peče o čemu je pisano i na ovoj temi - a i npr. ovdje - https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10961.msg356730.html#msg356730

Što se samog čuda paljenja vatre tiče - fosfor je samo jedna od mogućnosti - možda se pali kremenom koji postoji od kamenog doba, sada možda i upaljačem - možda na neki treći način - možda i jeste čudo kako vi vjernici tvrdite - ali svakako shvataš da ja ne mogu vjerovati u riječ patrijarhovu koji je sam u hristovoj grobnici kada se čudo dešava...

Uostalom - ni vi vjernici hrišćani ne vjerujete ni u jednu od hiljada i hiljada tvrdnji čuda kod raznih drugih religija - recimo neke induse koji tvrde da žive od sunčeve svjetlosti bez konzumiranja hrane i vode... Tako da se tu i ne razlikujemo mnogo prema skeptičnosti... Ti si samo skeptičan prema nehrišćanskim čudima - ja sam skeptičan prema svim...

Па чекај ајде одлучи се око чега.Људи пре него што уђе патријарх провере да нема шибица или упаљача.Стварно не знам на који начин други мислиш?

Како не верујемо ни у једну,па зар мислиш да Бог одлучује по томе ко је православац,а ко није?Као што је рекао Александар,нико не зна деловање Бога,многи муслимани на Острогу су се излечили,зар Исус не каже онима које је излечио-Твоја вера те је спасла.

A sigurno i patrijarha pregledaju do kože uključujući i tjelesne šupljine (što bi bilo odvratno nepoštovanje)... Da da, kako da ne... Ako neki pregled patrijarha i prostorija postoji - on je više ceremonijalan....

Ma - ako hoćete da vjerujete da je to čudo - vjerujte... Eto - nina vjeruje da je i sveta vatra koja ne peče čudo i da mi youtube klipiće koje sam i prethodno gledao - i onda kad joj pokažem drugim klipićem da se apsolutno iste stvari rade i sa običnom vatrom - ona i dalje vjeruje da je to što je vidjela na njenim klipićima čudo... Pa dobro - njena stvar... Ali - ne znam kako i u ludilu možete da pomislite da su to neki neoborivi dokazi i da ja treba da padnem na njih...

A - što se drugog paragrafa tiče - zaista ne znam zašto bi tipa hrišćanski bog pio mleko ispred hinduističkih statua... Ili - zašto bi budističkim isposnicima davao mogućnost da žive bez hrane i vode... Ako vjeruješ u boga koji to radi - onda mora da ti je vjera veoma konfuzna - jer taj bog očigledno zbunjuje ljude oko toga ko je on zaista i kako treba da se spasu... Uzmi u obzir i npr. da je budistička filozofija života na zemlji i očekivanja od zagrobnog života bitno različita od hrišćanstva i totalno su nekompitabilne...

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Ovo je bio odgovor za navodnu čudotvornost svete vatre koja ne peče o čemu je pisano i na ovoj temi - a i npr. ovdje - https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10961.msg356730.html#msg356730

Što se samog čuda paljenja vatre tiče - fosfor je samo jedna od mogućnosti - možda se pali kremenom koji postoji od kamenog doba, sada možda i upaljačem - možda na neki treći način - možda i jeste čudo kako vi vjernici tvrdite - ali svakako shvataš da ja ne mogu vjerovati u riječ patrijarhovu koji je sam u hristovoj grobnici kada se čudo dešava...

Uostalom - ni vi vjernici hrišćani ne vjerujete ni u jednu od hiljada i hiljada tvrdnji čuda kod raznih drugih religija - recimo neke induse koji tvrde da žive od sunčeve svjetlosti bez konzumiranja hrane i vode... Tako da se tu i ne razlikujemo mnogo prema skeptičnosti... Ti si samo skeptičan prema nehrišćanskim čudima - ja sam skeptičan prema svim...

Па чекај ајде одлучи се око чега.Људи пре него што уђе патријарх провере да нема шибица или упаљача.Стварно не знам на који начин други мислиш?

Како не верујемо ни у једну,па зар мислиш да Бог одлучује по томе ко је православац,а ко није?Као што је рекао Александар,нико не зна деловање Бога,многи муслимани на Острогу су се излечили,зар Исус не каже онима које је излечио-Твоја вера те је спасла.

A sigurno i patrijarha pregledaju do kože uključujući i tjelesne šupljine (što bi bilo odvratno nepoštovanje)... Da da, kako da ne... Ako neki pregled patrijarha i prostorija postoji - on je više ceremonijalan....

Ma - ako hoćete da vjerujete da je to čudo - vjerujte... Eto - nina vjeruje da je i sveta vatra koja ne peče čudo i da mi youtube klipiće koje sam i prethodno gledao - i onda kad joj pokažem drugim klipićem da se apsolutno iste stvari rade i sa običnom vatrom - ona i dalje vjeruje da je to što je vidjela na njenim klipićima čudo... Pa dobro - njena stvar... Ali - ne znam kako i u ludilu možete da pomislite da su to neki neoborivi dokazi i da ja treba da padnem na njih...

A - što se drugog paragrafa tiče - zaista ne znam zašto bi tipa hrišćanski bog pio mleko ispred hinduističkih statua... Ili - zašto bi budističkim isposnicima davao mogućnost da žive bez hrane i vode... Ako vjeruješ u boga koji to radi - onda mora da ti je vjera veoma konfuzna - jer taj bog očigledno zbunjuje ljude oko toga ko je on zaista i kako treba da se spasu... Uzmi u obzir i npr. da je budistička filozofija života na zemlji i očekivanja od zagrobnog života bitno različita od hrišćanstva i totalno su nekompitabilne...

Брате патријарх иначе улази у пећину дугачку 50 метара па нема потребе да виде да ли нешто крије..ето ти си видео чудо постани Хиндус сад,видиш како крава пије млеко?Јел ти то није довољан доказ?Ја не знам шта хоћеш више?

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 10 months later...

Nisam skoro čuo da je neka ikona kod nas (a ni u svetu) mirotočila. Malo mi je to čudno, jer ipak nije to tako retka blagodat. Ne znači da se ne dešava, nego prosto nemam povratnu informaciju.

Poslednji put kod nas je bila neka ikona u Valjevskoj eparhiji, ako se ne varam. 

Voleo bih da na ovoj temi delimo informacije o mirotočenju ikona i sve vezano sa tom temom. 

1. Da li mislite da je mirotočenje ikona dobar ili rđav znak za vernike?

2. Da li su ikone Bogomajke, one koje su najčešće mirotočive?

3. Da li postoje neke hemijske analize tečnosti (mira) iz bilo koje ikone?

4. Koliko dugo vremenski, obično traje ta blagodat? 

5. Da li postoji na svetu neka ikona, koja neprekidno mirotoči?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Браћо и сестре, имао сам такав благослов да сам био у манастиру, у којем је икона замироточила у том тренутку. Велика је милост Божија. 

Сва питања која сам поставио на почетку ове теме, а томе нема ни месец дана, у том тренутку су ми одговорена. 

Једно знам, а то треба да знају и сви. Свака икона мироточи. Неке не мироточе видљиво, већ духовно, али ако се молитвено пред иконом према Господу обратимо, и целивамо је са надом у спасење, Дух Свети ће миро спасења на нас излити, чак и ако је оно нашем физичком виду невидљиво. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Mada me interesuje npr. povodom dogadjaja da je proplakala ikona (slika) Prepodobnog starca Tadeja i slični primeri,

kakvog sastava su te suze ili krv i slično?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

kipar-mirotocenje.jpg?w=529

Митрополит Исаија

У цркви великомученика Георгија Побједоносца у општини Камбија-Фармакас на Кипру 6. маја замиротичила је икона светог покровитеља храма.

За вријеме литургије парохијани су примијетили да из иконе светитеља истиче густа миомирисна течност, о чему је јављено надлежном архијереју – Митрополиту тамасоском и оринијском Исаији.

Јерарх је стигао у храм заједно са позваним експертима, који су се увјерили у одсуство природних узрока мироточења.

Икона светог Ђорђа живописана је у 15. Вијеку, а рестаурисана прије дванаест година. Парохијани су примијетили још једну необичну појаву: икона је постала тежа. За вријеме литије шест људи је морало подићи , што се раније није дешавало.

Интересантно је што се мироточење десило на дан светог Ђорђа, али по јулијанском календару, а не по грегоријанском, кога се придржава Кипарска православна црква.

Извор

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...