Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 8 минута, Agnostik__ рече

Da, ali koliko sam primjetio, sveti oci propovjedaju drugaciju teologiju spasenja, a neki tu biblijsku nazivaju 'rimokaotlickom izmisljotinom o zadovoljenju pravednog i ljutitog Boga'.

Nije mi poznato da su Oci imali jednu teriju otkupljenja koju su proglasili za jedino ispravnu.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, ekdikos_apomahis рече

Аман заман човјече, ако већ читаш Свете Оце погледај шта пишу. Свака друга или трећа реченица је цитат из Светог писма.

Лутер, Цвингли и Калвин су живјели 14 вијекова  послије Новог завјета, а Свети Атанасије, нпр, 200 година послије. Не можеш једноставно прилијепити стикер "библијски" на оно што ти узимаш као правилну интерпретацију.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Desiderius Erasmus рече

Dobro, to stoji, ali je pitanje da li je samo to...

Prema svetom Atanasiju, iz 'Ocovjecenje Boga Logosa":

"9. Знао је, дакле, Логос да нема другог начина да буде уништена пропадљивост људи осим да Он за њих умре. Но, било је немогуће да Логос умре, будући да је Син Очев и да је бесмртан.
Стога је Он, да би могао умрети, узео на Себе тело како би оно, поставши заједничар Логоса Који је над свима, постало способно и да умре за све и да остане непропадљиво, благодарећи Логосу Који се у њему настанио, а затим, благодатним даром Васкрсења, да заустави пропаст свих других тела. Због тога је Он тело које је узео на Себе, предао смрти као какву жртву заклања и жртвени принос ослобођен сваке нечистоте; тиме је, приносећи пригодну жртву, сместа одагнао смрт од свих људи који су по Његовом подобију."

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Agnostik__ рече

"9. Знао је, дакле, Логос да нема другог начина да буде уништена пропадљивост људи осим да Он за њих умре. Но, било је немогуће да Логос умре, будући да је Син Очев и да је бесмртан.
Стога је Он, да би могао умрети, узео на Себе тело како би оно, поставши заједничар Логоса Који је над свима, постало способно и да умре за све и да остане непропадљиво, благодарећи Логосу Који се у њему настанио, а затим, благодатним даром Васкрсења, да заустави пропаст свих других тела. Због тога је Он тело које је узео на Себе, предао смрти као какву жртву заклања и жртвени принос ослобођен сваке нечистоте; тиме је, приносећи пригодну жртву, сместа одагнао смрт од свих људи који су по Његовом подобију."

ok i gde je ovde otkup, gnevni otac, plaćanje cene..... gde je ta NZ SZ (BS) teologija otkupa?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Agnostik__ рече

neki tu biblijsku nazivaju 'rimokaotlickom izmisljotinom o zadovoljenju pravednog i ljutitog Boga'.

У контексту целе Ефесцима 2. глава, видимо да Бог Отац није крволочни Квацелопохотлу, Молок и слично, него је реч о нечем другом. Оно што Римокатоличка црква жели да нагласи, али и Православна, јесте да Бог јесте љубав, али је и правда тј. светост у чијој близини грех не може да постоји и носилац греха не може да јој буде у близини јер не може да је поднесе...  

KURSEVI.SVEDOKVERNI.ORG

„Распетог за време Понтија Пилата“. Шта се подразумева под речју „искупљење“, „откуп“? Зашто је Богу потребна ова жртва? Крв Исуса...

Бог нас воли, али без ЖРТВЕ или ЖРТВОВАЊА Свог Божанственог Логоса или Бога Логоса, присније исказано - јединородног Сина Божјег, није могао да нас спаси... Ти си пример кинестетичког типа човека коме објашњење Тајне искупљења мора бити објашњено без јуридичких термина (који су, наравно, потпуно валидни). Потрудићу се у следећем коментару да објасним...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Agnostik__ рече

Pa, da, jeste Isus prineo sebe na prigodnu zrtvu kako kaze Atanasije i Isus i jeste Iskupitelj i u isto vreme Otkupitelj celog ljudskog roda. Sad kako se to tacno desava ostaje da razmotrimo i kome se otkupljuje greh,.... trebalo bi Bogu, ali ostaje ipak da razmotrimo kroz razne citate Pisma ali i svetih otaca i hriscanskih pisaca.

Inace, Agnostik, ovde Atanasije jasno navodi da je Isus zaista istiniti Bog i Sin Boziji.... tako da,....:stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Благовесник рече

У контексту целе Ефесцима 2. глава, видимо да Бог Отац није крволочни Квацелопохотлу, Молок и слично, него је реч о нечем другом. Оно што Римокатоличка црква жели да нагласи, али и Православна, јесте да Бог јесте љубав, али је и правда тј. светост у чијој близини грех не може да постоји и носилац греха не може да јој буде у близини јер не може да је поднесе...  

KURSEVI.SVEDOKVERNI.ORG

„Распетог за време Понтија Пилата“. Шта се подразумева под речју „искупљење“, „откуп“? Зашто је Богу потребна ова жртва? Крв Исуса...

Бог нас воли, али без ЖРТВЕ или ЖРТВОВАЊА Свог Божанственог Логоса или Бога Логоса, присније исказано - јединородног Сина Божјег, није могао да нас спаси... Ти си прави пример кинестетички типа човека коме објашњење Тајне искупљења мора бити објашњено без јуридичких термина (који су, наравно, потпуно валидни). Потрудићу се у следећем коментару да објасним...

Ne, slazem se, lijepo receno. Nego, neki su u potpunosti negirali to da se Isus morao zrtvovati da bi zadovoljio pravdu Boziju, i nazivali to bolesnim.. zato sam bio sablaznjen, jer je to utemeljeno na pismu.  Svakako, jasno je da je sam Logos dobrovoljno odlucio da ucini to.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, dragisa рече

ok i gde je ovde otkup, gnevni otac, plaćanje cene..... gde je ta NZ SZ (BS) teologija otkupa?

Da te ispravim, niko ne govori o gnjevnom Ocu, nego o Ocu koji je pravda, a s obzirom da ne citas Bibliju, evo ti samo jedan dio toga koji bi trebao biti dovoljan da te ubjedi u teologiju otkupa. To sam maloprije nekom vec pisao, pa navodim:

Zasto Bog trazi krv zivotinja te najzad i krv sina zarad oprostenja grijehova? To je bitno pitanje. Obrati paznju samo na neke rijeci iz pisma:

"I po zakonu gotovo sve se cisti krvlju i bez prolivanja krvi nema oprostenja." (Jev 9;22)

"..u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, oprost grijehova po bogastvu milosti njegove.." (Ef 1;7)

"Tako i Sin Covjeciji nije dosao da bude sluzen, nego da sluzi i da zivot svoj u otkup za mnoge" (Mat 20;28)

"..koji sebe samoga dade kao otkup za sve." (1 Tim 2;6)

Zasto je Bog ljut na nas? Zasto treba da se 'pomirimo'? Kako da se 'pomirimo'?

"On je zrtva (Isus) pomirenja za grijehe nase.." (1 Jov 2;2)

"..i posla sina svoga, kao zrtvu pomirenja za grijehe nase" (1 Jov 4;10)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Agnostik__ рече

Originalni spisi ne postoje.

Spor je oko toga da se odnose na Hrista, to cak priznaju i mnogi koji zastupaju Boga kao trojicnog.

Pa ako se osvrnes na Jov 17;3 vidis da je Hs oslovio Boga Oca kao jedinoga istinskoga Boga, pa samim tim, ako se to poveze na navedenim.. ali da ne pocinjemo opet o tome.

Crkva nije izgubila ni jedno jedino slovo iz Jevandjelja, niti je moguce da se izgubi jer Njegove reci nece proci...

Zasto se zaustaviti na Jn. 17.3? Pogledajmo i druge stihove iz Hristove Prvosvestenicke molitve koji lako objasnjavaju i ovaj:

5. И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде. 

10. И све моје твоје је, и твоје моје; и прославио сам се у њима. 

11. И више нисам у свијету. а они су у свијету, и ја долазим теби. Оче свети, сачувај их у име твоје, оне које си ми дао, да буду једно као ми.

16. Од свијета нису, као ни ја што нисам од свијета.

22. И славу коју си ми дао ја сам дао њима, да буду једно као што смо ми једно.

I ostalo, da ne zatrpavam dalje.

Подели на овим сајтовима

Па јесте реч и о задовољењу правде Божје, али треба схватити у којем смислу...  

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Da te ispravim, niko ne govori o gnjevnom Ocu, nego o Ocu koji je pravda, a s obzirom da ne citas Bibliju, evo ti samo jedan dio toga koji bi trebao biti dovoljan da te ubjedi u teologiju otkupa To sam maloprije nekom vec pisao, pa navodim:

Zasto Bog trazi krv zivotinja te najzad i krv sina zarad oprostenja grijehova? To je bitno pitanje. Obrati paznju samo na neke rijeci iz pisma:

"I po zakonu gotovo sve se cisti krvlju i bez prolivanja krvi nema oprostenja." (Jev 9;22)

"..u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, oprost grijehova po bogastvu milosti njegove.." (Ef 1;7)

"Tako i Sin Covjeciji nije dosao da bude sluzen, nego da sluzi i da zivot svoj u otkup za mnoge" (Mat 20;28)

"..koji sebe samoga dade kao otkup za sve." (1 Tim 2;6)

Zasto je Bog ljut na nas? Zasto treba da se 'pomirimo'? Kako da se 'pomirimo'?

"On je zrtva (Isus) pomirenja za grijehe nase.." (1 Jov 2;2)

"..i posla sina svoga, kao zrtvu pomirenja za grijehe nase" (1 Jov 4;10)

ljubi tebe brat, umesto što si se nafilovao "čitanjem" i očiglednom gordošću, idi i razgovaraj sa starim ljudima što više, valjda ćeš uspeti da upiješ "zdrave nauke" koja je uvek genijalno prosta a hvala Bogu zadržala se na našim podnebljima ali na žalost samo još u starim generacijama. ovako si sličan onom Đuroviću koji je stigo do doktorata a veze sa zdravom naukom nema. aj uzdravlje

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Па јесте реч и о задовољењу правде Божје, али треба схватити у којем смислу...  

Niko ne misli na nekog ljutog Boga koji jedva ceka da kazni nekog.. Bog je jednostavno pravda, i pravda mora biti ispunjena. Ljudi su zgrijesili, i ljudi moraju da snose posljedice za to. Medjutim, s obzirom da je Bog i ljubav, onda je sam On odlucio da snosi posljedice za grijeh, da bi nas spasio.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Niko ne misli na nekog ljutog Boga koji jedva ceka da kazni nekog.. Bog je jednostavno pravda, i pravda mora biti ispunjena. Ljudi su zgrijesili, i ljudi moraju da snose posljedice za to. Medjutim, s obzirom da je Bog i ljubav, onda je sam On odlucio da snosi posljedice za grijeh, da bi nas spasio.

ovo je tako pogrešno

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...