Jump to content

Sve sto se hteli da znate o Rimokatolicizmu, papstvu itd. (slobodna tema za raspravljanje do mile volje za Zayrona, Isusovo magare i ostale)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Морам да приметим, није шлихтање....али постове Васијана и И.Марковића  могу и жмурећи ( и непрочитавши ) да лајкујем. :)

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Одговори 557
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"СВ. ГРИГОРИЈЕ СИНАИТ – ВЕОМА КОРИСНО ПОГЛАВЉЕ О МАШТАЊУ, САЊАРЕЊУ И О ПРЕЛЕСТИ

Више свега чувај ум свој од свих представа које ти се буду јављале за време молитве. Треба одбацити свако сањарење, јер св. Оци нам заповедају да за време молитве чувамо ум свој од свега што није молитва да не би само пали у прелест. Молећи се, ум се мора налазити у стању потпуно истинитом. Маштање, ма како дивно и примамљиво оно изгледало, будући произвољна творевина самог ума, изводи ум из стања божанске истине и уводи га у стање самообмане и обмане (прелести). Један човек, богомољац доспео је у велике духовне невоље зато што је практиковао погрешан начин молења. Ево у чему се он састојао: када су тог богомољца довели једном искусном старцу, калуђеру да се исповеди, упита га старац одмах: „Како се молиш?“

– Кад се молим Исусу Христу, ја замишљам њега распетог на крсту, или као да Он стоји на облаку и слуша моју молитву. Сем тога, стварам себи и друге слике: кад се молим Богородици, или којем другом свецу ја замишљам њихов лик у машти па им се обраћам речима молитве као да су предамном.

Ето то је овај неискусни богомољац исповедио старцу. За време молитве треба поступати управо супротно: ум треба што брижљивије чувати слободним од виђења. Треба одбацивати све слике и прилике које би се оцртале у нашој уобразиљи, будући да ум у молитви претстоји невидљивоме Богу Којега никаква тварна слика ни вештествено обличје не може претставити.

Виђења створена маштом, ако их ум допусти себи у молитви, постаће непрозирна завеса и преградни зид између ума и Бога. „Они који у току својих молитава никога и ништа не виде – виде Бога“ (Мелетије Исповедник). Исто тако осећања створена уобразиљом могу бити узрок пада у обману. Ко сам себи ствара слике Раја, светаца и ангела, те се узбуђује и диви таквој творевини маште убрзо ће осетити неку врсту насладе у души и по телу. То је последица брже циркулације крви која узбуђује чула, делује на тело и, сходно ствара одређено душевно расположење. Таква наслада је телесне, чулне природе, и онај који мисли да је то духовно дејство молитве, већ се налази у самообмани и прелести. За време тих осећања веома често се јавља смех (тј. напад смеха), високоумље и утанчана таштина. Насупрот томе прави плод истинске молитве је плач, скрушеност и сагледавање свога ништавила. Светитељи су имали виђења истинита, и осећања радости и усхићења, али су она била духовне природе, а не чулне и маштарске. Сви свети оци који су описивали подвиг молитве забрањују не само стварање маштарија по сопственој вољи него и саглашавање воље и осећања с маштаријама и привиђењима која нам се могу указати неочекивано и независно од наше воље, што се зна догодити у молитвеном подвигу, а нарочито у безмоловију. Све ово речено представља суштину Григоријевог учења о прелести које се налази у „Добротољубију“.

– Нипошто не прихватај – вели преподобни Григорије Синаит – ако што угледаш било чулним очима, било умом, било ван себе, било унутар себе, па ма то био лик Христов, или анђелски, или светитељски, или каква светлост. Буди пажљив и опрезан – нипошто не прихватај ту појаву као истиниту, не обраћај на њу никакве пажње нити ступај у разговор с њоме. Немој дозволити себи да поверујеш чему було, немој са свачим да саосећаш и да се саглашаваш, немој брзо да се повераваш виђењу чак и кад би било истинито и добро. Боље остани хладан и туђ према виђењу и стално чувај ум свој од слика те врсте. Не дај му да изнутра, из себе самога, ствара икакве слике, нити да остави у њему свој отисак каква слика споља. Ко угледа нешто мишљу или чувством, макар то било и од Бога, и брзо прихвати виђење, тај лако пада у прелест или, у крајњој линији, обелодањује своју склоност и пријемчивост за прелест јер брзо и лакомислено усваја виђења и јављања. Почетник је дужан да обрати сву своју пажњу само на срдачно делање (а то значи чврсто везивати ум уз речи молитве пропраћајући то скрушеношћу срца) и да једино то сматра непрелесним. Друго пак нешто (као виђења и духовна усхићења) не треба да прихвата док не досегне бестрашће. Бог се не гневи на онога ко, чувајући се прелести и с крајњом обазривошћу пазећи на се, одбаци какво од Бога послано виђење, не размотривши баш најбрижљивије појаву. Напротив, Бог ће таквога похвалити за његову благоразумност“. За онога ко се бави молитвом Исусовом и уопште молитвом потпуна и најбоља заштита од прелести јесте онај вид смирења што га зову плачем. Затим вежбање у самоукоравњу, самогрдњи и памћењу својих греховних падова и саплитања, и најзад – молитва Господу о избављењу од прелести."

https://otacmilic.com/sv-grigorije-sinait-veoma-korisno-poglavlje-o-mastanju-sanjarenju-i-o-prelesti/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Dragi рече

Pravoslavna Crkva nije nikad anatemisala rimokatoličku Crkvu koliko znam, ili sve pape, nego samo onog iz 1054 ;) 

I anatema je skinuta. Znači, mi imamo stanje pre-1054. Mi smo jedna Crkva, samo imamo različiti poredak. Ili zašto bi se naši episkopi klanjali papi?

Recimo ovako: Ako imamo decu, kada naša deca ne bi bila više naša deca? Pa kada mi koji smo zli ne bi mogli da se odreknemo naše dece, a kamoli Bog koji je savršen da može.

A kome smeta papa - ma pusti pape, ko ih šiša :D 

Ali narod amo i tamo moli se Bogu, nada se, plače, roni suze... zar bi ih ti ostavio samo zbog jednog pape? Pa kad ti ne bi mogao... vidi gore.

1) Nije skinuta anatema. Moze da bude ako cela Crkva ucini tako nesto, ne jedan sitan patuljak opterecen grandomanijom.

2) Ukoliko se naslednici anatemisanog i dalje drze iste zablude, jasno je da se anatema prenosi i na sve njih ostale.

3) Nije anatema jedini pokazatelj zajednistva, nego pre i iznad svega zajednicka Casa, koja izmedju nas i rmk ne postoji vec 10 vekova.

I uzdrzi se da pametujes o onom o cemu ocigledno nisi dovoljno pismen.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Ма у праву си, ђенерале. Сам Христос нам каже да поновимо двапут, трипут и готово. Једино што ово може да чита неко неупућен. Али то је отприлике све што сам имао да кажем

Pa to ti bre kazem. Kol`ku snagu potrosiste u prazno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

1) Nije skinuta anatema. Moze da bude ako cela Crkva ucini tako nesto, ne jedan sitan patuljak opterecen grandomanijom.

2) Nije anatema jedini pokazatelj zajednistva, nego pre i iznad svega zajednicka Casa, koja izmedju nas i rmk ne postoji 10 vekova.

Kada je onaj koji je stavio anatemu također nije pitao cijelu crkvu a posle toga završi sa morskim ribama.

Isto tako i onaj koji skida a koji je nasljednik onog prvog to može da skine.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Kada je onaj koji je stavio anatemu također nije pitao cijelu crkvu a posle toga završi sa morskim ribama.

Isto tako i onaj koji skida a koji je nasljednik onog prvog to može da skine.

Zato sam i rekao da anatema ni blizu nije jedini pokazatelj. A taj deo, zacudo, nisi uzeo da komentarises. Ko vas ne zna skupo bi vas platio...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, obi-wan рече

2) Nije anatema jedini pokazatelj zajednistva, nego pre i iznad svega zajednicka Casa, koja izmedju nas i rmk ne postoji vec 10 vekova.

Anatemu ne može da skida i da se o tom pita neko ko je nije ni dao i koga nije ni bilo jer tada još nije ni postojao! :D 

Подели на овим сајтовима

Као што рече брат Џедај, било каква расправа са братијом из латинске цркве је скоро без икаквог смисла, јер они не припадају оним Католицима који се истински интересују за православну духовност и право предањско богословље и опит истога. Таквих Католика има на Западу, и већина њих пређе (и прелази) у Православну Цркву, јер опитно схвата сву празнину и бесмисао коју баштини њихова црква, која је одавно раскинула све везе са Васкрслим Христом. Ови наши балкански Католици, су, већином случаја (част изузецима) идеолошки везани за латинство, а њихови преци су били спремни да врше и најгнусније злочине у име њиховог имагинарног Исуса и Католичке цркве. 

Објаснити истима да се они уопште ни не моле, већ да им је молитва базирана на прелести и крви (душевности и плоти), а да је чиста душевност оно што они осећају и сматрају за духовност, је скоро немогуће. Њима је, нажалост, од такве духовности оштећен ум и читава унутрашњост, а за излечење од тога је потребно преумљење и покајање (које, слава Богу, приносе све већи број Римокатолика широм света) и прилазак Цркви Христовој. 

Њихови највећи свеци су највећи могући прелешћеници и најбољи примери свега онога што су Св. Оци разобличили као обману у духовном животу и молитви. Тако да је немогуће објаснити им да је машта демонска ствар у молитви, јер се њихова духовност управо и темељи на то томе. Не постоји сегмент и област у богословљу који није контаминиран заблудама и обманама, тако да је немогуће православном да уђе у било какву дубинску и суштинску конверзацију са Римокатоликом који не жели да изађе из вавилонског ропства Латинске теологије и духовности.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Anatemu ne može da skida neko ko je nije ni dao i koga nije ni bilo jer tada još nije ni postojao! :D 

Bez brige, kako je krenuo i ovaj "vaseljenski" ne samo da ne moze da skida nego moze i sam vrlo lako da popije jednu anatemu...

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, obi-wan рече

Bez brige, kako je krenuo i ovaj "vaseljenski" ne samo da ne moze da skida nego moze i sam vrlo lako da popije jednu anatemu...

Da, a poslije toga će ostati PC samo Rusi i Srbi a NATO Carigrad će se nastavit veselo ekumenisati s vizantofilskim Rimom sve do konačnog spajanja, fuzije. Takva su vremena došla da se najlakše ostvaruju i najvjerovatnije su one najnevjerovatnije prognoze kao ova ili one iz Zone sumraka! Kaněc světa! :D 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, obi-wan рече

2) Nije anatema jedini pokazatelj zajednistva, nego pre i iznad svega zajednicka Casa, koja izmedju nas i rmk ne postoji 10 vekova.

Možda nisam dovoljno pismen, ali ne gradim se da sam pismeniji od patrijarha Vartolomeja ili naših episkopa Irineja, Amfilohija, Porfirija i drugih.

Milosti hoću, ne žrtvu, govori nam Hristos. Možemo svoju dušu i hiljadu puta da mučimo, mislim da nam je zabadava ako zaboravimo na milost. Ili ako hoćemo žrtvu, hajde u jevrejski zakon, on važi i dalje i nije ukinut, samo smo oslobođeni po Božijoj milosti.

bd3b98d34635672a0693827df98bf824.jpg

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Da, a poslije toga će ostati PC samo Rusi i Srbi a NATO Carigrad će se nastavit ekumenisati s Rimom sve do konačnog spajanja.

U tvojim snovima - verovatno. U stvarnosti - na Crkvu su vazda navaljivali gog i magog, pa nikad niko nije uspe niti ce da uspe da je srusi.

Uostalom - "ne boj se malo stado, jer ja nadvladah svet"...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Dragi рече

Možda nisam dovoljno pismen, ali ne gradim se da sam pismeniji od patrijarha Vartolomeja ili naših episkopa Irineja, Amfilohija, Porfirija i drugih.

Milosti hoću, ne žrtvu, govori nam Hristos. Možemo svoju dušu i hiljadu puta da mučimo, mislim da nam je zabadava ako zaboravimo na milost. Ili ako hoćemo žrtvu, hajde u jevrejski zakon, on važi i dalje i nije ukinut, samo smo oslobođeni po Božijoj milosti.

Kakve ovo veze ima sa ispovedanjem prave vere?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dragi рече

ne gradim se da sam pismeniji od patrijarha Vartolomeja

Ja se gradim. Od njega sam pismeniji jedno 10x...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

U tvojim snovima - verovatno. U stvarnosti - na Crkvu su vazda navaljivali gog i magog, pa nikad niko nije uspe niti ce da uspe da je srusi.

Uostalom - "ne boj se malo stado, jer ja nadvladah svet"...

No, to će biti malo stado, samo vi i Rusi...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...