Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Оци и епидемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

VIDOVDAN.ORG

Пошто су се појавили неки духовни билдери, верујући који и планине померају, и шаљу у народ неодговорне поруке...

Подели на овим сајтовима

Како схватити ставове блаженопочившег Патријарха Павла и Московског Патријарха...??? Да ли су контрадикторни?

Православна Црква има огромну количину текстова-Св. Списа.... почевши од Новог Завета па надаље, већ сам о томе писао у неком од постова............

Један од проблема тако да кажем који је почео да копка-мучи ране Хришћане јесу нека нејасна места у Св. Писму па често и контрадикторне ствари-детаљи..... тако  су рани хришћански писци-Црквни Оци радили на томе, изучавали текстове и  како да се ти текстови схвате-протумаче а да не дође до одбацивања било чега из списа што ми данас познајемо као Нови Завет... једна од особина јесте да су узимали у обзир СВЕ СПИСЕ и упоређивали једне са другима... дакле не парцијално већ као целину....

Дакле ради се на једну стрну о упоређивању Новозаветних Св. списа једних са другима, и на другу старну ради се о упоређивању Старог и Новог Завета где се као што рекох могу наћи неке контрадикторне ствари-детаљи...

И свештеним Црквеним списима који су написани после Новог Завета на различитим локацијама тадашње римске империје постоје исто тако често контрадикторности и различите праксе по питању неких ствари....како ово протумачити и схватити???

У СПЦркви свештенослужитељи као и верници често се понашају тако у односу на Нови Завет и према Житијама Светих као да је Нови Завет и Житије Светих, као да су шведски сто па узму оно што им се допада а оно што им се не допада и не спомињу....

Ја овде не браним ни мога бАбу ни мога дЕду а нити Аву Римског, али човек само указује на нека места која исто тако требају да се узму у обзир да их човек проучи размотри у целокупности списа... како то све стоји једно са другим.....

Данас конретно што се тиче Св. Тајне Причешћа имамо три групе људи: прве две групе људи имамо овде на овом форуму Поука.....једни кажу овако једно онако али и једни и други се причешћују.....

....трећу груп људи чине они који се никад нису причестили до сада иако су крштени....баш због ове тематике о којој се тренутно расправља никад се нису причестили.... лично познајем неке од ових....

Конкретно што се тиче Св. Тајне причешћа поштујем то каква је пракса у Цркви где тренутно живим.....са својим типиком не идем нити у Цркву нити у Манастир.... АЛИ у принципу мој је став следећи: не кажем да треба ни како каже патријарх Московски а нити како каже Патријарх Павле....

Већ требају да се изуче Црквени Списи у првих 1000 година и да се све то упореди са Црквеним праксама на разним локацијама, разним историјским околностима..... и имајући у виду праксу ране Цркве као и схватање Св. Тајне Причешћа и све то у једној целини...  да се види шта би било најбоље да се уради у ово врме у којем ми живимо....

Данас кад се употребе неке формулације везане за неке промене увек асоцијрају на ноторну протестанску реформацију.... али читањем Црквених списа у првих 1000 година може се видети како на Истоку тако и на Западу...може се видети отвореност за измене у оквирима Светих Списа и Црквене праксе-Цреквеног искустава....

Исто тако у раној Цркви може се видети једна разборитост код људи који су водили Цркву који су се понашали као домаћин чоек' који гледа како и шта је најбоље да се уради, за напредак и мисију Цркве, нису забијали главу у песак пред конкретним проблемима.....дакле нису ладили кокошији производ у ладовини већ су гледали да одговоре на све изавове пред којима су се налазили да сачувају народ-Цркву....

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, uomo del Ve.Te. рече

Како схватити ставове блаженопочившег Патријарха Павла и Московског Патријарха...??? Да ли су контрадикторни

Nisu.

Patrijarh Pavle je bio stava na konkretno postavljeno pitanje, da sveštenik može dezinfikovati kašikicu po savesti.

Nijedan dogmat time ne kršiš.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

@Zoran Đurović И, по твом мишљењу, колико су твоји, затим ставови РЦ  у складу са оним што пише Патријарх Павле?

Па нису у складу. Павле није узео у обзир многа сведочанства из предања, као и канонске одредбе. Николај Велимировић је био трезвенији што се види у 2 текста студије које је написао Владимир Вукашиновић око Петронија Трбојевића. 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, uomo del Ve.Te. рече

Како схватити

Брате, нема шансе да сада не кажу како си ти ја, тј. да је ово мој лажни налог...:)) Но, поп Иван је стално потврдио да немам дуплих налога. 

Подели на овим сајтовима

Да, и ја потврђујем да сам један други чоек' ко сумња нек прочита све текстове-постове које сам до сад написао....

Поздрав за све људе добре воље, и да Господ неба и земље буде са свима нама у ове дане...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...