Jump to content

Ореол код многобожаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поздрав свима! Пошто сам видео на разним местима да су Египћани,Грци,Римљани и многи други пагани користили ореол на сликама својих богова,занима ме како наша Црвка гледа на то и да ли је ореол на нашим иконама усвојен из паганске традиције или је то само случајност? Такође бројне деноминације нас оптужују да смо усвојили култ бога сунца преко ореола на иконама, а никако не могу наћи потпун одговор на ово питање.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Lukisha рече

Поздрав свима! Пошто сам видео на разним местима да су Египћани,Грци,Римљани и многи други пагани користили ореол на сликама својих богова,занима ме како наша Црвка гледа на то и да ли је ореол на нашим иконама усвојен из паганске традиције или је то само случајност? Такође бројне деноминације нас оптужују да смо усвојили култ бога сунца преко ореола на иконама, а никако не могу наћи потпун одговор на ово питање.

Па Лукиша, види. Питаш како наша Црква гледа на то што су пагани користили ореол на сликама..

"Ореол" који се користи на паганским сликама или киповима, то је једноставно друга врста обиљежја. Као кад би покушао да зраке око главе на статуи слободе у УСА, поредиш на стварним ореолом на правослвним иконама. Тако да се наша Црква тим питањем вјероватно уопште и не бави, јер ореол у православљу јесте везан са Нетварном Свјетлошћу, о којој је много говорио светитељ Григорије Палама. И са созрецавањем те Свјетлости, што се на икони изображава златном бојом.

А повезано је са Јеванђелским описима Христа као Свјетлости народу.

Такође се питаш да ли смо ми усвојили култ бога сунца? Култ бога сунца као што и сам пишеш је култ, а православље је права и истинита вјера. Разлика између култа и вјере је очигледана. У православном хришћанству је присутан истинити Бог, Исус Христос, који није нека скулптура која се обожава у култу, или неки дрвени шарени тотем којем се клањају у модерном родовјерју.

Зашто би ми онда, логично питање, хтјели да усвојимо култ бога сунца, за шта би нам тако нешто било потребно, када имамо живог Бога?

Чак и када малом дјетету понудиш плишану играчку мачке и живу мацу, одмах ће се окренути за чим? Наравно за живом мачком. Тако је и овдје.

У присуству реалнога живог Бога нити није било потребе да се усваја култ бога сунца, нити симболике у православљу вуку одатле своје корјене, већ су једноставно аутентични.

Ето отприлике..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Хвала на опширном одговору! Читао сам код Леонида Успенског да постоје неки пагански елементи у иконописању који су ,,оправослављени’’ па сам се зато запитао за култ бога сунца.Слажем се са Вама у потпуности :)

Sent from my iPhone using Pouke.org

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Lukisha рече

Radi se o tome da je prikazivanje glave koja sija svetloscu (= oreolom svetlosti) jedan sasvim univerzalan simbol uzvisenosti.

Apostol Pavle kaze da je svim ljudima Zakon (ljubavi) svojstven od samog rodjenja, odnosno, da nema coveka koji po prirodi nije zapecacen pecatom Logosa (= Smisla) Bozijeg - da nema coveka bez savesti - te zbog toga "neznabosci, nemajuci Zakona, po prirodi cine ono što Zakon zahteva, (i) onda su oni, koji nemaju Zakona, sami sebi zakon pokazujuci da je delo Zakona napisano u njihovim srcima, sto svedoci njihova savest i njihove misli koje se medjusobno optuzuju i brane" (Rim. 2, 14-15).

Dakle, i neznabozacki narodi, iako duboko potonuli u glib paganstva, ipak su imali tu jednu iskru logosnosti, koja ih je neprestano vukla Bogu. Stoga nije ni cudno da su svi oni u tom svom lutanju sasvim ocigledno dobro naslucivali i nazirali da je Bog Svetlost, i da je upravo svetlost (oreol) najprikladniji simbol uzvisenosti i vecnog zivota.

Takodje, mi Bogocoveka cesto nazivamo "Suncem pravde", cime sasvim smisleno koristimo taj najbolji moguci simbol za Bozanstvo i Njegovu uzvisenost.

Sto sve ukupno znaci da...

пре 20 минута, Lukisha рече

неки пагански елементи у иконописању који су ,,оправослављени’

... ne postoje nikakvi "paganski elementi koji su opravoslavljeni", nego postoje opstesmisleni (= opstelogicni, ili opstelogosni) simboli (kao sto rekosmo iznad), koje su neznabosci neovlasceno uzurpirali za svoja praznoumna basnoslovlja, e da bi ti isti simbolji pojavom Bogocoveka konacno bili sasvim vraceni u okvir svoje smislenosti, tj. Bogu, kome i pripadaju.

Sve sto je stvoreno je Bozija tvorevina, i mi sami, i kad nesto uzimamo mi Njegovo pozajmljujemo. Tako da - da opet ponovimo - nista ne postoji na ovom svetu i u ovoj nepreglednoj vasioni sto samo po sebi pripada zlu, daleko bilo. Sve je Bozija imovina, sve je smisleno, sve je logosno.

Inace, da su i neznabosci itekako naslucivali pojavu Bogocoveka svedoce nam i veliki anticki filosofi, recimo Platon, koji je na pitanje svojih ucenika "kako da se resi ta opsta obesmisljenost i potonulost ljudi u zlo", jednom prilikom rekao "zaista ne vidim drugi nacin do da sam Bog sidje medju nas i nauci nas". Zato se neki od njih oslikavaju na freskama u pripratama pojedinih hramova, ali - bez oreola. Oreol je u Crkvi, kao i sve ostalo, konacno zauzeo svoje pravo mesto: da bude simbol zaista najsvetijih i najuzvisenijih.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Lukisha рече

Хвала на опширном одговору! Читао сам код Леонида Успенског да постоје неки пагански елементи у иконописању који су ,,оправослављени’’ па сам се зато запитао за култ бога сунца.Слажем се са Вама у потпуности :)

Sent from my iPhone using Pouke.org

Претпостављала сам да си нешто тако читао. Ради се заправо о томе да многи млади људи јесу у потрази за нечим што је аутентично, за нечим у шта могу да вјерују, и онда се јављају многи заговорници теорије да је нека стара истинска вјера укалупљена у православље, али заправо она је та истинска права вјера наших корјена. С једне стране овом причом су млади привучени јер је дошло вријеме једног брисања граница, не само државних већ прекрајања и брисања и других граница, у науци, култури, итд. И то брисање граница и растакање јасних одређености, апсолутног, наводе људи овог времена да трагају и на тренутак се може учинити та прича о нечем старом, прастаром интересантна и фасцинантна. Па кад се ту дода још мало зачина о неком родољубљу и прецима, ту почиње да се прича одмотава помало и на неком "личнијем" нивоу, али суштински, ради се замјени теза, да оно што је аутентично почива на ономе што није аутентично, јер зашто би било потребно нечем аутеничном да обуде оправослављено паганским елементима?

Пагански елементи се неуморно умећу у православље и данас па тако имаш гомилу "правила", која су паганског карактера, или сатанистичког, као нпр. умјесто да се петком и сриједом пости, петком и сриједом се не ради ово или оно, вежу се црвени кончићи око руку дјечици још и данас од неких људи који иду у Цркву, поливају воду, за неким за срећу, гасе свијеће у Цркви, прије времена да не би..доносе се разне воћке и одјелца у Цркву, и тако тих ствари увијек има..од незнавених..

Ти се занимаш за иконопис?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

... ne postoje nikakvi "paganski elementi koji su opravoslavljeni", nego postoje opstesmisleni (= opstelogicni, ili opstelogosni) simboli (kao sto rekosmo iznad), koje su neznabosci neovlasceno uzurpirali za svoja praznoumna basnoslovlja, e da bi ti isti simbolji pojavom Bogocoveka konacno bili sasvim vraceni u okvir svoje smislenosti, tj. Bogu, kome i pripadaju.
Sve sto je stvoreno je Bozija tvorevina, i mi sami, i kad nesto uzimamo mi Njegovo pozajmljujemo. Tako da - da opet ponovimo - nista ne postoji na ovom svetu i u ovoj nepreglednoj vasioni sto samo po sebi pripada zlu, daleko bilo. Sve je Bozija imovina, sve je smisleno, sve je logosno.
Inace, da su i neznabosci itekako naslucivali pojavu Bogocoveka svedoce nam i veliki anticki filosofi, recimo Platon, koji je na pitanje svojih ucenika "kako da se resi ta opsta obesmisljenost i potonulost ljudi u zlo", jednom prilikom rekao "zaista ne vidim drugi nacin do da sam Bog sidje medju nas i nauci nas". Zato se neki od njih oslikavaju na freskama u pripratama pojedinih hramova, ali - bez oreola. Oreol je u Crkvi, kao i sve ostalo, konacno zauzeo svoje pravo mesto: da bude simbol zaista najsvetijih i najuzvisenijih.

Хвала на овако опширном и надахнутом одговору! Велики поздрав и свако добро од Господа!

Послато са iPhone користећи Pouke.org мобилну апликацију
Подели на овим сајтовима

Претпостављала сам да си нешто тако читао. Ради се заправо о томе да многи млади људи јесу у потрази за нечим што је аутентично, за нечим у шта могу да вјерују, и онда се јављају многи заговорници теорије да је нека стара истинска вјера укалупљена у православље, али заправо она је та истинска права вјера наших корјена. С једне стране овом причом су млади привучени јер је дошло вријеме једног брисања граница, не само државних већ прекрајања и брисања и других граница, у науци, култури, итд. И то брисање граница и растакање јасних одређености, апсолутног, наводе људи овог времена да трагају и на тренутак се може учинити та прича о нечем старом, прастаром интересантна и фасцинантна. Па кад се ту дода још мало зачина о неком родољубљу и прецима, ту почиње да се прича одмотава помало и на неком "личнијем" нивоу, али суштински, ради се замјени теза, да оно што је аутентично почива на ономе што није аутентично, јер зашто би било потребно нечем аутеничном да обуде оправослављено паганским елементима?
Пагански елементи се неуморно умећу у православље и данас па тако имаш гомилу "правила", која су паганског карактера, или сатанистичког, као нпр. умјесто да се петком и сриједом пости, петком и сриједом се не ради ово или оно, вежу се црвени кончићи око руку дјечици још и данас од неких људи који иду у Цркву, поливају воду, за неким за срећу, гасе свијеће у Цркви, прије времена да не би..доносе се разне воћке и одјелца у Цркву, и тако тих ствари увијек има..од незнавених..

Слажем се скроз. Има много злоупотребе.Јако сам везан за Православље па сам само хтео да допуним знање за то једно питање на који нисам пронашао потпун одговор.Поздрав и Вама и свако добро од Бога!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lukisha рече

Слажем се скроз. Има много злоупотребе.Јако сам везан за Православље па сам само хтео да допуним знање за то једно питање на који нисам пронашао потпун одговор.Поздрав и Вама и свако добро од Бога! 

Намјераваш да бавиш иконописом, или се онако мало утврђујеш?

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

Намјераваш да бавиш иконописом, или се онако мало утврђујеш?

Само се мало утврђујем [emoji846]
Али можда бих се једног дана бавио.
Крсна слава ми је свети Лука (по коме и носим име) , па ми је због тога нарочито драга тема !
  • Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Lukisha рече

Само се мало утврђујем emoji846.png
Али можда бих се једног дана бавио.
Крсна слава ми је свети Лука (по коме и носим име) , па ми је због тога нарочито драга тема !

Да, и велики пут почиње једним кораком..:)

• Свиђа ми се 1

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

Да, и велики пут почиње једним кораком..[emoji4]

Управо тако! [emoji16]

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...