Jump to content

Јеврејска есхатологија

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Благовесник рече

Зато што су садукеји постојали до разорења храма, а фарисеји су наставили да постоје јер нису били стриктно вером везани само за храм, а свој утицај су наставили да шире преко Талмуда, који је настајао од 100 године пре Христа, до 400 год. новозаветне ере. 

Da, prestali su da postoje i njihovo ucenje nije nastavilo da egzistira u okviru Talmuda kao zvanicnog verskog ucenja jevreja.

Mislim da' je sadukejsko ucenje imalo validnost i legimitet sigurno bi prezivelo (nestajanja samih sadukeja) kao versko ucenje u okviru Talmudu ili bilo kakvim drugim nacinom, usmenim predanjem, kroz tumacenja raznih autoritativnih jevrejskih rabina i drugih tumaca pisma i talmuda.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 7 минута, Bokisd рече

nasao sam nesto gde apostol Pavle kaze :

А знајући Павле да је један део садукеја а други фарисеја повика на скупштини: Људи браћо! Ја сам фарисеј и син фарисејев: за наду и за васкрсење из мртвих доведен сам на суд." (Dela Apos. 23, 6)

Deluje da su fariseji verovali sve suprotno od sadukeja, koliko se secam oni se izmedju sebe nisu bas nesto podnosili i postojala je antipatija:catfight izmedju ove dve verske grupe u okviru jevrejske zajednice.

Христос није осуђивао фарисеје због концепта вере, већ лицемерства. Зато каже - Све, дакле. све што вам кажу држите, држите и чините, али по делима њиховим не поступајте, јер они говоре, а не чине!

Да, ту супростваљеност у веровању Св. ап. Павле је искористио  када су га саслушавали пред Синедрионом. 

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ko i šta su bili sadukeji danas ne znamo. Jedni ih smatraju helenizovanim Jevrejima, dakle koji su primili grčku kulturu i način života koji je tad dominirao Mediteranom itd. Drugi ih dovode u vezi sa Kumran odnosno sa esenima, ali eseni su opet verovali u besmrtnost duše ali ne znamo da li su verovali i u vaskrsenje, živeli su monaški itd. Josif Flavije navodi tri partije u Jevreje onog vremena: sadukeje, fariseje i esene. Po njemu sadukeji ne veruju u vaskrsenje ni u besmrtnost duše, ni u nagradu ni kaznu posle smrti, ali veruju u tradicionalni jevrejski koncept šeol, grčki ad.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

- Јеврејско веровање, онакво какво постоји данас, води кроз векове непрекидно порекло од фарисеја. Њихови методи и идеје водиље су нашле свој израз у огромној литератури, која и данас постоји, а Талмуд је највећи и најважнији зборник те литературе. Зато, изучавање Талмуда је од суштинске важности за разумевање фарисеизма.

The Universal Jewish Encyclopedia, London 1943.

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

da li je ovo main streeam jevrejske teologije ne znam, u svakom slučaju jedan pravac kabale po kome jedinstvenost i novost koju je judaizam svojom pojavom kao prva mono(teistička) religija donosi zapravo leži upravo u sledećem shvatanju tog "Jednog":

Caution, dangerous:

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Svako je antihrist i zbornica sotonina, to je klevetnik, ko ne priznaje da Isus jeste Hristos sin Božiji i da je vaskrsao u telu i vazneo se na nebesa odakle će doći da sudi živima i mrtvima i njegovom carstvu neće biti kraja.

Ali za Jevreje koji ne veruju mora to da bude, to je Božija volja, da se ne uzdižu nad drugim narodima što i sad već rade. Zato je Bog neke od njih dao u neverstvo, ali će u poslednje vreme da ih vrati u veru.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Dragi рече

Svako je antihrist i zbornica sotonina, to je klevetnik, ko ne priznaje da Isus jeste Hristos sin Božiji i da je vaskrsao u telu i vazneo se na nebesa odakle će doći da sudi živima i mrtvima i njegovom carstvu neće biti kraja.

Ali za Jevreje koji ne veruju mora to da bude, to je Božija volja, da se ne uzdižu nad drugim narodima što i sad već rade. Zato je Bog neke od njih dao u neverstvo, ali će u poslednje vreme da ih vrati u veru.

Da, zbornica sotonina predstavlja sve negativno sto postoji kod jevreja u odnosu na hriscanstvo.

Ali, deluje takodje (na osnovu nekih stihova iz pisma) da ce se na kraju u poslednje vreme, mnogi od jevreja vratiti u veru oceva, tj. valjda se misli na pravo i spasonosno tumacenje pisma SZ i na neki nacin priznavanje hriscanske vere i Isusa Hrista kao dopuna i ispunjavanje SZ.

Ovako ove stihove tumaci sv.Andrej Kesarijski :

https://svetosavlje.org/tumacenje-otkrivenja/10/?pismo=lat

"3; 9 – Evo dajem ti iz sinagoge satanine one koji govore da su Judeji a nisu, nego lažu; evo učiniću da oni dođu i da se poklone pred nogama tvojim i da znaju da te Ja ljubim.

Dajem ti iz sinagoge satanine – kao nagradu (platu) za ispovedanje Moga Imena dobićeš preobraćanje i pokajanje Judeja koji će pasti pred tvoje noge, preklinjući da ih privedeš k Meni i za Moje prosvetljenje, postavši Judejima („judejstvujućima“) u tajnosti srca, a ne javno.

Подели на овим сајтовима

Откривење, глава 2

8. И анђелу цркве смиранске напиши: Тако говори Први и Последњи, који беше мртав, и ево је жив:

9. Знам твоја дела, и невољу и сиромаштво (али си богат), и хуле оних који говоре да су Јевреји а нису, него зборница сотонина.

10. Не бој се ни ода шта што ћеш пострадати. Гле, ђаво ће неке од вас метати у тамницу, да се искушате, и имаћете невољу до десет дана. Буди веран до саме смрти, и даћу ти венац живота.

11. Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: Који победи неће му наудити друга смрт.

Откривење, глава 3

7. И анђелу филаделфијске цркве напиши: Тако говори Свети и Истинити, који има кључ Давидов, који отвори и нико не затвори, који затвори и нико не отвори.

8. Знам твоја дела; гле, дадох пред тобом врата отворена, и нико их не може затворити; јер имаш мало силе, и држао си моју реч, и ниси се одрекао имена мог.

9. Ево дајем оне из зборнице сотонине који говоре да су Јевреји и нису, него лажу; ево ћу их учинити да дођу и да се поклоне пред ногама твојим, и да познаду да те ја љубим.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Bokisd рече

Da, zbornica sotonina predstavlja sve negativno sto postoji kod jevreja u odnosu na hriscanstvo.

Од Синагоге се одлучивао сваки који би исповедио Исуса сина Дјеве Марије за Месију и Господа и Сина Божјег и након тога није сматран Јеврејином. Тако су се многи обраћени Јевреји из народа, затим од фарисеја и књижевника, а претпоставља се и велики број  есена, стопили са осталим хришћанима. Наравно, цео хришћански народ јесте Израиљ тј. нови Израиљ.

Интересује ме, не знам да ли је то стварно тачно,  на неколико места сам наишао,  из јеврејства одлучују Јеврејина који прими хришћанство, али не и (пазите сад ово) оног који пређе у будизам! :stadaradim: 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Благовесник рече

Интересује ме, не знам да ли је потпуно тачно, али на неколико места сам нашао да се из јеврејства одлучује Јеврејин који прими хришћанство, али не и (пазите сад ово) онај који пређе у будизам! :stadaradim:

Ne znam za tu stvar, deluje neverovatno, sta znam, ako Jevreji veruju u samo jednog Boga koji se propoveda kroz SZ i saveza Boga sa Jevrejskim narodom, onda bi trebalo da se odlucuje svako ko nije u jevrejskoj veri.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Благовесник рече

Интересује ме, не знам да ли је то стварно тачно,  на неколико места сам нашао,  из јеврејства одлучују Јеврејина који прими хришћанство, али не и (пазите сад ово) оног који пређе у будизам! :stadaradim: 

Ја не знам за ово, али итекако има смисла. Јеврејска религија већ одавно једва да је нешто више од скупа етичких правила. Будизам нема никакав став према Богу/боговима. Допушта њихово постојање, али се према њима понаша игнорантски и шта више сматра и њих бићима која се морају спасавати самсаре и достићи нибану (нирвану). Наравно, да би се то десило потребна су правила. Стога будизам и фарисејско-талмудски јудаизам нису некомпатибилни.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...