Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

пре 4 часа, Nikk рече

ođe se to ne pominje. ođe pominju drugu situaciju đe adam i eva odlaze u dio rajskog vrta, đe otkrivaju da su goli...

šta će ti sveti oci za takve stvari. ne može se po svetim ocima negirat ili obrisat dio biblije, oni ih samo potvrđuju. ako lijepo piše da je postojalo više obličija koja su kao božije, ali je jedno adama i eve, prognano kao i satana. to niko ne može izbrisat da izmisli da su svi narod potomci adama i eve, da je čovjek nastao u incestu. to je suština komentara.

ne možeš povezat adama i evu sa našim precima tek tako. da je neka grupa došla to možda, da su imali miješane brakove to takođe može. ali nijesmo tjelesno nastali od njih kao praotaca.

Ma, da, ali to sam dao samo kao jedan primer, evo ti Nik nesto i o nasoj temi,.... dobro se concentracion'.... 0512_music :D :

"3. Коме је, дакле, казано: Начинимо човека и коме то Владика дајетај предлог? Није то зато што Он потребује савета и [туђега] мишљења далеко било – него Он то жели да нам тиме дозначи превасходну част која се указује створеном човеку. Шта, дакле, кажу ти који још имају покров у срцима својим и одбијају да схвате ишта од онога што тамо лежи? Ангелу, веле, то каже или архангелу. О, лудости! О, крајње бестидности! Па како би могао, човече, ангео да учествује у одлуци Владичиној и твар да саветује Творца? Није удео ангела да саветују, него да предстоје и да испуњавају своју службу."

Jel vidis kako je ostar (:!:) svetitelj prema onima koji su pricali da kod stvaranja coveka tu nesto su imali neku ulogu i andjeli.

I, nastavlja dalje :

"Ко је, дакле, тај коме [Бог] каже: Начинимо човека! А kо други ако не великога савета ангел, дивни саветник, крепки, кнез мира, отац будућега века (Ис9,6), једнородни Богомладенац, Који је Оцу раван по суштини и кроз Кога све постаде? Њему то каже [Господ]: Начинимо човека по слици нашој и по подобију. Овде и онима који умују аријански Он задаје смртну рану, јер није заповедно рекао „начини“, као ономе који је нижи [од Њега] или као мањем по суштини, него са равном чашћу [рече]: начинимо. А и ово нам показује једносуштност: Начинимо, каже,човека по слици нашој и по подобију. "

Vidis Nik sta znace te reci i kome se Bog Otac obraca,......znaci, svom Sinu koji je ravan po casti sa svojim Ocem i takodje je Bog po sustini kao i njegov Bog Otac.

I tako dalje .. (i blize :D)

I, opet moram da ponovim, tesko ces naci u Bibliji nekog drugog osim jednog para ljudi Adama i Eve.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Ma, da, ali to sam dao samo kao jedan primer, evo ti Nik nesto i o nasoj temi,.... dobro se concentracion'.... 0512_music :D :

"3. Коме је, дакле, казано: Начинимо човека и коме то Владика дајетај предлог? Није то зато што Он потребује савета и [туђега] мишљења далеко било – него Он то жели да нам тиме дозначи превасходну част која се указује створеном човеку. Шта, дакле, кажу ти који још имају покров у срцима својим и одбијају да схвате ишта од онога што тамо лежи? Ангелу, веле, то каже или архангелу. О, лудости! О, крајње бестидности! Па како би могао, човече, ангео да учествује у одлуци Владичиној и твар да саветује Творца? Није удео ангела да саветују, него да предстоје и да испуњавају своју службу."

Jel vidis kako je ostar (:!:) svetitelj prema onima koji su pricali da kod stvaranja coveka tu nesto su imali neku ulogu i andjeli.

I, nastavlja dalje :

"Ко је, дакле, тај коме [Бог] каже: Начинимо човека! А kо други ако не великога савета ангел, дивни саветник, крепки, кнез мира, отац будућега века (Ис9,6), једнородни Богомладенац, Који је Оцу раван по суштини и кроз Кога све постаде? Њему то каже [Господ]: Начинимо човека по слици нашој и по подобију. Овде и онима који умују аријански Он задаје смртну рану, јер није заповедно рекао „начини“, као ономе који је нижи [од Њега] или као мањем по суштини, него са равном чашћу [рече]: начинимо. А и ово нам показује једносуштност: Начинимо, каже,човека по слици нашој и по подобију. "

Vidis Nik sta znace te reci i kome se Bog Otac obraca,......znaci, svom Sinu koji je ravan po casti sa svojim Ocem i takodje je Bog po sustini kao i njegov Bog Otac.

I tako dalje .. (i blize :D)

I, opet moram da ponovim, tesko ces naci u Bibliji nekog drugog osim jednog para ljudi Adama i Eve.

ovo što citiraš nije ono iz knjige postanja baš, nego ima neke drame koju pisac dodaje.

ja ne znam odakle ovaj tekst koji citiraš. ali samo potvrđuje da anđeli jesu postojali. a on nekako kaže da su bog otac i sin božiji stvorili adama. to je bogohulno reć jer ovaj kaže da je hrist zapravo velikan iz savjeta anđela. sami arhanđel mihailo. 

to nije pravoslavno učenje na koje sam ja naišo neđe. jer sveti oci odvojeno vide arhangela mihaila kad im se prikaže u viđenju i odvojeno hrista. čak i jovan bogoslov to ne pominje.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Nikk рече

ovo što citiraš nije ono iz knjige postanja baš, nego ima neke drame koju pisac dodaje.

ja ne znam odakle ovaj tekst koji citiraš. ali samo potvrđuje da anđeli jesu postojali. a on nekako kaže da su bog otac i sin božiji stvorili adama. to je bogohulno reć jer ovaj kaže da je hrist zapravo velikan iz savjeta anđela. sami arhanđel mihailo. 

to nije pravoslavno učenje na koje sam ja naišo neđe. jer sveti oci odvojeno vide arhangela mihaila kad im se prikaže u viđenju i odvojeno hrista. čak i jovan bogoslov to ne pominje.

Kako odakle, pa od sv.Jovana Zlatoustog, dao sam link ka tekstu, i to su njegove omilije na knjigu Postanja i ne mogu da budu pravoslavnija, na tim njegovim tumacenjima se i zasniva pravoslavlje.

Mislim, ono, bre deluje mi Nik, da nisi uopste ili vrlo malo si upoznat sa ucenjem i dogmatima pravoslavne vere i zato sam te i pitao u kojoj si crkvi i da li citas mozda dela i pisanja svetitelja i otaca i hriscana.

Evo, recimo sv.Vasilije Veliki sta pise :

"Јер Он, тобоже, анђелима који су око Њега вели: Да начинимо човека. Тако нешто само Јеврејима може пасти на ум; од њихове лакомислености потичу такве басне: да не би прихватили једно лице, они уводе безброј других. Одбацујући присуство Сина, они достојанство Божијег саветништва приписују Његовим слугама; и тако, оне који заједно са нама саслужују, чине господарима нашега стварања. Кад човек постане савршен, узведен је до анђелског достојанства; па које створење се са својим Творцем може изједначити? Обрати пажњу на речи које следе: По нашему образу.[20] Шта на то кажеш? Да није, можда, један исти образ Бога и анђела? Јер, свакако да је једно те исто обличје Оца и Сина; наравно, ако се обличје схвати богодолично – не по телесном облику већ по својствима Божанства. Почуј и ти који новом подрезању припадаш, па чинећи се хришћанином, браниш јудејство. Коме Он каже: По нашој слици! Коме другоме ако не Ономе Који је сјај славе и обличје бића Његова[21] и икона Бога невидљивога.[22] Дакле, оној истој живој Икони, која каже: Ја и Отац једно смо, и: Који је мене видео, Оца је видео[23], њој говори: Да начинимо човека по слици својој. Па има ли ту какве несличности тамо где је нека слика? И створи Бог човека.[24] Не каже створише. Овде је Мојсије избегао да помене множину божанских Лица. И тако овим речима оповргава тврдње Јевреја, а истовремено искључује и јелинизам, те са сигурношћу ступа ка монади, како би ти и Сина замислио заједно са Оцем и како би избегао опасност многобоштва. По слици Божијој створи га.[25] И опет он помиње личност сарадника у стварању. Јер, није рекао по слици својој, већ по слици Божијој. У чему се, наиме, огледа да је човек створен по слици, и како он постаје причасник онога што је по подобију[26], о томе ћу вам, ако Бог да, говорити у будућности."

Itd,.... ima toga toliko, ali mislim da mozda vise i nije potrebno da navodim. Ono, ja bih polako ovo nase socinjenije da prekidam, jer mislim da je dovoljno receno.

Подели на овим сајтовима

ne može biti da je arhanđel mihajlo ovaploćen u tijelu hrista. to avgustin razrađuje, ne sviđa mi se ta ideja, jer apostoli o tome ne govore niđe. sveti oci crkve vide arhanđela mihaila nevezano od hrista tokom nekih čuda.

a ovo od vasilija velikog nijesam čitao, ali vidim da bi on promijenio taj dio teksta biblije i kaže da je to jevrejska primitivna ideja. ali kako tak da se kaže, ako hrist zapovijeda apostolima, da se jedno slovo ne smije promijenit. zato ipak to stoji i razumljivo je zašto stoji. danas je jasno da prvi mi nijesmo dio tog naroda, tada u prošlosti je isto tako bilo jasno većini da nije cijeli svijet potomak nojevih sinova.

ja osnovu tu razumijem, recimo dokaz da bog i anđeli u istim obličjima postoje kad prije adama imamo na prvu stranu. da anđeli dobiju potomstvo imamo u bibliju ali postoji problem jer mješance anđela i ljudi, prevodimo kao sinove božije a grci kao anđele božije u onoj knjizi koju ti navedoh. pritom grci kad kažu da je hrist sin božiji kao i mi. a nijesu jevreji jedini pisali da žive po 900 godina. imaš narode oko njih koji pišu da su neki ljudi vladali po 35.000 godina, pa sumeri mjere ljudski život isto kao jevreji prije potopa u epu o gilgamešu. nijesam ja to stigo da analiziram sve nit me interesovalo toliko. ali nojev potop i gilgamešov je identična priča. a najstariji primeje epa o gilgamešu koji je pronađen je star 1300 godina prije hrista.

Подели на овим сајтовима

Boksit, prije nego batalimo besmiselenu raspravu. ovo je dio besjede mitropolita amfilohija. suprotno od ovoga kojeg citiraš a kaže da je hrist postojao prije adama kao arhangel mihailo. taj je mislio da je sveto trojstvo na početku stvaranja bilo u više lica. ili si ti to falsifikovao.

ođe možeš nedvosmisleno shvatit da se hrist javi apostolima, kao i jovanu bogoslovu, a ovim se odvojeno javlja arhangel mihailo. takođe amfilohije potvrđuje da anđeli jesu postojali prije čovjeka, kao što piše.

“Zato je krenuo protiv Boga i onih koji su ostali vjerni Bogu na nebesima: Sveti arhangeli i anđeli, a među njima prvo mjesto zauzima Sveti arhangel Mihailo kojega danas proslavljamo, njegovo čudo u Honi”, besjedio je vladika. Dodao je da se danas sjećamo i onih čudesa koji je Sveti arhangel Mihailo započeo još u vremenu prije nastanka svijeta kada je ostale anđele pozvao da se hrabro sukobe i suoče sa onim koji se odriče Boga i ratuje protiv Njega. Objasnio je da su Sveti arhangel Mihailo, Gavrilo i ostale nebeske sile pobijedile demonsko silu te da je Satana bačen u dubine pakla, ali da je ostao da kuša ljudski rod kroz svu istoriju još od prvih ljudi: Adama i Eve.

Poslije Adamovog pada, kako je kazao, grijeh, smrt i Satana su trojstvo koje ugrožava ljudsko biće i ovaj svijet, a “Hristos Gospod, Presveta Trojica – Otac i Sin i Duh Sveti iscjeljuju rod ljudski i tvorevini vraćaju njen poredak i daju čovjeku mogućnost da uspostavi pravi istinski odnos prema tvorevini i Bogu kao hljebu života”.

“Sveti arhangel Mihailo je jedan od vjesnika toga hljeba života, Božije istine i ljubavi i dobrote, Hrista Gospoda”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, dodajući da su anđeli Božiji u drevna vremena preko proroka javljali i otkrivali istinu Božiju sve do Hrista. Podsjetio je da je arhangel Gavrilo Presvetoj Djevi najavio rođenje Isusa Sina Božjeg, kao i da su se angeli neprekidno javljali i Gospodu dok je hodio ovdje po zemlji te da ih On neprekidno šalje i do danas.

Govoreći o današnjem prazniku Čudu Svetog arhangela Mihaila, Arhiepiskop cetinjski Amfilohije je kazao da su Sveti apostoli Jovan i Filip kada su išli da propovedaju Jevanđelje Hrista Gospoda, imali viđenje Svetog arhangela Mihaila na mjestu Hone, da će tu poteći voda živa i ko god bude pio sa te vode dobijaće iscjeljenje, zdravlje i život vječni:

Подели на овим сајтовима

@Bokisd razmišljao sam malo o tom citatu koji si našao. zašto bi ti povjerovao da si potomak adama i eve. jer nijesi mogo nać da srbi vode porijeklo iz područja koja ovi naseljavaju ili rodoslove povezane jer ovi čuvaju neke rodoslove... takođe mi danas čak i vidimo da nemamo isti ipsilon hromozom ili ovaj ženski koji naslijeđujemo od praroditelja danas.

vasilije veliki je pogriješio u tom tekstu koji citiraš, kad je reko da su hrist i arhangel mihailo bukvalno jedna osoba, isto tako je povezao hrista kao predhodioca po obličju, adamu.

zapravo, ako je isus hrist alfa i omega, što znači prvi i zadnji. nije hrist time rekao da je on sami bog otac ili arhangel mihailo. zapravo hrist kaže da je njegovo obličje jednako onom obličju koje je naslijeđeno od prvih i obličije koje će na kraju jedino opstat. zato je hrist početak-alfa i kraj-omega bludnih pretenzija da neznabožci ili bezbožnici opstanu kao neki bogovi koji se konkretno predstavljaju kao obličja po kojem je adam stvoren, tj. začetnici ljudskog roda i gospodari svih ljudi, životinja i svijeta...

znači prvi ljudi-anđeli koji imaju potomstvo, nijesu bili kao čovjek adam i čovječica eva koji čine to što čine, prvi su poštovali zapovjesti koje potomci adama i eve dobijaju tek kasnije preko avrama. i tako su ovi za razliku od adama i eve preživjeli kao bića sa svojim karakteristikama i darovima, za razliku od brojnih naroda koji su uništeni u potopu ili kasnije nestajali kao sodoma i gomora. nije njih bukvalno bog uništio iz ugla posmatrača uništenja grada, već ih je uništila nemogućnost i kasnija biološka naplata takvog načina života.

ja mislim da kod ozbiljnijih otaca ili danas u crkvama, nećeš nać da pravoslavlje drži da je hrist jednak arhangelu mihailu ili obličju po kojem je stvoren adam, na način da je bukvalno nekog od njih rodila bogorodica ili barem njihovu polovinu. ne, hrist je potomak avramovog sina koji je spašen, avram ni isak nijesu imali kćerke da bi neko tu rodoskrnavio. nit je avram rodoskrnavio da bi se spasio od grijeha predaka, tu se zloupotrebljava naziv brat i sestra.

oboženje se desilo kod jevreja i to je svjedočanstvo, nikome bog nije došo od kad je crkve da mu stvori novo tijelo na mjesto starog, to se dešava u dvije dimenzije ili kroz potomstvo ili nakon vaskrsenja i dobijanja novih tijela što će bit jednog dana.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

@Nikk ja otiso na temu o mitarstvima tamo mi zanimljivo :POPOcorn1: i zaboravio malo na ovu temu i nase razgovore,....

Ne znam sta vise da kazem na ovu temu, mislim da trebamo vise da citamo tumacenja svetelja i onda da pricamo. 

Ajd videcemo se ponovo na nekoj novoj temi, pozdrav.

Bokisd, nego jel imaš neko pitanje za nas vjernike? ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

@Nikk ja otiso na temu o mitarstvima tamo mi zanimljivo :POPOcorn1: i zaboravio malo na ovu temu i nase razgovore,....

Ne znam sta vise da kazem na ovu temu, mislim da trebamo vise da citamo tumacenja svetelja i onda da pricamo. 

Ajd videcemo se ponovo na nekoj novoj temi, pozdrav.

ja nijesam zaboravio. nego sam te zapamtio kad si reko adam i eva preci, ovo od vasilija velikog. pomislio sam da si neki novi ateista ili sklon jevrejskim sektama. i mitarstva jesu sekte baš jevreja. da postoji opcija da zlato i drugi plemeniti materijali sa kojim se sahranjuju zbog toga, može da ode u raj, i treba nekome u raj kod anđela da ih potplate, onda bi takva tema imala smisla posebno radi toga što to zlato nakon njihove smrti i ne nestaje u neki drugi svijet.

mene to ne interesuje. ja gledam budućnost... nema ateista pa sam počeo da čitam malo i gledam jednu seriju. konkretno ako si gledao seriju sad iz 2020 godine, raised with wolves. ta serija se bavi ratom ateista i vjernika u budućnosti i jedna čovjek genije iz vjerske porodice postane ateista ili skeptik, i odluči da sebe proglasi za boga pa se zaljubi u androida i nauči ga da gaji male bebe ljudi da budu ateisti. znači, vrlo je interesantno iako nije kao altered karbon ali čekam nove epizode.

vidimo se opet na temama.

raised by wolves trejler

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
пре 14 минута, Bokisd рече

Ima tu neko odgovarajuce resenje, ko sto postoji na prvu loptu razmomilazenje u geneaologiji koja se opisuje kod Mateja i bese kod Luke ali ipak je razlika bese u metodima opisa rodoslovlja, zaboravio sam u cemu je tacno fora (i mrzi me nesto da trazim).

Ovde nije razmimoilaženje... ovde je obrnut slučaj, dva različita rodoslova deluju kao da je u pitanju jedan isti... jedno su Kainovi potomci, a drugo Sitovi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

Ovde nije razmimoilaženje... ovde je obrnut slučaj, dva različita rodoslova deluju kao da je u pitanju jedan isti... jedno su Kainovi potomci, a drugo Sitovi...

Nisam se dosad nesto udubljivao u to, narocito ove geneaologije u Postanju, znam za ove genealogije koje sam pomeno i da tu ima odredjeno objasnjenje sta i kako, ali pogledo (u poruci koju sam prvo napisao) sam bio na brzinu za Postanje i video sam da to deluje kao jedan isti iako je razlicita linija potomaka i reko sta je sad u pitanju u cemu je fora, sigurno ima odredjeno objasnjenje kao i za ove genealogije u Mateju i Luka.

Ajd, pokusacu da nesto pronadjem u cemu je tacno fora. 

Подели на овим сајтовима

Pokusavam ovo da odgonetnem 0703_read, treba procitati dosta stvari, ono sto sam bas sada primetio jeste da li je Enoh iz Kajinove linije isti sa Enohom iz Setove linije. :scratch_head:

Jer Enoh iz Setove linije je bio ....И живећи Енох једнако по вољи Божјој, нестаде га, јер га узе Бог..... i po predanju i tumacenju svetitelja pravedni Enoh ce zajedno sa sv.Ilijom koji su oba dvoje na razlicite nacine u telu uzneti na nebo, opet ce njih dvoje sada zajedno ponovo telesno da se jave na zemlji u poslednjim vremenima antihrista kada ce i ratovati sa njime.

Dok je Enoh iz Kajinove linije bio .... И сазида град и прозва га по имену сина својега Енох.... po svemu sudecu gospodar (gradonacelnik :D) ovog prvog izgradjenog grada u kome su ziveli potomci Kajina koji su bili nomadi sve dok se nisu poceli naseljavati po gradovima i naseljima koje su gradili.

I naso sam bas ovde u vezi toga da li je Enoh  ista osoba :

https://hr.wikipedia.org/wiki/Henok

"Henok ili Henoh (hebr. חֲנוֹךְ, grč. Ενώχ, arap. دريس)), po biblijskoj tradiciji sedmi po redu patrijarh, sin Jeredov i otac Metušalahov (Post 5,18-24).[1] Drugi je Henok bio Kajinov sin."

Jednostavno izgleda da se ne prica o istom Enohu i samim time su razliciti rodoslovi.

Gledam od Setove linije se radja pravedni Noje i otac mu je Lameh, dok se od Kainove linije radja takodje jedan Lameh i od njegovog (Lameh) potomstva su nastali i izrodili se razni narodi koji su se bavili raznim stvarima... од њега се народише који живе под шаторима и стоку пасу.....од њега се народише гудачи и свирачи.... i ne vidim da tu postoji neka mogucnost da je sa njima ziveo i pravedni Noje.

Znaci po svemu sudeci ipak se ne govori o istim rodoslovima iako se pominju u oba dva slicna imena.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...