Jump to content

Zaev: Novo ime — Republika Severna Makedonija

Оцени ову тему


Препоручена порука

1115958368.jpg

 

Premijer Makedonije Zoran Zaev saopštio je na konferenciji za novinare da će ime te bivše jugoslovenske republike biti Severna Makedonija.

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Naziv „Republika Severna Makedonija“ imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost. Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime — Republika Severna Makedonija i da „nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“.

„Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet“, rekao je Zaev.

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta.

Kako je naveo, predviđeno je da na jesen bude sproveden referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

„Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći ’da‘ za novo ime“, rekao je Zaev.

On je istakao da dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO-u.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Tanjug

SPUTNIK

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sad ćete znati cijeniti kad mi Moravani ne tražimo da se Poljska i Bjelorusija nazivaju Sjeverna Morava, Slovačka, Ukrajina i Rusija Istočna Morava, Čehi i Srbska Lužica Zapadna Morava i cijeli Balkan od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore sve do Makedonije i Bugarske Južna Morava :D 

Madjarska je adoptirani dio, prije je to bilo Velikomoravsko Blatnogradsko kneza Kocelja a danas je to član Višegrada s ostalim moravskim državama: Češkom, Poljskom i Slovačkom.

Národní klenoty - Velká Morava, Narodno blago - Velika Morava

34394487_862508497283720_803167963053870 

Velika Morava - Moravia Magna - Greater Moravia

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Дидим рече

Нису хтели да буду јужна Србија, сад ће бити северна Грчка. Наздравље, преци су нам у Балканским ратовима и Првом светском гинули узалуд.

Zasto bi htjeli biti juzna Srbija? Zasto se o njim dolie stalno govori kao o nekim odmetnutim Srbima. U jednom kratkom istorijskom periodu region je bio pod srpskim carstvom i nakon balkanskih ratova ostalo region je kroz istoriju od pocetka slovenske ere danas bio i ostao pod bugarskim uticajem ili pod bugarskom vlascu.

Nazivom Sjeverna Makedonija nisu niti ce ikad biti Grci.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Zasto bi htjeli biti juzna Srbija? Zasto se o njim dolie stalno govori kao o nekim odmetnutim Srbima. U jednom kratkom istorijskom periodu region je bio pod srpskim carstvom i nakon balkanskih ratova ostalo region je kroz istoriju od pocetka slovenske ere danas bio i ostao pod bugarskim uticajem ili pod bugarskom vlascu.

Не у смислу "одметнутих Срба", то је превазиђен концепт. Срби су нација и да би се бар у неком смислу сматрао Србином треба или да се тако изјашњаваш, или да си из региона где се припадници твоје етничке заједнице искључиво тако сматрају. Македонци су етничка група која има све потребне елементе да себе сматра посебном нацијом и језиком и то није спорно. Са друге стране, опет су толико блиски етничким групама са југа Србије и запада Бугарске да опуштено могу да буду и Срби или Бугари, наравно ако би то желели.

БЈР Македонија је "Јужна Србија" из простог разлога што пре 100 година никакав македонски народ није подигао устанак против Турака да, не знам, обнавља Самуилово царство или државу Александра Великог, него су се сакупили Србија, Бугарска и Грчка да ослобађају свој народ на једној огромној територији која се звала "Македонија" и на чијих ~55% територије су живели Грци, а око осталих ~45% Словени око којих су се Срби и Бугари прегањали да ли се ради о Србима или Бугарима и што је данашњу територију БЈРМ ослободила Краљевина Србија, не у освајачком рату, не као колонију, него верујући да тиме ослобађа Душаново Скопље, Марков Прилеп и исти онакав српски народ какав живи у Нишу, Требињу или Београду.

Само зато су Јужна Србија. Али не, лакше је веровати да су антички Македоњани који су 2.000 година живели под туђом чизмом и само чекали Тита и КПЈ да се национално освесте и пробуде, него да су српско-словенска маса која за сваки педаљ своје државе и нације има да захвали краљу Петру и војнику Краљевине Србије.

Цитат

Nazivom Sjeverna Makedonija nisu niti ce ikad biti Grci.

Тај коментар је био одраз горчине. Наравно да нису Грци, али својим именом су коначно признали да је права Македонија у Грчкој, а да су они тек неки њен северни окрајак. Адио све фантазме. Нису права Македонија, него су северна Македонија и за то кажем да им је драже да буду северни окрајак Грчке покрајине, него југ Србије. Тај избор не постоји данас, али постоји у историјском смислу, јер су један избор направили 1944. кад су отишли од српског стола, а други 2018. кад су чучнули под грчки, да у својој слободи с радошћу лижу мрвице које падају с њега.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Реално, Република Македонија го опфаќа само северниот дел на регионот Македонија и реално е да се нарекува Северна Македонија. И нормално има и Јужна Македонија освоена од Грците и етнички исчистена од Словенските и Муслимански жители и населена со Грци од Мала Азија. Ама некого го боли етничкото чистење во Република Косово (каде Србите си ја продадоа татковината и дедовината), некого го боли етничкото чистење во Јужна Македонија (каде Македонците беа насилно протерани од својата татковина и имотот им беше национализиран). 

Денешна Македонија под српска власт (ако го сметаме и владеењето на крал Волкашин и крал Марко како српски крал, макар што цело време војувале со кнезот Лазар) била не повеќе од 125 години (реално со владеењето на Мрњачевиќи 89+23=112, уште пореално 56+23=79). 
Под отоманска власт била 524 години.
Ромејската и бугарската власт се менувале остатокот од 411 години. 
Како Република Македонија постои 74 години, од кои 27 години (27>23) како независна.
Постоењето на Македонија го сметам од враќањето на свети Климент во нашите краишта, односно од смртта на свети Методија - 885.
Така да, ако некоја држава полага право на Македонија, најголемо право има Турција.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Република Северна Кока Кола Македонија. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tja, ako su oni zadovoljni zasto ne bismo bili mi? Mogli su i Jugozapadna Bugarska, realno, po jeziku se vidi da su im Bugari najblizi. Ko je Srbima kriv sto su voljeli da ginu za bracu, i da svoju drzavnost krvlju osvojenu poloze na oltar "bratske" Jugoslavije i jos budu omrazeni i tuceni zbog velikosrpske hegemonije svakom prilikom. I izginuli smo u I i II sv.ratu, proporcionalno mnogo vise nego drugi narodi, narocito veliki narodi. Drcni, ne znamo svoje mjesto. Zato sto smo lud, megalomanski narod, nikako da budemo skruseni i da se manemo mitova o bivsoj velicini i da gledamo svoje interese. Da smo gledali svoje interese, u I sv.ratu smo imali priliku za Veliku Srbiju koja bi imala i Bosnu i Dalmaciju. Za sve su krivi Karadjordjevici, a Tito je samo dovrsio posao. Sva braca su nam zabili noz u ledja, prvo da kazem stricevici, Hrvati i Slovenci, a onda i polubraca Makedonci i rodjeni brat Crnogorac, a to mnogo vise boli. No, ne treba ni da boli. Ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara. Njihov obraz, njihov put. Treba mi da naucimo da gledamo svoje interese i da cistimo svoje dvoriste. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Дидим рече

Нису хтели да буду јужна Србија, сад ће бити северна Грчка. Наздравље, преци су нам у Балканским ратовима и Првом светском гинули узалуд.

Ili su Grci sad Južna Maćedonija...:smeh1:

  • Радостан 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Дијана. рече

Tja, ako su oni zadovoljni zasto ne bismo bili mi? Mogli su i Jugozapadna Bugarska, realno, po jeziku se vidi da su im Bugari najblizi. Ko je Srbima kriv sto su voljeli da ginu za bracu, i da svoju drzavnost krvlju osvojenu poloze na oltar "bratske" Jugoslavije i jos budu omrazeni i tuceni zbog velikosrpske hegemonije svakom prilikom. I izginuli smo u I i II sv.ratu, proporcionalno mnogo vise nego drugi narodi, narocito veliki narodi. Drcni, ne znamo svoje mjesto. Zato sto smo lud, megalomanski narod, nikako da budemo skruseni i da se manemo mitova o bivsoj velicini i da gledamo svoje interese. Da smo gledali svoje interese, u I sv.ratu smo imali priliku za Veliku Srbiju koja bi imala i Bosnu i Dalmaciju. Za sve su krivi Karadjordjevici, a Tito je samo dovrsio posao. Sva braca su nam zabili noz u ledja, prvo da kazem stricevici, Hrvati i Slovenci, a onda i polubraca Makedonci i rodjeni brat Crnogorac, a to mnogo vise boli. No, ne treba ni da boli. Ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara. Njihov obraz, njihov put. Treba mi da naucimo da gledamo svoje interese i da cistimo svoje dvoriste. 

Jugoslavija najveća greška i zabluda u Srba u istoriji....al što reče tavariš Putin ona ko ne žali za Jugom nema srca onaj ko želi da se vrati nema mozga...:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Orthophill рече

освоена од Грците и етнички исчистена од Словенските и Муслимански жители

Ajoj, kakvo lupetanje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, obi-wan рече

Ajoj, kakvo lupetanje...

Ако нешто не знаеш, не значи дека не се случило! Си слушнал за граѓанската војна во Грција 1948? Си слушнал за разманите на население меѓу Грција и Бугарија и Грција и Турција? Или не, ти сезнаен си се родил! 
Срам и арам да ти е, ако не од мене тогаш од сите оние чии гробови беа изорани и чии коски расфрлани!
 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мене само живо интересује како ћете се изборити са  Албанцима, којих је по једним проценама скоро 30%, а по другим 50% јер се многи Албанци само привидно изјашњавају као Македонци,  који имају циљ да узму половину Македоније, Западну Македонију, и као покрајину прикључе Великој Албанији?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Orthophill рече

Ако нешто не знаеш, не значи дека не се случило! Си слушнал за граѓанската војна во Грција 1948? Си слушнал за разманите на население меѓу Грција и Бугарија и Грција и Турција? Или не, ти сезнаен си се родил! 
Срам и арам да ти е, ако не од мене тогаш од сите оние чии гробови беа изорани и чии коски расфрлани!
 

Brat, prilicno dobro poznajem istoriju ovih prostora, i ovo sto pricas o nekakvom toboznjem etnickom ciscenju od strane Grka nema blage veze s mozgom.

Mislim, ne moras mnogo da se cimas, svi su do sad videli da si ovde po nekakvoj duznosti, ima te samo na temama o Makedoniji, i ostalo. Kapiram da nas gledas `nako s visine, al` ipak i ti ukapiraj da ovde niko nije glup, a narocito ne toliko da proguta ovakve nebuloze.

Licno nemam bas nista protiv tebe, prosto pricamo na temu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...