Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, kopitar рече

Ta jeres je bila barem dvijesto godina prije raskola i nikom nije smetalo.

Молим те, не причај о стварима које си негде прочитао. Ко каже да јерес није сметала? Одакле ти та глупост?

И те како је сметала. Још је Трулски Сабор разобличио поједине новотарске праксе у Западној Цркви. Касније су разно-разни Оци разобличавали латинске јереси. Св. Кирило (брат Св. Методија) је врло добро разобличио филоквистичку хулу на Духа Светог. Општење је настављано јер Западна Црква није канонизовала јерес Филокве на званичном нивоу, већ је јерес постојала наспрам и са православним вероисповедањем, а трпељење и икономија је била главна ствар, а трпељење има своје границе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, kopitar рече

Koliko znam ti si katolicima priznao crkvu jer sabor nije proglasio latine jereticima.

Да, да у некој вашој бујној машти. Не зна се ко је већи маштар. Да ли Ти, или јересославни Поп Зоран од Васељенске Патријаршије (још увек боравећи у Цркви). :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жичанин рече

На ове тлапње Ивана Инквизитора одговарамо Николајем Берђајевом који на једном месту вели.... :coolio:

Православац у дубини, у истинској реалности може да се сусретне са католиком или протестантом. Дубина хришћанске мистике сусреће се са дубином мистике нехришћанских религија. На површини нас деле доктрине и форме мишљења, расне психологије и форме црквене организације. У дубини ми долазимо у додир са самим Христом, а онда и једни с другима. И то уопште није бескрвни интерконфесионализам. То јесте кретање ка пуноћи.

Не лупај! 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Васијан рече

Он је написао суштинску ствар. Како год окренемо, написао је Истину, на један врло једноставан начин. 

Jesi li ti pročitao moje pitanje upućeno njemu na koje nije ni Snežana odgovorila??

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Молим те, не причај о стварима које си негде прочитао. Ко каже да јерес није сметала? Одакле ти та глупост?

И те како је сметала. Још је Трулски Сабор разобличио поједине новотарске праксе у Западној Цркви. Касније су разно-разни Оци разобличавали латинске јереси. Св. Кирило (брат Св. Методија) је врло добро разобличио филоквистичку хулу на Духа Светог. Општење је настављано јер Западна Црква није канонизовала јерес Филокве на званичном нивоу, већ је јерес постојала наспрам и са православним вероисповедањем, а трпељење и икономија је била главна ствар, а трпељење има своје границе.

Ne vidim bitnu razliku ako crkva tada bila jedna unatoč jeresi a posle toga nije nikad saborno osudila tu jeres ..onda ti zapravo huliš.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече
пре 5 минута, Жичанин рече

На ове тлапње Ивана Инквизитора одговарамо Николајем Берђајевом који на једном месту вели.... :coolio:

Православац у дубини, у истинској реалности може да се сусретне са католиком или протестантом. Дубина хришћанске мистике сусреће се са дубином мистике нехришћанских религија. На површини нас деле доктрине и форме мишљења, расне психологије и форме црквене организације. У дубини ми долазимо у додир са самим Христом, а онда и једни с другима. И то уопште није бескрвни интерконфесионализам. То јесте кретање ка пуноћи.

Не лупај! 

Шта све нећу да прочитам и да останем жив! О Мајко Божија и сви Свеци.

Свети Берђајев са површинским доктринама.

joooj

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Ti imaš nekakav problem ili si stvarno bezobrazna pa ne želiš priznati da si nešto napisala???

Od tebe se ništa ne može naučiti jer si previše umišljena i arogantna osoba..Više mi se molim te ne obraćaj dok ne poradiš na kulturi komunikacije..

I samo još jedna stvar,na ovoj si temi ne iz razloga što te nešto stvarno zanima i da imaš želju nešto saznati o rimokatolicima nego jednostavno da pokazuješ mržnju i neprijateljstvo prema drugima i drugačijima.

немам ја шта да признам, твој проблем је што не разумеш написано нити имаш вољу да разумеш, не само мене него и друге.

ти си дошла код нас на форум не ја код вас, од тебе бих можда само могла да научим да јефтино флертујем (и то ако би ми Бог одузео и ово мало мозга), иначе други смисао твоје обитавање овде нама.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

Ta jeres je bila barem dvijesto godina prije raskola i nikom nije smetalo.

I posle kazi da niste opasni... nije tacno da nije smetala, nego nije bila uzela takvog maha kao kasnije.

Nego, promace mi nesto - je l` ti ovo pokusavas da mi kazes da nema veze da li je nesto jeres, moze da bude u Crkvi i kao takvo, ili mi se ucinilo?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Isusovo magare рече

staniiiiiiiJok.Hoćeš ponovno da postavim pitanje?

Dakle pitanje glasi:Odakud vam ta praksa da u molitvi ne smijete maštati??

Не знам како ти није јасан предходни одговор. Машта, сањарење, бежање од реалности је обична ђавоља заблуда. Ми се Богу молимо за спасење и не треба нам никаква имагинација у тој молитив јер је спасење реална ствар и наша стварна жеља. Спасење је живот а живот је Христос.

То је просто тако само по себи јасно. 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zayron рече

Autokefaliju na Ukrajini traže ko? Ukrajinski grkokatolici ili ukrajinski pravoslavci?

Ni jedni ni drugi, nego ukrajinski "pravoslavci".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

I posle kazi da niste opasni... nije tacno da nije smetala, nego nije bila uzela takvog maha kao kasnije.

Nego, promace mi nesto - je l` ti ovo pokusavas da mi kazes da nema veze da li je nesto jeres, moze da bude u Crkvi i kao takvo, ili mi se ucinilo?

Prema Vasijanu Kanonskom "da bi nešto bila jeres mora biti saborno osuđena".

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Kako te to onda nije dovelo da svatiš da je crkva jedna i da voliš katolike.

Шта значи католик? :mahmah:

Схватате ли ви римокатолици који пропагирате ту веру, да ви не схватате шта значи појам католик? Да ли схватате колико је то монструозно поремећено?

Није чудо што сте до једног задрти и као најпримитивнији могући секташи, које баш брига за било кога другог. Вама је довољан само култ секташтва, само Рим и римоцентризам, само Папа и папизам, а немате појма шта значи реч католицизам, или католичанство, како ми православни то кажемо.

Ово је толико страшна и велика ствар, страшно велики проблем, велики поремећај. Јер римокатолици немају никакве додирне тачке са католицизмом, а називају се католицима. То је као када би вукови себе називали јагњадима, или курве девицама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...