Jump to content

Episkop Grigorije: Nikada nisam bio u saglasnosti sa Vučićevom ideologijom

Препоручена порука

пре 4 минута, Bokisd рече

pa imamo tu neku grancicu na kojoj sedimo u vidu rezolucije 1244

Није то никаква ,,гранчица". Резолуција 1244 је последица кумановске капитулације, она уопште није гарант да је Косово саставни део Србије. Ако си је икада читао, могао си да видиш да у њој не пише да је Косово Србија. Око ње се прави мит који нема много утемељења у чињеницама. 

Рецимо, да ли знаш да  Шиптари, кад су прогласили независност, први документ на који су се позвали је управо резолуција 1244. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Bokisd рече

i jedno je bio u pravu Sloba kada je rekao da ne napadaju njega licno, nego preko njega Srbiju, i nema veze ko je bio posle Slobe na vlasti, ni danas ko je na vlasti, isto se desava....

Идиотска демагогија и популизам којом је комунистички скот покушавао да оправда своју злочиначку политику према сопственом народу. Трагично је, драги мој Боксид, да си насео на тај популизам. 

Ваљда исто и Мадуро прича својима: ,,Не нападају Венецуелу због Мадура, него Мадура због Венецуеле". И тако се оправда што су он и Чавез упропастили земљу. 

И не дешава се исто- после Милошевића итекако су престали да нам отимају територије и све што је рађено. Да је Ђинђић поживео, уверен сам да би се другачија песма певала, чак мислим да је упитно и то да би Косово прогласило независност. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, GeniusAtWork рече

Да бре, сећам се тих времена. Кад год укључим ТВ на њему Тадић, сећам се и шта је причао:

"Да њих 5 милиона изађе, нећу да разговарам са њима..."

"То питајте Вучића и ону битангу Тому Николића..."

"Зашто ми причате да сам ружан? Ја знам да сам ружан!"

"А шта, хоћете да возите кола од 1000 евра а скуп вам бензин? Па протестујте, обесите се на бандере..."

" А је ли? Имате паре за летовање, а овамо вам скупе књиге за школу?"

"А где то пише у Уставу да сам ја председник свих грађана?"

"Ви сте са N1? Па добро, ајде даћу вам интервју али да прво напишете да је овај Тадић крив за ово сунце и ове врућине..."

Не знам како уопште преживесмо жуте...

Viševekovno ropstvo pod Turcima izgleda da je izgradilo kod Srba neki podanički mentalitet,to se nastavilo kasnije,pa vreme komunizma...onda smo ušli kao u neke demokratske procese,sa takvim mentalitetom.Veliki odliv u inostranstvo  obrazovanih,stručnih ljudi,intelektualaca uništio je i sam pojam avangarde.

Crkva se izgleda utopila u taj ambijent,osim časnih izuzetaka. U vreme komunizma Crkva je ćutala i ćutanjem artikulisala bar neki prepoznatljiv stav,no Crkva danas kao da ima ulogu gledaoca ili posmatrača koji aplaudira,kada razmatramo društvenu ulogu Crkve.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Православни Србин рече

Наравно да је  могло да се избегне Боксид, можда не све, али велики део сигурно. Крајина је сигурно могла да се сачува, значи 100%, нешто налик РС, али је демон Милошевић свесно подржавао одбијање плана З-4, који је Запад нудио, а који је омогућавао опстанак РСК. 

Злободан је бес запада навукао јер је својом политиком њима у сваком погледу терао инат, противио се свим њиховим решењима, а народ је страдао. То да они патолошки мрзе Србе, то је глупост. Косово је исто моглчо да се сачува, да је Милошевић прихватио Рамбује, избегло би се и бомбардовање, а и Косово би остало у саставу Србије. Милошевић је,. иначе, касније после бомбардовања, прихватио резолуцију 1244 која је исто што и Рамбује, а у неким стварима можда чак и горе. 

Што се тиче ,,миљеника" - никакви ,,миљеници" нису дошли. Сети се да је Коштуница све радио да сачува Милошевићев кадар, директно шуровао са њима, ЈСО и осталом компанијом. Једини за кога се може рећи да је био миљеник Запада је Ђинђић, а сети се, он је убијен. Тиме је Србија, не својом вољом, опет стала против Запада. 

Али, искрено, након слома Милошевића, Запад више ниједну територију Србији није узео. Косово је последње што смо изгубили, али једна чињеница- Косово није изгубљено онога тренутка кад су Шиптари прогласили независност. Не, Косово је изгубио Милошевић кад је потписана капитулација у Куманову. 

Дакле, после 1999. Запад више ништа територијално није осакатио Србију. Чак шта више, ноншлатно су ћутали кад је српска војска и полиција угушила шиптарску побуну на југу Србије и помлатила УЧК Медвеђе и Прешева. 

Тако да. 

Sta znam (retoricki) bio sam svedok tih dogadjaja i koliko se secam Rambuje je bio neka vrsta kapitulacije u politickom i pravnom smislu i mislim da bilo ko da je bio na mestu Slobe ne bi to mogao da prihvati, Rambuje je bio jedna 'farsa' od pregovora.

I, posle jesu dosli miljenici Zapada brate, sve ih je Zapad podrzavao i svi su oni pricali da su prijatelji i imaju prijateljske i dobre i srdacne odnose sa Zapadom i da samo kada dodju na vlast.... poteci ce med i mleko i ima da padaju evri sa neba...:D..(skoro je bas tako bilo) .... i KiM ce oni da srede sa svojim prijateljima sa Zapada i ekonomija ce da procveta i nece biti vise nikakvih politickih uslovaljavanja sa Zapada i slicne stvar...., jest to bilo pre evo skoro 20 godina, ali imam pamcenje ko slon i pamtim dobro sta je bilo. I, eto, posle su nam razbili i Zajednicu Srbije i Crkne Gore i to je na neki nacin oduzimanje teritorije i ko zna sta nas ocekuje u buducnosti.

Dok je rezolucija 1244 ipak nesto sto nam daje politicko pravo na KiM i bez nekog naseg politickog potpisa u bilo kojoj formi za nezavisnot KiM, .... mi imamo politicko pravo na KiM i treba to da drzimo.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Bokisd рече

tako i jednostavno cela prica oko Slobe i KiM, oni su vec imali zacrtano nezavisno KiM ko zna kad, po nekom mojem sudu jos na pocetku razbijanja SFRJ ..

Одакле ти ово болдовано? Како то знаш Боксид? И којом логиком ти закључујеш то?

То се не може наћи ни у једном валидном извору, сем пропаганди СПС-ЈУЛ, наравно да би се оправдала њихова погубна политика. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Православни Србин рече

Није то никаква ,,гранчица". Резолуција 1244 је последица кумановске капитулације, она уопште није гарант да је Косово саставни део Србије. Ако си је икада читао, могао си да видиш да у њој не пише да је Косово Србија. Око ње се прави мит који нема много утемељења у чињеницама. 

Рецимо, да ли знаш да  Шиптари, кад су прогласили независност, први документ на који су се позвали је управо резолуција 1244. 

Koliko se secam mislim da gresis, jer je po toj rezoluciji Srbija je pravni i politicki naslednik Zajednice Srbije i CG i samim tim i KiM....pa, ne bi nam onda Zapad trazio neki pravni i politicki potpis za nezavisno KiM.... samo bi uzeli 1244 da ima tako nesto u toj rezoluciji.... i sama Rusija kaze da nece zasad da glasa u Savetu bezbednosti da se ukine 1244.... to je jedan legitiman dokument u UN i za nas je dobar.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Православни Србин рече

Идиотска демагогија и популизам којом је комунистички скот покушавао да оправда своју злочиначку политику према сопственом народу. Трагично је, драги мој Боксид, да си насео на тај популизам. 

Ваљда исто и Мадуро прича својима: ,,Не нападају Венецуелу због Мадура, него Мадура због Венецуеле". И тако се оправда што су он и Чавез упропастили земљу. 

И не дешава се исто- после Милошевића итекако су престали да нам отимају територије и све што је рађено. Да је Ђинђић поживео, уверен сам да би се другачија песма певала, чак мислим да је упитно и то да би Косово прогласило независност. 

Znam ja to sve i razumem sta pricas, pa, bio sam na nekim mitinzima u to vreme i pratio situacion, .... i na osnovu svega dosad sto nam se izdesavalo to stoji, samo je pitanje koliko Zapad hoce da nas pritegne ili nece.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Православни Србин рече

Одакле ти ово болдовано? Како то знаш Боксид? И којом логиком ти закључујеш то?

То се не може наћи ни у једном валидном извору, сем пропаганди СПС-ЈУЛ, наравно да би се оправдала њихова погубна политика. 

Pa i to opet brate iz samih dogadjaje nekako sledi, .... ima ono, pricali neki Srbija se brani u Kninu, ... i tad su se skoro svi smejali u Srbiji i kad se posle sve smirilo u HR i Bosni, odjedanput krece prica na Zapadu sa KiM i polako se Albanci politicki podbunjuju i krece rat.... (na primer, kratko, imao sam nekog poznanika u Grckim specijalnim jedinicama koji je bio jedno vreme i telohranitelj Atinskih bankara i pricao mi kako je na nekoj svecanoj biznis i politickoj elitnoj veceri u nekom elitnom restoranu Atine cuo pricu kako postoje planovi da SFRJ treba da se rasturi i to par godina pre nego sto se i desilo...itd..)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Sta znam (retoricki) bio sam svedok tih dogadjaja i koliko se secam Rambuje je bio neka vrsta kapitulacije u politickom i pravnom smislu i mislim da bilo ko da je bio na mestu Slobe ne bi to mogao da prihvati, Rambuje je bio jedna 'farsa' od pregovora.

Ма слушај Боксид, то како ,,нико то не би прихватио" не стоји. То не би прихватио неко ко је у позицији да то не прихвати. Ми, те 1999-те, нисмо били у тој позицији, јер је демон Милошевић већ изазвао бес Запада на себе  и ми, као мала земља, никако нисмо били у тој позицији да одбијамо једину опцију за избегавање сукоба са тада најмноћнијом светском силом (НАТО) и да Косово како-тако остане у саставу Србије. То би могла да одбије Велика Британија, на пример, али СРЈ тада, окружена непријатељима, са НАТО-пактом за вратом, плус да не помињем да је изгубила и подршку Русије (јер је идиот Милошевић слао подршку стаљинистичким пучистима против Јељцина)- једноставно ми тад смо морали да урадимо све (па и да пристанемо на тај вид ограниченог суверенитета што је подразумевао Рамбује), само да би избегли рат, страдање и бомбардовање. 

И ти кажеш ,,То нико не би прихватио", па добро да те питам- а што је Милошевић прихватио? Да, знаш ли ти шта је резолуција 1244? То је преписани Рамбује. Скоро све главне тачке тог споразума он садржи, плус има и неких додатака који су још и гори. Јер, резолуција 1244 је донета да би се оправдала НАТО-агресија (пошто у њој пише да је Србија крива за рат и бомбардовање, тако да не видим ниједан нормалан разлог зашто се ,,патриоте" лудачки позивају на тај по нас катастрофалан документ).

Дакле, Милошевић је одбио Рамбује, ушли смо у рат (који нисмо могли добити), ушли смо у бомбардовање, да би он на крају прихватио нешто што је исто, а можда чак и горе од Рамбујеа? Па зар не видиш колики је тај човек био злотвор према овом народу?

пре 12 минута, Bokisd рече

I, posle jesu dosli miljenici Zapada brate, sve ih je Zapad podrzavao i svi su oni pricali da su prijatelji i imaju prijateljske i dobre i srdacne odnose sa Zapadom i da samo kada dodju na vlast.... poteci ce med i mleko i ima da padaju evri sa neba...

Добро, и како видиш тај исти Запад нам више ниједну територију није одузео, није нас бомбардовао, чак је ћутао док су Срби (исти онај ЈСО који је био на Косову) млатили Шиптаре на Југу Србије. Да је Ђинђић поживео, уверен сам да ни Косово не би прогласило независност, јер је он кренуо да потпуно изглади односе са Западом. И јер он није био идиот попут Милошевића. 

Али, убили су га, Боксид, и спречили јако лепу шансу, то нам је била друга велика прилика да некли свој интерес остваримо, а да нас Запад не спута у томе. 

пре 14 минута, Bokisd рече

Dok je rezolucija 1244 ipak nesto sto nam daje politicko pravo na KiM i bez nekog naseg politickog potpisa u bilo kojoj formi za nezavisnot KiM, .... mi imamo politicko pravo na KiM i treba to da drzimo.

Мајке ти Боксид, јеси ли у животу прочитао ту фамозну резолуцију?

Подели на овим сајтовима

Pa, vidi logiku stvari, ....kako kazes, ako jaki rade sta hoce i moze im se, onda mali moraju da trpe ,....pogotovo ako ti jaki imaju geopoliticki interes, onda moze da pada sneg u leto ali oni imaju svoje i gotovo.... tako i jednostavno cela prica oko Slobe i KiM, oni su vec imali zacrtano nezavisno KiM ko zna kad, po nekom mojem sudu jos na pocetku razbijanja SFRJ ... i to vidimo i posle Slobe kada nastavljaju sa procesom nezavisnosti iako su 'njihovi' puleni koje su podrzavali dosli na vlast.

Нетачно ( по мом суду ). Они би много раније потезали КиМ да је било потребе. Сама чињеница да се о Косову ништа није чуло на Западо све до '98 говори у прилог томе.

Слоба им је својим понашањем просто дао оправдање да то питање потегну када су хтјели да га скину са власти, јер су схватили да од његове конверзије нема ништа.

Визија САД-а је била источна Европа унутар њихове сфере утицаја. Да је СРЈ ономад одмах прихватила то ( или чак СФРЈ ), не би било оноликог хаоса, јер би се Запад директније мијешао и то много раније да заустави сукобе у својој новој чланици. Као доказ опет наводим Шпанију и Каталонију и како се елегантно читава та прича завршила.

Не волим то скидање одговорности са самих себе, јер заиста те аргументе доживљавам на такав начин.

I, sta sad, pa imamo tu neku grancicu na kojoj sedimo u vidu rezolucije 1244 i treba da se drzimo toga, ali, mislim da je to upravo ono sto pricam ako bi Vucko i pokusao da primenjuje 1244 onda bi Zapad prestao i da ga podrazava...(secam se Putin u BG, konferencija za stampu i Putin pominje u sred Srbije rezoluciju 1244 i odmah posle toga Vucko i svom govoru kao da Putin nije ni pomenu rezoluciju a tice se upravo Srbije ciji je on predsednik,.... prosto neverovatna stvar....ne_shvata).... a kamoli da se susprenduje neustavni Briselski sporazum ...pa to bi bio Vucicev politicki kraj....

Немамо ни 1244 јер закон који је мртав на папиру није закон, ако ћемо бити реалистични. Ако је Косово сада третирано од половине свијета као независна држава и ако фактички се Косово понаша и може понашати као независна држава, те ако нема поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије на спољњим границама Косова ( макар ) нити у формалном нити у практичном капацитету - а 1244 предвиђа све супротно, онда ни то немамо као аргумент.

Можемо се позивати на њу колико желимо, али факат је да међународно право није као обично унутрашње право. Оно и даље зависи од воље великих сила - као што ће увијек и зависити. А велиек силе ће се увијек понашати као мафијаши и рекеташи.

Истина је једноставна и сви је знамо - Косово се једино може војском вратити натраг у Србију. Свака даља расправа о Косову треба почивати са јавним и јасним препознавање те просте чињенице. Па ко је за, ко против, зашто, нека се види. Онда када српски граничар поново буде на Проклетијама моћи ћемо се позивати на једини могући валидни аргумент у оваквим случајевима:"Таква је реалност на терену". Израел то савршено зна, нпр.

Проблем са тим је што, макар ја лично, нисам сигуран да би се наши понашали најчасније и људски уколико бисмо успјели вратити Косово тим путем. Једни Срби су спремни без пардона да подрже војну акцију али имају исто тај неки импулс да би их било баш брига за Албанце након што се читава ствар заврши и мислим да би се понашали као Хрвати са Крајишницима ( цинично лажу себе како су се Срби сами прогнали, мртво озбиљно ). Други Срби би сигурно тражили неки компромис са Албанцима како би им се дала нека аутономија, али су са друге стране потпуно неспремни подржати војну опцију јер ипак у себи мисле да је то неправедно према вољи Албанаца на Косову који чине ионако 90% становништва доље. Ја ти ту дођем нека средина.

Но, прије тога, ово наше обигравање око националног сензибилитета да се не би остало упамћеним као "издајник Косова" је неко врзино коло у којем ниједан политичар након Слобе заправо не сноси одговорност за овакво стање, јер оно је Слобин аманет. Милошевић је изгубио Косово, али то није хтјео признати, а овима сада је остало само да то признају умјесто њега.

Или укратко - слаби трпе шта морају.

Ми смо сада слаби.

пре 1 сат, Православни Србин рече

Управо тако. Ми смо тада већ далеко били озлоглашени. Али и тада се могло избећи бомбардовање. Бар би се спречило страдање народа. 

Гледај то са ведрије стране - показало се тада да је једна Рокијева пјесма пророчка:

"Пријатељу стари, из прошлога рата,

ставићеш себи омчу око врата.

Са Србима не смје инат да се тјера,

изгубићеш јато црних бомбардера."

:D 

Но, оно што највише волим у овој пјесми је како се Америма не обраћа са злобом или бијесом, него са неком тужном сјетом:"Пријатељу стари, из прошлога рата...." :) 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Нифада рече

Crkva se izgleda utopila u taj ambijent,osim časnih izuzetaka. U vreme komunizma Crkva je ćutala i ćutanjem artikulisala bar neki prepoznatljiv stav,no Crkva danas kao da ima ulogu gledaoca ili posmatrača koji aplaudira,kada razmatramo društvenu ulogu Crkve.

Одличан коментар. Црква треба или да ћути и ”гледа своја посла” (што је довољно и сасвим у реду) или - ако се реши да коментарише и учествује - да буде бескомпромисно на страни истине и правде. Нема између.

Нажалост СПЦ се ту слабо показала, а ево још се ”показује”...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Koliko se secam mislim da gresis, jer je po toj rezoluciji Srbija je pravni i politicki naslednik Zajednice Srbije i CG i samim tim i KiM..

Па? Где у резолуцији пише да је Косово Србија? Јел си читао резолуцију?

пре 15 минута, Bokisd рече

pa, ne bi nam onda Zapad trazio neki pravni i politicki potpis za nezavisno KiM....

Не тражи нам ништа, баш их брига за наш потпис. За њих је статус Косова решен, ко признао ко не признао, ма баш их брига. 

То је само прича којом власти замлаћују народ у Србији. САД би волела да Србија призна Косово, али савршено их брига ако Србија то не уради. 

пре 17 минута, Bokisd рече

samo bi uzeli 1244 da ima tako nesto u toj rezoluciji.

Шиптари су се позвали на резолуцију 1244 кад су прогасили независност. Јер, резолуција јасно каже да је стање која она успоставља привремено и да траје до ,,коначног решења статуса Косова". Дакле, резолуција нигде не цементира Косово у Србији, она говори о ,,коначном решењу статуса Косова". Тиме, практично, отвара пут ка независности. 

Елем, та резолуција је много опаснија по нас зато што она каже да је Србија крива за рат и бомбардовање. Па ми није јасно ко нормалан може толико да је велича а да не види колико је она супрона нашем интересу?

пре 19 минута, Bokisd рече

i sama Rusija kaze da nece zasad da glasa u Savetu bezbednosti da se ukine 1244.... to je jedan legitiman dokument u UN i za nas je dobar.

Не знам само по чему је добар? По томе што каже да смо сами криви што нас је НАТО бомбардовао? 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Znam ja to sve i razumem sta pricas, pa, bio sam na nekim mitinzima u to vreme i pratio situacion, .... i na osnovu svega dosad sto nam se izdesavalo to stoji, samo je pitanje koliko Zapad hoce da nas pritegne ili nece.

Ништа што је Милошевић изговорио и урадио не стоји. Све што је радио било је на штету и пропаст Срба као народа и Србије као државе. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Pa i to opet brate iz samih dogadjaje nekako sledi,

Не следи. 

(na primer, kratko, imao sam nekog poznanika u Grckim specijalnim jedinicama koji je bio jedno vreme i telohranitelj Atinskih bankara i pricao mi kako je na nekoj svecanoj biznis i politickoj elitnoj veceri u nekom elitnom restoranu Atine cuo pricu kako postoje planovi da SFRJ treba da se rasturi i to par godina pre nego sto se i desilo...itd..)

Извини, али рекла-казала то није никакав аргумент. И ја сам чуо много што шта, али то ипак није никакав доказ. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Grizzly Adams рече

ажалост СПЦ се ту слабо показала, а ево још се ”показује”...

Дјелимично бих се сложио.

Патријарх се показао као највећи "статус кво" лик. Ваљда јер приватно симпатише Вучићеве тврђе националне идеје и јер су СПЦ и држава ушли у некакав договор. Бјеше ли оно прије 2-3 године да је држава поклонила огромне неке паре Цркви зарад неких пројеката или чега већ?

Са друге стране имамо отворено показивање незадовољства садашњим курсом од стране Амфилохија, што поздрављам као примејр да здравог ткива у СПЦ још има. Григорије ми је такође у тој категорији, мада он како изгледа игра мудрију игру на дуги рок. Не противи се директно патријарху, али отворено говори да је против Вучића. Очигледно је било да је покушано да буде скрајнут склањањем у Њемачку, а он је опет прихватио то објеручке и ништа лоше о томе не спомиње, јер је опет исто релевантан овамо као и прије прерасподјеле ( ако не и релевантнији ).

Просто "врхушка" Цркве иде на једну страну из неке своје рачунице, а остатак Цркве негодује па и чак изражава неслагање отворено, али се јединство СПЦ уопште не нарушава. Напротив, само се показало колико је СПЦ задивљујуће јединствена према спољњим факторима, чак и када је сама са собом у конфликту.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...