Jump to content

Препоручена порука

пре 17 минута, Milan Nikolic рече

Рекао бих да је у православљу суштина живота, који је Исус Христос, а православна вера је чувар евхаристијског и католичанског постојања Цркве. Евхаристија је тамо где, уз правилно исповедање вере у тројичног Бога, Оца и Сина и Светога Духа, прилазимо Сину, који је постао човек, Исус Христос, да нас уведе у сједињење са Богом и Царство Божије, а католичанство је, за разлику од латинског "католичанства", правилно устројство Цркве као мноштво једнаких Цркава, по принципу Свете Тројице као једног Бога. Исус Христос је суштина Цркве, а православље чува исправност и живот Цркве. 

e sad ovo buni mene što se iče tog ekumenistično- antiekumenističnog dela. izvini nisam teolog pa sam krajnje početnik što se toga tiče...

Crkva kao mnoštvo jednakih Crkava.?

jedna Crkva(ja kapiram ona sa glavom Isusa Hrista, tj telo Hristovo....)...to je pravoslavna jel da?

I još onda koje su te mnoštvo crkava? Zbir kojih crkvi predstavlja Crkvu Hristovu...uh izvini, nadam se da sam dobro formulisala pitanje, pošto ni meni nije dovoljno jasno

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

зашто православље? зато што је у њему суштина, истина. зато јер ми даје могућност да себе сагледам на прави начин и сасвим дубоко. зато што ми нуди опцију да исправљам себе, своје слабости и страсти. зато што имам могућност да свакога дана будем бољи човек, да константно чистим своју душу.  зато што ме изнова и изнова подсећа шта је то несебична љубав. зато јер ми даје формулу за спасење душе и шансу да сретнем Бога ... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, dragisa рече

ne nisam rekao da ne treba razgovarati, nego sam samo rekao da možemo razgovarati mnogo dugo i imati efekat 0 jer je teško uopšte bilo šta i reći, a jedini pravi put je lični put i tu onda čovek moće dobiti autentične odgovore... ništa drugo ja i volim da pričam o svemu ovome (verovatno kompezujem "ne idenje putem" pa samg sebe ululjkujem da nešto činim...:0426_feel:)

nije efekat 0.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, sanja84 рече

i eto, bez Boga čovek ne može ni da se pokaje zar ne...?

I učini Gospod te otvrdnu srce faraona ili Saula ili šta ja znam....ima toga u Bibliji..

nije laka hrana to vino

Mislim da u sustini bez Boga nista ne mozemo, ali to ne znaci da ne treba da se trudimo i stvarno nije laka hrana to vino, ali moze i da bude i 'laksija' sve zavisi od nas i truda i volje i tako necega.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, sanja84 рече

Pretpostavljam da se bineš za mene, da ne bih od previše filozofiranja otišla i udaljila se od crkve ili još gore poludela pa završila kod psihijatra.

Glej..za fulozofiranje trebas biti telegentan a za hriscanstvo trebas biti smirena, pa ti vidi dje si. Nije strasno ako poludis i odes kod psihijatra, gore je kad poludis u crkvi. Jos si mlada i nemo da brines za mnogo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, dragisa рече

što bi rekao Jovan Krstitelj naspram njegove pertle sve ostalo je nula makar kolko bilo umno

pa sam si rekao šta ako ta duša nije tvoja ili taj um nije tvoj pa se desi da nešto ispadne i od Hrista iz tebe što bi nekog podstaklo da bude bolji Hrišćanin...mislim ne hvalim te nego samo da te podsetim na tu ideju... i odgovornost...

a ja sam sad puno smorila..ali hvala svima na odgovorima i vremenu..pa ja odoh da razmislim o svim ovim lepim stvarima koje ste mi rekli i da uz Božiju pomoć izvučem nešto dobro...i Njegovo iz vaših reči a sigurna ga ima (mislim na sve učesnike naravno, ne samo na Vas Dragiša)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

@goranger izvinite što vam nisam obratila dovoljno pažnje... bilo je puno odgovora pa nisam stigla svima da odgovorim. Hvala na Vašim rečima i brizi, razumela sam vas i više nego što mislite. Imate izvarendan smisao za humor. Slušala sam i ja Kneza...držte se i pozdrav

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, sanja84 рече

e sad ovo buni mene što se iče tog ekumenistično- antiekumenističnog dela. izvini nisam teolog pa sam krajnje početnik što se toga tiče...

Crkva kao mnoštvo jednakih Crkava.?

jedna Crkva(ja kapiram ona sa glavom Isusa Hrista, tj telo Hristovo....)...to je pravoslavna jel da?

I još onda koje su te mnoštvo crkava? Zbir kojih crkvi predstavlja Crkvu Hristovu...uh izvini, nadam se da sam dobro formulisala pitanje, pošto ni meni nije dovoljno jasno

То католичанство јесте саборност, само што је реч католичанство доста прецизнија и дубља. Знаш да има пуно патријаршија и помесних Цркава, Српска Црква, Руска Црква, Јерусалимска и тако даље. Све су то Цркве, у множини, зато што свака Црква поседује потпуно целог Исуса Христа, а Исус Христос сабира све Цркве у једну. То нам је задато јер и Бог постоји као заједница, а не као самац и самозадовољан. Потребно је мноштво и да појединац живи за другог, јер то је једини принцип љубави, којим живи и сам Бог.

Назидање једног тела, Исуса Христа, може се разумети и као литургијска заједница и као општа Црква по целом свету, али треба пазити на искушење првенства, када неко од нас појединаца жели бити глава уместо самог Исуса Христа. По том питању данас се воде спорови и настају расколи међу Црквама, али није сваки члан Цркве позван да се бави тим питањем, постоје и други важни послови за које су људи задужени.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

По том питању данас се воде спорови и настају расколи међу Црквама, али није сваки члан Цркве позван да се бави тим питањем, постоје и други важни послови за које су људи задужени.

Amin!!!! :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, sanja84 рече

Šta biste odgovorili čoveku koji bi vas pitao zašto bih bio pravoslavan i šta to druge religije ne mogu da mi pruže i zašto je opasno biti van pravoslavlja...i da zašto je opasan ekumenizam? ALi onako od srca, zdravom pameti, bez nekih floskula.

Zato što je tu Hristos, a gde je Hristos tu je najveća borba, jer je i najveća blagodat...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...