Jump to content

Starac rek'o; Guruizam u pravoslavlju

Natasa.

Препоручена порука

пре 1 минут, ana čarnojević рече

vidi, ako cemo da se pravimo da ne kapiramo, posto ne mogu da poverujem da ne kapiras, moze se onda govoriti o nekakvom podtipu iskustvene price u kojoj je zena kurva radi pouke.

kakve uplasene feministkinje? tebi je ovo feminizam???

Очигледно се не капирамо.Ја теби исто могу рећи што и ти мени. Тема је била колико се сећам о жртвеној љубави. Ја сам навела леп пример мушке жртвене љубави у којој сте ви одмах реаговале типично феминистички, те  није истинита те чуј истинита, те поучни наратив, те парабола. Од силне феминистичке уплашености  како се то жена ставља у негативни контекст нисте видели суштинu приче а то је пожртвована љубав. И по теби ваша реакција није феминистичка ? При том старац Пајсије има у истој тој књизи милион примера женске пожртвованости и мушке бахатости. Али небитно ко је у причи, битна је суштина коју ви нисте видели.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

И наравно гуруизам духовника који се огледа у везивању духовног чеда за себе уместо да га одгурује од се ка Богу.

Старац рекао ... можеш га послушати или не ... међутим ово везивање, посесивност је страшно најстрашније.

... и сав живот свој Христу Богу предајмо

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, RYLAH рече

Друже/другарице, што би било ко при чистој свести набијао руку у мед?! Мед се једе, од њега се прави свашта, користан је врло, ал да набијеш руку у мед ме подсећа на оно бацање бисера пред свиње. Само ћеш да упропастиш мед, оставиш длаке по њему да нико после тебе не мож да га једе, своје руке да улепиш, а вероватно и собу јер ће да капље свуда.

Ако си хтео/ла неком параболом да кажеш нешто, лош пример. Ал још боље, батали параболе и реци отворено.

Evo i otvoreno...kad imaš takvog starca ne razmišljaš šta? Kakko? Nego delaš sa verom...kao Petar kad je hodao po vodi...dok je išao sa verom...pa da..ubaci ti se pomisao i posumnjaš..pa kod starca...pa opet...pa tako pa hodaš pa pomisao...pa sumnja......jedna borba neprestana....ali kroz taj hod poslušanja i pomisli i pada...ti sozercavaš...isceljuješ se i otkriva ti se i o sebi i o drugima...na kraju ideš ka Bogu....

A tako i kad su dvoje...zajedno ka Carstvu Nebeskom...isto svako svoje poslušanje i medjusobna ljubav i žrtva....težnja ka harmoniji....pa tu su i pad i pomisli i hod..eto pričali mi drugi ...koji imaju takvog starca...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

vidi. ja ne verujem da je starac Pajsije to ispricao. za mene je to dodato. ili se nesto dogodilo.

Узми књигу па прочитај, навела сам ти и која је и која страница.

пре 9 минута, ana čarnojević рече

reakcija nije feministicka nego zdravorazumska. i naravno, i mali Perica je video sustinu ali mi neke nismo... 

По вашој реакцији закључујем да је феминистичка. А то за малог Перицу потпада под АХ :smeh1: /ад хоминем /

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Благовесник поставио статус великобошњачки хегемонизам а ја читам великофеминистички хегемонизам.....ахаха12:smeha:

Подели на овим сајтовима

pa nije on pisao knjigu, neko je to priredio, izdao, dopisivao...

Да, ма важи, под обавезно ју је приредио и дописао неки веееелииики, велики мрзитељ женског рода.

Зна се шта је лектура и коректура.

Подели на овим сајтовима

sta, kucao je na masini ili na kompu pa je onda neko to samo lekturisao? ispravio zareze i sintaksu?

Допуњена издања се издају на основу нових сазнања или пронађених списа. Ништа се ту своје произвољно не додаје . Не  мислиш ваљда да је неко целу причу додао произвољно ето тек тако, што му се хоће. Стилски може да се доради али да се  дода цела прича која није аутентична....па мислим....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

ti tvrdis da postoji autorski rukopis? nisu skupljena svedocanstva onih koji su prisustvovali razgovorima sa starcem i sl?

Ја не тврдим ништа, могућа је једна или друга солуција, а могуће  је да је и измешано. Ја само верујем да  су приче аутентичне, а ви верујете да  је неки мрзитељ жена додао причу о племенитом Американцу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

umorna sam moram rano da ustanem...ajd laku noc. veruj sta hoces:mazenje:

:mazenje:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ćiriličar рече

Старац који хода нама "испред носа", а то многи и знају и осећају, је владика Порфирије.

Vladika Porfirije: Čuvajte se "gurua"

Capture.PNG.d91547f1a03fa1e31796881e7996eed7.PNG

Suština problema je u tome da se raznim metodama manipulacija ljudi dovode u zabludu i u potpuni zavisni, pa čak i "robovski položaj u odnosu na neku navodno religijsku zajednicu ili u odnosu na pojedinca to jest gurua, samozvanog ili postavljenog unutar te zajednice".

Ta vrsta guruizma hoće da potčini svog sledbenika, da ga stavi pod potpunu svoju kontrolu, gde zapravo guru nema cilj da Bogu privede nekoga ko je željan zajednice sa Bogom nego ga "privodi k sebi i stvara sledbenika", čime u stvari "ukida slobodu onome koji hoće da ide ka Bogu", objasnio je vladika Porfirije.

On je upozorio i na to da se ta vrsta mentaliteta može uočiti ne samo u modernim, destruktivnim kultovima, nego i u svim mogućim religijama "onda kada svešteno, duhovno lice izneveri svoje prizvanje i svoju pravu ulogu", odnosno kada duhovnik hoće da "apsolutno kontroliše vernika i postavlja sebe na mesto Boga".

Duhovnike koji, zapravo, "nemaju istinsko pravo duhovno pokriće i temelje" moramo na neki način da razobličimo i upozorimo vernike da budu veoma oprezni kad nekom poveravaju svoju duhovnu slobodu i svoju dušu, istakao je vladika Porfirije.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vladika-porfirije-cuvajte-se-gurua/fv7bnv5

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Рапсоди рече

типично феминистички

Smaraš više kako nisi feministkinja i kako si iznad svega toga! Kakve veze ima feminizam sa pričom 'leba ti? Trio prostitutka/muž/Pajsije zvuči nebulozno i to veze sa feminizmom nema! Molim te prestani da izigravaš lepršanje po oblacima i kako si bogzna kako iznad svih žena ovde...mi zle feministkinje i ti lebdiš koliko si Bogu poslušna!

Arogantna si i podjebavaš na sitno!

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Natasa. рече

Smaraš više kako nisi feministkinja i kako si iznad svega toga! Kakve veze ima feminizam sa pričom 'leba ti? Trio prostitutka/muž/Pajsije zvuči nebulozno i to veze sa feminizmom nema! Molim te prestani da izigravaš lepršanje po oblacima i kako si bogzna kako iznad svih žena ovde...mi zle feministkinje i ti lebdiš koliko si Bogu poslušna!

Arogantna si i podjebavaš na sitno!

Forum najzad pokazuje znake života!

This is the Nale I know

This is the forum I remember 

:suncanje:

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Evo sta je starac reko.Фотографија корисника Источник

"Када је почео рат старац Гаврило је стално плакао и много се молио да му се открије зашто наш народ страда. Јавила му се Мајка Божија, утешила га, и рекла да Срби страдају јер су се хришћанства одрекли, нити посте нити се Богу моле, а највише Срби страдају зато што Српкиње, уместо да рађају децу, убијају их у својој утроби... 'Ми ћемо да будемо тешка мука. Нашу земљу су издали Срби за паре. Код нас више нема Срба. Ретко, сасвим ретко!' "

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...