Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, florenntina рече

U takvom okruzenju jedino sto mozes trenutno da uradis jeste da trazis smanjenje poreza da bi ostavio sto manje korumpiranim politicarima. Smanjio njihovu moc! Ovo je btw. jedna od stvari zbog kojih Dinkica koji je bio finasijski pismen (znaci sve radio svesno!), smatram jednim od najstetnijih “experata” i politicara koje smo imali. Mada je konkurencija neverovatno jaka, ne zna se ko nas je vise opljackao i satrao...

Sve je to plastično objašnjeno i jasno, ali zbog takvih prilika ti političari nikad neće pristati na smanjenje poreza. 

Porez kao porez bi se smanjio automatski, kada bi se razmotrilo koliki je potreban stvarno politički aparat? Gdje je višak, gdje se može optimizovati, pa onda na red dođe i obezbjeđnje fer i dobro poslovnog okruženja, nezavisno sudstvo, nezavisna policija, nezavisni mediji...ali..odošmo u maštanje..

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

Kod nas nema apsolutno nikakvog ideoloskog sukoba.

kada kazem ideoloski sukob mislim na one pojedince koji jos uvek e kapiraju da se svet pod 1990 do danas promennio. Oni se jos uvek bore protiv Milosevica-Vucica i protiv neke izmisljene velikostpske ideologije, UDBE i slicih stvari. naravo da nema nikakve ideoloske razlike izm edju danasjih straaka ali obi to ne kapiraju jlos..

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bilbija рече

Nece nas SNS popraviti ali nece ni Obradovic ili Trifunovic te stoga i nema neke veze ko ce pobediti. Bolji izbor je SNS trenutno jer obezbedjuje izvesnnu stabilnost, politicku i ekonnomsku i za ljude u SRbiji i za strane ivestitore. A sto se tice pristojnost za Balkan i Srbe treba nekoliko decenija.

Ne znam brate ali velika vecina Srba kada ode u inostranstvo nema nikakvih problema ni da bude vredna ni pristojna. Ne vidim zasto bi nam za to trebalo nekoliko decenija?

Ono sto Srbiji treba jeste smanjenje moci politicara i smanjenje uplita drzave u privredu. Naravno nezavisan i zdrav pravni sistem ali to ne moze bas preko  noci. 

Sada moze da se trazi radikalno smanjenje poreza kao i lokalne inicijative koje se vidim vec desavaju sirom zemlje. Ljudi sve vise shvataju da od njih zavisi i pocinju da se udruzuju lokalno za konkretne ciljeve. Manje cekaju i racunaju da ce drzava da resi neki problem. To mi se svidja i mislim da je dobro. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, florenntina рече

Ne znam brate ali velika vecina Srba kada ode u inostranstvo nema nikakvih problema ni da bude vredna ni pristojna. Ne vidim zasto bi nam za to trebalo nekoliko decenija?

Ono sto Srbiji treba jeste smanjenje moci politicara i smanjenje uplita drzave u privredu. Naravno nezavisan i zdrav pravni sistem ali to ne moze bas preko  noci. 

Sada moze da se trazi radikalno smanjenje poreza kao i lokalne inicijative koje se vidim vec desavaju sirom zemlje. Ljudi sve vise shvataju da od njih zavisi i pocinju da se udruzuju lokalno za konkretne ciljeve. Manje cekaju i racunaju da ce drzava da resi neki problem. To mi se svidja i mislim da je dobro. 

Evo ja sam 30 godina u inostrannstvu a Srbija je jos ista ako ne i gora sudeci po pòoliticarima, glumcima, profesorima ... Eno onaj Trifunovic se tuce po ulici, psuje majku prolaznicima i tome slicno .... ne decenije, mozda i vise ..

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Justin Waters рече

Sve je to plastično objašnjeno i jasno, ali zbog takvih prilika ti političari nikad neće pristati na smanjenje poreza. 

Porez kao porez bi se smanjio automatski, kada bi se razmotrilo koliki je potreban stvarno politički aparat? Gdje je višak, gdje se može optimizovati, pa onda na red dođe i obezbjeđnje fer i dobro poslovnog okruženja, nezavisno sudstvo, nezavisna policija, nezavisni mediji...ali..odošmo u maštanje..

A ako cemo posteno, nismo skoro nikada ni trazili (osim onih slabo posecenih setnji poreskih obaveznika) a demostrirali smo za hiljadu i jednu barabu koja je cim se dokopa vlasti nastavila po slicnom. Jednostavno nismo bili dovoljno mudri ni zreli da se borimo za konkretne interese.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, florenntina рече

Vama koji postavljate ovakvo pitanje nkada ne padne na pamet pitanje zasto drzava ne smeta nemackim ili svedskim privrednicima da proizvode Mercedese, Volvo i slico. A sa druge strane imas Srbe kojima Srbija ne dozvoljava da naprave ni jedan pristojan bicikl, invenciju iz predhodnih vekova? Znas li za bilo koji srpski proizvod kojim bi mogla da se podicis kao srpkinnja u kanadi. Pa kada kazes odakle si a oni ,  aaaa zam, cula sam, kod vas se proizvode svetski bicikli...

NNikakva drzava ne smeta srbima ... nesto drugo je tu problem ,,

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bilbija рече

Evo ja sam 30 godina u inostrannstvu a Srbija je jos ista ako ne i gora sudeci po pòoliticarima, glumcima, profesorima ... Eno onaj Trifunovic se tuce po ulici, psuje majku prolaznicima i tome slicno .... ne decenije, mozda i vise ..

Ja se ljudima u Srbiji uopste nista ne cudim. I sama da sam ostala verovatno bih zavrsila u najbolju ruku kao onaj uzbunjivac iz Krusika. Boravila sam i u siromasnijim zemljama od Srbije, ali nigde nisam videla toliki stepen stresa i psihoze kojim su izlozeni ljudi u Srbiji i to svakodnevno. Ne znam koja stena moze to sve izdrzati a da bar malo ne odlepi.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bilbija рече

Vama koji postavljate ovakvo pitanje nkada ne padne na pamet pitanje zasto drzava ne smeta nemackim ili svedskim privrednicima da proizvode Mercedese, Volvo i slico. A sa druge strane imas Srbe kojima Srbija ne dozvoljava da naprave ni jedan pristojan bicikl, invenciju iz predhodnih vekova? Znas li za bilo koji srpski proizvod kojim bi mogla da se podicis kao srpkinnja u kanadi. Pa kada kazes odakle si a oni ,  aaaa zam, cula sam, kod vas se proizvode svetski bicikli...

NNikakva drzava ne smeta srbima ... nesto drugo je tu problem ,,

Zato sto imaju sistem koji ogranicava moc politicara. To se izmedju ostalog postize i nezavisnoscu institucija, pre svega pravnog sistema. Nije to nikakva magija ni misterija.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

Kod nas nema apsolutno nikakvog ideoloskog sukoba. Kod nas su sve partije ideoloski slicne. Sve su okrenute ka nekoj sociodemokratskoj prici. Vucic hoce u EU, podrzava sve iste ekonomske i drustvene politike koje podrzavaju, tadic, djilas i ostalo.

Dok sam imao tviter video sam kako se SNS-ovci i Levica Srbije crews na vucicovm statusu svadjaju ko je vise od njih blizi Fidel Castru, kada mu je Vucic cestitao rodjendan.

Da se interesujem za izbore prestao sam, jer sam skapirao da sve ove lose stvari koje vucic radi inesto sto je poiceo stari DS.

Ja sam tu video kako ljudi dolaze na sastanke omladine u nadi da ce im stranka srediti posao u Maksiju.

Trebalo mi je malo vrmena al sam povezao da smo mi i dalje u sustini jedno komunisticko drustvo, gde se ljudi oslanjaju na partije, stranke i drzavu da im zavrsi stvari koje trebaju biti njihov problem, i da ce politicari surovati sa privrednicima i kupovati glasove na taj nacin "zavrsavanja" poslova i time obezbedjivati vlast.

Zato i ne vredjam ljude da su sendvicari i slicno (mene to nikada neces cuti da radim i iskreno gade mi se ovi sto to rade).

Mislim, sta da ti pricam kada znam za ljude koji rade u privatnim firmama kojima je gazda kompanije dosao i rekao "imate slobodan dan danas za miting" ili drugaricu ciji otac ima omanju firmu i cela njena porodica je glasala za SNS da ih inspekcija ne bi smarala. Ali to nije izmislio vucic, nego tito, Djindjic je to pokusao da unisti, Tadic je to oziveo a Vucic unapredio.

Zato nema smisla da se prica o bilo kojim "ideoloskim" borbama, sve je borba za vlast i moc odredjene ekipe ljudi, pa ova druga ekipa prelece kod pobednika. Kao sto ti rekoh u jednom postu, SNS ti je trecinom g17+ trecinom DS, trecinom radiklana...

Osim ako nemas neke informacije da je Brnabicka bila neka istaknuta diversity hire kod radikala....

Све си лепо рекао и слажем се 100%. Али постоји једна цака...

Ово што имамо данас није нека већ виђена групација лопова која замлаћује народ истим причама. Није неки нови Тадић, Динкић, Коштуница, Цветковић. Ми данас више уопште немамо државу, немамо чак ни једнопартијски систем, имамо апсолутну власт једног човека. Кога формално најмоћнија особа у земљи - премијер - ословљава са "шефе" и кад год се негде она појави као украс, увек ода њему признање за нешто што је урађено. Скупштину је затворио пре кладионица и кафана кад је увео ванредно стање, што рече Радуле.

У таквој ситуацији потпуно је бесмислено причати о економији, пореским стопама и сличном - јер уопште немаш државу

Јесу жути одговорни за долазак ових 2012, али ови су читаво лудило довели на потпуно нов и невиђен ниво. И док их не макнемо, нема сврхе причати о било чему чиме се баве људи у нормалним друштвима и државама.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, florenntina рече

A ako cemo posteno, nismo skoro nikada ni trazili (osim onih slabo posecenih setnji poreskih obaveznika) a demostrirali smo za hiljadu i jednu barabu koja  je cim se dokopa vlasti nastavila po slicnom. Jednostavno nismo bili dovoljno mudri ni zreli da se borimo za konkretne interese.

Do toga još ima puno...prvo i najvažnije kako da se promjeni svijest političara da politika nije zanimanje. Ajd što je neki političar dugo na pozicji, da je sreće pa da ostaje jer ga narod bira jer radi dobro, rezultati se vide...ali kad se dokopaju pozicije onda je koriste da podupiru stranačku diktaturu....Srbima su vođe uvijek pasale, to je istorijsko breme, modža bi nam zbog toga bolje odgovarala monarhija jer bi se izbio taj jedank stepenik više koji dozvoljava šaltanje sa mjesta premijera na mjesto predsjednika čime se dominantom licu u politic omogućava da uzurpira vlast. 

Prvo ovo nekako da se riješi pa onda se o svemu ostalo može pričati. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, florenntina рече

Zato sto imaju sistem koji ogranicava moc politicara. To se izmedju ostalog postize i nezavisnoscu institucija, pre svega pravnog sistema. Nije to nikakva magija ni misterija.

Pa nije to do sistema...Sistem ne funkcioniše, ako u njemu nisu ljudi. Ljudi su bitni...Srbija ima dobrih zakona, ali se ne poštuju. Prema tome nema čarobnog sistema koje uvedeš i koji će ograničiti političare u njihovoj moći. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, GeniusAtWork рече

Све си лепо рекао и слажем се 100%. Али постоји једна цака...

Ово што имамо данас није нека већ виђена групација лопова која замлаћује народ истим причама. Није неки нови Тадић, Динкић, Коштуница, Цветковић. Ми данас више уопште немамо државу, немамо чак ни једнопартијски систем, имамо апсолутну власт једног човека. Кога формално најмоћнија особа у земљи - премијер - ословљава са "шефе" и кад год се негде она појави као украс, увек ода њему признање за нешто што је урађено. Скупштину је затворио пре кладионица и кафана кад је увео ванредно стање, што рече Радуле.

У таквој ситуацији потпуно је бесмислено причати о економији, пореским стопама и сличном - јер уопште немаш државу

Јесу жути одговорни за долазак ових 2012, али ови су читаво лудило довели на потпуно нов и невиђен ниво. И док их не макнемо, нема сврхе причати о било чему чиме се баве људи у нормалним друштвима и државама.

Znam brate, medjutim ono sto se ja i ti ne slazemo - jeste to sto ja mislim (cvrsto sam ubedjen) da je sistem koji imamo jednostavno sudjen, prirodnim nekim tokom da zavrsi u takvo zlo.

Isto kao sto ce svaka diktatura zavrsiti sa nekim neronom.. prosto mora tako. I jedini nacin da sprecis to jeste da ukines diktaturu, to jest ogranicis vlast.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Pa nije to do sistema...Sistem ne funkcioniše, ako u njemu nisu ljudi. Ljudi su bitni...Srbija ima dobrih zakona, ali se ne poštuju. Prema tome nema čarobnog sistema koje uvedeš i koji će ograničiti političare u njihovoj moći. 

To je upravo ono oko cega se ja i florentina ne slazemo sa vama. Ljudi se prilagodjavaju sistema i to jeste dobrim delom do sistema. To sto ti imas dobre zakone nema veze ako nemas podeljenu vlast, bilo koja zemlja koju gotivis gde se "postuju zakoni" imao bi iste rezultate da nemas visoko podeljenu vlast.

Volim da uzimam gradjevinarske paralele sa tobom, ali zamisli razliku izmedju toga da novac ostaje unutar nekog grada i da taj GRAD odredjuje koja ulica treba da se asfaltira naspram toga da odredjuje politicar iz beograda gde ce se asfaltirati ulica, da li u beogradu ili nisu ili koja.

Razlika izmedju ta dva sistema ce da rezultuje u sledecem:
1. Sistem gde grad odredjeuje koja ce ulica da se asfaltira ce cesce asfaltirati lokalno bitne ulice, jer su politicari  u tom gradu koji to odredjuju .. pa tu zive.. i oni moraju da gaze neku blatnjavu ulicu ako je ignorisu. Bice i tu lopovluka, metar asflata tamo ovamo, ali u sustini, oni zive tu... njima je isto u interesu da nemaju blato u sred grada ili osvetljenje kada njihova deca idu u skolu...

2. Sistem kao u Srbiji gde to sve kontrolise centralizovana vlast , poci ce drugim putem. Birace onaj grad gde ima najvecu politicku podrsku, i onda ce asfaltirati taj grad vise. Npr SNS je krusevac izgradio.. ne mogu da ti opisem koliko, znaci odlicno su ga uredili. Ali zasto je to tako? Zato sto je krusevac jak sa podrskom sns-u. Dok su neke druge gradove debelo zapostavili. A suprotno je bilo u vreme DS-a, jer krusevac nije bio jak u podrscu DS-u.

Zato nisu bitni samo ljudi, vec i sistemi i motivacije koje ti sistemi kreiraju. Covek je covek, kad mu das da pretace med, on ce uvek da lize prste, ali ako taj med jedu i njegova deca ili ako ga gleda desetak ociju - lizace prste mnogo manje nego u suprotnom.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, haveaniceday рече

To je upravo ono oko cega se ja i florentina ne slazemo sa vama. Ljudi se prilagodjavaju sistema i to jeste dobrim delom do sistema.

Zašto se onda političari ne prilagode na prvom mjestu ustavu? Ustav kaže da Srbiju vodi premijer, a vodi je onaj koji se izgradi kao vođa. 

Šta je po tebi sistem i kako se uspostavlja? 

Evo odličan primjer. Predsjednik odbora za organizaciju teniskog turnira Adria Tour u Banja Luci koji se treba održati 3 i 4 jula je ni manje ni više nego Milorad Dodik!!! Umjesto da u odboru bude od političara eventualno gradonačelnik, a da predsjednik odbora bude neko se makar bavio tenisom predsjednik teniskog saveza RS recimo našao se lemi...Što je najgore nije on nikakav zakon prekršio, nije učestvovao u poslovima gdje zbog svoje pozicije koje trenutno obavlja stiče sebi korist kroz tu organizaciju itd..kao građanin može biti imenovan da bude presdjednik jednog takvog odobra ali je totalno nepotrebno. 

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Bilbija рече

Vama koji postavljate ovakvo pitanje nkada ne padne na pamet pitanje zasto drzava ne smeta nemackim ili svedskim privrednicima da proizvode Mercedese, Volvo i slico. ,

Odakle tebi da im ne smeta?  Mnogi tech starupovi su pobegli iz evrope i zalili su se na evropsku klimu i kako evropa nije business  friendly i kako ih gazi da bi odrzavala odredjene industrije na ledjima ovih koji su produktivniji:

WWW.WSJ.COM

The founders of music-streaming company Spotify blasted Sweden’s business environment in an open letter published on...

Lik je bukvalno zbrisao od svedjana jer mu previse love otimaju, ne moze da ulaze u svoj biznis i ne moze da se takmici na globalnom trzistu.

E sad, svedska je jedno 50 mesta bolja od Srbije, zamisli tek kako je Srpski startupovima.... zamisli neki mladi tim srpskih programera koji je napravio neki novi proizvod i oce da ga plasira na svetsko trziste, a drzava i politicari samo gledaju kako da ih opeljese sto vise mogu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...