Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

10 minutes ago, Срђан Шијакињић said:

Јесте, доста је занимљива (ако није ружно тако рећи) прича о тој пандемији. Када замислимо ужасе Првог светског рата, са све рововима, глађу, бојним отровима, тифосом, маларијом и другим болестима, јако је тешко обрадити информацију да је од шпанског грипа умрло више људи (и то можда чак и дупло више) него од рата, и то за негде дупло краћи период. Занимљиво је и мени што код нас та епидемија није оставила посебног трага у свести и изворима, колико би се очекивало. 

Буквално! Пази, ако су неке ствари код нас део опште културе, онда је то Први светски рат и ситуације пре и после њега, колико је оно било страховито, очекивало би се да се далеко чешће помиње, бар понекад уз тифус, на пример. (Узгред кад смо код тога, да ме сад неко пита и шта је прецизно тифус, да ли је вирус или бактерија, који су симптоми и како се преноси, без Гугла не бих умео из главе да одговорим.)

Кажем ти, цео живот знам за фразу "шпанска грозница" али да сам се пре 4-5 месеци нашао у неком квизу и да је било питање "Шпанска грозница је:

а) пандемија вируса грипа  у 20. веку

б) епидемија тифуса у Шпанији у 19. веку

в) епидемија куге у 17. веку донета из шпанских колонија

двоумио бих се између б) и в), а одговор под а) бих избацио системом елиминације.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

To NIJE nesto novo. Zna se vec jedno 2-3 meseca unazad. A "novinari" neprestano recikliraju vec rabljen materijal... zasto? Vidimo oko sebe zasto.

Novina je je R0 = 5.7, to se nije znalio ranije..znači socijano distanciranje svako za ubuduće mora shvatiti kao obavezu dok ne bude dostupna vakcina. Primjenjivanje mjera će zavisti od toga koliko se to poštuje. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Ali, bez obzira što se sa koronom, naravno, uopšte ne treba zezati, ima licemerja u svemu ovome. Ako je tačno da na svakih deset sekundi jedno dete umre od gladi (i od bolesti povezanih sa glađu), kamo vanredna stanja, kamo policijski časovi dok se to ne reši? Što ne tapšemo svako veče ljudima koji se trude to da reše?

Every 10 seconds, a child dies from hunger-related diseases. #hunger #hungry #help #helpothers #life #hungrychildren  #saveme #X1

Sto se tice tapsanja zdravstvenim radnicima, u redu. lepo je to, trenutno se stvarno trude. Ali kakvo je bilo stanje ranije i kako ce biti kad ovo prodje. Kad odes u bolnicu tacno da se razbolis iako ti nista ne fali. U januaru zamoli me jedna starijaj komsinica da joj preuzmem papire iz bolnice. Odem, kucam kaze gospodja sacekajte napolju. Ok, cekam dok ona vodi privatni razgovor. Cekam 15 min, kucam opet, pocne da se dere na mene: decko sta ti nije jasno, sacekaj bre. Ok, cekam jos 15 min.... Kad je pocela da prica kako ne zna koju farbu za kosu da kupi tu mi pukne film, kazem joj: aspido jedna, jer ti mislis da je meni dosadno pa cekam ovde dok ti vodis privatni razgovor? Odmh pocne da preti da ce da zove policiju i da zahteva postovanje. Pa zahtevam i ja postovanje, nisam ja za nju decko i da mi se obraca na ti. Druga stvar, bilo kakva intervencija bez minimum 200e plus viski bolje da se ne pojavljujes ako zelis da sve prodje u redu. Toliko je 'poklonio' komsija za operaciju bruha sada u februaru. Ako svaki dan taj hirurg ima samo jednu operaciju, koja je to cifra plus sto poslepodne radi i privatno.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Justin Waters рече

Nisam, čačkam da vidim jel ima išta u vezi toga. Eno stavio sam članak 

WWW.SCMP.COM

Scientists in Shanghai say some recovered patients show no signs of the neutralising proteins.

Još nije prošlo peer pregled jer je u najranijoj fazi, ali istraživanja pokazuju da se vrlo malen broj antitijela zadrži nakon što se organizam izbori s kornom. Kao da tijelo jedva dobije tu bitku. 

To bi mogao biti problem ako se ustanovi..i oni koji su ga preboljeli bezbolno, i misle da im nije niša mogli bi biti ranjiviji na infekcije. 

2015 sam preležao težu verziju dengija u Aziji...dengi po singapurskoj studiji ima sličnu kliničku sliku kao Sars-cov2. Na meni se ispoljila tako što me oborila 7 dana sa visokom temperaturom i nesnosnom glavoboljom dva dana...nekome slomi leđa, da ne može da hoda ja recimo nisam imao problem sa s tim. Druga osoba s naših prostora koja tamo živi kaže da je glavobolja pratila mjesec dana. jednom kad je imala infekciju. Tako da to su te varijacije kako infekcija utiče različito na organizam. Znači ako je neko odležao koronu bez nekih velikih simptoma, to ne znači da treba biti miran, jer ima ih koji nisu. Zdrav razum treba, niti panika, niti opuštenost. 

Meni je dengi poruzrokovao prsnuće očnog kapilara tako da nakon što sam ga prebolio jedno jutro sam se probudio sa mutinim desnim okom, i to sam onda morao liječiti kortikostereoidima. I sad zamisli da spadaš u rizičnu grupu ljudi koji ne smiju da primaju kortikostereode? Ode jedno oko samo tako...

A onda 2017 u decembru, iz čista mira nešto me je pokosi. Subota bila, i planirali poslijepodne da izađemo vani, reko da malo odmorim nešto mi došlo...i kako sam legao do popodneva se već nisam osjećao uredu i reko ženi ne možemo napolje nisam baš dobar...krenula temperatura navečer, nedjelja već kao grip klasičan, slabost, manjak apetita, glavobolja...u ponedjeljak reko neću moći na posao, bar dan dva da odležim...dođe srijeda ja počinjem osjećati drhtavicu i jaku slabost, i ništa sestra me uzme u kola i na klinički centar, doktrorica krene da me pregleda, a meni se pogoršava stanje, krenem se tresti kao da imam parkinsnovu bolest tako loše da i ona više bila uzbuđena šta mi se dešava...i ništa prime me na odjel i proveo sam dve sedmice u bolnici...Ništa mi nisu mogli pronaći..testirati su me na zapadni nil, H1n1, nema pojma na šta još sve nisu. Radili su punkturu u kičmu, i ta tečnost je bila zamućena..kao da je ukazivala na nekakav meningitis...na kraju kada mi se stanje poboljšalo i bih pušten..trebalo je još da sačekam neke rezultate na ne sjećam se sad šta, to bi možda otkrilo šta je bilo, ali išlo mi na nerve jer je sistem da ne koriste serum za otkrivanje na samom jednom pacijentu nego čekaju da ih bude više i onda potraje to ispitivanje. 

I da li sam možda ranjiv zbog dengija, možda nisam, možda jesam. Ali ima li mjesta za prepuštanju slučaju uzimajući u obzir dosadašnjim istraživanjima koja pokazuju da korona nije bezazlen virus? Mislim da nema. 

Све се слажем, ништа не треба препуштати случају. Ипак, надам се да се овај низак ниво антитела односе само на антитела специфична за корону, не за имуни систем иначе. Али јасно, мени је логично да нека тежа инфекција коју ниси сретао никад раније, као денги за људе са наших простора или нњки посебно тежак грип може да те поремети за више сезона... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Срђан Шијакињић рече

Што мислиш да не би могао да буде блажи ако би мутирао? У интересу вируса је да не изазива претерано тешке симптоме, јер онда људи ређе иду код лекара, настављају да се крећу около и шире заразу. Сој који изазива теже последице ће више бити ограничен у ширењу. Једино ако би вирус мутирао тако да има дуг асимптоматски период ширења, након кога настају тешко погоршање, али то је већ машта чини ми се (то би нпр. било савршено биолошко оружје, вирус који можеш да шириш данима или недељама док се супер осећаш, и онда само паднеш мртав :) ). 

Može..mutacije su prevashodno rezultat grešaka prilikom kopiranja RNK tako da ne može se tvrditi sa sigurnošću u odnosu na okolinski pritisak da li će mutirati u nešto loše ili nešto dobro. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Срђан Шијакињић рече

Све све слажем, ништа не треба препуштати случају. Ипак, надам се да се овај низак ниво антитела односе само на антитела специфична за корону, не за имуни систем иначе. Али јасно, мени је логично да нека тежа инфекција коју ниси сретао никад раније, као денги за људе са наших простора или нњки посебно тежак грип може да те поремети за више сезона... 

Da to se odnosi na koronu...samo je pitanje šta to znači, zašto su niska? S jedne strane to stvara bojazan od ponove zaraze, ali da li je i tpo znak oslabljenog imuniteta?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Da to se odnosi na koronu...samo je pitanja šta to znači, zato su niska? 

Ја бих рекао да или корона код неких људи не оставља трајнији имунитет (чак ни недеље), или улога тих конкретних антитела није пресудна у имуном одговору на корону. Ако је ово прво, биће лошије свакако него да ствара трајнији имунитет код свих... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Desiderius Erasmus рече

Ali, bez obzira što se sa koronom, naravno, uopšte ne treba zezati, ima licemerja u svemu ovome. Ako je tačno da na svakih deset sekundi jedno dete umre od gladi (i od bolesti povezanih sa glađu), kamo vanredna stanja, kamo policijski časovi dok se to ne reši? Što ne tapšemo svako veče ljudima koji se trude to da reše?

Every 10 seconds, a child dies from hunger-related diseases. #hunger #hungry #help #helpothers #life #hungrychildren  #saveme #X1

То се решава контрацепцијом. Полицијски час би имао контра ефекат. ;)

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

@GeniusAtWork 

Nemo` se ljutis, ali...

...

https://www.facebook.com/profile.php?id=100037330301084&__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARDCOd_MrZAUKuNAI2imcDFtOmd_q_PPgifMc-lwNnk94sT7xjFZqwoXLA8ksO8Q9x7oSofkqW4WAVJs&hc_ref=ARRlMz4c4IPYBVCuKSUq47C04ZxmUdSCMbvOOxg3PtEI2tbaHkmMcmdhGAEopWdEpXI&fref=nf

"Сахрана патријарха Павла у јеку епидемије Х1Н1 илити свињског грипа.
Tада је Кон исто препоручивао да се не излази напоље без преке потребе."

...

92971700_221775645743444_785599977432180

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Биће интересантно, кад све ово прође, да се тестирамо на та антитела, да видимо да ли смо међу оних 80% који су је прележали, а да не знају.

Интересантан је био и онај вирус прехладе који је харао у децембру и јануару и "кретао од плућа" и код ког су се симптоми наизменично појачавали и нестајали на по пар дана, до трећег удара кад је маса нас ипак преломила и отишла код лекара. Симптоми запањујуће подударни са симптомима Ковид19, али је немогуће да је Ковид19 јер он у то време још није напустио Кину.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Тражитељ рече

) епидемија тифуса у Шпанији у 19. веку

Malo da skrenemo sa teme. Moj otac, pokojni, Bog da mu dušu prosti, 1934. godište, je tokom Drugog rata preživeo tifus. Bila je epidemija, i on i stariji brat, par godina stariji, su oboleli - dećačići. Brat mu je umro (mislim da negde '43. godine, dakle imao je 8-9 godina) a on je preživeo.

Ja sam bio dete, ali pamtim, bilo je to negde sredinom 80-tih otac se razboleo (bio je uvek mršav, težak na hranu, malo je jeo, ali čio "žilav") i završio u bolnici. Bilo je negde pred Božić, jer to je bio jednini Božič kojeg se sećam bez pečenice (jer nije bilo oca - pečenica se pekla u svakom domu, ne kao sada što se kupi gotovo).

Dakle u bolnic, mi deca sami sa majkom, brinuli smo se, ja najmladji ali sam znao sve. Nakon nedelju i li tako nešto, ne sećam se naravno, ali prolo je dosta vremena, nije odmah - stigla je ekipa hitne pomoći, masa nekih ljudi sa nekim bocama i sl. Hteli su da vrše dezinfekciju. Medjutim odustali su.

Šta se desilo? Čovek je zaglavio u bonici radi upale pluća ili nečega, uglavnom imunitet na nuli bi. I odjednom su se pojavile neke pjege po telu. Bilo je iskusnih lekara, jedan je posumnjao na tifus-pjegavac, poslata je krv na alalizu i potvrdjena dijagnoza tifusa. Tifus se razbuktao u bolnici (mislim kod njega).Bilo je neverovatno njima, jer se smatralo da je veerovatno u užasnim uslovima života. Poslali su ekipu kući, kada su došli, iako ne raskošno, sve je bilo uredno, deca uhranjena, kupatilo i dr. Nisu nam čak uzeli ni uzorke krvi.

Bilo kako bilo - njemu se virus kojeg je preživeo i na koji je postao imun aktivirao nakon skoro 40 godina! Sećam se da je majka ispekla neku veliku pernatu životinju za Božić, da je bilo tužno mnogo i bez njega i pećenice, jer glavna radost je bila peći pečenicu, pa neka nestrpljivost, pa slama u kuči i dr. Pa česnica.

Kasnije sam tu priču čuo 100 put, otac je pričao po slavama i sl., uglavno, nisma čitoa i interesovao se, kako je to moguće da se virus tifusa "aktivira" 40tak godin anakon što ga dete preživi.

Neki dan sam slušao Nestorovića, kaže da su ljudi imuni na korona viruse najmanje 5 godina! Dakle, kako sam razumeo, ako preživiš ne znači da si trajno imun. Ja sam mislio da smo trajno imuni, a da je primer mog aoca neki medecinski fenomen, izuzetak.

Tako da je otac 2 puta preživeo tifus. Sad ja ne znam, ali biće da je virus bio "inkubiran" sve te kodine u njemu i sreća što se aktivirao dok je bio u bolnici.

Подели на овим сајтовима

Са "свињским грипом" смо у овом делу света имали среће, премали број људи га је донео, а постојала је вакцина и све ризичне групе су вакцинисане (ако се добро сећам, био је и неки скандал са превеликом количином купљених вакцина, па су се лекари у јавности спорили око тога да ли и неризичне групе треба да се вакцинишу или не).

Само, тад је (читам податке на нету) током годину дана пандемије, умрло око 18.000 људи (сад је за 2,5 месеца умрло 100.000, од чега само у последњих 10 дана око 50.000), од чега у Србији регистрованих 80+ смрти и око 700 оболелих, без икаквих мера смањења контаката. Ово сад је лудило, цела Србија је затворена у кућама, а дневно умре по неколико људи а новооболелих око 200. Да уз све ово нормално функционише београдски градски превоз и да је онаква гужва по улицама и продавницама, заиста би био "италијански сценарио".

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Тражитељ рече

Да уз све ово нормално функционише београдски градски превоз и да је онаква гужва по улицама и продавницама, заиста би био "италијански сценарио".

Ja nekako verujem da nas više spašava stara vakcina be-se-že nego ove mere, mada sam ja za mere ali ne ovako oštre, no problem je što mi ne poštujemo preporuke...be-se-že je antiituberkulozna, a korona napada disajne organe tako da ima tu nešto...videćemo, već je isprobavaju.

To su vakcine iz vremena kada su države imale svoje institute, istraživačke centre i kada se vodilo briga o ljudima...ova farmako mafija danas može šta oće.

Mozda zato ni Rusi ne umiru od ovoga jer primaju be-se-že. Mojih oboje dece je primilo be-se-že. Istu ono koju smo mi primali kao klinci.

140 miliona Rusa a samo 100 mrtvih! Alo...nema policijskog ćasa, niti jačih restrikcija...ok ne rade skole, faksovi, deo privrede...ali ipak...100 mrtvih...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...