Kifa Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 9 минута, obi-wan рече @Kifa Imam ja jedno pitanje oce: sta u stvari cilja ova tvoja rec da ne treba da "sudimo neoprezno Patrijarhu Carigradskom"? Da li to znaci da smo mi neki temperamentni i prgavi samo preostri u recima, ili znaci da svi treba jednostavno da cutimo na sve ovo? Ни једно ни друго. Нити смо сви ми неки пргави момци, нити треба да ћутимо. Ми само треба да будемо мудри, и да знајући да су и Патријарх Вартоломеј и врх Васељенске Патријаршије неканонски и небратски ушли на територију Московске Патријаршије, не одемо у другу крајност, па да због тог греха Цариградске Патријаршије и Патријарха Вартоломеја, не почнемо самоиницијативно, неопрезно, гордо и несаборски да их по кратком поступку, и без Саборске одлуке осуђујемо као јеретике или расколнике. Осим тога, преговори и дипломатија и даље трају, и још увек има шансе и наде да се ствари врате у канонски ред и поредак. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 13 минута, Kifa рече Ни једно ни друго. Нити смо сви ми неки пргави момци, нити треба да ћутимо. Prgav sam ja, nisam ni mislio na sve. Mozda ovde jos par njih, kao ovaj Bukvojed, ali sta da se radi, ima nas i takvih. A za ovo drugo - ako ne treba da cutimo, sta onda nije u redu sa onim sto se prica? Ako neko u zestini izrekne neku jacu rec to svakako ne znaci da je istrcao mimo same Crkve - siguran sam da to nikad nikom ne bi palo na pamet, barem medju ljudima ovde na forumu, i uopste medju onima koje znam licno - te da je tim jacim recima stavio sebi neznamkakvo pravo da nesto sam za sebe odlucuje. Jasno je da ce Crkva kao celina (a to opet znaci i mi prgavi i temperamentni, koji smo isto Crkva kao i ovi drugi smireniji) da dadne konacnu rec, kao sto je uvek i davala u svemu i oko svega, ali upravo ovom zustrom i zestokom pricom ljudi i pokazuju dokle je sve to stiglo, tj. da je konacno prevrsila dara meru. Nije ovo ni izbliza prvi problem koji vaseljenska patrijarsija pravi uopste u PC, nego kap u prepunoj casi. Znaci jos jednom - sta nije u redu sa ovim sto se prica? Zar nije raskolnik svaki onaj koji izaziva raskole, makar i potencijalno? Sta drugo treba da se kaze za takvog? Drustvo na Fanaru odavno je izgubilo svaku osnovu da se uopste zove patrijarsijom, kamoli vaseljenskom. To treba otvoreno reci, i to se i prica. farisejski.bukvojed, Августин and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 @"Tamo daleko" Nesto ti nije jasno? Kazi sta je da razjasnimo, iz nemog cudjenja nista ne moze da se zakljuci. Августин је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 18 минута, obi-wan рече @"Tamo daleko" Nesto ti nije jasno? Kazi sta je da razjasnimo, iz nemog cudjenja nista ne moze da se zakljuci. Mislim da Ti licno ne mozes da mi razjasnis cudjenje pri procitanom komentaru, jer me iznova iznenadi kako pojedini Hriscani, teolozi pa I svestenik , dozvole sebi takve sentimentalne I emocionalne gafove, kada je u pitanju bilo kakvo iskusenje, a kamoli ova svojevrsna kriza medjupravoslavnih odnosa. Kakvu li tek imaju odgovornost pred Bogom I svetom, svi oni koji se kriju iza temperamenta I gordeljivih izjava, a u ime samoproglasene (ne)pravde, poznavanja crkvenih prilika, bilo putem crkvenih analiticara ili strucnjaka svake vrste, koji svesno I bez imalo smernosti, pozivaju na "lincovanje", rat , poodvajanje I tome slicno. Malo ko od nas Srba je izabrao da "cuti" kako ti kazes, vec naprotiv , posto smo siti svega, na politickoj sceni I svakoj drugoj dimenziji danasnjeg zivota, e onda cemo punom parom protiv koga nego protive Crkve. Ti dobro znas, da unutrasnji neprijatelj moze da napravi vecu stetu nego spoljasnji. Pa Zasto da mi podgrevamo sukob I da stavljamo so na rane? Ako je iko pobornik toga da se stvari nazovu svojim pravim imenom - bez lazne skromnosti, mogu reci za sebe da to cenim. Medjutim, u ovom konkretnom slucaju, mislim da si preterao kako u iskljucivosti rasudjivanja, tako I u bezrazlozno drcnom obracanju igumanu Petru, koji je jedan od retkih sto poziva na mir, smernost, jevandjelsku mudrost (a ne od ovoga sveta) I strpljenje, a ne trcanje pred rudu. Pre svega nemojmo pretendovati da bas sve znamo o ovom sporu. Moj stav je moliti se I za jedne I za druge, kao I za sav rod Pravoslavni, a Bog ce nas pogledati kada dobije smerna srca od nas. Moglo bi se jos stosta reci, ali I ovo je dosta/previse. Леги је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 @"Tamo daleko" Da skratimo pricu... 1) Nemam pojma o kakvom lincovanju i ratu pricas. 2) Upravo i pricamo o tome da unutrasnji neprijatelji, vuci u jagnjecoj kozi, gledaju da pocepaju Crkvu. I protiv toga dizemo glas. 3) A sta tebe briga kako se kome ja obracam? Gledaj sebe i uzivaj. Ocu ne trebaju drveni advokati. 4) Mir i smirenost ne znace da ljudi postanu raskilavljena melasa. 5) Molitva je obaveza svakog hriscanina uvek, u volji i nevolji, vazduh kojim dusa dise, i nema ni najmanje veze sa ovim o cemu pricamo. Eto, nadam se da ti je sad malo jasnije. Августин је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 Kao sto rekoh malocas, nisam ni ocekivala da ti mozes razjasniti nesto, pa se evo I potvrdilo tvojim uh mozes misliti cak taksativnim glupostima, onako da skratis pricu, kao neki autoritet. Uzivaj, ali I oladi kapisle Леги је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 37 минута, "Tamo daleko" рече Kao sto rekoh malocas, nisam ni ocekivala da ti mozes razjasniti nesto, pa se evo I potvrdilo tvojim uh mozes misliti cak taksativnim glupostima, onako da skratis pricu, kao neki autoritet. Uzivaj, ali I oladi kapisle Bas cu tebe da pitam za kapisle. Ja sam se lepo izjasnio sta imam i pitao sam uljudno sta sam imao o tome: sta tacno nije u redu sa nasim pricama? Zestina? Pa ima i toga, ne moze sve da bude bas maslac i mleko. I ovo sitno bacanje prasine u oci ostavi za nekog drugog, mene to ni ne zasvrbi. "Tamo daleko" and Августин је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 @"Tamo daleko" "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 1 hour ago, "Tamo daleko" рече Kao sto rekoh malocas, nisam ni ocekivala da ti mozes razjasniti nesto, pa se evo I potvrdilo tvojim uh mozes misliti cak taksativnim glupostima, onako da skratis pricu, kao neki autoritet. Uzivaj, ali I oladi kapisle sad ga i ti pretjera, popujes o nekoj smirenosti, miru, a mac ti visi iz usta Августин and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 Mislim da smemo da kritikujemo... ali nekoga nazivati pogrdnim rečima, ovo mislim da ne bi trebalo da bude, pre svega što u neke možda ostane da lepi ta u gnevu igovorena reč (patrija jeretik itd.).. i eto nam klevete, i podela Crkve. Niko nije jeretik. Jedino crkveni sud imamo pravo nekoga nazvati jeretikom. Pa kad ni sam patrija nema pravo nekoga nazvati jeretikom, a kamoli mi da imamo. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 У овој слободи да сви кажемо шта мислимо, зашто је проблем да и отац Петар каже шта мисли? Не разумем. Да ли је рекао нешто погрешно? То је питање. А не шта он доживљава и шта ко од нас преживљава итд. Не видим да јесте рекао нешто неприлично. Неки овде говоре нешто у стилу како он брани да се раскол зове раскол. Ја то не прочитах. Он је писао о томе да не треба олако потезати оптужбе за "јерес", и сасвим је у праву. И то је његова пастирска дужност. Иако нисам приметио да у овом конкретном случају имамо мноштво људи који то чине (оптужују за јерес), ми данас ипак имамо општу хистерију и манију називања једни других јеретицима. Па тако добисмо разне, Акакије, Артемите, Хрисофоре, Никодиме, итд. "Tamo daleko", Васијан and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 3 минута, Ведран* рече У овој слободи да сви кажемо шта мислимо, зашто је проблем да и отац Петар каже шта мисли? Не разумем. Да ли је рекао нешто погрешно? То је питање. А не шта он доживљава и шта ко од нас преживљава итд. Не видим да јесте рекао нешто неприлично. Неки овде говоре нешто у стилу како он брани да се раскол зове раскол. Ја то не прочитах. Он је писао о томе да не треба олако потезати оптужбе за "јерес", и сасвим је у праву. И то је његова пастирска дужност. Иако нисам приметио да у овом конкретном случају имамо мноштво људи који то чине (оптужују за јерес), ми данас ипак имамо општу хистерију и манију називања једни других јеретицима. Па тако добисмо разне, Акакије, Артемите, Хрисофоре, Никодиме, итд. Свакако да и о.Петар има право да каже али нико сем Андреја Кураева није назвао јеретиком цариградског патријарха тако да је било постављено право питање.Чему овај текст?Поготово без објашњења ширег контекста који некима није уопште јасан.Неки стварно мисле да је цариградски патријарх у праву.Ипак није.А овакав текст може да им послужи као потврда њихове заблуде.Јер у јавном исказу ништа се не подразумева.Поготово када се поставља одређена теза.Ја на пример нисам дужан да знам ни ко је отац Петар ни шта мисли док он то не каже.Како је на пример еп.Ириниеј Буловић лепо и јасно све објаснио и ништа није пропустио да каже. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 2 минута, Августин рече Свакако да и о.Петар има право да каже али нико сем Андреја Кураева није назвао јеретиком цариградског патријарха тако да је било постављено право питање.Чему овај текст?Поготово без објашњења ширег контекста који некима није уопште јасан.Неки стварно мисле да је цариградски патријарх у праву.Ипак није.А овакав текст може да им послужи као потврда њихове заблуде.Јер у јавном исказу ништа се не подразумева.Поготово када се поставља одређена теза.Ја на пример нисам дужан да знам ни ко је отац Петар ни шта мисли док он то не каже.Како је на пример еп.Ириниеј Буловић лепо и јасно све објаснио и ништа није пропустио да каже. Па ја не знам како из текста оца Петра неко може закључити да је Вартоломеј у праву? Једино ако чита што није написано или је у питању не посве интелигентна особа. А такви људи, ако се и напише текст "који ништа не пропушта да каже", свеједно ће га прочитати по своме. Узгред где је Курајев назвао Барта јеретиком? Пошто он готово да промовише неке идеје Цариграда по питању Кијева. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 Андреј Ткачов је рекао да је Курајев написао како цариградски патријарх каже да је извор благодати и да је то јерес.И још каже да је рекао да мора да се родио са неким магичним моћима када чак ни његов Сабор није извор благодати.А особа има и неинтелигентних и злонамерних и разних.А све ово је веома крупна ствар и не треба увек све објашњавати али овде чини ми се да треба.Ко је Барт кад већ говоримо о поштовању јерархије? farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Октобар 4, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2018 пре 21 минута, Августин рече Барт кад већ говоримо о поштовању јерархије? Скраћено од Бартоломео Ја му тепам, јер пишем неформално у комникацији са братом. Ако брату смета, нећу више? П.С. нема везе са поштовањем/непоштовањем јерархије. farisejski.bukvojed and Августин је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука