Jump to content

У Подгорици крштена прва трансродна особа

Оцени ову тему

Препоручена порука

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици обављено је прво крштење транс особе уз благослов митрополита Амфилохија. Како је за Стандард казала председница ЛГБТ Форума Прогрес Бојана Јокић, у питању је Вук, транс момак који још увијек није комплетирао целокупну транзицију.

"Веома сам срећна и поносна јер се мој драги пријатељ Вук крстио. Митрополија црногорско приморска, уз благослов митрополита Амфилохија, показала му је раширене руке. Вуку у крштеници стоји име које је сам изабрао, а не оно које му је додијељено рођењем", казала је Јокић.

Према њеним речима, Црна Гора онемогућава промену имена и родних ознака у званичним документима, док се не комплетирају све фазе процедуре прилагођавања пола роду.

"Од хормонске терапије, са свим свим пропратним операцијама. Главни процес транзиције је доња операција. Она још увијек важи за круцијалну у поимању промјене пола", појаснила је Јокић. 

Она наводи да је  Митрополија овим симболичним кораком, направила невероватно прогресиван корак прихватања и потврде идентитета често најугроженијих међу нама.

Овај невероватан потез Митрополије црногорско-приморске мало је ко очекивао. Често се у нашој земљи потенцира назадност религијских институција, али како каже Јокић, јучерашњи догађај доказао је управо супротно.

У овом случају црква је показала да је спремна за загрљај, за сву своју децу, закључује Стандард. Извор: Стандард

9a5ac55be1aa29ca8aa5e5389b59a3c6_XL.jpg

Подели на овим сајтовима

Odavno nema problema za ovo u Crkvi,  samo sto nije bilo prakticnih slucajeva. Patrijarh Pavle je zapoceo taj pravac u kontekstu savremene medicine i trans osoba a Mitropolit A. i Dzomic obradili njegovu misao kasnije u jednom tekstu. Sad je i pokazano na konkretnom primeru.

Takodje se pokazalo kao sto sam i ranije napisao na individualnim slucajevima m. Amfilohije, licno u susretu sa tom osobom je daleko tolerantniji, pun razumijevanja i cesto suprotan od onoga sto iznosi u javnosti, kad nastupa povremeno kao neki desnicarski politicar.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Odavno nema problema za ovo

И ово показује Митрополитову дубину....а колико га носају са роговима по улицама и парадама. Но то је друга прича...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

И ово показује Митрополитову дубину....а колико га носају са роговима по улицама и парадама. Но то је друга прича...

Uvijek je on to imao, kao i sposobnost za jaku molitvu Bogu. On cesto te parade osudi, i sam kasnije kaze da mu nesto izleti sto mozda nije trebalo, a oni njega onda kritikuju na paradama lose je i jedno i drugo, ali licnosno je on drugacija osoba znamo mi iz CG.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

On cesto te parade osudi, i sam kasnije kaze da mu nesto izleti sto mozda nije trebalo, 

Мислим да фулаш овде. Не буди искључив....мене чуди понекад јер те сматрам разумним човеком....морамо се научити да не калупимо људе. Никако нам то не иде. Али никако. Ако некога критикујеш за нешто, одмах ти залепе, по аутоматизму да си осуди целог човека, групу или шта већ.

То је опака бољка код нас Срба...морамо покушавати сагледавати целу линост, ако немемо за то чињенице неке о њој, онда да јасно разлучимо посупак од човека.

То се и овде пројављује, а ми као неки хришћани. И онда иде оно офуцано "не осуђуј". Митрополит је осуди грех, али није одрекао да треба човеку у греху помоћи. На крају, Православље највише Маку Божију слави, али није дало папи да је прогласи за бесгрешну, то јест, да је њена прпирода грешна, по Адаму....на страну што је очишћена Духом Светим после. Тако да је то набољи показтељ односа Правсолавња ка греху.

Амфилохије је, по мени, исихаста велики, али у вреви и буци мисије коју спроводи....попут Николаја...не тај ранг, али велики молитвеник убеђен сам. Често њему намерно излети....намерно навлачи некада камење на себе, али жели да упре пррст, да узбуди демоне, да разбије лаж....то је изазивање духова не двобој, али тако да геда да људе не оптети. Некад омаши, али рат је, мораш и промашити....

Подели на овим сајтовима

misko

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ćiriličar рече

Мислим да фулаш овде. Не буди искључив....мене чуди понекад јер те сматрам разумним човеком....морамо се научити да не калупимо људе. Никако нам то не иде. Али никако. Ако некога критикујеш за нешто, одмах ти залепе, по аутоматизму да си осуди целог човека, групу или шта већ.

То је опака бољка код нас Срба...морамо покушавати сагледавати целу линост, ако немемо за то чињенице неке о њој, онда да јасно разлучимо посупак од човека.

То се и овде пројављује, а ми као неки хришћани. И онда иде оно офуцано "не осуђуј". Митрополит је осуди грех, али није одрекао да треба човеку у греху помоћи. На крају, Православље највише Маку Божију слави, али није дало папи да је прогласи за бесгрешну, то јест, да је њена прпирода грешна, по Адаму....на страну што је очишћена Духом Светим после. Тако да је то набољи показтељ односа Правсолавња ка греху.

Амфилохије је, по мени, исихаста велики, али у вреви и буци мисије коју спроводи....попут Николаја...не тај ранг, али велики молитвеник убеђен сам.

Mitropolit je osudjivao LGBT parade, on ih smatra pogresnim, ovi na LGBT paradama ne misle tako, ne misle da je grijeh to sto on misli i onda oni njega kritikuju. Naveo sam da je ponekad preostar i da sam kaze da mu izleti nesto sto ne ne misli konkretno ne odnoseci se na LGBT parade vec na njegove nastupe i izjave na primer o Crnogorcima itd. LGBT je u pocetku u CG zestoko osudio i bilo je dosta nezgodno za ucesnike, policija je reagovala itd., medjutim sa godinama su svi tolerantniji a ni on vise ne izlazi u javnost sa nekom porukom koja je slicna toj prije prvog prajda u CG. 

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Стаљиново унуче рече

рошу

Prvi put čujem za ovaj izraz :smeh1:.

U svakom slučaju, neka je sa srećom :).

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Prvi put čujem za ovaj izraz :smeh1:.

U svakom slučaju, neka je sa srećom :).

рупа,роша

види се да се ниси кликерала ко мала

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Стаљиново унуче рече

рупа,роша

види се да се ниси кликерала ко мала

Eneeeee, svašta čovek ovde nauči :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...