Jump to content

Препоручена порука

пре 9 минута, obi-wan рече

mogu, nista time ne gube, niti dobijaju.

А-ха, могу, значи могу :smeh1: Ако им је дозвољено у једном дану да могу , зашто не и два пута причешће ? По  логици причешћивања на свакој Литургији, следи да могу /чим им је дозвољено присуство/ и на другој у истом дану сјединити се са Христом.А каконски не могу. Зашто онда нема  канонске забране присуства верних у једном дану на две Литургије , a канонска забрана за причешћивање постоји ?

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, obi-wan рече

Nusic je imao vaspitni cilj, kakav cilj imas ti kad s visine bacas konfete na nedostojne? To je prosto provociranje, ili tako nesto slicno tome.

Нушић није имао само педагошки циљ. Ја се питам, размишљам, интересује ме, у дилеми сам, а то што ме ти  тако доживљаваш, ја ту ништа не могу.

Ако се позива на свакој Литургији на сједињење, зашто је временска дистанца проблем, два или 48 сати. Нема ми логике.

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Рапсоди рече

А-ха, могу, значи могу :smeh1: Ако им је дозвољено у једном дану да могу , зашто не и два пута причешће ? По  логици причешћивања на свакој Литургији, следи да могу /чим им је дозвољено присуство/ и на другој у истом дану сјединити се са Христом.А каконски не могу. Зашто онда нема  канонске забране присуства верних у једном дану на две Литургије , a канонска забрана за причешћивање постоји ?

Lepo sam sve objasnio - i bogosluzbeni dan i ostalo - a ovo je vec krajnje bezobrazno ponasanje. Uzivaj u svom ludovanju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Рапсоди рече

Нема ми логике.

Idi lepo kod Tase i ostalih nepismenih, pa im malo ti objasni kako ne znaju nista, i sta je prava logika.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Idi lepo kod Tase i ostalih nepismenih, pa im malo ti objasni kako ne znaju nista, i sta je prava logika.

Ама Оби уразуми се. Није ми довољно твоје објашњење....Поштујем правила, али ми нису јасна, можда и не требају да ми буду јасна.Сада си ти  злонамеран и учитаваш ми нешто што не мислим...је ли не смем да се питам , да сам у дилеми, да ми није јасно твоје објашњење. Ако не смем, онда у реду, одох да навучем зар.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Рапсоди рече

Није ми довољно твоје објашњење....Поштујем правила, али ми нису јасна

Замисли да су Христу апостоли након Тајне вечере одмах затражили још једну? После Распећа још једно? Зато јер су осећали потребу? Разумеш како би то изгледало?

Један богослужбени дан, крунисан литургијом, није представа коју можеш да гледаш више пута јер ти осећаш потребу него се у једном дану оживљава и прославља цела историја и цело Спасење које се једном десило.

Дакле, @obi-wan хоће да ти каже да забрана нема везе са психолошким и емотивним доживљајима верних него са устројством Тајне која је установљена као Једна у историји. Цео дневни богослужбени круг (нарочито часови али и вечерње, јутарње, литургија итд.) тумаче се и као опис важних догађаја у историји Спасења, од Стварања до Есхатона, а у историји је била једна Тајна вечера и једно Распеће и Васкрсење. Зато се у једном дану једном кроз богослужења освећује цела историја и цела природа и једном се причешћујемо тј. са-распињемо и са-васкрсавамо.

Јасније? :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Јасније? :) 

Naravno da nije, sa` ce ti da vidis kol`ko nemas pojma, a satro si neki teolog. 0703_read

Подели на овим сајтовима

Ништа овде мени није јасно и све ми је јасно, али ћу да будем добра и да климам главом...не иде да стално будем анти противна.

А шта ће неки  у току дана два пута на Литургији, ако не могу да се причесте , не знају људи сигурно.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Naravno da nije, sa` ce ti da vidis kol`ko nemas pojma, a satro si neki teolog. 0703_read

Нисам купијо диплому свих ми скрипти и пропуштених предавања... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

А-ха о томе се ради, купљене дипломе, зато мени није ништа јасно...12:smeha:Мора да нисте имали довољно фуснота на дипломском...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

А шта ће неки  у току дана два пута на Литургији, ако не могу да се причесте , не знају људи сигурно.

Не знам... Мени некад и једна буде много... joooj

Шалу на страну дешавало се да када сам био активнији у служби будем на једној литургији а онда послом одем у други храм где је лит. још у току тј. обично при крају. Ја станем молим се са осталима као што би се молио и да смо били истовремену на служби и кад се заврши обавим посао за који сам дошао. А, опет, некада сам седео напољу и одмарао док се не заврши. Али нисам се опет причешћивао, узимао нафору итд.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Trifke рече

Pričešćivanje na ličnom nivou je povezano sa pokajanjem. To ne znači da moraš da se isovediš pre nego da se pričestiš nego da imaš punu svest o tome šta je to što jedeš i piješ i da se tome prilazi ne kao i svakoj drugoj hrani nego pokajanog srca.  To je najlepše opisao apostol Pavle: 

1Cor 11:17 Ali ovo zapovedajući ne hvalim da se ne na bolje nego na gore sabirate.
1Cor 11:18 Prvo dakle kad se sabirate u crkvu, čujem da imaju raspre medju vama, i nešto verujem od ovog.
1Cor 11:19 Jer treba i jeresi da budu medju vama, da se pokažu pošteni koji su medju vama.
1Cor 11:20 A kad se skupite na jedno mesto, ne jede se večera Gospodnja.
1Cor 11:21 Jer svaki svoju večeru uzme najpre i jede, i tako jedan gladuje a drugi se opija.
1Cor 11:22 Eda li dakle nemate kuća da jedete i pijete? Ili ne marite za crkvu Božiju, i sramotite one koji nemaju? Šta ću vam reći? Hoću li vas pohvaliti za to? Neću.
1Cor 11:23 Jer ja primih od Gospoda šta vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hleb.
1Cor 11:24 I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je telo moje koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
1Cor 11:25 Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen.
1Cor 11:26 Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dodje.
1Cor 11:27 Tako koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj.
1Cor 11:28 Ali čovek da ispituje sebe, pa onda od hleba da jede i od čaše da pije;
1Cor 11:29 Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tela Gospodnjeg.
1Cor 11:30 Zato su medju vama mnogi slabi i bolesni, i dovoljno ih spavaju.
1Cor 11:31 Jer kad bismo sebe rasudjivali, ne bismo osudjeni bili.
1Cor 11:32 Ali kad smo sudjeni, nakazuje nas Gospod, da se ne osudimo sa svetom.
1Cor 11:33 Zato, braćo moja, kad se sastajete da jedete, iščekujte jedan drugog.
1Cor 11:34 Ako li je ko gladan, neka jede kod kuće, da se na greh ne sastajete. A za ostalo urediću kad dodjem.

Imati punu svest o tome da to nije obična hrana?Trebalo bi da to nije upitno,inače....Ključno pitanje je na koji način zajednica koja se pričešćuje projavljuje sebe ovome svetu.Nekada je u Crkvi bila javna ispovest,time je pokazivano da je sve stvar zajednice,i pokajanje i prišešće.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Рапсоди рече

Npr. mi budemo na Vaskrs na nocnoj, od ponoci do pola 4, i to u jednom manastiru, a onda ujutro u 9 u nasoj crkvi, da pomognemo oko pojanja.
Na prvoj smo se pricestili, naravno, na drugoj nismo. I odlicno znamo sta radimo.

I opet da kazem - krajnje bezobrazno ponasanje.
Kad nesto ne znas - a o svemu ovome nemas blagog pojma - onda lepo pitas, i smiris se da nesto naucis.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

Нисам купијо диплому свих ми скрипти и пропуштених предавања... :smeh1:

Znaci ukr`o si, umesto posteno da platis? C,c,c...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, obi-wan рече

Znaci ukr`o si, umesto posteno da platis? C,c,c...

Нисам ја крив, студенти који су били са мном, он ми дадоше, те ископирах... ;) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...