Jump to content

Секс пре брака

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свети Порфирије, који није критиковао младеж, већ их је на други начин исправљао, каже да услед телесних грехова, долази до дубоких оштећења и промена у души.

Свети Пајсије Светогорац је правио поређење са недовољно зрелим, пре времена убраним гроздом.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 12:25, Edmund рече

Nije zabranjen ali se na to gleda kao na neki blud ako se ne varam :scratch_head:

Pogotovu ako imas "notes" u kom "lupas reckice" :)

(sad se setih da sam zaboravio gde je moj notes)

Expand  

Skroz si fulio, dao sam ti odgovor. ?

• Зачуђен 1
Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 12:48, Rabbi рече

Ja sam onda zaboravio da je činiti blud grijeh. Činiti grijeh je zabranjeno u monoteistickim religijama, dakle religija ima jasne stavove po pitanju toga. Meni nisu jasni razlozi zabrane. 

Expand  

a ovo

aha

nisam siguran da se radi o bukvalnoj "zabrani"

no dobro

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 12:48, Rabbi рече

Ja sam onda zaboravio da je činiti blud grijeh. Činiti grijeh je zabranjeno u monoteistickim religijama, dakle religija ima jasne stavove po pitanju toga. Meni nisu jasni razlozi zabrane. 

Expand  

Хришћанство није религија, већ откровење Божије. Не може у исти кош са неким религијаме које су све у забранама. Негде би те убили камењем за кршење забрана.

Апостол Павле каже: "Ово говорим као мишљење а не као заповест". Имаш заповести о љубави према Богу и ближњем, али и слободну вољу да чиниш и себи зло, ако желиш.

Сигурно је да телесно сједињење са неким из пожуде, или са више њих, оставља дубоке последице у души, по речима Старца Порфирија.

Ради се о откривању најдубљих тајни другог бића. Али није ни то проблем, већ зато што се дела без Божијег благослова, већ из страсти. Зато Павле саветује оне који неће безбрачност, да се жене, а не да се успаљују. Све што се чини без Бога, мимо Њега, промашај је, или застрањење, лутање, што је значење речи блуд на старословенском. На крају, и Христос каже да без Њега не можемо ништа чинити. Не у смислу забране, зато што нам је неповратно поклонио слободну вољу, већ зато што је све мимо Њега грех, или промашај назаначења.

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 13:44, Вукашин рече

Хришћанство није религија, већ откровење Божије. Не може у исти кош са неким религијаме које су све у забранама. Негде би те убили камењем за кршење забрана.

Апостол Павле каже: "Ово говорим као мишљење а не као заповест". Имаш заповести о љубави према Богу и ближњем, али и слободну вољу да чиниш и себи зло, ако желиш.

Сигурно је да телесно сједињење са неким из пожуде, или са више њих, оставља дубоке последице у души, по речима Старца Порфирија.

Ради се о откривању најдубљих тајни другог бића. Али није ни то проблем, већ зато што се дела без Божијег благослова, већ из страсти. Зато Павле саветује оне који неће безбрачност, да се жене, а не да се успаљују. Све што се чини без Бога, мимо Њега, промашај је, или застрањење, лутање, што је значење речи блуд на старословенском. На крају, и Христос каже да без Њега не можемо ништа чинити. Не у смислу забране, зато што нам је неповратно поклонио слободну вољу, већ зато што је све мимо Њега грех, или промашај назаначења.

Expand  

Hrišćanstvo je religija. Sve o što si naveo ili citirao su indirektno ili direktno riječi zabrane. Očekivao sam razloge zbog čega je sex prije braka zabranjen. Zbog čega šteti u daljem bitisanju. 

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 13:52, Rabbi рече

Hrišćanstvo je religija. Sve o što si naveo ili citirao su indirektno ili direktno riječi zabrane. Očekivao sam razloge zbog čega je sex prije braka zabranjen. Zbog čega šteti u daljem bitisanju. 

Expand  

Јесте ово форум, али мени постаје стран тај дух расправљања и неког доказивања, и то може да прерасте у неку врсту насиља над вољом. Могу да кажем само нешто из личног искуства, без жеље да доминирам, већ само дељења ради.

Око религије се нећемо сложити. Силазак Христов на земљу, смрт и васкрсење Његово, за мене је Живот вечни који већ сада овде почиње. Није човеков изум и систем веровања.

Око блуда, могу да кажем да је то наслада која опија човека, и човек зарања у њу, свесно се искључујући. После сам осећао празнину, не испуњење. Осећаш се лакше зато што задовољиш страст, али касније се враћа још јача. Не само блуд, већ сваки грех тако јача власт над човеком. Али, може временом глас савести да се утиша, па тај грех пређе у страст, или другу природу и онда то постаје "природно стање".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...