Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

пре 5 часа, Avocado рече

Šta znači to da su ljudi stvoreni "po obličju Božijem"?

Онако како ја то схватам (а на потврду тога сам наилазио и код других), човек је као створење слика Божја у материјалном свету, као што је, на пример, човекова сенка на зиду слика човека у свету сенки. Човек садржи капацитет савршенства, капацитет старања о креацији и капацитет стварања.

Е сад, оно што мене ту буни, по свему томе бих пре назвао људе да су створени по обличју анђела, јер ипак Бог није смртан, не размножава се и не колеба се између добра, недобра и зла. Зато сам склонији да кажем да је човек који достигне своје крајње капацитете подобан том идеалу "обличја" односно "слике" или "лика" Божјег.

Неки теолог или особа са дубљим познањем вере ће ово боље и тачније објаснити.

Подели на овим сајтовима

On 28.9.2020. at 15:21, Bokisd рече

Uf, Nik,.... pa to je osnovna dogmatska i verska stvar u hriscanstvu, vera u sv.Trojicu, pa kada to imamo onda posle idemo dalje u veri.

Mislim, ajd sad, da ne ulazim u kojoj si tacno crkvi (ako hoces mozes da se izjasnis), .... ali stvarno je to osnova hriscanstva da verujemo u sv.Trojicu koja postoji u tri Bozanske Licnosti, Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh.

I, zato kao Licnosti i lica razgovaraju na bozanski i duhovan i nebeski nacin medju sobom. I, zato nisu andjeli ucestvovali u samom procesu stvaranja coveka, nego su gledali stvaranje i bili su svedoci tog misticnog cina stvaranja prvih ljudi i samim time ne negiram da nisu postojali andjeli u Postanju.

I, posle ide prica o Raju i dalje sve sto se izdesavalo sa prvim ljudima, sto je opet posebna tema. 

Ponesto te opet ne razumem bas najbolje Just_Cuz_19 .... ali, po Pismu zaista jeste Hrist dosao i doneo je spasenje za sve ljude, bilo bi apsurd da nije tako i onda je i logicno da o tom spasenju Hrist stalno prica u Jevandjeljima....itd...

ja sam magarče u srpsku pravosalvnu crkvu, to što ti pričaš nije pravoslavno što pričaš. mogu ja uzet malo grčih recepata otaca koji su sveti, a služe da obože robove. pa ćeš ti reć e to je odbijeno i nije po volji sabora danas. a ne znaš čemu služi u suštini, koga liječi i od čega.

ti sveto trojstvo vidiš u samom razgovoru boga i anđela. tako da bog priča unutar svoje tri ličnosti a anđela nema. negiraš postojanje anđela u doba adama, negiraš im tijela:smeh1:.

hrist jeste spasenje, ali kaže u bibliju da nije došo sve da spasi nego one koji brze na pretke i roditelje. nas ostale spasava tako što čuvamo zbirni rodoslov i ujedinjujemo se mjereno po tome u crkvu na nivo vaseljene. 

razmisli. to je kao da ti oćeš mene da ubijediš da je sveto trojstvo nešto drugo, da sam ja naslijedio grijeh adama i eve iako nijesam njihov potomak danas imamo dokazano to mi srbi.

ja kao pravoslavni hrišćanin sa rodoslovom sačuvanim u crkvi dovoljno star da vidim svaki brak... nijesam naslijedio grijeh predaka, niko nije rodoskrnavio ili se ženio iz takvih kuća.

onda pravoslavlje i crkva gubi smisao i to postaje sekta i titoistički darvinizam.

nije to tako:smeh1:

Подели на овим сајтовима

On 28.9.2020. at 15:02, Bokisd рече

Ali, kakve veze ima sto je ziveo u Africi kada sv.Avgustin nije odobravao te tamosnje obicaje da sin ozeni majku, pa bre i njemu je to bilo gadno kao sto je i nama (gadno).

Sad, licnosti su tri i one se razlikuju po svojim osobinama i svojstvima, kao sto se na primer ti i ja razlikujemo po licnostima, jedan je Nik(po karakteru ljubopitljiv) i drugi je Boki(po karakteru :takeoff:),.... ali Nik i Boki imaju zajednicku ljudsku prirodu i na tom polju nema razlike izmedju nas dvoje.

I, tako je u sv.Trojici, tri razlicite Licnosti, ali one imaj istu i dele zajednicku Bozansku prirodu. I, zato i razgovaraju i savetuju se medju sobom i zato lepo stoji tamo..... Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми,....vidis kaze Bog - kao sto smo mi - pa to se odnosi i upucuje na Boga..... i ne odnosi se na andjele jer oni imaju drugaciju prirodu od Boga, oni su mnogo nizi, sve sto postoji je mnogo nize od Boga koji jedini ima tu silu i vlast i moc i mudrost da moze da stvori sve iz nicega i nebica.

I, zato andjeli i ne ucestvuju u stvaranju svega, nego su kao svedoci stvaranja i to prenose ljudima, zato se i zovu andjeli - poslanik, vesnik i sluze prvo Bogu i posle i ljudima.

Okey smo onda sa nefilima, slazemo se da nisu ucestvovali kod razmnozavanja ljudi, i oni su posebna tema.

Sad, zasto su nazvani..... sinovi boziji,.... to je posebno pitanje i postavio sam gore teskt od sv.Avgustina koji je to bas lepo i dobro objasnio da oni nisu rodjeni od andjela u ljudskom telu i zena, nego da oni imaju svoje poreklo sa druge strane, od Avelja i Setova porodicnog stabla....itd...

I, opet, kako pisu svetitelji, sin boziju u Pismu moze da ima razlicite konotacije i sinonime, recimo kao neki veliki pravednik ili prorok, dok jedino sa Isusa Hrista pise da je istinski i jedinorodni Sin Boziji...itd...

crkva koju bi ti vodio, tu srba više ne bi bilo:smeh1:. postoji čak opcija da mi takvog sveštenika pošalju, da bih ga morao branit od ostalih da ga neko ne ubije iz poštenih kuća, jer od muke da se uda ćerka i oženi sin, ti bi ih savjetovao ono što je zabranjeno. reko bi da su svi isti, ali knjugu živih ne bi shvatio i ovima bi oboženje spriječio.

ne zezaj, odmori od tih čitanja da se ne pretvoriš u književnika i fariseja. darvinista si postao teški. prihvati kako piše i što piše, tu nema metafizike neke. umjetsnost pravoslavlje doživljava kao metafiziku tijela đe nijesu usaglašeni umjetnici kako izgleda opšti primjer oboženog tijela i duše.

Подели на овим сајтовима

On 28.9.2020. at 12:47, Nikk рече
On 28.9.2020. at 12:06, Bokisd рече

Nisam te bas najbolje razumeo, ali, vidi, postoji i u SZ odmah posle razmnozavanja naroda zabrana incesta i brak bliskih rodjaka i naravno da je i posle Hrista to takodje zabranjeno...itd...

bitno je da si obratio pažnju i shvatio da su adam i eva stvoreni po obličju već postojeće grupe ljudi ne odvojenih ličnosti jednog boga. jer se time negira postojanje logosa kod boga kao jedne ličnosti.

a nojevim potomcima je rodoskrnavljenje bilo blud zbog kojeg su kažnjavani u te gradove, i sodom i gomor. kao i egipat toga doba.

Ma, nije, :0201wink: .... nema drugih ljudi osim Adama i Eve,....i, nisu pali Sodoma i Gomor zbog Noja, nego bas zbog toga sto je Bog blagoslovio Adama i Evu da ce bit jedno telo u braku i zato su pali ti gradovi.....zbog tog sodomskog greha koji je suprotan od onoga da je Bog blagoslovio samo brak prvih ljudi.

I, vidis onda da nema drugih ljudi, nego samo jedan brak prvih ljudi i taj brak je u pocetku bio blagosloven...itd...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Ma, nije, :0201wink: .... nema drugih ljudi osim Adama i Eve,....i, nisu pali Sodoma i Gomor zbog Noja, nego bas zbog toga sto je Bog blagoslovio Adama i Evu da ce bit jedno telo u braku i zato su pali ti gradovi.....zbog tog sodomskog greha koji je suprotan od onoga da je Bog blagoslovio samo brak prvih ljudi.

I, vidis onda da nema drugih ljudi, nego samo jedan brak prvih ljudi i taj brak je u pocetku bio blagosloven...itd...

Moguće 

Подели на овим сајтовима

On 28.9.2020. at 12:47, Nikk рече

obličije je oblik lika. znači čovjek dobija oblik boga, njegov lik. 

kako je stvoren savršen ako je stvoren da bude baštovan i stočar. ako nije mogo ništa satani. đe je tu savršenstvo, nije preživio dan jedan života, stoka je ostala u rajski vrt a on je proćeran.

nije isto kad neko kaže da je rođen u adamu ili kad kaže da je rođen u hristu. to su dvije različite duhovne tačke.

ti si evolucionista definitivno, po tom pitanju.

brate, darvin je pogriješio i viktorijanci, kao i egipćani, fariseji... avram i sara su po njima brat i sestra rođeni, ne predviđaju bratsko-sestrinsku narodnu pripadnost i ne uzimaju u obzir da je isak oženio kćer od ujaka. što znači da ovi nijesu brat i sestra bili jer bi to bila sestra od strica takođe. a samim tim taj ujak nije bio ujak kao što mi danas kažemo, nego dalji brat sare koji je takođe iz istog naroda. od avrama je zabranjeno rodoskrnavljivanje defakto i zato se obrezuje da iscijeli poslijedice rodoskrnavljenja koje je naslijedio. obrati pažnju kad čitaš u sz, koje pleme rodoskrnavi. jer jevreji posjeduju robove, zabrana braka sa robovima ne vjerujem da nije bila, zabrana braka među plemenima je postojala pod mojsijem jer neko pleme možda ne drži zakon... 

Pravo da ti kazem, ne znam odakle izvlacis takva tumacenja i zakljucke o stvaranju prvih ljudi jer ono sto sam citao kod tumacenja Postanja od strane svetitelja malo drugacije je objasnjeno.

Inaca, ako sam ja evolucionista po tom pitanju,.... onda nema nista od evolucije, pisi propalo.... :D .... (nesto si tu debelo pomesao).

Подели на овим сајтовима

kontekst teme adama i eve je pitanje dal je čovjek nastao u incestu. NIJE nastao jer je oboženje nastalo nakon rodoskrnavljenja tih zajednica. nijesu se svi spasili ali dostinja jeste kao što i hrist reče. adam je nastao na fizičkom liku koji već postoji, ne jednog boga, nego zajednice sa bogom i to se vidi u bibliju.

ne možeš održavanje higijene krvi i spasenje u crkvi kroz hrista. koje je misterija da miješaš sa grijehom predaka. crkva je mnogo više od adama i eve, ona se razvijala... nije isto kad neko kaže da je rođen u hristu ili rođen u adamu. kao što mi oboženi u crkvi nalazimo tako i oboženje nalaze obezboženi koji su naslijedili grijehe predaka jer su preci bili skeptični ili druge vjere.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

đe sam ja reko da je pao sodom i gomor zbog adama i eve. piše jasno da su lotove kćeri bile nevine, da je čovjek tamo kao rob završio sa grupom svojom. i anđeo dolazi da ih spasi a ovi svaki dan seksualno se zlostavljaju, ne zna se ko je komo porodica. e oni su potomci adama i eve koji su odbili spasenje i radi toga stradali, za razliku od avrama koji traži spasenje od bluda. 

ovo da nema drugih ljudi griješiš i po prvoj strani otkrovenja. a nauka dokazuje suprotno i pravoslavna i ova istorijska u 21 vijek. grci imaju mape đe žive potomci nojevih potomaka, turci takođe iste takve. možeš viđet đe žive i njihove rodoslove po očinskoj liniji. a među njima ima i drugih naroda.

ti si mnogo zaludio u neki pravac ne-pravoslavnog učenja. negiraš logos božiji, svodiš boga na sabor ličnosti njegovog bića. da bi postigo tjelesnu jednorodnost svih ljudi.

Подели на овим сајтовима

ovo je mapa koju drže grci pravoslavni i turci približno isto kao i ovo na opštu vikipediju religija. ovo je mapa koja pokazuje đe živi dominantno potomstvo kojeg nojevog sina. danas je to drugačije jer su neki istrijebljeni.

RELIGION.WIKIA.ORG

The Table of Nations or Sons of Noah is an extensive list of descendants of Noah which appears in Genesis 10 of the Hebrew Bible, representing an ethnology from an Iron Age Levantine...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Nikk рече

ja sam magarče u srpsku pravosalvnu crkvu, to što ti pričaš nije pravoslavno što pričaš. mogu ja uzet malo grčih recepata otaca koji su sveti, a služe da obože robove. pa ćeš ti reć e to je odbijeno i nije po volji sabora danas. a ne znaš čemu služi u suštini, koga liječi i od čega.

ti sveto trojstvo vidiš u samom razgovoru boga i anđela. tako da bog priča unutar svoje tri ličnosti a anđela nema. negiraš postojanje anđela u doba adama, negiraš im tijela:smeh1:.

hrist jeste spasenje, ali kaže u bibliju da nije došo sve da spasi nego one koji brze na pretke i roditelje. nas ostale spasava tako što čuvamo zbirni rodoslov i ujedinjujemo se mjereno po tome u crkvu na nivo vaseljene. 

razmisli. to je kao da ti oćeš mene da ubijediš da je sveto trojstvo nešto drugo, da sam ja naslijedio grijeh adama i eve iako nijesam njihov potomak danas imamo dokazano to mi srbi.

ja kao pravoslavni hrišćanin sa rodoslovom sačuvanim u crkvi dovoljno star da vidim svaki brak... nijesam naslijedio grijeh predaka, niko nije rodoskrnavio ili se ženio iz takvih kuća.

onda pravoslavlje i crkva gubi smisao i to postaje sekta i titoistički darvinizam.

nije to tako:smeh1:

Evo, pokazi mi da nije pravoslavno,..... ima da pojedem sve ove moje knjige... :zelezeka:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Nikk рече

crkva koju bi ti vodio, tu srba više ne bi bilo:smeh1:. postoji čak opcija da mi takvog sveštenika pošalju, da bih ga morao branit od ostalih da ga neko ne ubije iz poštenih kuća, jer od muke da se uda ćerka i oženi sin, ti bi ih savjetovao ono što je zabranjeno. reko bi da su svi isti, ali knjugu živih ne bi shvatio i ovima bi oboženje spriječio.

ne zezaj, odmori od tih čitanja da se ne pretvoriš u književnika i fariseja. darvinista si postao teški. prihvati kako piše i što piše, tu nema metafizike neke. umjetsnost pravoslavlje doživljava kao metafiziku tijela đe nijesu usaglašeni umjetnici kako izgleda opšti primjer oboženog tijela i duše.

Ja kad bi bio neki gazda..... zaveo bi red do si reko keks..... sFun_bat 

Ako oces da vidimo sta pise u tim knjigama (sto ocu da ponjapam) i da vidimo da li je tacna tvoja prica ili moja prica i da li tu ima nekih fariseja.

Evo, imas ponudu i da vidimo. 0703_read

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Nikk рече

đe sam ja reko da je pao sodom i gomor zbog adama i eve. piše jasno da su lotove kćeri bile nevine, da je čovjek tamo kao rob završio sa grupom svojom. i anđeo dolazi da ih spasi a ovi svaki dan seksualno se zlostavljaju, ne zna se ko je komo porodica. e oni su potomci adama i eve koji su odbili spasenje i radi toga stradali, za razliku od avrama koji traži spasenje od bluda. 

ovo da nema drugih ljudi griješiš i po prvoj strani otkrovenja. a nauka dokazuje suprotno i pravoslavna i ova istorijska u 21 vijek. grci imaju mape đe žive potomci nojevih potomaka, turci takođe iste takve. možeš viđet đe žive i njihove rodoslove po očinskoj liniji. a među njima ima i drugih naroda.

ti si mnogo zaludio u neki pravac ne-pravoslavnog učenja. negiraš logos božiji, svodiš boga na sabor ličnosti njegovog bića. da bi postigo tjelesnu jednorodnost svih ljudi.

Ma, nisam.... :0201wink:

Nego da te pitam jos nesto, ako vec pricamo o pravoslavlju, da li citas ili si citao nesto od svetitelja u vezu tumacenja ovoga o cemu pricamo.

Jer pravo da ti kazem, ovu pricu sto plasiras nisam nasao u tim tumacenjima svetitelja. 

I, ne zameri,0122_tuk imam ipak jos jedno pitanjce, ova tvoja prica, jel si to negde procitao pa prenosis ili si nesto sam od sebe zakljucivao.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Bokisd рече

Evo, pokazi mi da nije pravoslavno,..... ima da pojedem sve ove moje knjige... :zelezeka:

oćeš da se vrtimo u krug začarani oko tog pitanja. ti bi mene zajebavao tačno vidim.

kad si pročitao prvu stranu knjige postanja pod onaj broj. prvo si negirao da to uopšte piše. pa onda kad si prihvatio da piše. tad je rezultat tvog prevođenja svodi boga na biće čije ličnosti su u saboru sa sobom. anđeli nestajju u obličju čovjeka i postaju duhovi.

slijedeći paradoks koji si napravio. zaključuje se da je bog otac pitao boga sina i duha svetog kao svoje ličnosti, da napravi tijelo adamu, pa sa njima kasnije odlučio da progna adama da ne postane besmrtan kao i oni. to je nespojivo sa tekstom postanja... Boksit po takvom slijedu logičkom

1. mi ne bi postojali onda kao srbi, nebi bilo ni sumera... nego bi stvarno imali nekog nojevog potomka za pretka kao i ovi što imaju.

2. negira se stvaranje anđela koje je bilo prijed ljudi a jasno piše da i anđeli pored postojanja prije adama prognaju satanaila sa adamom zajedno praktično u isti svijet van carstva božijeg u obećanu zemlju. najveći dokaz koji ignorišeš te poveo u smjeru da kažeš da sin božiji postoji u raju u obličiju po kojem se stvara adamovo tijelo, samim tim da sin božiji postoji prije adama ali nakon toga gubi obličje i nestane dok bogorodica nije rodila hrista.

to kako se logos ovaplotio je ostala tajna koojoj je bogorodica svjedočila i nije ostavila bilješku sem da je svratila do hrama i desilo se da joj bog javi da će rodit hrista koji će ih spasit od grijeha praroditelja adma i eve

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Nikk рече

oćeš da se vrtimo u krug začarani oko tog pitanja. ti bi mene zajebavao tačno vidim.

kad si pročitao prvu stranu knjige postanja pod onaj broj. prvo si negirao da to uopšte piše. pa onda kad si prihvatio da piše. tad je rezultat tvog prevođenja svodi boga na biće čije ličnosti su u saboru sa sobom. anđeli nestajju u obličju čovjeka i postaju duhovi.

slijedeći paradoks koji si napravio. zaključuje se da je bog otac pitao boga sina i duha svetog kao svoje ličnosti, da napravi tijelo adamu, pa sa njima kasnije odlučio da progna adama da ne postane besmrtan kao i oni. to je nespojivo sa tekstom postanja... Boksit po takvom slijedu logičkom

1. mi ne bi postojali onda kao srbi, nebi bilo ni sumera... nego bi stvarno imali nekog nojevog potomka za pretka kao i ovi što imaju.

2. negira se stvaranje anđela koje je bilo prijed ljudi a jasno piše da i anđeli pored postojanja prije adama prognaju satanaila sa adamom zajedno praktično u isti svijet van carstva božijeg u obećanu zemlju. najveći dokaz koji ignorišeš te poveo u smjeru da kažeš da sin božiji postoji u raju u obličiju po kojem se stvara adamovo tijelo, samim tim da sin božiji postoji prije adama ali nakon toga gubi obličje i nestane dok bogorodica nije rodila hrista.

to kako se logos ovaplotio je ostala tajna koojoj je bogorodica svjedočila i nije ostavila bilješku sem da je svratila do hrama i desilo se da joj bog javi da će rodit hrista koji će ih spasit od grijeha praroditelja adma i eve

Ma, ne, nego ocu da lepo i fino razjasnimo stvari na osnovu drugih relevatnih izvora tj. na osnovu tumacenja svetitelja.

I, nisam bio uopste kontradiktoran, od pocetka pisem iste stvari u vezi ovoga sto pricamo.

I, iskreno da ti kazem, mislim da su ti misli i zakljuci pomalo 'zbrkani' .... bre Nik ne mogu da te uhvatim ni za rep ni za glavu.... :D

Evo Nik, odavde ja izvlacim svoju pricu :

https://svetosavlje.org/omilije-na-knjigu-postanja/

https://svetosavlje.org/sestodnev/?pismo=lat

https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/

Recimo sv.Jovan Zlatoust :

"И беху обоје наш, и Адам и жена његова, и не беше их стид. Замисли крајње блаженство [у којем су уживали], како су били изнад свега телесног, на земљи живели као на небу и како, мада у телу, нису трпели телесне потребе – не беху им потребни ни заклон, ни кров, ни одећа, нити шта слично, А то нам Божанствено Писмо није без разлога назначило, него да бисмо, знајући за то њихово битовање без жалости и бола, за то, безмало, ангеоско стање, када видимо да се касније свега тога лишише и од великога богатства падоше у крајњу беду све то приписали њиховом немару. "

ITD..... 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

"И беху обоје наш, и Адам и жена његова, и не беше их стид. Замисли крајње блаженство [у којем су уживали], како су били изнад свега телесног, на земљи живели као на небу и како, мада у телу, нису трпели телесне потребе – не беху им потребни ни заклон, ни кров, ни одећа, нити шта слично, А то нам Божанствено Писмо није без разлога назначило, него да бисмо, знајући за то њихово битовање без жалости и бола, за то, безмало, ангеоско стање, када видимо да се касније свега тога лишише и од великога богатства падоше у крајњу беду све то приписали њиховом немару. "

ođe se to ne pominje. ođe pominju drugu situaciju đe adam i eva odlaze u dio rajskog vrta, đe otkrivaju da su goli...

šta će ti sveti oci za takve stvari. ne može se po svetim ocima negirat ili obrisat dio biblije, oni ih samo potvrđuju. ako lijepo piše da je postojalo više obličija koja su kao božije, ali je jedno adama i eve, prognano kao i satana. to niko ne može izbrisat da izmisli da su svi narod potomci adama i eve, da je čovjek nastao u incestu. to je suština komentara.

ne možeš povezat adama i evu sa našim precima tek tako. da je neka grupa došla to možda, da su imali miješane brakove to takođe može. ali nijesmo tjelesno nastali od njih kao praotaca.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...