Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 1 минут, Justin Waters рече

Nikad Grke i Ruse ne bih poredio. 

Grci su fanatici...ne u vjeri nego fanatici. To je kao za krštenje. Rusi prihvataju katoličko krštenje ispovjedanjem simbola vjere, a protestantsko miropmazanjem, Grci ne jebu živu silu prekrštavaju. 

Rusi su postupili kako treba, mudro i pastirski, a Kiprani kao sektaši. 

Nije tacno, ni najmanje. I ti si sad uleteo u "voda na moju vodenicu" fazon.

Neka Rusa, ja ih npr. nisam nazvao necim pogrdnim iako se s njima ovde nikako ne slazem. Ali cinjenica da si sad i ti upotrebio tesku porugu na ove druge, i to nista manje nego trpajuci ih u otpad od Crkve (a oni su bas namucena i ispovednicka Crkva, od Turaka nebrojeno puta zlostavljani), prilicno nedvosmisleno ide u prilog onome sto rekoh napred.

A to da Rusi navodno ne umeju da budu fanaticni mi kazi kad se prethodno podsetis teme o npr. "pravoslavnoj modi" kod njih, ili neke slicne gluposti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Djogo...

...

Ово су времена искушења.
Времена када смо дужни да знамо шта су приоритети и који је ред и поредак у Православној Цркви.

Да се разумијемо: не треба и не смије да нас савлада малодушност. Не треба да подпаднемо под атмосферу страха. Не треба ни да искушавамо Бога живога, нити да посумњамо у Његову ријеч да ће увијек бити са нама до свршетка вијека и да ће нам дати силу да одолимо сваком искушењу. Ниједно ни друго нису добре крајности. Али треба да разазнајемо и распознајемо шта јесте шта.

Причешће. Много се говори. Изнанађујуће је и мени колико и сами људи у свештенству различито о томе пишу и размишљају. Тужан сам, не мало због тога. Ја не сумњам, ни једне секудне. Ја знам. Могу да вам посвједоче Оци који сам мном служе да причешће у највећем броју случајева послије свих људи који се причесте употријебим ја. Наравно, и сви остали оци учествују. Дакле, ако је егзактност мјерило нечега, егзактно је да не живим на инфективном, иако осим Ковида19, који засад нисмо забиљежили, у Фочи су забиљежени случајеви и Н1Х1 и других вироза. Светиња Тијела и Крви јесте светиња.

Ако вам је вјера на искушeњу: причестили бисте се, али имате неко "али" (дајте одвојене кашичице, дајте ово или оно) - уздржите се од причешћа. И не, не осуђујем, вас, браћо мила. Грлим вас и волим, али најбоље јесте да се изборимо сви са сумњама и страховима. И желим да вас опет видим у Цркви, препорођене. Немојте да се сасвим удаљимо и немојте да разумом називамо сумњу. Само толико. Останите кући. Боље него да роптећи долазите и проклињете и нас "фундаменталисте" и све око вас. Ако је срце затрептало, нека га кући. Боље него у смутњи свеопштој.

А још битније је: морамо да раздвојимо оно обичајно од Светиње. Знам да смо ми Срби навикли да је то једно те исто: па нам онда и Причешће дође као обичај, а саучешће као света тајна.

Али то тако није. Напросто није.

Причешће је Света Тајна. Саучешће (предавање саучешћа) није.

Када пођемо на саучешће, да испоштујемо све што се од нас тражи. Причам сваки дан и час са вјерујућим љекарима. Кажу: знамо да нећемо спреијечити долазак ове или било које друге пандемије, али нам треба времена да можемо да помогнемо људима. Ми сада купујемо вријеме. И зато је врло, ВРЛО ВАЖНО да поштујемо све мјере предострожности. Ако је икако могуће, да се не грлимо, не љубимо, по могућности - не рукујемо. Поклонимо се једни другима и рецимо из дубине срца да нам је жао. Знам да је болно. И мени је још свјежа једна рана. Али је врло битно да купимо вријеме за наше љекаре. Да сведемо све контакте на минимум. Проћи ће и ово.

Стари људи су нарочито осјетљиви. Молим вас: неће старцима ништа бити од причешћа. Али могу бити изложени до Цркве и назад. Зато, ето ме да причестим свакога ко то жели. 066 812 630 Или позовите вашег парохијског свештеника. Сваки ће се одазвати.

Чувајмо једни друге да бисмо се сви заједно Христу предали!

https://www.facebook.com/ddjogo?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARBbU6tCsZ-HP3yGz6DBY

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Justin Waters рече

Rusi su postupili kako treba, mudro i pastirski, a Kiprani kao sektaši

Polako bre sa tim izjavama, vidis mozda i mi ovde udjemo medju te sektase ne zna se sta ce da bude,.... sta se desava sa ostalim crkvama verovatno i tamo budu neki sektasi..... i sta sudis tako napamet, imaju valjda Kiprani i Grci svoju praksu duhovnu i svoje brige za duse svojih vernika.

Ako je receno da se van crkve paze ljudi, pa valjda je logicno i u crkvi rastojanje i sto manje kontakata,.... ali prica oko pricesca je takva ko hoce i nema strah neka se pricesti, druge niko ne tera motkom bre,...... ili, ako se uvede kao u RPC pa onda opet ko hoce i spreman je za pricesce.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Nije tacno, ni najmanje. I ti si sad uleteo u "voda na moju vodenicu" fazon.

Neka Rusa, ja ih npr. nisam nazvao necim pogrdnim iako se s njima ovde nikako ne slazem. Ali cinjenica da si sad i ti upotrebio tesku porugu na ove druge, i to nista manje nego trpajuci ih u otpad od Crkve (a oni su bas namucena i ispovednicka Crkva, od Turaka nebrojeno puta zlostavljani), prilicno nedvosmisleno ide u prilog onome sto rekoh napred.

A to da Rusi navodno ne umeju da budu fanaticni mi kazi kad se prethodno podsetis teme o npr. "pravoslavnoj modi" kod njih, ili neke slicne gluposti.

Ma da Rusi nisu stradali....Pa samo koliko su stradali od samih sebe, tj Sovjeta, moglo bi se spakovati 2 puta sva stradanja od Turaka. 

Govorim o važnoj stvari, o ljudskim životima, a ne o šminkeraju. Znam dobro šta Rusi imaju, i odvratno pojanje i maramuše.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@emilija Молим те али молим те, дај неке инструкције за прављење... Од јутрос сам потрошио пола убруса узалудно покушавајући да имитирам ове јутрјубере и не иде ми никако :D Да ли је до материјала или димензија или сам ја смотан, али моје маске личе, у најбољем случају, на оне кугле што американски кловнови стављају на нос кад иду на дечије рођендане :D 

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters 

Inace, ako nisi u toku, u samoj Grckoj grcka vlada je zabranila sva bogosluzenja od 16. do 30. marta. Pa ti sad vidi ko bistri vodu, a ko muti.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Ma da Rusi nisu stradali....Pa samo koliko su stradali od samih sebe, tj Sovjeta, moglo bi se spakovati 2 puta sva stradanja od Turaka. 

Govorim o važnoj stvari, o ljudskim životima, a ne o šminkeraju. Znam dobro šta Rusi imaju, i odvratno pojanje i maramuše.

Kipar je teritorajlno i po broju ljudi mali, ne meri se stradanje Boga radi na taj nacin.

I niko ne kaze da Rusi nisu stradali, nego da se ni po cemu ne odvajaju od ostalih u tome, svako je stradao na svoj nacin, pa i Kiparski Grci. A to sam napomenuo posto si ih bez pardona strpao u mulj i medju najgore, ne da bih merio ko je vise ili manje stradao.

Nego, Kiprani valjda ne misle na ljudske zivote, tako ti ispada iz ovog sto ti tvrdis.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Милошевич рече

@emilija Молим те али молим те, дај неке инструкције за прављење... Од јутрос сам потрошио пола убруса узалудно покушавајући да имитирам ове јутрјубере и не иде ми никако :D Да ли је до материјала или димензија или сам ја смотан, али моје маске личе, у најбољем случају, на оне кугле што американски кловнови стављају на нос кад иду на дечије рођендане :D 

potrudicu se

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters 

S druge strane, u Gruziji je ovako...

...

"У Грузији су покушали (zabranu bogosluzenja) али нису успели, мало пре сам читао да је Патријарх наредио свештенству да се чују сваки дан све цркве у Грузији то - јест да се огласе звона, да свештеници и монаси прскају јавне површине светом водицом и да се недељна литургија ни по цену живота у храмовима не прекида."

https://www.facebook.com/0FMnVLexyyh8Ju7AtQ3A5iEZaoqVHjds&fref=nf

Neki, izgleda pamte gde je Srz crkvenosti, a neki drugi uplivisani mocima i politikama kanda malo zaboravise na to.

Bog da prosti svima, i sve nas urazumi da gledajuci vidimo.

............................................

Edit: da podsetimo, kad se vec meri ko je ko, da je Gruzija apostolska Crkva, starija ne samo od Ruske, nego i od Grcke.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

@Justin Waters 

Inace, ako nisi u toku, u samoj Grckoj grcka vlada je zabranila sva bogosluzenja od 16. do 30. marta. Pa ti sad vidi ko bistri vodu, a ko muti.

A ovde da dodamo da se zabrana odnosi i na Svetu Goru, sto je tek kapitalni apsurd.

Ili kako ono kaze ona narodna - "ispod mire, sto djavola vire".

• Зачуђен 1

Подели на овим сајтовима

Za neke kažu da su spremni dočekali virus,nisu ni skidali masku:) A neki morju da kupe ili naprave sami.

пре 10 минута, emilija рече

potrudicu se

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Potrebna je tkanina od poliestera. Seces parcad otprilike 27 cm horizontalno  i 24 cm "uspravno"

tu je i komad zice (ja nasla nesto cime sam ucvrscivala ogradu u basti) koja je savitljiva tako da drzi formu kad je savijes..jer to ide ispod ociju oko nosa da bolje prione, drzi taj deo platna uz lice:)

Duzina zice je oko 17 cm

90243986_1312403022481926_4959742527348408320_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Eto, malo sam "zagadio" temu "nepotrebnim" sadrzajem, i "neozbiljnim" ponasanjem, συγχωρέστε με...

Подели на овим сајтовима

Nastavak 3

sad onu zicu stavis ispod gornje ivice i zashijes (za zhene) ili zaheftas (za muskarce) taj porub. Zica ce se posle modelovati prema nosu, to ide oko nosa ispod ociju

3.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...