Jump to content

Препоручена порука

Pozdrav,

Ima pitanje, ako može neko upućeniji da mi objasni malo stvari. Naime, čitao sam pre neki dan esej naše braće iz Hrvatske na njihovom sajtu Upoznaj Pravoslavlje. Tamo je katolicima objašnjena specifika pravoslavlja, ali je navedeno nešto što me je zbunilo. Naime, piše kako je ideal teženja ka oboženju čoveka monaški život, iz koga ostali laici primimo neke vrste "pravila" i svetonazor - post, asketizam itd. sve u cilju odbacivanja svetovnog kako bi se sjedinili sa Bogom, jer sve što je na zemlji je posledica naše pale prirode i pada zbog izvornog greha. Takođe, piše o uklanjanju svoje volje zbog volje bližnjeg (tako nekako, meni se činilo kao preveliki naklon revnosti i krotkosti u preteranom smislu).

Ali ovako - ja volim planine. Volim dobru muziku, hranu, sitne hedonističke užitke. Više od ma kog Boga volim svoje dete i porodicu. Nema razloga u kojem se ne bi za svoje dete pekao na tihoj vatri celu večnost, bez razmišljanja. Volim putovanja. Volim ... 

... život. Volim život na ovoj zemlji i u svom domu. 

Jednostavno, imam strast do života. Znači, pečen.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, vetrometina рече

piše kako je ideal teženja ka oboženju čoveka monaški život

Па и јесте, у једном ширем смислу, потребно је да себе у потпуности препустимо у Руке Божије.

А "ситни хедонизми" добијају своју сладост управо из подвига. Много се више ужива у једној сласној јагоди коју бескрајно желимо, него уколико се наждеремо у килограмима и као резултат имамо само бол у стомаку :)

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Ah, pa to sto si procitao (pricam pomalo napamet jer nemam tekst) mislim da se odnosi na ljude i vernike koji su malo duze u crkvi i vec su napredovali na (duhovnom) planu i mogu sve to gore pobrojano i da ispune, u vecoj ili manjoj meri.... to je cilj, a drugo je koliko ko moze da ispuni.

Inace, volim i ja planine i narocito more i dobar film i muziku (i volem' sve ljude :drugarstvo: :D :smeh1:) sto ne znaci da se ne trudim u postu i molitvi i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Inace, volim i ja planine i narocito more i dobar film i muziku (i volem' sve ljude :drugarstvo: :D :smeh1:) sto ne znaci da se ne trudim u postu i molitvi i slicno.

:dobro:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, vetrometina рече

ima na nasem forumu mnogo dobrih tema pa ti savetujem da pocnes da ih citas...recimo, kreni od podforuma Pravoslavlje za pocetnike...:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, vetrometina рече

Ali ovako - ja volim planine. Volim dobru muziku, hranu, sitne hedonističke užitke. Više od ma kog Boga volim svoje dete i porodicu. Nema razloga u kojem se ne bi za svoje dete pekao na tihoj vatri celu večnost, bez razmišljanja. Volim putovanja. Volim ... 

... život. Volim život na ovoj zemlji i u svom domu. 

Jednostavno, imam strast do života. Znači, pečen.

po meni ti nemaš nikakav "konflikt interesa", vrlo je bitno da "voliš". kao što kaže jevanđelje "i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubav nemam, ništa sam"

sad je samo stvar šta voliš, ako voliš "strasti" onda "neće da može", ako voliš ovo što si naveo onda je to po meni samo +

odricanje od "sveta" je pre svega odricanje od svog ega, a svet sam po sebi nije suprotnost stremljenju ka Bogu (ali nije ni glavnina, već "propratni" elemenat koji je svakako božija volja/kreacija kao što si i ti božija volja/kreacija). sve što je bog stvorio "bi dobro".

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...