Jump to content

Јеврејска есхатологија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мисли се на Јевреје који су то по рођењу. Ако  исповеда или баш пређе у будизам остаје Јеврејин, а ако пређе у хришћанство престаје бити  Јеврејином од стране,   чини ми се у све 3 групе, јер има их ортодоксних, либералних и реформисаних.

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 4 минута, Bokisd рече

ako Jevreji veruju u samo jednog Boga koji se propoveda kroz SZ i saveza Boga sa Jevrejskim narodom

Па колико ја капирам, талмудско-фарисејски јудаизам даје предност рабинским предањима (Талмуду) над Тором (односно Танакхом). А ту се лични Бог губи у корист некакве апстракције, објекта или психолошке пројекције. Последица је обоготворење огромног скупа разноразних етичких правила, заповести и забрана...

Подели на овим сајтовима

On 15.12.2018. at 22:19, Dragi рече

Ko i šta su bili sadukeji danas ne znamo. Jedni ih smatraju helenizovanim Jevrejima, dakle koji su primili grčku kulturu i način života koji je tad dominirao Mediteranom itd.

Садукеји су (највероватније) били следбеници оних грчких философских доктрина које су искључивале постојање душе као индивидуалног и бесмртног центра самосвести. То значи да су били блиски стоицима и епикурејцима, односно философским школама хеленизма. Можда и скептицизму. У Бога су веровали због поштовања предака и традиције (нешто попут скептика Коте из Цицероновог дијалога О природи богова).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече
пре 10 минута, Bokisd рече

ako Jevreji veruju u samo jednog Boga koji se propoveda kroz SZ i saveza Boga sa Jevrejskim narodom

Па колико ја капирам, талмудско-фарисејски јудаизам даје предност рабинским предањима (Талмуду) над Тором (односно Танакхом). А ту се лични Бог губи у корист некакве апстракције, објекта или психолошке пројекције. Последица је обоготворење огромног скупа разноразних етичких правила, заповести и забрана..

Da, moguce je, citao sam da postoje razna rabinska predanja koja tumace Toru na odredjeni nacin.(koliko se secam Jevreji imaju i razna usmena predanja)

Ali, mislim, da je glavno pitanje kako danasnji jevrejski rabizam i vera gledaju prema savezu koji je Bog uspostavio sa samim Jevrejima u SZ, da li se jos uvek striktno gleda na znacaj saveza Boga i Jevreja i postovanje ili nepostovanje Jevrejskog naroda kao glavnog cinioca toga saveza.

Mislim, da upravo zbog toga i sami Jevreji smatraju prelazak u hriscanstvo i veru kao najveci cin izdaje, jer ne priznaju da niko osim njih samih moze da bude u nekom novom savezu sa jedinim Bogom koji se propoveda u SZ

.Ne znam kako gledaju na prelazak u druge vere, mozda stoji Ivane ono gore sto si rekao za prelazak u budizam.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...