Desiderius Erasmus Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 3 минута, Trifke рече Mnogo je više njih posle dolaska upisalo fakultet jer su osetili da mogu da budu vladike ili u gorem slučaju igumani. Nije mi samo jasno zašto su uopšte dolazili u manastir ako su već toliko željni vlasti i moći... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече Nije mi samo jasno zašto su uopšte dolazili u manastir ako su već toliko željni vlasti i moći... Pa gde ćeš bolje mesto za zadovoljenje tih želja. (Ista ti je stvar i u ženskim i u muškim) No, da napomenem da ima i nešto svetlih primera ali malo, makar ih ja malo znam. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Neko ovde pomenu da se mali broj teočoga odlučuje za monaštvo. Možda nebi bilo loše da se postavi pitanje zašto. U Srbiji imamo pojavu koju možemo nazvati "jeromonaštvo". Veoma je mali broj monaha. Obično oni koji su monasi su bez fakulteta (mada ima i zlatnih izuzetaka). Problem je što kao monah, teško možeš da budeš "duhovnik" osim ako te ne poguraju ili nisi harizmatičan. Osim toga malo je pravog monaštva i primera na koje se može neko ugledati. (Makar kod nas). Протомајстор, Bokisd and Предраг М је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 14 минута, Trifke рече Neko ovde pomenu da se mali broj teočoga odlučuje za monaštvo. Možda nebi bilo loše da se postavi pitanje zašto. U Srbiji imamo pojavu koju možemo nazvati "jeromonaštvo". Veoma je mali broj monaha. Obično oni koji su monasi su bez fakulteta (mada ima i zlatnih izuzetaka). Problem je što kao monah, teško možeš da budeš "duhovnik" osim ako te ne poguraju ili nisi harizmatičan. Osim toga malo je pravog monaštva i primera na koje se može neko ugledati. (Makar kod nas). … kaze iskusenik u manastiru … koji se podvizava na forumima I time sjajan primer daje teolozima koji se ne odlucuju za monastvo… a tek sto je zedan krvi, … Boze nas sacuvaj I sakloni. Предраг М, Trifke, Kafanski amater and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 2 минута, "Tamo daleko" рече … kaze iskusenik u manastiru … koji se podvizava na forumima I time sjajan primer daje teolozima koji se ne odlucuju za monastvo… a tek sto je zedan krvi, … Boze nas sacuvaj I sakloni. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Господе Исусе Христе помилуј нас и свет Твој Ако припадаш клану, све ти је дозвољено, и бићеш кован у звезде. Ако ниси, мораш бити и оно што ниси. Клан ће стално деконструисати твој лик, и мрцварити те. И тек ће те једнога дана други васкрсавати на неком другом месту. Али теби нека је свеједно, и сада и тада. Господе Исусе Христе помилуј ме и свет Твој Протестантско-секташки, нецрквено-непредањски, и атеистичко-пропагандистички опис Православне Цркве од стране свештеника Владана Перишића гласи: "Багодат дјелује кроз институције државе" ...је завршна изјава у оквиру мога дијалога са Владаном о односу Цркве и државе због којег сам га одбацио. Мада је то само детаљ, у кругу око њега се могло чути још теологумена о суверену као спољном епископу, која поткрепљују горње наводе. Има тога у изобљу, али и у животу заједнице и у развоју личности унутар заједнице, не бих да будем индискретан, али ако неко на примјер стрпа неког у гепек па га мучи и тјера да буде побожан и поштен - тивра лову од шеме - то није препрека да се одмах причести јер то се није десило у Цркви, и нема везе. Ако неко ипак неком у оквиру заједнице обљуби жену или дјевојку, па макар служио у олтару и то се и дозна, острањује се онај ко је мање добар са кликом.... Сад таква расуђивања су ипак посљедица неких убјеђења Мало сам био сликовит, ставио сам болдован и навод, ако неко од апологета жели да полемише по том питању. Теоретски просто на сваком се кораку осјећа недостатак, и добро је да се то претресе, јер то је више " играмо се Цркве" него Црква, зато сада перципирају да су "на путу" а не у Истини, јер заиста и нису. (То свједочи и мој живот) Са друге стране утицај у јавности, власти је обрнуто пропорцијоналан стварним еклисиолошим димензијама, и сад се одржавају прије на политичкој олигархији него на благодати и покајању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Haralampije Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Još jedan bespotreban tekst na koji se nameće nezaobilazna rasprava ... Pa nek mi neko kaže da Episkop Maksim greši kad kaže " Osnovni problem srpske crkvene stvarnosti ne leži u „lipsandriji”, niti u nedostatku ljubavi, nego u odsustvu opštenja koje vodi do težih nesporazuma i nepoverenja. Valjda je zbog toga svako episkopsko sasluživanje u drevnoj crkvi bilo izraz sabornosti. Čudi to što episkopi 21. veka, u eri olakšane komunikacije, ponekad nisu u stanju da jedni drugima predoče šta rade. " "Tamo daleko", Александар Милојков, Камењарац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Господе Исусе Христе помилуј ме и свет Твој Са освештаним входом или литијом богословља кроз векове све је било у реду док није наступило његово вавилонско ропство. Затим је наступио период повратка Оцима, када се помислило да смо се његовога ропства ослободили. Међутим, уместо слободе појавило се богословље као зизјуловштина. Тако, ми данас имамо богословље као зизјуловштину, и опет нисмо слободни. Господе Исусе Христе помилуј нас и свет Твој Реокупација српског богословља, је ипак исто старо ропство западној метафизици, и метафизичкој теологији, онтологији, избављење несебично помажу Хајдегер и Ниче! На питање сада докторанта у Хајделбергу, а тада најбољег студента ПБФ покојном Жарки Видовићу: Како стоји са личношћу у метафизичкој традицији? Жарко одговара: У почетку је није било, а на крају се открило да је нема. Ћириличар нема времена да пише "Етика а не онтологија", а немам ни ја, јер ратујемо о своме руху и круху, али ако треба подупирати супротне ставове има плата за хиљаде, ипак се задовољно смјешкамо. Господе Исусе Христе молитвама владике Давида помилуј нас Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Септембар 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Управо сада, Trifke рече U Srbiji imamo pojavu koju možemo nazvati "jeromonaštvo" Поред Дечана и Ковиља је не знам има ли у српским земљама манастира са 10-так монаха? Нисам сигуран али кажу да Сретењски манастир у Москви има око 500 калуђера, да Дивево (где је св. Серафим) има око 400 монахиња. Манасир св. Јелисавете у Миснку је цео један град са више храмова, скитова, испосница и радионица где ради 100-ине људи. Кажу да Румуни имају јако озбиљно монаштво са више 100-тина монаха по манастирима. Ми Срби увек 2 Србина 3 мишљења. По оној "ој неслого кћери адске змије, где б' живела да Србина није". Kafanski amater, Trifke, "Tamo daleko" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 5 минута, Ćiriličar рече Поред Дечана и Ковиља је не знам има ли у српским земљама манастира са 10-так монаха? Нисам сигуран али кажу да Сретењски манастир у Москви има око 500 калуђера, да Дивево (где је св. Серафим) има око 400 монахиња. Манасир св. Јелисавете у Миснку је цео један град са више храмова, скитова, испосница и радионица где ради 100-ине људи. Кажу да Румуни имају јако озбиљно монаштво са више 100-тина монаха по манастирима. Ми Срби увек 2 Србина 3 мишљења. По оној "ој неслого кћери адске змије, где б' живела да Србина није". Upravo tako! Nema se sta dodati ili oduzeti. (premda be se mogla otvoriti nova tema!) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan61 Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Je l' i tu radi veza, k'o i svugde?А с друге стране рукополажу се и постављају на парохије људи без дана богословске школе а камоли факултета. Тако се црква све више приближава држави и њеном начину бирања кадрова. Катастрофа. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 2 минута, Srdjan61 рече А с друге стране рукополажу се и постављају на парохије људи без дана богословске школе а камоли факултета. Тако се црква све више приближава држави и њеном начину бирања кадрова. Катастрофа. Симонија је јерес на БФ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 1 сат, Ćiriličar рече Поред Дечана и Ковиља је не знам има ли у српским земљама манастира са 10-так монаха? Нисам сигуран али кажу да Сретењски манастир у Москви има око 500 калуђера, да Дивево (где је св. Серафим) има око 400 монахиња. Манасир св. Јелисавете у Миснку је цео један град са више храмова, скитова, испосница и радионица где ради 100-ине људи. Кажу да Румуни имају јако озбиљно монаштво са више 100-тина монаха по манастирима. Ми Срби увек 2 Србина 3 мишљења. По оној "ој неслого кћери адске змије, где б' живела да Србина није". Imaš Ostrog i Studenicu. A ovo o 2 Srbina i 3 mišljenja si potpuno u pravu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Септембар 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Управо сада, Trifke рече Imaš Ostrog i Studenicu Ма добро, да...мало карикирам, подрзумева се, има дивних заједница, рецимо Суково...ипак је мала бројност...има у ЦГприморској код Рафаила у Будви...има Завала у Ерцеговини (отац Василије чудо од човека љубави) и тако...него малобројни смо. Монаштво је неко огледало духовне снаге помесне Цркве (условно). Кад рече Студеница, могао би Тихон на ПБГ да мало освежи...треба калуђере добре и учене да тамо буду део свог монашког века, пре епископоства... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 4 минута, Ćiriličar рече Ма добро, да...мало карикирам, подрзумева се, има дивних заједница, рецимо Суково...ипак је мала бројност...има у ЦГприморској код Рафаила у Будви...има Завала у Ерцеговини (отац Василије чудо од човека љубави) и тако...него малобројни смо. Монаштво је неко огледало духовне снаге помесне Цркве (условно). Кад рече Студеница, могао би Тихон на ПБГ да мало освежи...треба калуђере добре и учене да тамо буду део свог монашког века, пре епископоства... Pa nebih se složio za sve koje si nabrojao. Mislio sam po broju. Nisam govorio o kvalitetu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука