Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, haveaniceday рече

Sve drzave vode tu inflacionu politiku, da bi politicari mogli da se pohvale BDPom na papiru.

Nije samo zbog BDP....taj model stvarno generiše rast,  jer upravo kreiranje novca iz ničega praktički podstiče potrošnju koja opet zavisi od toga imaš li na šta potrošiti ili ne..znači podstiče se proizvodnja dobara jer ima ko i da ih kupi. Sve je više bogataša, sve je više i onih koji imaju ali je i sve veći jaz izneđu njih. Ovakva vrsta ekonomije je ujedno i opasna jer kad izbije kriza onda mnogi pate. 

Nego dođosmo do inflacije, jer sam ja rekao da nisu porezi jedino sredstvo kojim vlade finansiraju svoje troškove i svoj ekonomski i politički program. Niži porez ne znači da će doći do nekog boljitka u funkcionisanju ekonomije. Te nekakve modele, liberalizacije poslovanja, manji porezi itd...uveli su Makednoja i Gruzija poodavno pa evo ništa im to ne pomaže. Ekonomija je komplikovana i zavisi od mnogo faktora ne samo od par njih, pa da ih napteluješ i onda sve lijepo funkcioniše. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bilbija рече

Sta ti znaci znatno vecom iunflacijom od 2 %.? Sta je to znatno veca inflacija i odakle ti odjednom hiperinflacija, ona nije tema bila niti se pominjala?

I ako bi mogla da mi objasnis kako se manifestuje siromasenje nemaca na primer , po tvom misljenju, ako znamo da imaju papiri ovac, svake godine 1-2% inflacije a rat su zavrsili u rusevinama... Kako su uspeli da sa infalcijom i konstantnim siromasenjem usled negativnog delovanja inflacije postanu 3 ili 4 svetska ekonomija sa 46.000 $ BDP po glavi stanovnika? Odakle im oni autoputevi, VW , letovanja i zimovanja u tako losoj ekonomskoj situaciji?

I jos jednno pitanje, na kom univerzitetu si studirala u Srbiji?

Do 2% je prihvatljiva (i cesto targetirana) stopa inflacije od strane razvijenih zemalja. To se gleda u odnosu na privredni rast. Pa sam si rekao da Nemci imaju inflaciju 1.6%. Sta da tu dokazujem, ne razumem. Studirala sam Ekonomski fakultet u BG iako sam, ako ces bas potpuno iskreno, sustinske stvari iz ekonomije najbolje naucila ma terenu i van fakulteta, narocito u inostranstvu mada moram priznati da mi je i dodatna edukacija ovde (kursevi, licence...) dosta pomogla. I dalje ucim svaki dan i otkrivam nove stvari. Ne vidim sta je tu problem. Evo, zamolili su me da ispricam ljudima o kreditnom rejtingu u Kanadi. Ja to znam kako funkcionise ali sam sinoc uzela kurs McGill univerziteta da pogledam sta i oni kazu da bih mogla lepse i jasnije da se izrazim kada budem objasnjavala. Svaki mudar covek uci ceo zivot i modifikuje ili potvrdjuje svoje stavove tokom tog process.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bilbija рече

Ako uzmes u obzir da tih nekoliko milijardi stampa NZ i moze da ih nastampa po potrebi ne radi se o nekoliko milijardi vec o 500-600 kilograma papira ..

Prosto je neverovatno kako se do sada niko osim tebe i dame iz Amerike nije setio da stampanjem novca mozemo da resimo sve ekonomske probleme i iskorenimo siromastvo. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, florenntina рече

Do 2% je prihvatljiva (i cesto targetirana) stopa inflacije od strane razvijenih zemalja. To se gleda u odnosu na privredni rast. Pa sam si rekao da Nemci imaju inflaciju 1.6%. Sta da tu dokazujem, ne razumem. Studirala sam Ekonomski fakultet u BG iako sam, ako ces bas potpuno iskreno, sustinske stvari iz ekonomije najbolje naucila ma terenu i van fakulteta, narocito u inostranstvu mada moram priznati da mi je i dodatna edukacija ovde (kursevi, licence...) dosta pomogla. I dalje ucim svaki dan i otkrivam nove stvari. Ne vidim sta je tu problem. Evo, zamolili su me da ispricam ljudima o kreditnom rejtingu u Kanadi. Ja to znam kako funkcionise ali sam sinoc uzela kurs MC Gill univerziteta da pogledam sta i oni kazu da bih mogla lepse i jasnije da se izrazim kada budem objasnjavala. Svaki mudar covek uci ceo zivot i modifikuje ili potvrdjuje svoje stavove tokom tog process.

Pa cekaj sada, 2% inflacije je prihvatljiva. Kako to? Zar se tako ne siromasi? Pitas sta da dokazujes. Evo dokazi mi da 2% iflacije negativo uticu a privrednu aktivnost i da dovode do siromastva, a posle mi dokazi da bi 2% deflacije doveli do poboljsanja privredne aktivosti i povcanja bogatstva. I kada izvedes dokaze ja cu o sopstveom trosku da to odstampam, prevedem na engleski i podelim tvojim kolegama na poslu a ekoliko kopija cu poslati tvojim profesorima sa uiverziteta da imaju dokaz briljatnog profesorskog rezultata iz oblasti ekonomskih auka.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, florenntina рече

Prosto je neverovatno kako se do sada niko osim tebe i dame iz Amerike nije setio da stampanjem novca mozemo da resimo sve ekonomske probleme i iskorenimo siromastvo. 

Pa  ne znam kako nisi primetila do sada da kanadjani imaju papirni novac i inflaciju i uopste nisu siromasni?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bilbija рече

Pa cekaj sada, 2% inflacije je prihvatljiva. Kako to? Zar se tako ne siromasi? Pitas sta da dokazujes. Evo dokazi mi da 2% iflacije negativo uticu a privrednu aktivnost i da dovode do siromastva, a posle mi dokazi da bi 2% deflacije doveli do poboljsanja privredne aktivosti i povcanja bogatstva. I kada izvedes dokaze ja cu o sopstveom trosku da to odstampam, prevedem na engleski i podelim tvojim kolegama na poslu a ekoliko kopija cu poslati tvojim profesorima sa uiverziteta da imaju dokaz briljatnog profesorskog rezultata iz oblasti ekonomskih auka.

Pa ne mogu ja da dokazem nesto sto ti (a ne ja!) tvrdis. Lepo i jasno sam napisala svoje misljenje.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, florenntina рече

Pa ne mogu ja da dokazem nesto sto ti (a ne ja!) tvrdis. Lepo i jasno sam napisala svoje misljenje.

OK znaci kotrolisana inflacija, koju razvijene zemlje sa stabilnom ekonomijom odrzavaju na 1-2 % nije negativna i da povoljno deluje na privredu. Ako se slazemo oko toga onda u redu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, haveaniceday рече

@Justin Waters

Palo mi na pamet jedna analogija pa da je probam...

Imas beton koji brzo propada, u interesu ti je da ozidas sto vise njime stvari mozes za sto krace vreme ( da ne bi propao). Prednost toga je sto brze postignes zeljeni rezultat, ali ti je materijal krhiji... da kazem, konstrukcija je losija, lakse ce da puca pod vremenskim uslovima... Tako se ljudi ponasaju sa novcem ako imas inflaciju.

Deflacija bi bila drugacija, imas beton koji vremenom postaje samo kvalitetniji. Nije ti u interesu da ga iskoristis sto pre, vec cekas da se "sazri" pa ga onda iskoristis. Rezultat toga je da dobijes na izgled losiji rezultat (manje izgradjenih metara) za krace vreme, ali to sto si izgradio je mnogo cvrsce i kvalitetnije, nece ga ostetiti vremensku uslovi, rad zemlje itd...

neam pojma, lupam, ali mi pala ta analogija sa betonom na pamet...ako uopste postoje takvi betoni...

Gdje baš nađe beton :smeh1:. Beton je beton, kad ga spraviš imaš samo jedan interes to je da ga ugradiš što prije inače će da stvrdne. 

Ali znam šta si htjeo reći. Obično u raspravama inflacija - deflacija, proponenti deflacije ističu da je pozitivno što vrijednost novca raste, ali to ne mora znači automatski da je ona uvijek bolja od inflacije, i uglavno nije bolja ako gledamo ka tome šta je bolje da se generiše ekonomski rast. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Justin Waters рече

Nije samo zbog BDP....taj model stvarno generiše rast,  jer upravo kreiranje novca iz ničega praktički podstiče potrošnju koja opet zavisi od toga imaš li na šta potrošiti ili ne..znači podstiče se proizvodnja dobara jer ima ko i da ih kupi. Sve je više bogataša, sve je više i onih koji imaju ali je i sve veći jaz izneđu njih. Ovakva vrsta ekonomije je ujedno i opasna jer kad izbije kriza onda mnogi pate. 

Nego dođosmo do inflacije, jer sam ja rekao da nisu porezi jedino sredstvo kojim vlade finansiraju svoje troškove i svoj ekonomski i politički program. Niži porez ne znači da će doći do nekog boljitka u funkcionisanju ekonomije. Te nekakve modele, liberalizacije poslovanja, manji porezi itd...uveli su Makednoja i Gruzija poodavno pa evo ništa im to ne pomaže. Ekonomija je komplikovana i zavisi od mnogo faktora ne samo od par njih, pa da ih napteluješ i onda sve lijepo funkcioniše. 

Ne znam za Gruziju i Makedoniju, nisam pratila ali da kazem vezano za inflaciju...

To jeste delimicno tacno. Inflacija daje te rezultate kratkorocno i zato se i koristi cesto u recesiji itd. Ideja je da se upumpavanjem love u sistem ohrabre ljudi da trose, nadajuci se da ce to motivisati preduzetnike da investiraju, proizvode vise i stvaraju nova radna mesta te da ce potom realna ekonomija svojim rastom “nadoknaditi” to prethodno stampanje novca bez pokrica. I to su ti tzv. redovni privredni ciklusi (4).

Medjutim, ako ljudi “jeftiniji novac” ne iskoriste npr. za investiranje i rast produktivnosti (koja je btw. kljuc uspeha i stvarnog napretka), to na srednji rok dovodi do jos vecih i dubljih problema od onih sa pocetka price. To se npr. desava ako preduzetnici i pored povecanje traznje odlucuju da ne povecaju proizvodnju jer smatraju da je ta traznja neodrziva na dugi rok tj. da je vestacka i da ce prestati cim prestane stampanje novca jer npr. privredno okruzenje nije zdravo ili pravni sistem nije nezavisan, nema dovoljno sigurnosti za njihov kapital, postoji opasnost od rata, izolacije itd itd. Puno je razloga zbog koga preduzetnici donose odluke da ne sire biznis ali u sustini je uvek neki oblik nestabilnosti i nesigurnosti privrednog okruzenja.  Kakogod, u tom slucaju mozes stampati novac do sutra ali neces nista postici osim sto ces uvuci zemlju u jos vecu inflaciju a posle i hiperinflaciju i bedu koju smo imali prilike da vidimo i u Srbiji.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Bilbija рече

OK znaci kotrolisana inflacija, koju razvijene zemlje sa stabilnom ekonomijom odrzavaju na 1-2 % nije negativna i da povoljno deluje na privredu. Ako se slazemo oko toga onda u redu.

Pa hajde da se slozimo za potrebe ove forumske diskusije mada bi se dalo o tome radpravljati jer ima puno argumenata protiv. Kao sto rekoh, to puno zavisi od stope rasta konkretne privrede. Cilj inflacije je da odrzava cene stabilnim a ne da stvara bogatstvo ni iz cega jer to nije moguce. Znas da perpetum mobile jos nije izmisljen ?

Btw. ako cemo se vec ”gadjati” ciframa, inflacija preko 3% se smatra zabrinjavajucom (vezano za ono pitanje sta znaci “znacajno odstupa od...”)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, florenntina рече

Pa hajde da se slozimo za potrebe ove forumske diskusije mada bi se dalo o tome radpravljati jer ima puno argumenata protiv. Kao sto rekoh, to puno zavisi od stope rasta konkretne privrede. Cilj inflacije je da odrzava cene stabilnim a ne da stvara bogatstvo ni iz cega jer to nije moguce. Znas da perpetum mobile jos nije izmisljen ?

Btw. ako cemo se vec ”gadjati” ciframa, inflacija preko 3% se smatra zabrinjavajucom (vezano za ono pitanje sta znaci “znacajno odstupa od...”)

Cilj iflacije je i da stimulise potrosnju i investicije  sto otvara nova radna mesta. Inflacija sama po sebi ne stvara nikakvo bogatsrvo vec stimulise privrednu aktivnost. Novac koji se ne investira gubi lagano vrednost usled inflacije i tera onoga koji ima novac da ga ivestira da ne izgubi vrednost. I tu je vrednost papirnog novca jer sa njim se moze izazvati iflacija koja tada pozitivno utice na privredu. U tome je draz i lepota i papira i inflacije. A bogatstvo se stvara u proizvodnji, radom a ne stampajem para.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, florenntina рече

Nikome ni u najludjem snu nije palo na pamet da ce se Dzekson odreci voljenog Wellingtona i svega sto je tamo izgradio. A desilo se! I tako se Weta posle iscrpnih pregovora zatvorila preko noci i otpustila sve radnike sto je bio ogroman udar na gradic od 300-400 hiljada stanovnika. I to je kolio sam razumela domorodce trajalo nekoliko godina. Sta moze biti posle toga nego tajac. Nikome vise nisu smetali njegovi milioni a sa setom se prepricavalo “ono vreme”.

Gradić od 300 400K stanovika?? Ok nije metropola, ali daleko da je taj broj gradić. Zato mi se čini da ne može biti da je zbog Džeksona procvjetao grad od skoro pola miliona, i da je zbog zatvaranja potonuo. 

пре 1 сат, florenntina рече

Ovo u velikoj meri vazi za Ameriku jer se $ koristi kao medjunarodno sredstvo placanja. Zato oni mogu da “izvezu” inflaciju za razliku od drugih zemalja poput npr. Srbije gde bi takvo stampanje para (preko tzv. prihvatljive stope inflacije sto je oko 2%) izazvalo obezvredjivanje imovine i siromasenje drustva-ono sto @haveaniceday prica.

Pa važi za sve zemlje koje imaju centralnu banku, i imaju kakvu takvu ekonomiju. SAD naravno može ubjedljivo najviše da štampa, zbog opticaja dolara u svjetskoj ekonomiji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bilbija рече

Ti si studirala ekonnomiju ako sam dobro razumeo iz diskusija na forumu ranijih godina.I sada mi nije jasno kako neko ko je studirao ekonomijum moze nesto ovako da izjavi? Znaci zivis a planeti sa ekih 190-200 drzava u kojima zivi 7 milijardi stanovnika i sve drzave imaju papirni novac i inflaciju. A covecanstvo je od koltova i istrebljivaja indijanaca, jedrenjaka i trgovie robovima stiglo do putovannaj u svemir . A ti kao ekonomista izjavis da druystva siromase zbog inflacije? Pa mislim stvarno, za kapiraje da u toj izjavi nesto nije u redu dovolja je 1 razred osnovne skole....

Pa nije ni rekla da inflacija sama po sebi siromaši, nego ako bi Srbija štampala u razmjeri u kojoj štampa SAD izazvali bi hiperinflaciju. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...