Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 14 часа, Agnostik__ рече

u sukobu sa arijanskom teologijom, ovo ne bi opet bilo dovoljno da dokaze da je Isus Bog istog ranga kao i Bog Otac. 

Ово ћу да третирам као виц па нећу ни да одговарам иако видим да ти Арије баш лежи. Штета, (по)враћањем на Арија и његове обмане доводиш се на неки начин у ситуацију да на себи оствариш оно да се пас повраћа на своју бљувотину. (Да не буде забуне далеко од тога да мислим да си пас или као Арије.)

пре 14 часа, Agnostik__ рече

Mislim da se u septo u mudrzim izerkama 8;22 za personifikovanu mudrost za koji su oci i vecina teologa smatrali da se odnosi na sina

Ништа ти то разглабање око преегзистенције не треба јер се јасно види у стиховима које сам ти горе дао. Преко свега тога ево још три стиха где се потврђује не само преегзистенција него су потврђене и ипостаси и Духа и Сина као и Христово Синовство.

"13 А када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину; јер неће говорити од себе, него ће говорити оно што чује, и јавиће вам оно што долази.
14 Он ће мене прославити, јер од мојега ће узети, и јавиће вам.
15 Све што има Отац моје је, зато рекох да ће од мојега узети, и јавити вам."

Занимљиво је да у 15. стиху Христос изгледа да тврди да је он већи од Оца јер Отац од њега узима. А то значи да је Отац у некој врсти салијах односа према Христу што нема смисла, а ако је тачно то је потпуно супротно од идеје коју си ти покушавао да докажеш да је Христос (само) у салијах односу према Оцу.

Биће да су ту салијах и тутуле мање битни већ се говори о Тајнама Тројице које нам се по Павлу откривају у огледалу и ко год покуша да их до краја рационално деконструише ризикује да залута.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Smaragdni kamičak рече

Pa pročitaj ponovo, sve je jasno kao dan. ne_shvata Vokativ, nominativ...

Ne, vidim da Pavle primjenjuje taj psalam na Isusa, ali te pitam, na koga se prvenstveno odnosio? Za koga je napisan taj psalam?  I kada odgovris, da li je onad perma tome i taj Bog isto kao Isus sto je Bog?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Agnostik__ рече

Ne, vidim da Pavle primjenjuje taj psalam na Isusa, ali te pitam, na koga se prvenstveno odnosio? Za koga je napisan taj psalam?  I kada odgovris, da li je onad perma tome i taj Bog isto kao Isus sto je Bog?

Sofizme ne podnosim. 

Odgovori ti šta znači kad Bog pomazuje Boga?

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Agnostik__ рече

to je najvise nazalsot sto mozes dokazati. Nijedan od tih stihova ne dokazuju da je Isus Bog jednak Bogu Ocu.

Нисам ја доказао него апостоли, ја сам само навео њихове речи, утуви то. А та 4 стиха нисам ни навео ради доказа Синовства то је већ рашчишћено када су побијене титуле (Еф 1) и салијах кроз праслике из СЗ. Наравно, ти си то све већ "заборавио".

пре 22 минута, Agnostik__ рече

Kad si vec naveo to, hajde da te pitam? Kako je Jagnje zaklano jos prije postanka svijeta? Pa u planu Bozijem.

Опет на нову комплексну тему? Цццц...

(Одговори (намерно множина) залазе у онтологију тј. начин постојања Бога (Оца) што је јако клизав (а и немогућ) терен за нас смртнике. А овај твој одговор "у плану Божијем" је најлакши али мислим да прави више проблема него што их решава. За то питање отвори нову тему најбоље.)

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Vladan :::. рече

Ово ћу да третирам као виц па нећу ни да одговарам иако видим да ти Арије баш лежи. Штета, (по)враћањем на Арија и његове обмане доводиш се на неки начин у ситуацију да на себи оствариш оно да се пас повраћа на своју бљувотину. (Да не буде забуне далеко од тога да мислим да си пас или као Арије.)

Ништа ти то разглабање око преегзистенције не треба јер се јасно види у стиховима које сам ти горе дао. Преко свега тога ево још три стиха где се потврђује не само преегзистенција него су потврђене и ипостаси и Духа и Сина као и Христово Синовство.

"13 А када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину; јер неће говорити од себе, него ће говорити оно што чује, и јавиће вам оно што долази.
14 Он ће мене прославити, јер од мојега ће узети, и јавиће вам.
15 Све што има Отац моје је, зато рекох да ће од мојега узети, и јавити вам."

Занимљиво је да у 15. стиху Христос изгледа да тврди да је он већи од Оца јер Отац од њега узима. А то значи да је Отац у некој врсти салијах односа према Христу што нема смисла, а ако је тачно то је потпуно супротно од идеје коју си ти покушавао да докажеш да је Христос (само) у салијах односу према Оцу.

Биће да су ту салијах и тутуле мање битни већ се говори о Тајнама Тројице које нам се по Павлу откривају у огледалу и ко год покуша да их до краја рационално деконструише ризикује да залута.

Vladane, stvarno nemam energije a ni vremena da se branim od tvojih optuzbi ili neutemljenih zakljucaka kroz svaku poruku. Otkud ti to da mi 'lezi Arije'. Nije ti palo na pamet da samo hocu da prodjem kroz njegove argumente? Ala si tezak. :(

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Vladan :::. рече

Нисам ја доказао него апостоли, ја сам само навео њихове речи, утуви то. А та 4 стиха нисам ни навео ради доказа Синовства то је већ рашчишћено када су побијене титуле (Еф 1) и салијах кроз праслике из СЗ. Наравно, ти си то све већ "заборавио".

Опет на нову комплексну тему? Цццц...

(Одговори (намерно множина) залазе у онтологију тј. начин постојања Бога (Оца) што је јако клизав (а и немогућ) терен за нас смртнике. А овај твој одговор "у плану Божијем" је најлакши али мислим да прави више проблема него што их решава. За то питање отвори нову тему најбоље.)

Ne moram, jasno mi je da si naveo njihove rijeci, samo sto one ne govore o tome da je Isus Bog, nego da je jedini Bog - Bog Otac. Pavle je jasan po tom pitanju. 

Ma necu otvarati novu temu, nemam vremena vise ni za ovo, moram da ucim.

Voljeo bih da prokomentarises Arijanski argument - mudre izrele 8;22, to me onako najvise zanima i to je to sto se tice mene. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Agnostik__ рече

Vladane, stvarno nemam energije a ni vremena da se branim od tvojih optuzbi ili neutemljenih zakljucaka kroz svaku poruku. Otkud ti to da mi 'lezi Arije'. Nije ti palo na pamet da samo hocu da prodjem kroz njegove argumente? Ala si tezak. :(

12:smeha:

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Agnostik__ рече

samo sto one ne govore o tome da je Isus Bog

Па и не говоре него говоре о преегзистенцији. Да ли ти уопште читаш оно на шта одговараш? Стално користиш straw man обраћање: побијаш оно што ја нисам ни тврдио, а оно што сам тврдио прескачеш. То се ради када се бежи од аргумената.

пре 7 минута, Agnostik__ рече

Voljeo bih da prokomentarises Arijev argument kad se pozivao na mudre izrele 8;22, to me onako najvise zanima

Не сумњам да те то занима али био бих луд да се повраћам на Аријеве причице о полу-боговима поред Еф 1, Јов 16, 13-15 и брда других места која су ти наведена. А ни једно од тих места ниси побио ни салијахом ни титулама ни тзв. грчком филозофијом.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vladan :::. рече

Па и не говоре него говоре о преегзистенцији. Да ли ти уопште читаш оно на шта одговараш? Стално користиш straw man обраћање: побијаш оно што ја нисам ни тврдио, а оно што сам тврдио прескачеш. То се ради када се бежи од аргумената.

пре 8 минута, Vladan :::. рече

Не сумњам да те то занима али био бих луд да се повраћам на Аријеве причице о полу-боговима поред Еф 1, Јов 16, 13-15 и брда других места која су ти наведена. А ни једно од тих места ниси побио ни салијахом ни титулама ни тзв. грчком филозофијом.

Hajde da nastavimo ovde da pisiemo, ne citiraj moje prosle poruke nego ovu i u njoj odgovaraj, jer ovako ne ide.

Opet optuzujes.. ne mozes ni jednu poruku napisati a da ne optuzis za nesto. Ovo mi vec postaje smjesno. 

Sto se tice preegz, ne moramo o tome, jasno da je da je Isus ima.

Prije nego sto si naveo Jov 16;13-15 ja sam naveo mudre izreke 8;22, prema tome, ti prvo prokomentarisi taj argument.. mada mi je jasno zasto ces to izbjegavat.

Nigdje u Ef 1 ne pise da je Isus Bog kao Bog Otac. Tu se moze zakljuciti samo da ima preegz u sta nema smunje. 

Da da, u tvojim ocima ja ne obaram nista, a ti iznosis neoborive argumente.. ne laprdaj. 

Подели на овим сајтовима

Citam sad bas ovog trenutka :D sv.Ignjatija Bogonosca koji je bio ucenik ap.Jovana Bogoslova i sigurno nemamo pouzdanijeg svedoka koji je mogao da nam prenese preko svog pisanja ono sto je ap.Jovan pisao u svom Jevandjelju o tome ko je Isus Hristos,....... jer je Ignjatije bio ucenik tog istoj apostola, zajedno su svedocili veru u tog Isusa .... i sta kaze Ignjatije za Isusa :

1. (1) Славим Исуса Христа Бога, који вас је тако умудрио. Схватио сам вас да сте савршени у непоколебљивој вери, као приковани за крст Господа Исуса Христа и телом и духом (Гал. 2,19), и утврђени у љубави крвљу Христовом, испуњени поверењем  у Господа нашег, који је истински из рода Давидовог по телу (Рм. 1,3), Сина Божијег, по вољи и сили Божијој рођенога истински од Дјеве (Лк. 1,35), крштенога од Јована, да би испунио сваку правду (Мт. 3,15);   (2) истински у време Понтија Пилата и Ирода четворовласника прикованога (на крст) за нас телом, од којега смо плода ми, од богоблаженог страдања његовог; да би васкрсењем "уздигао знак" (отхггцЈиоу -знамење, Ис. 5,26) у векове за своје свете и верне, било (да су) међу Јудејима, било међу незнабошцима, у једноме телу Цркве своје (Еф. 2,16; 1,22; Кол. 1,18; 3,15).

6. (1) Будући да сам у претходно наведеним лицима видео све мноштво (ваше)  у вери, и заволео (вас), саветујем да се старате да у слози Божијој( у једномислености Божијој) чините све, под председништвом епископа (који је) на месту Божијем, и презвитера на месту збора апостолског, и ђакона, мени најдражих, којима је поверена служба Исуса Христа (Мт. 20,28), који је пре векова био уз Оца и на крају се јавио (нама) (Јн. 1,18).

7. (1) Као што, дакле, Господ (Христос), будући (са Оцем) сједињен (Јн. 5,30; 10,30), не учини ништа без Оца, нити Сам собом нити кроз Апостоле, тако ни ви не чините ништа без епископа и презвитера (свештеника), нити покушавајте нешто што вам се насамо чини умесно, него (све чините) на заједничком сабрању: једна молитва, једно мољење, један ум, једна нада у љубави (Еф. 4,4-6), у чистој радости која је Исус Христос, од Кога нема ничега бољега.   (2) Сви као у један храм Божији стичите се, као на један жртвеник, ка Једноме Исусу Христу, који је од Једнога Оца произишао и у Једноме јесте и отишао је (Једноме) (Јн.1,18; 8,42; 13,3).

13. (1) Старајте се, зато, да се утврдите у учењима (догматима) Господњим и Апостола (његових), те да "у свему што чините - успевате" (Псал. 1,3), телом и духом, вером и љубављу, у Сину и Оцу и Духу, у почетку и савршетку, са вашим достојанственим епископом и са драгоцено исплетеним духовним венцем вашег свештенства и по Богу ђакона. (2) Подчините се епископу и једни другима, као Исус Христос Оцу по телу, и Апостоли Христу и Оцу и Духу, да би било сједињење и телесно и духовно.

:citac:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan :::. рече

"Оче, хоћу да и они које си ми дао буду са мном гдје сам ја, да гледају славу моју коју си ми дао, јер си ме љубио прије постања свијета."

Mislim, ono, samo logicki i realno da sagledamo,.... da li je bilo trenutka (pre vremena i postanja sveta) da Otac nije ljubio svoga Sina - pa, tesko, jer onda Bog ne bi bio Ljubav kako svedoce Jevandjelja..... samim tim je Sin Boziji postojao oduvek jer Ga je Otac oduvek i od vecnosti ljubio, jer je Bog Ljubav, i oduvek je postojao Otac svom Sinu koga je rodio u vecnosti, ..... i samim time nije bilo trenutka pre vremena kada nije postojao Sin - kako je pricao bezumni Arije..... i samim time je i Sin takodje Bog - jer ako neko postoji od vecnosti i ako nema pocetak i nema kraj, onda je to odlika samo jednog Boga u sv.Trojici.... itd....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Mislim, ono, samo logicki i realno da sagledamo,.... da li je bilo trenutka (pre vremena i postanja sveta) da Otac nije ljubio svoga Sina - pa, tesko, jer onda Bog ne bi bio Ljubav kako svedoce Jevandjelja..... samim tim je Sin Boziji postojao oduvek jer Ga je Otac oduvek, od vecnosti ljubio jer je Bog Ljubav i oduvek je postojao Otac svom Sinu koga je rodio u vecnosti, ..... i samim time nije bilo trenutka pre vremena kada nije postojao Sin - kako je pricao bezumni Arije..... i samim time je i Sin takodje Bog - jer ako neko postoji od vecnosti i ako nema pocetak i nema kraj, onda je to odlika samo jednog Boga u sv.Trojici.... itd....

Hoces da kazes da Bogu treba neko da bi On bio ljubav? Naravno da to nije tacno. To je samo nama pokazatelj da je Bog ljubav, medjutim, Bog je ljubav iako je nema pokazati prema kome. Mada, svejedno je nauimo da 'u jednom trenutku' stvori sve ovo i da podjeli tu ljubav s nama.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Agnostik__ рече

Hoces da kazes da Bogu treba neko da bi On bio ljubav? Naravno da to nije tacno. To je samo nama pokazatelj da je Bog ljubav, medjutim, Bog je ljubav iako je nema pokazati prema kome. Mada, svejedno je nauimo da 'u jednom trenutku' stvori sve ovo i da podjeli tu ljubav s nama.

Pa, nisam to rekao, Bog je kako se kaze, samodovoljan i bezuzrocan po sustini i svom bicu i samim tim i ne treba nikoga da bi pokazivao samog Sebe.

Ali, ako Isus kaze da ga je Otac ljubio pre postanja sveta, pa, ne moze onda Otac kao neko ko je Ljubav i koji neprestano ljubi  - da u jednom trenutku nema ljubav prema svom Sinu,....jer onda ne bi bio Ljubav, jer ne bi pokazivao ljubav prema Sinu koji eto mozda i nije u nekom trenutku postojao pre vremena.... i onda ovo svedocenje Isusa o Sebi samom pre vremena kada je bio sa Ocem, ne bi bilo istinito,.....ali, zato sto je Bog Ljubav - to je Njegova sustina Bica, tako On postoji brate Agnostik, onda i Onaj koga Bog ljubi, takodje postoji od vecnosti, jer Bog kao Ljubav postoji od vecnosti, nije bilo vremena kada Bog nije postojao kao Ljubav i zato ako sam Isus kaze da ga je Otac ljubio pre vremena, znaci da je to bilo oduvek, nije bilo vremena kada Ga njegov Otac nije ljubio....i zbog toga je bezumno ono sto je Arije pricao da u nekom trenutku nije bilo Sina pre vremena....

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Agnostik__ рече

mada mi je jasno zasto ces to izbjegavat

Наравно да је јасно, нећу поред целог НЗ и Символа вере да трошим мозак на Аријева полу-божанска бића.

Nigdje u Ef 1 ne pise da je Isus Bog kao Bog Otac.

Као што ти већ два пута рекох: пише да је Христос изнад сваке титуле, дакле Син Божији је реалност а не само титула, дакле Син је Бог. А описана је и Тројица. Тако да...

Odoh odigrati partiju saha

Зар не рече да се спремаш за конкурс за посао? Надам се да ћеш добити тај посао да се манеш мудријашких књига од којих никакве вајде ниси имао него само муку духу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...