Jump to content

Zaev: Novo ime — Republika Severna Makedonija

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Justin Waters рече

To nisu nikakvi argumenti da se Varadarski prostor nazove Južnom Srbijom..može., ali toliko može biti i Turska i Bugarska i bilo čija koje iole dole malo državo vlast za određeno vijreme. A također i ta šuplja priča da su slovenski makedonci nasljednici antičkih makedonaca nema potrebe da se uvodi u diskusiju. 

Бојим се да се нисмо најбоље разумели, друже Демиџићу. Није реч о томе да БЈРМ узме назив "Јужна Србија", него о томе да су, фигуративно речено, бежећи од тога да буду јужна Србија, тобоже ради чувања неког измаштаног идентитета, дошли дотле да буду северна Грчка и то још проглашавају за победу. Чак још горе од тога, не чак ни северна Грчка, него северни окрајак грчке покрајине. Ето, то су.

Јужна Србија су били. Од 1912. до 1941. Не држава или покрајина по имену "Јужна Србија", него просто југ државе Србије. И то није никакав шовинизам или пројекција на данашњу ситуацију, на тој територији једноставно током историје никад словенски народ није покушавао да створи неку македонску државу у етничком смислу, нити је икада неко дизао устанке против Турака у име ослобађања македонске нације, постојали су једино српски и бугарски устаници и идеја да је та територија природни део Србије, односно Бугарске. Вардарска Македонија, око Пиринске није било спора да је у питању Бугарска. Ја не спорим право свакога на државу и засебан етнички идентитет, али брате, немој лагати, немој тај идентитет измишљати. Ови садашњи "Македонци" би по свему судећи најрадије у неком новом Балканском рату били савезници Турака, а против Срба, Бугара и Грка, колико смо их сви окупирали, уништили и шта све не. И то, наравно, само ове у БЈРМ, а који не би ни мислили то што данас мисле да нису празноглавци којима су КПЈ и Загребачка кухиња попунили празнину између ушију. Извињавам се ако сам преоштар, али према албанском илиризму и овом БЈРМ-овском македонизму немам нимало разумевања.

Цитат

Pa nema prave Makedonije. Ima Makedonija kao geografsko - istorijski region koji je u različitim epohama zahvatao kako današnju pokrajinu u Grčkoj, tako i dijelove BJR Makedonije, Bugarske i Albanije. Kao što nema pravog Banata niti prave Posavine...Činjenica jeste da je Solun istorijski glavni grad kako antičke tako i današnje pokrajine Makedonije, ali Grcima niko i ništa ne daje pravo da danas pojam Makedonije isključivo vežu za geografske graniБојиce moderne Grčke. Isto kao što skopljanskim makedoncima niko ne daje pravo da sebe vežu za antičke makedonce.

Suština je da Makedonci sa dogovorom sa Grcima ne žele da priznavaju ništa što se tiče geografije, već žele ime države koja će biti prihvatljiva Grcima kako bi ih ovi više ne bi kočili prema evropskim integracijama i eventualnom ulasku u NATO.  

Ako je Sjeverna Makedonija prihvatljiva i jednima i drugima, to je onda odlična stvar da se napokon jednom stavi tačka na taj potpuno besmislen konflikt koji traje već evo 27 godina. 

Нека се стави тачка, подржавам. И ја поздрављам што ће од сад Македонија и званично бити у Грчкој, док ће БЈРМ бити "Северна Македонија".

На њихову жалост, Егејска Македонија неће постати никаква "Јужна Македонија", него ће остати исто оно што и данас - само Македонија. А њима наздравље, ја бих им да могу поклонио и читаву планету у космосу, да без проблема измишљају себи и цркве и државе и да им нико не смета. Тако да подржавам и ја, али не могу а да не приметим иронију.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Orthophill рече

Нормално дека го имаме. Ние сме Христијани, а Христијаните имаат страв Божји, кој е почеток на секоја премудрост. Сепак, стравот Божји не ни дава право ни да правиме некого будала, ни да дозволиме некој да не` прави будала. Само сакаме да си бидеме свои на своето. Туѓо не ни треба.

Daj Boze da je tako, premda iz ovog kako i sta ti pises ne bi stekao utisak da ste na dobrom putu. Ostaje da se vidi i da vreme, kao i uvek, sve pokaze...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дидим рече

Бојим се да се нисмо најбоље разумели, друже Демиџићу. Није реч о томе да БЈРМ узме назив "Јужна Србија", него о томе да су, фигуративно речено, бежећи од тога да буду јужна Србија, тобоже ради чувања неког измаштаног идентитета, дошли дотле да буду северна Грчка и то још проглашавају за победу. Чак још горе од тога, не чак ни северна Грчка, него северни окрајак грчке покрајине. Ето, то су.

Druže Adisliću, po kom osnovu čak i figurativno geografsku odrednicu Sjeverna Makedonija povezuješ sa grčkom pokarijnom Makedonijom? 

пре 1 сат, Дидим рече

Јужна Србија су били. Од 1912. до 1941. Не држава или покрајина по имену "Јужна Србија", него просто југ државе Србије. И то није никакав шовинизам или пројекција на данашњу ситуацију, на тој територији једноставно током историје никад словенски народ није покушавао да створи неку македонску државу у етничком смислу, нити је икада неко дизао устанке против Турака у име ослобађања македонске нације, постојали су једино српски и бугарски устаници и идеја да је та територија природни део Србије, односно Бугарске. Вардарска Македонија, око Пиринске није било спора да је у питању Бугарска. Ја не спорим право свакога на државу и засебан етнички идентитет, али брате, немој лагати, немој тај идентитет измишљати. Ови садашњи "Македонци" би по свему судећи најрадије у неком новом Балканском рату били савезници Турака, а против Срба, Бугара и Грка, колико смо их сви окупирали, уништили и шта све не. И то, наравно, само ове у БЈРМ, а који не би ни мислили то што данас мисле да нису празноглавци којима су КПЈ и Загребачка кухиња попунили празнину између ушију. Извињавам се ако сам преоштар, али према албанском илиризму и овом БЈРМ-овском македонизму немам нимало разумевања.

Iz koje to istorije si izvukao da je Makedonija bila sastavni dio Južne Srbije od 1912 - 1941? Teritorije u Kraljevini SHS su već od 1922 isjecepkane na razne oblasti, da bi se u Kraljevini došlo do Vardarske Banovine koja je otprilike danas koliko i Makedonija plus neki dijelovi današnje uže južne srbije. 

I taj argument dizanja bune protiv Turaka ti je falinka najobičinija. Po tom argumentu ne postoje Albanci. Da Makedonska nacija je novijeg datuma, i nastala je krajem 19 vijeka na zalasku otomanske imperije, a komunisti u Jugoslaviji je nisu izmislili naprosto preko noći, ali su pomogli da se konsoliduju. I naravno sve nacije, uključujući i srpsku onako kako je danas zamišljamo nistu ništa starije od Makedonske i sve su nastale na temelju evropskog romanticizma. 

пре 1 сат, Дидим рече

Нека се стави тачка, подржавам. И ја поздрављам што ће од сад Македонија и званично бити у Грчкој, док ће БЈРМ бити "Северна Македонија".

На њихову жалост, Егејска Македонија неће постати никаква "Јужна Македонија", него ће остати исто оно што и данас - само Македонија. А њима наздравље, ја бих им да могу поклонио и читаву планету у космосу, да без проблема измишљају себи и цркве и државе и да им нико не смета. Тако да подржавам и ја, али не могу а да не приметим иронију.

Još jednom ironija ti je totalno besmislena. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Строго дедуктички, ако нечему не видиш или не можеш да видиш смисао, не значи да га нема. :)

Како, леба ти, по оном аргументу не постоје Албанци и као друго, зашто си толико запео да браниш БРЈМ-овце кад нису у праву, али нимало?

Подели на овим сајтовима

Ево, још некоме се упалила слична лампица као и мени на првој страни:

Цитат

Capture.JPG.a5e0275bd1947cd60b2a8f0033b5e17c.JPG

https://twitter.com/DejanFpzg/status/1006794164535742464

Подели на овим сајтовима

Ciprasov dogovor ne podrzavaju ni u njegovoj stranci, a treba da prodje i referendum. Nema od toga ništa.......:)

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

To bi mogla i Češka u OUN zatražiti zabranu naziva Srbija - Srbsko jer je to iskazivanje osvajačkih pretenzija prema češkom suverenom teritoriju. :D 

https://tinyurl.com/y7326jb3

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

On 13.6.2018. at 6:01, Justin Waters рече

Zasto bi htjeli biti juzna Srbija? Zasto se o njim dolie stalno govori kao o nekim odmetnutim Srbima. U jednom kratkom istorijskom periodu region je bio pod srpskim carstvom i nakon balkanskih ratova ostalo region je kroz istoriju od pocetka slovenske ere danas bio i ostao pod bugarskim uticajem ili pod bugarskom vlascu.

Nazivom Sjeverna Makedonija nisu niti ce ikad biti Grci.

Музикалнији смо од Бугара.

On 13.6.2018. at 9:02, Orthophill рече

Реално, Република Македонија го опфаќа само северниот дел на регионот Македонија и реално е да се нарекува Северна Македонија.

Искрено, ја бих више волио да је договорена "Вардарска Македонија". Има више смисла и нема сувопарну страну свијета у себи. А и нудило би благи прелаз између "Македонац" и "Вардарац", па да не будемо само ми босанскохерцеговци са дуплим именом :D

Подели на овим сајтовима

On 13.6.2018. at 9:02, Orthophill рече

Денешна Македонија под српска власт (ако го сметаме и владеењето на крал Волкашин и крал Марко како српски крал, макар што цело време војувале со кнезот Лазар) била не повеќе од 125 години (реално со владеењето на Мрњачевиќи 89+23=112, уште пореално 56+23=79). 
Под отоманска власт била 524 години.
Ромејската и бугарската власт се менувале остатокот од 411 години. 

amin-nas

Подели на овим сајтовима

On ‎13‎-‎06‎-‎2018 at 11:07, Дијана. рече

Tja, ako su oni zadovoljni zasto ne bismo bili mi? Mogli su i Jugozapadna Bugarska, realno, po jeziku se vidi da su im Bugari najblizi. Ko je Srbima kriv sto su voljeli da ginu za bracu, i da svoju drzavnost krvlju osvojenu poloze na oltar "bratske" Jugoslavije i jos budu omrazeni i tuceni zbog velikosrpske hegemonije svakom prilikom. I izginuli smo u I i II sv.ratu, proporcionalno mnogo vise nego drugi narodi, narocito veliki narodi. Drcni, ne znamo svoje mjesto. Zato sto smo lud, megalomanski narod, nikako da budemo skruseni i da se manemo mitova o bivsoj velicini i da gledamo svoje interese. Da smo gledali svoje interese, u I sv.ratu smo imali priliku za Veliku Srbiju koja bi imala i Bosnu i Dalmaciju. Za sve su krivi Karadjordjevici, a Tito je samo dovrsio posao. Sva braca su nam zabili noz u ledja, prvo da kazem stricevici, Hrvati i Slovenci, a onda i polubraca Makedonci i rodjeni brat Crnogorac, a to mnogo vise boli. No, ne treba ni da boli. Ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara. Njihov obraz, njihov put. Treba mi da naucimo da gledamo svoje interese i da cistimo svoje dvoriste. 

Bugarska azbuka je iz staroslovenske azbuke razvijena u Preslavskoj knjizevnoj skoli u Prvom bugarskom carstvu. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik,  geneoloski pripada grupi juznoslovenskih jezika, tja, po jeziku se vidi da su i tebi Bugari najblizi. Ili nemoj brkati s drzavnim jezikom drzave, jer i narodi koji nemaju svoje drzave imaju svoj narodni jezik. I dalje si forumasica koja toliko voli susede da bi ih ostavila u mraku: Braca, polubraca, rodjeni brat 12:smeha: . U poruci ti nidje brata u Hristu?!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zayron рече

To bi mogla i Češka u OUN zatražiti zabranu naziva Srbija - Srbsko jer je to iskazivanje osvajačkih pretenzija prema češkom suverenom teritoriju. :D 

Vidi, mogli bi nesto da se dogovorimo oko toga...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Тања1 рече

Bugarska azbuka je iz staroslovenske azbuke razvijena u Preslavskoj knjizevnoj skoli u Prvom bugarskom carstvu. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik,  geneoloski pripada grupi juznoslovenskih jezika, tja, po jeziku se vidi da su i tebi Bugari najblizi. Ili nemoj brkati s drzavnim jezikom drzave, jer i narodi koji nemaju svoje drzave imaju svoj narodni jezik. I dalje si forumasica koja toliko voli susede da bi ih ostavila u mraku: Braca, polubraca, rodjeni brat 12:smeha: . U poruci ti nidje brata u Hristu?!

Nista nisam razumjela a ima pet recenica, nikakvog drugog sadrzaja osim primitivnog ad hominema, niceg inteligibilnog na sta bih mogla da odgovaram. Ti si se toliko ustremila na mene u ovoj poruci da si ponizila i logiku i istoriju i politiku i etimologiju sa najprimitivnijim ad hominemom. Sta tebe briga sta JA kazem i kakva sam JA i budi ljubazna pa me zaobidji ne volim da koristim ignore dugme, jer s druge strane je licnost i brat u Hristu, ali i ja sam to. Kad mi se obratis sa minimumom kulture mozes da mi kazes sve sta ne znam, sta pogresno tvrdim itd., na to se ne ljutim.

a vi kako 'te? 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ћириличар рече

Искрено, ја бих више волио да је договорена "Вардарска Македонија". Има више смисла и нема сувопарну страну свијета у себи. А и нудило би благи прелаз између "Македонац" и "Вардарац", па да не будемо само ми босанскохерцеговци са дуплим именом :D

Вардарска Македонија е иредентистичко име! Вардар и крај Солун тече! :D

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

On 13.6.2018. at 10:02, Orthophill рече

Ама некого го боли етничкото чистење во Република Косово (каде Србите си ја продадоа татковината и дедовината)

Не лупај глупости. Шта ћете ви у Македонији да радите, ваша ствар, али не лупетај овакве глупости о том напаћеном народу.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...