Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 8 часа, Natasa. рече

Niko ne spori opasnost, ali ne smemo se predati paranoji i panici. Nećeš oboleti ako promoliš glavu kroz prozor i uteraš sebi strah u kosti, samo psihički od toga možemo da obolimo. S jedne strane se sprečava širenje virusa, sa druge se stvaraju drugi zdravstveni problemi sa srcem, atrofijom, psihom...I apeluju da ovo ne traje duže nego što mora, baš zbog toga. Nego dobili malo na važnosti, da se ne skidaju sa tv-a, samopromocija u doba planetarne "katastrofe". Sad se može manipulisati ciframa kako hoćeš, a od svake ozbiljnije bolesti možeš da napraviš ovakvu atmosferu...samo uz dobru medijsku podršku. Zamisli da se sa korone prebacimo na kardiologiju, pa svaka vest o tome, pa apeli da se vežba, pa broj obolelih, pa broj umrlih...svi bi bili na ulicama, šetali, teretane pune, zdrava hrana pokupovana...

Za mene se ja i ne plašim. Ali se plašim da se neko drugi na moj zavet, na moje mudrovanje zarazi i umre. Mi možemo da verujemo u jedno ili drugo, ali ne smemo da zaboravimo da je zalaganje ovde život.

Sa druge strane, naravno, preti nam histerija i paranoja i da sve zabranjujemo jer moglo bi da se desi... najzad da uz preteranu socijalnu distancu postanemo socijalno hladni i gadljivi. Dobija se psihičko oboljenje, najblažije rečeno - za političke poteze i posledice da ne govorimo, ključna reč: starateljstvo, nadgledanje... diktatura!!

Obe opcije su bezveze a ja odnosno svi mi nalazimo se između. A ko mi dođe sa verom i da sam maloveran jer ne skačem sa desetog sprata verujući da će da me uhvate anđeli nek se lepo nosi u .... Takvi su obično prvi koji se sve use*u kad kod njih lično zaškripi. Setimo se samo 1999 i ko je prvo pričao ovako a posle onako... ja sam bio od onih koji su govorili da se potpiše, ali kad je počelo bombardovanje da sad idemo do kraja iako ćemo da izgubimo, to sam odmah rekao da ćemo da izgubimo - ali idemo do kraja! Jer predajom ostavili bi, smatrao sam, gore dugotrajne posledice po narod i državu. Dok oni koji su se, da bi gospoda oprosti rečnik, kur*ili i da će oni prvi u rat da obaraju Amerikance, oni su prvi kukali i proklinjali Miloševića i tražili predaju. Od tad ne verujem ljudima koji su mnogo hrabri u vremenu mira. I da, ja se plašim da se neko na moje mudrovanje zarazi i umre. Božija volja? Meni je Bog nije rekao!

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Primer Švedske, recimo...moj obožavatelj Obi, koji niti šta zna o Švedskoj, niti ga intersuje u krajnjoj meri, odjedared cepa neke tvitove, šta li, pa se kaže tamo sledeće: to što Šveđani uopšte ne prioritiraju stare ljude, ustvari je želja i tih starih ljudi. Oni se SAMOžrtvuju radi mlađih. To što Šveđani ne uvode restriktivne mere je, ustvari, briga z aljude jer spasavaju ekonomiju, pa ako propadne ekonomija biće samoubijstava, razvoda, svađa, neplačenih kredita.

Pazi, nevezano za Obija, uzeo sam primer inteligentnog čoveka, i brutalne zameene teza, idotske zamene teza. Ajmo ovako: ako su Šveđani toliko bogati, pa kavo je to bogatstvo ako će ti cela ekonomija roknuti u kolaps jer ne radiš mesec dana? Šta je to? kavi su to budžeti i, na kraju, sposobnost odupiranju katastriofama? Šta bi onda oni da bude rat, prirodne katastrofe ili sankcije, obojene revolucije - sve ono što su indirektno i direktno podržavali blejeeći i sledujući anglosaksonsku politiku imerijalizma, a tobož su neutralni?

Ili, da stavimo na stranu što su, odjedared, protestantske babe postale vaseljenski uzor polaganja svojih života za druge, ispunjavaju onu najuzvišeniju preporuku Gospoda (položiti svoj život za druge...još u najindividualističkijem društvu sveta, gde babe izviruju kroz zavesu i samo zivkaju policiju za svaki prekršaj) - ali kavo je to kukavno zdravstvo, bogato, organizovano, moćno, kada se jdi uopšte dovode u taj položaj - ajde ti baba boluj, pa možda i umri, a mi ćemo ove mlađe da zbrinemo?

Je li to žrtva kao kada je Sv. Serafim zamolio jednu monahinju da umre umesto druge osobe, ili je jedno bolesno licemerje i čemer gde nema blage veze o brizi o ljudima, nego se ljudi žrtvuju, neželjeni IH žrtvuju, radi komfora drugih?

Za Švedsku se nama šta dodati..Taj njihov sistem tranžiranja, nema nikakve veze sa brigom za društvo..možda ima veze sa brigom za ekonomiju...ali oni se tako kako vidim ponašaju i kad nema pandemije. Tako da to oko ekonomije ne pije vodu. Taj njihov sistem tranžiranja, u kome ubjeđuju starije ljude da se prepuste smrti ima isključivo veze sa tom njihovom filozofijom individualizma, jer gdje češ dopustiti da dijete treba da se maltertira i voda bolesnog roditelja po bolnici? Šta da mu kuva, čisti, daje terapiju, posjećuja ge interesuje se za zdravlje i napredak kako bi mogao da dijeli trenutke sreće i radosti dok ti je roditelj još živ. Zašto da im kvariš njihovu individualističku nirvanu, kad mogu da razgovaraju sa drvećem radije i vodaju psa po ulici ili prošetaju se sa svojom djecom koju si rodili oplodnjom sperme koju kupili kreditnom karticom? 

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Ovo je jedan primer "objektivne" diiskusije ovde. Kako se forma stavlja nad suštinu. Ok je pričati, sumnjati, navoditi primere i sl., ali imati izričit stav da treba ovako ili onako - a ceo svet, očigledno je u haosu. Neće Vućič izaći i reči kako je pogrešio - p ai ne treba jer time stvara nemir - ali greše svi i svuda! Svaka država ima svoje modele, bolje reći svoju paniku, pa u tom ludilu odregauje ne baš uspeešno...a to su, neupešno odreagovali, skoro svi sem Kine, Rusije, Belorusije i još ponekih zemalja. UGLAVNOM onih zemalja koje imaju zdravstvo u rukama države, ili tradiciju besplatnog državnog zdravstva. Šta to znači? Znači sve sa institutima za istraživanja nezaviosno or farmako-profitera, bez privatnog uplica i sl.

Pa ne može se reći da su J.Koreja ili Singapur recimo odreagovali loše....Njemačka isto, Evo ja sam pun riječi hvale i za vlasti Srpske...Oni su dobro odreagovali isto onoliko koliko mogu i znaju i koliko smatraju da je dobro za njihovo društvo i sistem..Isto kao i Kina i Rusija. Za Bjelorusiju nisam siguran šta dobro rade, jer se Lukašenko previše mešetari i ne primjenjuju nikakve mjere i ovo bi moglo da eskalira kod njih kasnije. Mogu da budu srećni jer nisu posjećena zemlja, a sa EU imaju vizni režim tako da im niko s te strane ne dolazi, i Rusija preduzima dobre mjere, pa su oni kao zemlja koja ima najviše fluktacije stanovništva sa Rusijom, tim dijelom zaštićeni. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Tumaralo. said:

E da, zavisi i od količine tih mikroba po jedinici povšine, zar ne?

Да, колико сам укапирао мора да постоји одређени (велики) број микроба да би уопште могло доћи до инфекције.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Justin Waters рече

Pa ne može se reći da su J.Koreja ili Singapur recimo odreagovali loše....Njemačka isto, Evo ja sam pun riječi hvale i za vlasti Srpske..

Slažem se, naveo sam onako ne kao neki BELOrusofil, nego sam dalje poentirao na državno zdravtvo i kakvo...i Šveđani imaju skoro besplatno zdravstvo...debilno....poentirao sam na državu, na stranu kojeg  urđenja. Nas je spasilo to urupeno zdraavstvo, ali ono funkcioniše na obrazovanju i organizaciji Jugo-zdravstva. To je poenta...Nemci, Koeranci, Singapurci....pogledaj kako se obogatila J Koreja? Pozatvarala sve tajkune pa ih pnd apustila i rekla: od sada ćet raditi i za sebe ali i za državu.

Poenta je uliv države, ne da nešto državno bud servis privatom kapitalu, recimo farmako mafiji.

Svaki dan se dezinfikuje ulaz u našoj zgradi....SVAKI dan...sad ti zamisli koliko ulaza ima u Moskvi! To se zove država! E sad, zamisli da privatna kompanije fakturiše jednu dezinfekciju ulaza? Pa Federalne rezerve SAD ne bi mogle naptampati para samo za to da s plati.

Kažu budžet SAD vojske, lupam, 500 milijardi. Jeste, ali 90% tog budžeta ide privatnicima, i veze nema sa vojskom. Da mogu da naprave neki S400 u SAD bi koštao 10 milijardi. Poenta je država! Ma koji oćeš model, ali drćava d aima upliv i da je servis naroda a ne servis pljačkaša i profitera. Što je, recimo, Švedska postala zahvaljujući Biltu. Nemačka još nije, još država balansira između kapitala i naroda i pravi neku sinergiju. J Koreja posebno, Singapur da ne govorim.

Подели на овим сајтовима

Ne postoji besplatno zdravstvo, nego svi mi finansiramo, a dobijaju oni kojima je potrebno. 

Ne postoji ništa što bi bilo zabadava! Shvatite to. Nego takozvane socijalne države imaju solidarni princip i dele troškove. A ja ću rado da platim moj deo - a trenutno radim, molim, dva posla - da bi se spasli oni koji sami nemaju da plate. A oni koji imaju dovoljno, njih neće da zaboli ako dadnu svoj deo - to je njima samo u glavi i da, kao, gube, a ne vide da investiraju u narod, društvo i državu sa kojima tek dobijaju svoj kapital. Nećeš da platiš 50 % poreza? Fino. Idi u Bugarsku i plati 20 % poreza :) Ah, tamo ne zarađuješ nego ovde kod nas gde plaćaš 50 %? Hm, vidi ovo... a to je zato što imamo takvo raspodeljenje kapitala i monetarnu cirkulacija, time atmosferu i uslove, da ovde kod nas možeš da zaradiš. Ili kako je rekao onaj Srbin grof što je gradio transsibirsku prugu i da se ova, kao, neće isplatiti: Novac da se nađe mora prvo da se baci!

Dakle, svi mi zajedno plaćamo, besplatno nije ništa. Svi dajemo u jednu istu korpu, i onda šta u korpi bude...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Nova emisija sa makedonskim profesorom epidemiologije. Preporuka svima za gledanje.

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

U Frankfurtu se policija zahvaljuje gradjanima sto drze rastojanje u parku. Sreca nasa sto zivimo u Srbiji, pa nemamo ovakvu diktaturu...

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

U Frankfurtu se policija zahvaljuje gradjanima sto drze rastojanje u parku. Sreca nasa sto zivimo u Srbiji, pa nemamo ovakvu diktaturu...

...

Tamo se drži rastojanje i kad nije pandemija. :smeh1:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Dragi рече

(a samo jedan MRT košta 20.000 € pa plati ako imaš)

Naravno da i ja :((  kada dođe fiskus i zatraži da "vratim" (doplatim) porez, tako da o tome bolje ne razmišljam. Ipak je samo novac a novac je, znamo, jedna :)))

Ali rekoh, da mi zatreba, odakle ja da platim? Tako da je bolje da delimo troškove. A da nekome zatreba, zahvalimo se Bogu da, ili dok, nama ne treba.

Подели на овим сајтовима

Oviedo, Spanija. Neko od komsija je prijavio zenu koja je setala sa detetom koje ima autizam. Takvoj deci setnja je zivot. Policija je dosla, donela poklon detetu i svaki dan ce jedna patrola da dolazi da seta sa njima.

...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Justin Waters рече

Tamo se drži rastojanje i kad nije pandemija. :smeh1:

Moz` mi da se segacimo kol`ko `oces, ali je fakat da niko ne zivi u bunili u kakvom mi zivimo.

Kod ovog snimka jedina poenta je kako se vlast odnosi prema ljudima.

Подели на овим сајтовима

92700473_3114274555270744_77209757134566

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, obi-wan рече

Moz` mi da se segacimo kol`ko `oces, ali je fakat da niko ne zivi u bunili u kakvom mi zivimo.

Kod ovog snimka jedina poenta je kako se vlast odnosi prema ljudima.

Šta se dešava u Srbiji, pa moraš da šeruješ ovo iz Španije i Njemačke? 

Ovdje kod nas u RS nije zabranjeno kretanje i šetanje po danu...uz držanje rastojanja, i nošenje maski. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...