Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, Dragi рече

Anatema je bačena samo na papu

Gluposti. Papa je entitet i funkcija RMK zajednice, ne postoji kao nesto zasebno. Stavljanje anateme na njega znaci i na sve koji ga slede.

A ja nisam sektaš da mi je potrebno da se krijem u pećinu dok je izvan moje pećine sve antihrist i Vavilon ako razumeš, a ovo na radost ateista koji bi rekli: Učaurio se, od svega se odvojio, sebe usmrtio, jer nema Boga.

Nisam ni ja sektas, i ne vidim kakve veze ima ovo sa temom.

Imamo apostolsko nasledstvo ili prejemstvo, i ono se sa pravoslavne strane jednako priznaje Rimokatolicima, Starokatolicima, Monofizitima i Anglikancima. Šta se tiče mene, to je Crkva. Ostalo je formalizam.

Apsolutno netacno. Ne priznaje se apostolsko prejemstvo nikom od nabrojanih.

Odvajanje nije dobro. To je prvi korak u jeres i sektu. Jedinstvo Crkve mora da nam bude važno jednako kao i pravo učenje - ne valja jedinstvo na račun pravog učenja ni pravo učenje na račun jedinstva Crkve.

Ovo samo treba da kazes RMK, jer su oni zbog dvogube jeresi otpali od Crkve. Drugo, NEMA JEDINSTVA bez pravog ispovedanja vere, tj. bez Istine. Tacka.

Cela frka ovde je nastala verovatno zbog onih "stigmata" Franje Asiškog ili onog padre Pija. Verujte, ne verujte - ja lično ne znam i nemam mišljenje o tome a molim Boga da je od njega, ne zbog mene nego zbog njih. Ali gledajte ljude. Gledajte narod.

I ovo isto nema ni najblaze veze s temom, stavise - uopste ne razumem sta si ovde `teo da kazes.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, kopitar рече

Ne vidim bitnu razliku ako crkva tada bila jedna unatoč jeresi a posle toga nije nikad saborno osudila tu jeres ..onda ti zapravo huliš.

То што не видиш, не значи да она не постоји.

Филоквистичка јерес је осуђена, како Св. Оцима, тако и 8. Вас. Сабором Св. Пат. Фотија. Западни су је крајње одгоматизирали и канонизовали тек у 11. веку. Црква је  у то време прекинула општење. Коначан и крајан прекид општења је био у 12-13. веку. Латинска црква је као отсечена грана од Дрвета, која је постепено губила своје сокове. Дакле, све више и више се удаљавала од Христа и Цркве и после извесног времена је начисто престала да има било какве везе са Црквом. Изменила је читаво предање и целокупну веру и праксу и исповеда суштински другачијег Христа. У Латинској цркви не постоји ни ортодоксија ни ортопраксија. 

Подели на овим сајтовима

Имам ја једно питање. Зашто се ви на форуму бојите да сумњате у исправност оного што Рим проповеда? Стекао сам утисак да се бојите сумње.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Шта значи католик? :mahmah:

Схватате ли ви римокатолици који пропагирате ту веру, да ви не схватате шта значи појам католик? Да ли схватате колико је то монструозно поремећено?

Није чудо што сте до једног задрти и као најпримитивнији могући секташи, које баш брига за било кога другог. Вама је довољан само култ секташтва, само Рим и римоцентризам, само Папа и папизам, а немате појма шта значи реч католицизам, или католичанство, како ми православни то кажемо.

Ово је толико страшна и велика ствар, страшно велики проблем, велики поремећај. Јер римокатолици немају никакве додирне тачке са католицизмом, а називају се католицима. То је као када би вукови себе називали јагњадима, или курве девицама.

Ne znam..možeš li nam ti reći..?:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Да ли може да ми неко каже када се освешта водица у Римокатоличкој Цркви, колико дуго може иста остати, а да не дође до кварења у смислу да постане устајала или се можда уопште не квари? Пошто, знам да код нас Православаца вода коју свештеник освешта молитвом не може уопште да се уквари, јер, знам то из свог личног искуства пошто имам освештану богојављенску водицу из, па више нисам ни запамтио из које је године. А укус.. па питка је као права изворска вода и наравно без мириса је и укуса.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Жичанин рече

На ове тлапње Ивана Инквизитора одговарамо Николајем Берђајевом који на једном месту вели.... :coolio:

Православац у дубини, у истинској реалности може да се сусретне са католиком или протестантом. Дубина хришћанске мистике сусреће се са дубином мистике нехришћанских религија. На површини нас деле доктрине и форме мишљења, расне психологије и форме црквене организације. У дубини ми долазимо у додир са самим Христом, а онда и једни с другима. И то уопште није бескрвни интерконфесионализам. То јесте кретање ка пуноћи.

Tlapnja je ovo sto je Berdjajev nadrobio, jedan od savremenijih bogoslova sa mnogo zestokih omaski.

Nema zajednice ni susreta - narocito ne mistickog - bez zajednice u Istini. Tu se svaka dalja prica zavrsava.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

То што не видиш, не значи да она не постоји.

Филоквистичка јерес је осуђена, како Св. Оцима, тако и 8. Вас. Сабором Св. Пат. Фотија. Западни су је крајње одгоматизирали и канонизовали тек у 11. веку. Црква је  у то време прекинула општење. Коначан и крајан прекид општења је био у 12-13. веку. Латинска црква је као отсечена грана од Дрвета, која је постепено губила своје сокове. Дакле, све више и више се удаљавала од Христа и Цркве и после извесног времена је начисто престала да има било какве везе са Црквом. Изменила је читаво предање и целокупну веру и праксу и исповеда суштински другачијег Христа. У Латинској цркви не постоји ни ортодоксија ни ортопраксија. 

8. vaseljenski???:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

немам ја шта да признам, твој проблем је што не разумеш написано нити имаш вољу да разумеш, не само мене него и друге.

ти си дошла код нас на форум не ја код вас, од тебе бих можда само могла да научим да јефтино флертујем (и то ако би ми Бог одузео и ово мало мозга), иначе други смисао твоје обитавање овде нама.

A ti nemaš volje da objasniš ili ne želiš da objasniš ili jednostavno ne znaš..

Vaš i naš forum eto koliko si duhovna osoba i to ti je bitno..

Što se flerta tiče to ti je zdravo,čak dobro za žensku psihu u menopauzi..tako da ti to toplo preporučujem.:1405_love:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Tlapnja je ovo sto je Berdjajev nadrobio, jedan od savremenijih bogoslova sa mnogo zestokih omaski.

Nema zajednice ni susreta - narocito ne mistickog - bez zajednice u Istini. Tu se svaka dalja prica zavrsava.

Не да је тлапња брате, него је продукт прелешћеног ума. Глупост немерљивих размера, суштински супротна са опитом и искуством Цркве и Отаца. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

Да ли може да ми неко каже када се освешта водица у Римокатоличкој Цркви, колико дуго може иста остати, а да не дође до кварења у смислу да постане устајала или се можда уопште не квари? Пошто, знам да код нас Православаца вода коју свештеник освешта молитвом не може уопште да се уквари, јер, знам то из свог личног искуства пошто имам освештану богојављенску водицу из, па више нисам ни запамтио из које је године. А укус.. па питка је као права изворска вода и наравно без мириса је и укуса.

I meni je znala ostati više godina i bila je dobra. Ali to nisu nikakava mjerila ...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, kopitar рече

Prema Vasijanu Kanonskom "da bi nešto bila jeres mora biti saborno osuđena".

`De je to rekao, pokazi?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Čitaj temu od Ave.

A svjedok mi je sam Ava plemeniti.

Onda nista. Ja rek`o imas da pokazes tacno mesto.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Не да је тлапња брате, него је продукт прелешћеног ума. Глупост немерљивих размера, суштински супротна са опитом и искуством Цркве и Отаца. 

Што не значи да Берђајев нема и те како добрих закључака и да треба бацити све што је човек писао. 

Иначе мислим, нек неко исправи ако грешим, да је Бређајев са Митрополитом Антонијем Блумом и још неколико десетина људи био у Московској Патријаршији у оно време у читавој западној Европи. Митрополита Антонија су називали и сатаниним свештеником због тога. Можда из овога треба извући закључак и не лепити на стуб срама све из Васељенске Патријаршије због ове сулуде идеје коју нажалост има Патријарх Вартоломеј и остале владике из Цариграда које га подржавају. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...