Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 6 минута, ИгорМ рече

Не знам из којих извора, литературе (можда си спомињао раније у постовима па ћу опет прелистати)... Црквена литература је сада јако доступна а и овде имаш секцију за преузимање књига. Надам се да ћеш имати прилике да дођеш до свих одговора, неће те мучити. И зашто би се замарао новим теоријама, правцима, путевима када је само један? :) 

Не брини ти за Цркву, "ни паклена врата је нећа надвладати", можеш слободно да се посветиш програмирању, неће она ниђе :D

Имамо слична интересовања

Ma iscitao sam svasta..

Koja oblast programiranja? Ja sam front-end developer.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Agnostik__ рече

Ako bih bio rodjen na prostorima gdje preovladava recimo islam, gdje bih bio ucen od strane okoline da je islam jedini istinski put i tako dalje.. zar ne bi bilo razumno da u jednom trenutku duhovne zrelosti preispitam sam islam? Jer ako mi je istina toliko bitna, onda zelim da je nadjem, a ako zelim da je nadjem zar ne bi bilo logicno da preispitam i sam islam za koji me svi uce da je istina, jer ako jeste, nece biti straha od preispitivanja i sam cu doci do istog zakljucka kao i svi. Medjutim,  ukoliko bi mi okolina rekla: 'Ne, nemoj preispitivati islam, ti si gresan, ne mozes to shvaitit' ja bih dosao automatski do zakljucka da vjerovatno islam nije istina i da ni oni sami ne znaju da li je islam istina, i da im, na kraju krajeva, to nije toliko ni vazno. Medjutim, meni jeste, pa ce biti preispitan, kao i Sokrat sto je sve preispitivao. Istina ne moze biti toliko nedostizna i neuhvatljiva, posebno zato jer Bog zeli da ga svi nadjemo, zar ne? 

Takve sumnje se mogu javiti svima, posebno onima koji danas traze istinu, pa mogu navesti kao primjer ucenika Svetog Siluana Svetogorca, Sofronija koji je jedno vrijeme proveo cak izvan crkve jer nije mogao naci pravi put.. ili ucenika svetog Varsanaufija i Jovana proroka, koji je trazio od svetog Varsanaufija da se zazuzme pred Bogom u dan suda za njega ukoliko nije u istini, jer nije mogao da provjeri da li su dogmati nase crkve istiniti ili ne, na sta je ovaj s radoscu pristao.

Rauzmijes sta hocu da kazem..

Onda ne treba da se upinješ da pronađeš Istinu hladnim racionalisanjem, nego srcem, molitvom. Kao što ti je rekao Desiderius, idi na Liturgiju. 

I molim te, ne poredi Pravoslavlje i islam. 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Smaragdni kamičak рече

Onda ne treba da se upinješ da pronađeš Istinu hladnim racionalisanjem, nego srcem, molitvom. Kao što ti je rekao Desiderius, idi na Liturgiju. 

I molim te, ne poredi Pravoslavlje i islam. 

Ne poredim, to je bio samo primjer, ne stresiraj se. :D

Oticu na liturgiju i pricest se kad budem spreman, nisam odavno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Smaragdni kamičak рече

... 

Симбол вере је установљен на Васељенском сабору. Године 325. одржан је Први Васељенски сабор у Никеји. Ширење Аријеве јереси било је непосредан разлог за сазивање Првог Сабора. Арије је био александријски свештеник, чије је јеретичко учење сматрало да Син Божији није Бог, једносуштан Оцу, већ створено Биће, најсавршеније од свих створених бића. Да би сачували чистоту Науке Христове од разних јеретичких учења, Свети Оци су на Првом Сабору саставили првих осам чланова Симбола вере. На Другом Васељенском сабору у Цариграду одржаном 381. године додата су још четири члана Симбола вере.

СИМБОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца небе и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све посатло;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостослку Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

WWW.CRKVAUB.RS

Црква Христа Спаситеља у Убу, насељеном месту и седишту истоимене општине, освећена је 2011. године, као...

Наиђем на товју објаву овде,пренесм је на мој профил на фејсу после неког времена погледам моје раније објаве на фејсу,ондаје сваки дан да погледаш шта си тај дан објављивао по погдинама на данашњи датумуИ испиостави се да сам Вјерују али на црквенословенскомобјавио 3.12.2010. понови ту објаву поршпле године.И ето данс обавим Вјерују без подсећања,,,

Screenshot (91).png

Screenshot (90).png

Screenshot (89).png

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Стаљиново унуче рече

Наиђем на товју објаву овде,пренесм је на мој профил на фејсу после неког времена погледам моје раније објаве на фејсу,ондаје сваки дан да погледаш шта си тај дан објављивао по погдинама на данашњи датумуИ испиостави се да сам Вјерују али на црквенословенскомобјавио 3.12.2010. понови ту објаву поршпле године.И ето данс обавим Вјерују без подсећања,,,

Screenshot (91).png

Screenshot (90).png

Screenshot (89).png

Eto, ništa nije slučajno. :slavaaa:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Натан рече

Јесте, али не слепо, пре тога мора да зна у Кога верује, јер неко знање мора да претходи вери.

Zato sam tu i citirala upravo Onog u Kog treba da veruje kao u istinitog Boga. I ne mora znanje da prethodi veri. Kakvo znanje su imali mnogi koje je iscelio, ili prosti ribari koji su bespogovorno krenuli za Njim? 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Smaragdni kamičak рече

Zato sam tu i citirala upravo Onog u Kog treba da veruje kao u istinitog Boga. I ne mora znanje da prethodi veri. Kakvo znanje su imali mnogi koje je iscelio, ili prosti ribari koji su bespogovorno krenuli za Njim? 

Али не могу сви тако, неки људи имају интелектуалну потребу да прво знају пре него поверују.

Тома и после свега није поверовао док није видео и опипао.

Многи од светитеља из раног хришћанства, који су били припадници разних философских школа, поверовали су тек након безбројних и дугих дебата са хришћанским апологетама.

Свети Јустин Философ. <3

Зато кажем да нема баш неког смисла, некоме ко пита, рећи: Само веруј.

Мораш да се убеђујеш са њим.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Натан рече

Мораш да се убеђујеш са њим.

E samo izvoli. :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Smaragdni kamičak рече

amin-nas

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Натан рече

То је твој посао, ја сам ти само дао смернице. =Д

Uvijek sam za kvalitetnu diskusiju, a imam hrpu pitanja. Bilo bi dobro kada bi neko od teologa imao vremena da odgovori na koje.. :)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Agnostik__ рече

Uvijek sam za kvalitetnu diskusiju, a imam hrpu pitanja. Bilo bi dobro kada bi neko od teologa imao vremena da odgovori na koje.. :)

Шта ће ти теолог, само ће још више да те збуни.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...