Jump to content

Stepinac dobio spomenik u Jerusalimu

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 279
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Е сад умјесто Папе, шаљеш ми Московског патријарха, можемо се тако бомбардовати цитатима, Флека би рекао ко тебе ауторитетом ти њега идентитетом, али ипак пошто си се позвао на неки квазипанк, измоли прво два албума по своме избору од Бранимира Штулића, па ако вас Џони прими у заједницу...

Немам блажу покору за неозбиљност, не причам о времену него о начину - силовању и причам о томе да нисмо исти, нити су природе заједнице исте, једно империја а друго бенд.

Имерија производи империјалну свјест - да силом овлада другим, а бенд демократију

sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga neko daje

sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom

sloboda nije krilatica reklamnog panoa

konstruktivna kritika postojeceg stanja

sloboda je zena

uzmi je

sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme

sloboda nije pometanje ideoloski bilo kakve norme

sloboda nije jednostavan domaci zadatak

ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi

sloboda te ceka

uzmi je

datumi

sjecanja

kontrola lupa vratima

regularna predstava

ko ne pamti iznova prozivljava

sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicije jaje

sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava

sloboda nije referada stanicnih setaca

ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi

sloboda je zena

uzmi je

Tumačenje jedinog Hrvatskog Jevanđelja po Džoniju : prvo vjenčanje sa slobodom, a onda pravi Bog da Vas spase od "Imperije u ime Boga"

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, kopitar рече

Misliš da će biti i gore neke podjele?

У футуру ти је питање, такав си одговор добио...

пре 2 часа, kopitar рече

Što znači da si već ovdje u Kraljevstvu koje te spaja sa vječnošću ili bolje reći obrnuto a ako nisi onda nećeš nikad ni biti.

Мене никакво краљевсто не спаја са вјечношћу, мене са вјечношћу спаја Онај који од Краља не исходи, а краљевство је вјечно, и сада и прије и увјекове вјекова, теби остављам да кажеш:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@kopitar Уозбиљи се, горе ће бити подјеле коју направи Господ на суду своме, и биће разлика у слави.Ми само вјерујемо да је Василије Острошки свети...

Али док ти причаш о будућности у Хрватској је ових дана прешло на католицазам по неким податцима 30000 срба, али за ову расправу није битан број, него начин - трпили су системски притисак- који говри о природи заједнице која их је примила. Да ли си се ти разапео због тога или ти је ок да силом просветљијеш, у ствари само набеђујеш и убјеђујеш?

Или можда тврдиш да је тих 30000 православних Срба у овом налету, а било их је раније.... У ствари доживило духовно просвјетњење и схвалило да Дух Свети и из Сина излази и повратило се из јереси. Вјерујем да су иницирани грубом силом у недостатку духовне, Просто сатјерани у ћошак.

@Богољуб 1 је прешао у православље, зато што је ко Елијаде пробавао на себи, и каже нашао пуноћу, нико га није тјерао, осим можда савјести и духовног искуства. 

И теби кад се Бог јеви, а православљу Вог се јавља и притом бије, биће јасно. Ако желиш отвори се за православног Христа, па ће ти доћи, не знам како, али сигурно неће у облику Папа-моду.

Бог има индивидуалан приступ.

Некад милује, некад ћути, свега по мало и све у своје време. А да "бије"... што је човек смиренији (понизнији), то ће више избора у животу радити како је Богу мило. Ако је горд, поносан, онда му се Бог "противи" (како пише у псалмима). То бије, и савест бије.

Треба да се труди, али у слободи и с поверењем и мало мање своје логике.Некад таласи и ветар, па човек у страху види Христа, а мисли да је утвара, а некад чује душа Заручника, Учитеља, Пријатеља, Пастира итд... Нпр., једно се догодило са Светим Павлом и слепоћом, друго са светим Илијом, у лахору лаком, или као Самарјанка да захвати воде, или жена што тражи мрвица са стола, па бесомучни из Гадаринскога краја, губавци и слепци, Марија Магдалина итд. А сваки дан је нешто, нека прилика... И добро је кад нема неког притиска извана на човека, да може у миру да ослушкује...

Није ми била намера да "саблазним" никога, али да не кажем где је пуноћа Истине, па да још и зато одговарам ... нека хвала. :)
А није то главни разлог... Него да се некоме донесе она Радосна вест. О личном опиту, довољно и превише...

Каже монах Симеон са Свете Горе: "Права врата су увек отворена, али људи се труде отворити она која су сами насликали на зиду."

Мисао за цео живот, увек борба.

...

(Нисам био онда споменуо муслимане. Ако неко можда чита, за неке мисли, предрасуде и врло ружне реченице с моје стране, нека опросте. Давно било, а и сад ми жао кад се сетим.)

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Патријарх Кирил је одличан и лепо га је слушати. А и Патријарх Павле говори лепо, само треба слушати. Ако си чуо, нема ни кривње ни заслуге што је неко рођен у овом или у оном, то нико не бира. Али шта ће и како ће поступати, одлучивати, бирати у томе где јест, то је његова одговорност итд.

А ја најсретнији, кад је нормална нека момуникација. Право да кажем, било би стварно генијално да није како је... и да није бивало шта је бивало.

Само што смо ту ди јесмо. Нисмо на уредно енглеској трави, на фестивалу фолклора ни у врту јапанских мајстора хортикултуре. Балкан има своје специфичности, темпераменте, ретко тешко наслеђе, па и неке крајности, као што има и богато културно наслеђе. Па сад, оно... мало је проблем што екуменизам или дијалог бивају и мисионарство за идеју јединства под окриљем РКЦ.

Не би требало да буде ми и ви, нема више Жидов, Грк... али, ето, опет има некако и ми који смо Христоцентрични,  и ви који нисте. Ми који смо толерантни, ви који нисте... Мало се шалим @kopitar .

Ове расправе и дијалози су дијалози о последицама. А забаговало је још прије раскола 1054. Велим да је дошло до кривога расуђивања, које отвара врата невољи и утицајима духа времена на људе. То је тај принцип. И то се периодично понавља, долази до проблема и криза, и тако ће се понављати док год се не освести:
Ако нисмо у пунини Истине, више је места да се вирус у рачунару узјогуни и ствара проблеме.

А у овом другом рачунару, који је у ствари сервер, и састоји се од више аутокефалних рачунара, може да проради антивирусни програм...
Има и ту багова и сервисирања, али аналогија је, мислим јасна.

Најбоље је кад се некако човек уживи у то како је другоме или како му је било, да мало боље разуме и другу страну.

https://www.youtube.com/watch?v=AC6poO901TQ

Подели на овим сајтовима

@Стаљиново унуче@Hadzi Vladimir Petrovic@Zayron@kopitar ,

Метанија с моје стране за смарање, доцирање и упирање прстом, , посебно кога сам ожалостио, увредио, oпростите. И за форумаше и посетиоце ове теме исто.

На некој другој теми можда има о овоме: Хришћанство је религија оптимизма

Од Патријарха Павла сам тражио неку реч, јер он ме често остави без речи на најлепши могући начин. :)

"Разуме се да чинимо оно што можемо и да се увек трудимо да будемо још бољи. Ако чиниш много, а мого би више, лоше ти се пише. Ако чиниш мало, а не можеш више, добро ти се пише." Патријарх Павле

:mahmah:

Подели на овим сајтовима

Добро и са моје стране метанија, посебно јер нисам баш благ и обзиран, и у неком сам жару, такав сам. Опростите.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Добро и са моје стране метанија, посебно јер нисам баш благ и обзиран, и у неком сам жару, такав сам. Опростите.

Хвала на одговору... :)

Чујте...  Ви праштајте. Расправе на овакве теме могу покренути и нека сећања и то треба уважити. Форум јест, али је и православни и заједница. Као што је и нека породица. Износите аргументе на чврст начин, јер у реду је дати до знања да интернет не значи пренебрегавање сваке границе...  Ништа се не брините.

Ако неко дође у госте из друге породице, сасвим је нормално да се понаша као гост и да уважи то и код начина комуникације и да прати помало и време, календарско и породичну хисторију.

Знају гости и сами колико је ко већ дуго члан форума итд. Нема места да било ко каже да нема толеранције на православном форуму ЖРУ или да Срби као народ немају толеранције. Само што снисхођење остаје непрепознато. :ok:

Подели на овим сајтовима

О овој конкретној отвореној теми изнио сам неке личне ставове, колико сам мислио да има смисла. Мислим да је пресложено да би се могло мирно размењивати мишљења, a да приоритет РКЦ (и у Хрватској) не би требао бити усмерен на канонизацију, него на разобличавање неких појава, које нису никоме донеле добра.

Да коригујем у вези "снисхођења" да "није препознато". Па зато што није ни познато као појам, није освештено, па немојте ни замерити гостима.

За њих, ако већ нису у међувремену читали о томе, реч је заправо о овоме:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Икономија

Има о томе и на форуму као тема:
https://pouke.org/forum/index.php?/topic/32770-снисхођење/

Можда сам мало претерао, тако да не бих желео никоме бити препрека у упознавању православља, православне теологије, и доборнамерном упоређивању, размени мишљења, ћаскању, дружењу, и на тему размене блага културнога наслеђа и неке најнормалније општељудске комуникације итд. 

Свети Силуан је лепо приметио да код римикатолика има, између осталога о побожности према Богородици Дјеви и других паралела у вери. @kopitar и @Zayron - Ево, још једном , опростите на грубости с моје стране. Превише сам се ослањао на себе. Требао сам мало размислити о Златномe правилу, па овако неке ствари написати у инбокс раније, а нисам. Мој пропуст и опростите. Нисам за захлађење било чијих односа.

Можда сте ту стекли и нека лична пријатељства и тако... А вероватно сте и навикли већ на заједницу, богатство личности, пуно корисних информација, добар хумор итд., па да баш мој коментар пресуди о суделовању било чијем на форуму, не треба ни тако тумачити...

:mazenje:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Трудио сам се стварно бирати речи. А ове теме што се тиче исто тако. Овде да се оградим од било чијих шала на овој теми на било чији рачун. Кад сам рекао добар хумор, мислио сам на неке свакодневне животне ситуације које се уопште спомињуу на разним темама. А теме у вези нације, вјере, рата и сл... ту нисам за никакву шалу. Озбиљне су то ствари и теме и треба одвагнути речи о коме год да је реч. јер начин је такође битан. 

Препирања на веома ружан... ваља се чувати. Овако је закључио Владимир Бурсаћ у тексту (на страници о Јадовном) у којему се осврнуо на текстовe неких аутора на црквенохисторијске теме:

"Истина је једна, необорива, она не хаје за људским жељама и потребама. Истина не зависи од тврдњи, већ од доказа. Поједини аутори текстова, покушавају да у одређеном тексту пронађу једну грешку и потом цијели текст, на основу тога прогласе неточним, “фалсифицираним“ или “митским“. Ако досљедно примјењују такво правило, морају бити спремни да се такво правило примијени и на текстове које они пишу. Много је одговорније да се прије објављивања текста, провјере докази који се износе.

Ово је важно због двије ствари. Прва је што нема чистилишта, већ се због гријеха директно иде на испаштање истих. Друга је што се људи који читају текстове на тај начин могу информирати, одгајати и учити о повијести, умјесто да се препиру и вријеђају на веома ружан начин.“

Подели на овим сајтовима

Овај профил је фиктивни лик. Кроз алегорије, метафоре, приче и поуке, на томе профилу, не знам колико сте успели схватити, приказан је однос двају народа и њихових вера. Такође и однос комунизма према тим верама за време II. светскога рата и Југославије.

Црвена нит биле су поуке Светих Отаца и побожност према Богородици Дјеви, породични живот... као простор и смер у којему би се могао тражити могући начин за разрешавање и надилажење међусобних конфликта, размирица и тешких терета прошлости. А управо на темама које су за просечнога човека на било који начин привлачне.

Идеја је била да читајући неке приче свако заправо покуша ући у туђе ципеле, било да је реч о Србима, православцима, било Хрватима, римокатолицима. Да мало боље једни друге упознају и примете предрасуде, због којих као да никада једни другима та два народа неће бити довољно добри, да се не знам шта промени код једних или код других и да су Бог и вера често подређени предрасудама и да постоји искључивост.

Да једни на друге гледају тако да и оно што је добро не желе видети као такво, а оно што је лоше, виде горим. Да није ријеч само о разликама у вери и нацији, него и о несамокритичности(ма).

Кроз приче и метафоре уз понеке намерне случајне грешке, да своје слабости свако може препознати у причама с којима се могло поистоветити. Јер тако су замишљене, да не буду упирање прстом, него огледало у којему је свако могао освестити и видети неки део себе. Уједно да се може видети и да постоји добра воља друге стране да не гледа кроз призму разлика и антагонизама, него у светлу Васкрса, познавања другога, обзира и сл.

Питање над којим се треба некада и замислити: Шта је зе мене или за нас довољно добро, било да смо ми, они, ви... с које год стране границе да се погледа?

Ово не треба схватити као провокацију, него као покушај и потицај да свако себи постави питања на која ће сам одговорити себи на људском нивоу.

Оваква порука, ако не буде избрисана, неће угрозити никога. Ако некога потакне на размишљање и молитве у Светлу Васрксења, за оне друге, ма о коме да је реч, од такве молитве може бити само добро. И то тако да се неке ствари из прошлости разрешавају и надилазе. Да будуће генерације једних или других, буду слободне од окова прошлости.

Мир и свако добро

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
Gideon-Grajf-1.jpg
WWW.PECAT.CO.RS

Јасеновац мора бити уписан у колективну меморију човечанства као поприште најмонструознијих злочина

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...