Jump to content

Ko je umro na krstu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, w.a.mozart рече

Зашто мислиш да су модерна наука и православно учење о идентитету у супротности? Ми нисмо комплетне нити финалне верзије себе (нити ћемо то икад бити) ево мало да зачиним - "Коначан повратак верних њиховом почелу је остварење њихове крајње жеље. Он налази своје испуњење у вечнокрећућем мировању око Жељенога."

Свети Максим исповедник нам каже да ћемо у будућем веку вечно усавршавати и узрастати у пуноћи Христовој, истовремено имајући одређени вид пуноће - сходно свом духовном нивоу. Једина комплетна и савршена личност у свемиру и ван њега је Бог јер је он узрок свог постојања, остатак чине непотпуне личности које узрастају у добру или злу (често и у једном и другом упоредо). На ово (по мени) наука не утиче. Међутим, ја ти причам о стварима које су за тебе фикција и о којима је врло захтевно причати разумљивим језиком, чак и некоме ко је православан - приметио си да постоје фракције :) - а камоли неком ко овоме приступа на нивоу интелектуалних акробација (у позитивном смислу)

Evo zašto su u suprotnosti:

A pazi, na osnovu nauke znamo i da su ličnosti potpuno amofrne po prirodi.

Ličnost igra kako mozak svira.

Zato je izuzetno problematičan stav po kom Bog vrenuje naše ličnosti (nepostojane kao plastelin).

Bog kažnjava sadistu  a blagosilja pokajnika - međutim i jedan i drugi su samo izrazi (plastičnih) mozgova...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Eh, eto Mocart kaže da nije tako već je pakao stanje nepostojanja, zaborava... Kad te Bog zaboravi a ne kada te roštilja.

Pa, nije bas, nepostojanje bi onda ustvari bila nagrada za one koji cine zlocine i zlocince,.... jel recimo Hitler i Staljin i neki serijski ubica sada su u nepostojanju ili ih ceka pravedni sud koji su izbegli na ovom svetu ? Ili, onda da ukinemo i zakon i pravdu cak i u ovom svetu ?

Pa, recimo jedan od problema jeste sto oni koji su u mestu paklu, samim time sto nisu u zajednici sa Bogom - koji je po definiciji i pojmu nesto sto je pozeljno da se zadobije i ima,  jer je Bog po svojoj sustini dobrota i dobro,...... i oni koji su u zajednici sa Bogom samim time su i pricasnici te sustinske Dobrote..... a, tu Dobrotu - sta je to tacno za coveka, mozemo da definisemo na 100 razlicitih nacina i pojmova,.........i to je onda vec jedna vrsta kazne za njih same, za one koji nisu sa tim izvorom svake Dobrote. Da, ne pricamo o drugim stvarima pakla, kako se u veri pojmovno definise pakao.

пре 22 часа, Bokisd рече

Da, apsolutno zadrzavamo svoju licnost

Ovo je vrlo problematično. Zato što ni u sadašnosti nemamo (postojanu) ličnost.

U filozofiji to su dobro utvrdili Hjum i Kant a danas nam je svima očigledno usled napretka neuronauka i genetskog inžinjeringa.

Svaka karakterna crta zavisi od mozga i od gena... kako onda može biti reči o postojanoj ličnosti? :(

Pa, nije bitno da li imamo ili nemamo (postojanu) licnost. Nego da li zadrzavamo svoju licnost i posle smrti. I, naravno da kako tu svoju licnost gradimo ovde, takva licnost ce da bude i tamo. Pa, ako se trudimo da budemo kao licnosti dobri i pravedni, takvu licnost cemo imati i tamo. I, jos, uz to i nase telo u kome smo izgradjivali tu svoju licnost - takodje 'prati' i to izgradjivanje nase licnosti. Pa, ce tako na kraju vremena i sveta kada se sve preobrazi u buduce nebesko i duhovno carstvo,......  kompletan covek sa preobrazenim telom i licnoscu da bude slican tome - kako je gradio svoj telesni i licnosni zivot ovde na zemlji, ....dobro - dobro,.....lose - lose....

I, to je jos jedna stvar, koja upucuje na to da posle tamo nema nepostojanja i nebica. Svako ce naslediti tamo ono sto je ovde posejao. Nema druge, tako je valjda i pravedno.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Pa, nije bitno da li imamo ili nemamo (postojanu) licnost. Nego da li zadrzavamo svoju licnost i posle smrti

Koju ličnost? Neprestano se menja. Imaš hiljadu ličnosti.

Pa, ako se trudimo da budemo kao licnosti dobri i pravedni, takvu licnost cemo imati i tamo.

Trudiš se ako imaš mozak koji je isprogramiran da se trudi. A ne trudiš se ako imaš mozak koji je isprogramiran da se ne trudi.

Bukvalno su naučnici uočili i opisali nekoliko takvih algoritama.

Svako ce naslediti tamo ono sto je ovde posejao

Sejao si šta ti je mozak programirao.

Pa, nije bas, nepostojanje bi onda ustvari bila nagrada za one koji cine zlocine i zlocince,

Eto, vas dvojica ste u kontradikciji.

Ali ne samo vi već je kroz čitavu pravoslavnu zajednicu tako suprotstavljeno.

A tako je i kod protestanata: anihilacionizam vs večne muke.

Kod pravoslavnih postoji i egzistencijalistička varijatna: pakao je iskustvo čoveka koji je odvojen od Boga ovde na Zemlji.

Подели на овим сајтовима

Koju ličnost? Neprestano se menja. Imaš hiljadu ličnosti.

Pa, nisam ni rekao da se ne menja licnost, i to je i okey, svako ima mogucnost u zivota da radi na sebi i da izgradjuje svoju licnost, sto vise na dobro, to je bolje za coveka, i u ovom zivotu jer svi cene dobru i pravednu licnost i coveka,..... a, i posle tamo, jos bolje,....:dobro:

Trudiš se ako imaš mozak koji je isprogramiran da se trudi. A ne trudiš se ako imaš mozak koji je isprogramiran da se ne trudi.

Bukvalno su naučnici uočili i opisali nekoliko takvih algoritama.

Nisam siguran da su bas dotle dosli, (na osnovu intuicije kazem), jer onda ukidamo coveku slobodu - bilo kako da shvatis coveka kao slobodno i mislece i kreativno bice i licnost.

Sejao si šta ti je mozak programirao.

Ali, zar nije mozak samo orudje kroz koje nesto drugo deluje u coveku. Kao na primer, zelje, volja, osecanja, ljubav, duh, rasudjivanje, planiranje i desetine slicnih stvari.

Ali ne samo vi već je kroz čitavu pravoslavnu zajednicu tako suprotstavljeno.

A tako je i kod protestanata: anihilacionizam vs večne muke.

Kod pravoslavnih postoji i egzistencijalistička varijatna: pakao je iskustvo čoveka koji je odvojen od Boga ovde na Zemlji.

Mislim, da nismo u sustini, jer svaki hriscanin veruje da ce dobra dela da se nagrade i losa da ce da se kazne. Samo je pitanje kako se gleda na te eshatoloske stvari, tj. razlicite interpretacije. I, mislim da ne postoji extremni anihilacionizam u hriscanstvu. Znam da neki pricaju o nekoj odredjenoj vrsti anihilacionizma, ali ne bas 100% potpunom.

I, mislim da mnogi u hriscanstvu zastupaju ovu egzistencijalisticku vatijantu, ali i ovde i posle tamo ..... odvojenosti od Boga,....i ja licno :buba: takodje verujem tako isto (vec sam naveo u jednoj poruci). Kako objasnjava sv.Avgustin :

"Now, if this anger stood alone, or if it existed in the smallest conceivable degree, yet to be lost out of the kingdom of God, to be an exile from the city of God, to be alienated from the life of God, to have no share in that great goodness which God has laid up for them that fear Him, and has wrought out for them that trust in Him, would be a punishment so great, that, supposing it to be eternal, no torments that we know of, continued through as many ages as man's imagination can conceive, could be compared with it."

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Nisam siguran da su bas dotle dosli, (na osnovu intuicije kazem), jer onda ukidamo coveku slobodu - bilo kako da shvatis coveka kao slobodno i mislece i kreativno bice i licnost.

Jeste, dotle su došli.

Naravno da ne postoji slobodna volja, nijedan ozbiljan neuronaučnik ne veruje u slobodnu volju. 

Van svake sumnje je dokazano da slobodna volja ne postoji.

Svako radi ono što mora.

Pojam "slobodna volja" spada u folk psychology.

пре 11 часа, Bokisd рече

Ali, zar nije mozak samo orudje kroz koje nesto drugo deluje u coveku. Kao na primer, zelje, volja, osecanja, ljubav, duh, rasudjivanje, planiranje i desetine slicnih stvari.

Nije, zašto bi bio samo oruđe?

Šta bi drugo delovalo kroz njega?

Ništa ne vidimo niti možemo da zamislimo što bi delovalo kroz mozak i na koji način.

Tvoja ličnost i ponašanja su manifestacija mozga i promenama na mozgu i ona se menjaju, nema nikakvog traga o postojanju nekog trećeg entiteta.

пре 11 часа, Bokisd рече

Mislim, da nismo u sustini, jer svaki hriscanin veruje da ce dobra dela da se nagrade i losa da ce da se kazne. Samo je pitanje kako se gleda na te eshatoloske stvari, tj. razlicite interpretacije.

Jeste baš u suštini.

Jer je suštinska razlika između pukog prestanka postojanja i postojanja u VEČNOM logoru Jasenovac.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Tumaralo. рече

Jeste, dotle su došli.

Naravno da ne postoji slobodna volja, nijedan ozbiljan neuronaučnik ne veruje u slobodnu volju. 

Svako radi ono što mora.

Pojam "slobodna volja" spada u folk psychology.

Pa, da li to znaci da su 100% otkrili kako funkcionise mozak, ili da znaju celu genetiku coveka (pretpostavljam da i genetika ima veze sa ovom pricom). Nesto nisam upoznat da su bas dotle dosli, jer ako se nesto bas 100% tvrdi da je tako, onda bi trebalo tu materiju i 100% poznavati kako funkcionise i koliko znam nisu dosli bas do 100% poznavanja materije mozga i genetike i ne znam kako mogu da tvrde da je sve u mozgu isprogramirano.

Pa, to bi onda ceo zakonodavni i pravni sistem bio ugrozen, jer on funkcionise na slobodnoj volji i odluci pojedinca da uradi sta misli da moze,..... ali, zakon kaze, okey, ali pazi ako uradis to nesto sto je po zakonu lose, onda moras da snosis i odgovarajuce zakonske posledice i kazne. U suprotno, ako je sve determinisano u mozgu, kako onda mozes da zakonski kaznis coveka za neko delo koje je on,.....pa, ispada, automatski uradio, potpuno nesvestan svojih postupaka. 

I, pitanje slobodne volje nikako nije sa strane filozofije, psihologije i slicno reseno bas tako kako kazes kao da je nesto bas toliko razumljivo i bas je reseno da slobodna volja ne postoji. U veri se jasno naglasava da covek ima slobodnu volji da izabere dobro ili zlo (i zakon i pravo slicno funkcionisu i cela nasa civilizacija). 

Mora malo i saljivo..... kada se sve ovo promeni, obavesti me Tumaralo da konacno nema slobodne volje,.... da i ja malo pustim zivot niz vodu....:suncanje: :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Tumaralo. рече

Nije, zašto bi bio samo oruđe?

Šta bi drugo delovalo kroz njega?

Ništa ne vidimo niti možemo da zamislimo što bi delovalo kroz mozak i na koji način.

Tvoja ličnost i ponašanja su manifestacija mozga i promenama na mozgu i ona se menjaju, nema nikakvog traga o postojanju nekog trećeg entiteta.

Pa, mislim da uzrok rada mozga jeste u tom necem drugom, tj. da mozak dobija razne stimulanse za rad i razmisljanje :laie_14: i misljene i misli i ideje :idea: od drugih faktora. Ne vidim drugaciju postavku stvari, jer recimo za te mnoge druge stimulanse, .....gde su i odakle dolazi volja i zelja, gde su osecanja kao ljubav ili mrznja, sta je strah, gde je hrabrost, ..... gde su sve te stvari u odnosu na nas mozak ?

Da li ljubav moze da bude determinisana nekim hemijskim procesima u mozgu, ili vera, ili nada, ili duh i neka visa stanja svesti u coveku ?

U principu pricamo o tom nekom drugom ili trecem entitetu kod coveka. Ako je moja licnost i etika manifestacija nekih promena u mozgu, pa Tumaralo, cemu onda ovaj Boki smederevac onda se nada sta ce biti sa mnom sutra,.... da li ce nesto da mi kvrcne u mozgu ili da on sam isprogramira da nekog mozda sFun_bat :pucpuc2:... ali, ipak mislim da stvari stoje drugacije i naravno da recimo licno i razmisljam o takvim stvarima i pre nego sto ce da se dese i ne dozvoljavam sebi vec sada da se planiraju(da se dese) tim mojim mozgom ili necim trecim...... i radim na izgradjivanju svoje licnost tako da (vec sada) postanem i budem dobar i u buducnosti bolji covek  dobardecko ......i samim nema sanse da postanem rob nekih manifestacija i promena u mom mozgu koje ce mozda od mene napraviti nesto drugo - sto sam ne zelim i ne razmisljam i moje misli nisu takve.

I, zato i imamo slobodnu volju i zelju da budemo ono sto sami hocemo da postanemo i onda mozak nema druge - nego da se povinuje toj nasoj volji i zelji i razmisljanju,.... nema druge....:0201wink:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Tumaralo. рече
пре 17 часа, Bokisd рече

Mislim, da nismo u sustini, jer svaki hriscanin veruje da ce dobra dela da se nagrade i losa da ce da se kazne. Samo je pitanje kako se gleda na te eshatoloske stvari, tj. razlicite interpretacije.

Jeste baš u suštini.

Jer je suštinska razlika između pukog prestanka postojanja i postojanja u VEČNOM logoru Jasenovac.

Pa, ne znam nekog episkopa ili teologa koji tvrdi o nepostojanju i odlazku u ne - bice posle covekove smrti. Samo bese jehove i slicni pricaju da ne postoji dusa posle smrti i do vaskrsenja tela, ali opet pricaju da posle vaskrsenja dusa se budi i ponovo postoji, onda znaci i za njih nema nepostojanja u vecnosti.

Drugo je pitanje, kako opravdati verski i filozofski postojanje pakla.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Pa, da li to znaci da su 100% otkrili kako funkcionise mozak, ili da znaju celu genetiku coveka (pretpostavljam da i genetika ima veze sa ovom pricom). Nesto nisam upoznat da su bas dotle dosli, jer ako se nesto bas 100% tvrdi da je tako, onda bi trebalo tu materiju i 100% poznavati kako funkcionise i koliko znam nisu dosli bas do 100% poznavanja materije mozga i genetike i ne znam kako mogu da tvrde da je sve u mozgu isprogramirano.

Ne moraju 100% da bi izveli ovakav zaključak. Dovoljno je istraženo. 

Filozofi su znali oduvek za to i bez neuronauke.

Sokrat, Platon, Aristotel, Heraklit, Spinoza, Hobs, Hjum, Šopenhauer, Kant, Niče ....

пре 4 часа, Bokisd рече

Pa, to bi onda ceo zakonodavni i pravni sistem bio ugrozen, jer on funkcionise na slobodnoj volji i odluci pojedinca da uradi sta misli da moze,..... ali, zakon kaze, okey, ali pazi ako uradis to nesto sto je po zakonu lose, onda moras da snosis i odgovarajuce zakonske posledice i kazne. U suprotno, ako je sve determinisano u mozgu, kako onda mozes da zakonski kaznis coveka za neko delo koje je on,.....pa, ispada, automatski uradio, potpuno nesvestan svojih postupaka. 

Nije tako.

Pravo se inače zasniva i na pravnim fikcijama.

E sada, to sam napomenuo čisto ilustrativno jer slobodna volja se ne tretira kao fikcija u pravu, prosto filozofski problem slobodne volje je izvan prava.

Pravo je normativni sistem isto kao i običaji isto kao i etika. 

Kod svih viših sisara (a i nižih) je registrovan nekakav normativni sistem po kom žive. Bez obzira što su svi oni biomehanoidi.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

Kod svih viših sisara (a i nižih) je registrovan nekakav normativni sistem po kom žive. Bez obzira što su svi oni biomehanoidi.

Razlikaje u tome što kod životinja nemaš pisane zakone.

A ni kod homo sapiensa nisi imao do pre 4-5 k godina.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

.gde su i odakle dolazi volja i zelja, gde su osecanja kao ljubav ili mrznja, sta je strah, gde je hrabrost, ...

Sve su to manifestacije sutrukture i fiziologije mozga.

пре 3 часа, Bokisd рече

Da li ljubav moze da bude determinisana nekim hemijskim procesima u mozgu, ili vera, ili nada, ili duh i neka visa stanja svesti u coveku ?

Može i jeste.

пре 3 часа, Bokisd рече

Ako je moja licnost i etika manifestacija nekih promena u mozgu, pa Tumaralo, cemu onda ovaj Boki smederevac onda se nada sta ce biti sa mnom sutra,....

To se pita svaki osvešćen čovek.

пре 3 часа, Bokisd рече

da li ce nesto da mi kvrcne u mozgu ili da on sam isprogramira da nekog mozda

Može da se desi i dešava se.

пре 3 часа, Bokisd рече

.i samim nema sanse da postanem rob nekih manifestacija i promena u mom mozgu koje ce mozda od mene napraviti nesto drugo - sto sam ne zelim i ne razmisljam i moje misli nisu takve.

Ima šanse. 

Dešavalo se ljudima.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Tumaralo. рече

Ко је доказао ? Када ? Како ?  Баш бих воле да видим тај научни, светски признат рад којим  се доказује непостојање нечег тако апстрактног као слободна воља, па још ван сваке сумње. И зашто се онда још увек по судовима развлачи питање слободне воље и принуде ?

пре 27 минута, Tumaralo. рече

Dešavalo se ljudima.

Којим ?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, -Владимир- рече

Ко је доказао ? Када ? Како ?  Баш бих воле да видим тај научни, светски признат рад којим  се доказује непостојање нечег тако апстрактног као слободна воља, па још ван сваке сумње.

Imaš obilje materijala na ovoj temi.

Ali razmisli zašto su gotovo svi veliki filozofi i pre ovih silnih dokaza opisivali "slobodnu volju" kao besmislen ili nemoguć pojam.

И зашто се онда још увек по судовима развлачи питање слободне воље и принуде ?

Druga je stvar šta se "razvlači po sudovima".

Sud uzima "slobodnu volju" prosto kao operativnu veličinu.

U Americi su gotovo svi osuđenici na smrt (dakle najteža krivična dela) poremećenog mozga i činili su to što su činili zato što ih je takav mozak "naterao".

Međutim, to ih nije spasilo kazne.

Kada te medved napadne zato što je tako isprogramiran, hoćeš li da ga pustiš da slobodno bleji po selu zato što on ne može protiv svoje prirode ili ćeš da ga neutrališeš?

DEATHPENALTYINFO.ORG

Dorothy Otnow Lewis says, to know that something was terribly wrong with Ricky Ray Rector, who before his execution in Arkansas ordered his last meal and asked that the pecan pie be...

Којим ?

Šta, nisi čuo da je neko dobio bolest mozga i da se zbog toga njegov karakter i ponašanje promenilo?

Posle potresa mozga?, Moždanog udara? Duševne bolesti? Trovanja neurotoksinima? Posle užasne traume?

Nisi čuo da ljudi menjaju svoj karakter u adolescenciji dok mi se menja mozak i hromonalna slika?

Подели на овим сајтовима

Ne moraju 100% da bi izveli ovakav zaključak. Dovoljno je istraženo. 

Filozofi su znali oduvek za to i bez neuronauke.

Sokrat, Platon, Aristotel, Heraklit, Spinoza, Hobs, Hjum, Šopenhauer, Kant, Niče ....

Pa, sad, ne znam da li moze neko nesto da tvrdi sa sigurnoscu i da nema 100% pouzdano istrazeno, narocito ako govorimo o nauci koja se bavi i egzaktnim i empiriskim stvarima i posmatranjima. Odkud znamo i ko zna sta se sve krije u tim neistrazenim podrucjima mozga i genetike. Pa, videli smo koliko je puta u istoriji nauke doslo do preokreta u nekim stvarima i pogledima.

Evo, samo se ukuca u google, Aristotel sloboda volje, i dobijamo rezultat da je pricao o slobodi covekove volje. Ti napisa ko da su svi filozofi vec doneli konacan zakljucak, ali se od kada je filozofije vodila prica u vezi slobode volje - sta i kako, da li postoji i kako mozemo da je definisemo.

Ko sto rece Vlada gore, ko je kada dokazao nepostojanja slobode volje i to van svake sumnje, kao sto mozemo reci i za dokaz o postojanju skobode volje. Jer je to apstraktna stvar i nedokaziva je materijalnim ispitivanjem.

пре 3 часа, Tumaralo. рече

Nije tako.

Pravo se inače zasniva i na pravnim fikcijama.

E sada, to sam napomenuo čisto ilustrativno jer slobodna volja se ne tretira kao fikcija u pravu, prosto filozofski problem slobodne volje je izvan prava.

Pravo je normativni sistem isto kao i običaji isto kao i etika. 

Pa, brate, zar ne stoji, ...... npr za lica starija od 14 godina, da su sposobna da rasuđuju,....vidis da tu ne postoji determinizam, i da se na osnovu toga sto je neka osoba starija od 14 i koja je sposobna da rasudjuje o svojim delima i ponasanju i da tim rasudjivanjem moze da bira izmedju dobrog ili loseg delovanja i samim time moze i slobodno da bira izmedju izmedju dobra i loseg..... i onda, na osnovu toga sto je starije lice od 14 i ima sposobnost rasudjivanja i donosenja odredjenih zakljucaka o svome delovanju ..... i, ako izabere po rasudjivanju i time sto po slobodi moze i to da izabere da uradi, i ako izabere los, ali je mogao na osnovu rasudjivanja da izabere slobodno i ono sto je dobro,...... i, na osnovu toga sto je kroz rasudjivanje mogao da razume da je zakonom zaprecena kazna za cinjenje loseg,...... zato i zakon moze da mu sudi, jer ima rasudjivanje koje mu omogucava da izabere sta ce da cini i kako je i sta je po zakonu ..... dobro ili lose,....i zato je rasudjivanje premisa u zakonu, na kojoj izvodimo slobodu izbora izmedju dobra i zla,..... 

Подели на овим сајтовима

On 28.7.2020. at 22:56, Tumaralo. рече

u ovome je zapravo lepota :) a svako projektuje svoju duhovnost tj. doživljaj (ili iskustvo) Boga. Kontradikcija je drugo ime ovog foruma :) 

On 28.7.2020. at 21:18, Tumaralo. рече

Zato je izuzetno problematičan stav po kom Bog vrenuje naše ličnosti (nepostojane kao plastelin).

Bog kažnjava sadistu  a blagosilja pokajnika - međutim i jedan i drugi su samo izrazi (plastičnih) mozgova...

Bog niti vrednuje, niti kažnjava (no, kako to ni pojedini pravoslavci ne shvataju, bilo bi previše da od tebe očekujem da tako misliš, naravno, ne radi se o intelektu već o doživljaju duhovnosti) na kraju krajeva, ti možda govoriš samo ono što si čuo od pojedinaca.

Vratio bih se na ovu epizodu sa "podeljenim mozgom" svet kao takav verovatno jeste matriks i to neki u pravoslavlju zovu "biološka ipostas" ali ja ne bih zaključke o krajnjem smislu izvodio iz ovakvih slučajeva. Osobe koje su razbile matriks i vinule se iznad pomenutih algoritama, mozga i ostalih "ograničavajućih faktora" nisu filozofi (koliko god npr ja voleo Kjerkegora) niti naučnici, i neće to nikada biti (koliko god divnih stvari otkrili i napisali) već umetnici (ovde mislim na vrhunske umetnike). U ovom načinu postojanja koji nam je dat  moguće je prevazići zadatost biologije jedino stvaralačkim činom. Dakle, krajnje subjektivno izražavajući sebe kroz određenu umetničku formu. Večna istina je (gle ironije) vrlo subjektivna kategorija jer je ličnost, nije ideja a otkrivanje večne ličnosti je mnogo više dar nego "svoj trud kojim smo na mišiće došli do odgovora" Naravno, ima tu i malo truda :) U suprotnom je sve jedna obična simulacija a ja ne mogu da prihvatim da je mozak iz simulacije u stanju da komponuje Figarovu ženidbu. Krajnje subjektivno, znam 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...