Jump to content

Апел за Владу Димитријевића

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Juanito рече

Да ли је онда могуће да постоји основана тужба против многих атеиста због разних изразито увредљивих ствари које непрестано пишу и говоре о верницима?

Moguća je... i obrnuto...

пре 2 минута, Juanito рече

Ако не, у чему је разлика? Наравно, уместо примера атеиста и верника можеш да узмеш милијарду других примера у којима људи једног опредељења вазда вређају људе другог опредељења. Сви то радимо без изузетка. Зашто би закон само вређања одређених опредељења дефинисао као дискриминације, а других не? Због урођености односно неурођености тих опредељења или нечег другог?

Prilično je širok spisak ličnih svojstava povodom kojih je zabranjena diskriminacija kod nas... od kojih mnoga i nisu lična svojstva (npr. verska i politička ubeđenja)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, obi-wan рече

@Avocado 

Sve u svemu - kriticko misljenje nije dozvoljeno u odnosu na neke. A to nece da moze.
On nije nikog onim tekstovima nigde uvredio ili povredio, nego je izneo jedno sveobuhvatno razmisljanje o datim problemima.

A kad neko `oce da ospori pravo na misljenje, to je itekako isto (i gore) kao verbalni delikt u vreme komunista.

Jok, kritičko mišljenje, kao i izražavanje tog mišljenja je dozvoljeno, sve dok se istim ne povređuju tuđa prava i slobode definisane različitim propisima... što postoji u ama baš svim zemljama, komunističkim i nekomunističkim...

Kao što već rekoh, ja se ne slažem sa svim zaključcima Poverenice... a takođe ne mislim ni da je Zakon o zabrani diskriminacije sjajan... ali je priča o slobodi izražavanja u situaciji kada te neko tereti za diskriminaciju puko bacanje prašine u oči... isto kao da kad te neko tereti da si zgazio nekog kolima trućaš o slobodi kretanja... kad te neko tereti za to, onda je jedina normalna odbrana da nisi nikog diskriminisao/zgazio, a ne trućanje da ti neko ugrožava slobodu izražavanja/kretanja...

Dakle, ne bih uopšte da se upuštam u to da li on jeste ili nije nekog diskriminisao... samo sam komentarisao priču o "slobodi izražavanja" i "verbalnom deliktu"...

Цитат

I ne pricasmo li onomad o Sarliju? Ti ljudi su na svoj nacin kritikovali muslimane; ja onda rekoh da su preterali u vulgarnosti, vecina vas rece da nije ni blizu toga. A vidi, ovo sto je Dimitrijevic pisao ne samo da je nesravnjeno kulturnije (prosto ne moze ni da se uporedi na bilo koji nacin, kamoli nesto vise), nego je potpuno u sustini bezazleno, jer se obraca pre svega populaciji kao celini.

Charlie je svakako preterao sa vulgarnošću... samo vulgarnost ne mora da ima bilo kakve veze sa diskriminacijom...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Charlie je svakako preterao sa vulgarnošću... samo vulgarnost ne mora da ima bilo kakve veze sa diskriminacijom... 

Ja se slazem s tim sto kazes, ali mnogi muslimani ne misle tako u onom slucaju Sarlija.
Sasvim slicno kao sto ovde lobi ne misli da je ovo sto veli Vlada potpuno bezazleno, iako ocigledno jeste.

Pick your side.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ana čarnojević рече

@Avocado 

kako se to resava, gde se postavlja granica izmedju prava na slobodu izrazavanja i prava na slobodu od diskriminacije? nevezano sad za LGBT. da li je to uopste reseno?

Pa rešeno je u Zakonu o zabrani diskriminacije.

Подели на овим сајтовима

@Avocado Avokado, ja sam zbunjena. Dakle mi svi ovde mozemo da se mesjusobno tuzakamo zbog diskriminacije, posto je forum jel neko javno glasilo? 

Ja sam mislila da diskriminacija postoji ukoliko je ucinjeno neko delo, tipa nece da zaposli zene, pedere i tsl. Dakle covek ne sme ni da pise nista o tome? 

Nisam imala zivaca da citam Dimitrijevicev tekst meni je ono bljutavo, al to sto se ne slazem sa njegovim misljenjem ne vidim kako je to diskriminacija. Ok, mogu da razumem da bude kvalifikovano kao govor mrznje to mi pije vodu. 

Naravoucenije svaki javni tekst, moze da bude diskriminacija.. A privatno mozemo da mislimo kako mislimo. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Једино што је мени занимљиво у целој причи: где је тачно граница до које се изношење (негативних) ставова и критика на нечији рачун не сматра кршењем права и дискриминацијом тог неког? И да ли у пракси уопште постоји механизам који то регулише, тј. да ли је реално да се дође у ситуацију где се било каква критика аутоматски може сматрати за дискриминацију и кршење права?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

Да ли је онда могуће да постоји основана тужба против многих атеиста због разних изразито увредљивих ствари које непрестано пишу и говоре о верницима? Ако не, у чему је разлика? Наравно, уместо примера атеиста и верника можеш да узмеш милијарду других примера у којима људи једног опредељења вазда вређају људе другог опредељења. Сви то радимо без изузетка. Зашто би закон само вређања одређених опредељења дефинисао као дискриминације, а других не? Због урођености односно неурођености тих опредељења или нечег другог?

U realnom odnosu društvene moći kojom raspolažu društveni akteri, interesne grupe, pojedinci itd.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, ana čarnojević рече

okej pogledala. to bi bilo ovo 

znaci tu ne postoji problem odredjivanja granice do koje ide sloboda izrazavanja a od koje nesto postaje diskriminacija?

kad se sretnu dve slobode ili dva prava...to je sve reseno, znamo sta je sta... ili zavisi od necije percepcije...?

Kad se sretnu dve slobode ili dva prava tu skoro uvek zavisi od nečijeg tumačenja...

пре 24 минута, ana čarnojević рече

Govor mržnje

Član 11

Zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola i na drugi način.

U ovom slučaju su smatrali da je prekršen član 12.

Uznemiravanje i ponižavajuće postupanje

Član 12

Zabranjeno je uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, ana čarnojević рече

znaci da je do percepcije.

al generalno, ovi VD tekstovi su grozni.

tebra samo ti nemoj da branis porodicu molim te.

Naravno.

Forma (zakonske odredbe i drugi propisi) je u principu ista svuda u Evropi. Široko je definisana.

Ono što u konkretnom slučaju ispuni tu formu, ono što je suština, zavisi od od realnih, političko-društvenih faktora. Ideologija vladajuće klase, interesne grupe, pojedinci, društvena moć kojom raspolažu i tako.

Npr. u SAD-u je sud doneo odluku kojom je hrišćanin poslastičar osuđen (na naknadu štete valjda zaboravih) jer nije hteo da napravi tortu mušteriji homoseksualcu za homoseksualno venčanje. S druge strane, niko nije procesuirao poslastičara koji je napravio tortu za zastavom Islamske Države.

walmart-isis-WEB.jpg.358bd3eab2bd234192372434700cf8e3.jpg

Zapad je trenutno u čudnom fazonu, islam + LGBTQ + radikalni feminizam.

Svemu tome, u osnovi jeste: duh samoporicanja.

Подели на овим сајтовима

Piss_Christ_by_Serrano_Andres_(1987).jpg.46ea758d96227382e19de95e2f3732ea.jpg

Ovo je čuveno moderno umetničko delo "Piss Christ".

Raspeće stavljeno u posudu sa mokraćom.

Bilo je veliki hit 1987 kada se pojavilo i godinama posle, pa i do danas.

Prodato je za 15 000$ back in the day.

Danas verovatno vredi i više.

--

Zamislimo kada bi neki moderni umetnik, iskoristio svoju, Ustavom zagarantovanu, slobodu umetničkog izražavanja, i u likovnoj galeriji u Njujorku izložio... recimo, Kuran u tegli sa mokraćom?

Sankcija ne bi bila samo pravna...

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Јелена011 рече

@Avocado Avokado, ja sam zbunjena. Dakle mi svi ovde mozemo da se mesjusobno tuzakamo zbog diskriminacije, posto je forum jel neko javno glasilo? 

Ja sam mislila da diskriminacija postoji ukoliko je ucinjeno neko delo, tipa nece da zaposli zene, pedere i tsl. Dakle covek ne sme ni da pise nista o tome?

Ubacili su tu i govor mržnje... ne smeš da hejtuješ žene, pedere i sl. ;)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Ja se slazem s tim sto kazes, ali mnogi muslimani ne misle tako u onom slucaju Sarlija.

Šta god mislili, postoji razlika između vulgarnosti i diskriminacije/govora mržnje (iako nekad mogu oba da idu zajedno u kombinaciji)... takođe, ni jedno ni drugo ne opravdava napad na te novine.

пре 2 часа, obi-wan рече

Sasvim slicno kao sto ovde lobi ne misli da je ovo sto veli Vlada potpuno bezazleno, iako ocigledno jeste.

Ne znam šta ti uopšte znači "bezazleno" u kontekstu ove priče...

пре 2 часа, obi-wan рече

Pick your side.

Koje strane imam kao izbor?

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Avocado рече

Ubacili su tu i govor mržnje... ne smeš da hejtuješ žene, pedere i sl. ;)

Bezveze. 

Sa mesto da hejtujemo Dimitrijevica zbog iznetih stavova moramo da ga branimo:ani_biggrin:

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...