Precious Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 1 минут, Дијана. рече Ne,slobodno ti odgovori, ukrsti maceve, necu, ne volim napad grupe na pojedinca, malcice sam osjetljiva na tu temu. Ako si onaj koji mislim, eto, zabavljaj se, sinak. Ako nisi, uzivaj. Нисте бајали сад на латинском, али јесте сплеткарили на српском. Боље би било да сте осетљиви на сплеткарења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 8 минута, Trifke рече Najverovatnije je da ste u pravu. Ne trebaju meni fanovi a i nemam ih. Nije mi ni cilj da im promenim misljenje jer sam vec video kako reaguju i na konkretne argumente. Neznam da li ste ikada pratili ali i Gospod i apostoli su imali mnogo jaci nacin izrazavanja od mene. Uzmite samo Mt.23 Od vas ne ocekujem da kazete onu cuvenu parolu da se mi nemozemo usporedjivati sa Gospodom. Na kraju nisam ja taj koji nekome moze promeniti misljanje. Po Bibliji to je Duh Sveti. Izbio si mi argument odmah. Ali zaista ne vidim kako neko sebi moze dati Hristove prerogative, a da nije bas bas blizak Hristu po umu i srcu. A paradoks je, sto je blizi, manje je surov prema bliznjima... uvijek je zmijski mudar i golubije krotak. imam jos vremena za edit: a od apostola tek se mozete nauciti ovoj metodi zmijsko-golubijoj. Oni su slusali Hrista, nisu ga glumili kad im se prohtje. A Hristos je tako postupao samo sa farisejima, a treba li tumacenje ko su i sta bili fariseji. Ni sa kim vise. Sa prostim pukom bijase njezan. I rece, ko bratu kaze: Budalo! kriv je paklu ognjenom. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
carjunaka Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 Nije valjda da neko jos posti 4 velika posta, pa toga nema u Pismima... Precious је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Precious Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 (измењено) Што се тиче теме ја сам своје рекао, све што предлажете и причате је passe, звучите као прелешћени бискупи Другог Ватиканског сабора, они су спровели вашу теологију у пракси и уништили све што су дотакли. Нећу рећи да сам видовит, али предвиђам исти сценарио за нашу Цркву **** Измењено Јун 5, 2018 од Милан Ракић Овако неће моћи Trifke, бихевиор, marijjaa and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 1 минут, Precious рече Нисте бајали сад на латинском, али јесте сплеткарили на српском. Боље би било да сте осетљиви на сплеткарења. Hm... ok. Zvucis originalno uvredjeno, zao mi je, nije mi bila namjera. Uzivaj, rekoh. Unesi manje emocija u pricu pa ce biti manje bombasticna pa ce imati i pozitivniji efekat. Trifke је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 1 минут, Дијана. рече Izbio si mi argument odmah. Ali zaista ne vidim kako neko sebi moze dati Hristove prerogative, a da nije bas bas blizak Hristu po umu i srcu. A paradoks je, sto je blizi, manje je surov prema bliznjima... uvijek je zmijski mudar i golubije krotak. Matt 23:13 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvorate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli. Matt 23:14 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni. Matt 23:15 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe. Matt 23:16 Teško vama vođi slijepi koji govorite: ako se ko kune crkvom ništa je; a ko se kune zlatom crkvenijem kriv je. Matt 23:17 Budale slijepe! šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti. Matt 23:18 I ako se ko kune oltarom ništa je to, a koji se kune darom koji je na njemu kriv je. Matt 23:19 Budale slijepe! šta je veće, ili dar, ili oltar koji dar osveti? Matt 23:20 Koji se dakle kune oltarom, kune se njim i svijem što je na njemu. Ovo je jedan deo samo od Gospoda a imalo bi jom dosta toga da se navede od apostola. To ko jeste a ko nije blizak Gospodu po srcu to neznamo ali ono sto mozemo je da mu budemo slicni po svemu. Na to smo i pozvani. 1John 2:6 Koji govori da u njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je on hodio. Druga je stvar to sto zivimo u civilizaciji koja je jako osetljiva i svaku cvrscu rec smatra za agresiju. Da ne duzimo dalje. Mislim da smo se udaljili od teme. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
carjunaka Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 Јел Критски сабор потврдио Апостолски пост? Ћао, здраво... Рапсоди, badenac, Precious and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Matt 23:13 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvorate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli. Matt 23:14 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni. Matt 23:15 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe. Matt 23:16 Teško vama vođi slijepi koji govorite: ako se ko kune crkvom ništa je; a ko se kune zlatom crkvenijem kriv je. Matt 23:17 Budale slijepe! šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti. Matt 23:18 I ako se ko kune oltarom ništa je to, a koji se kune darom koji je na njemu kriv je. Matt 23:19 Budale slijepe! šta je veće, ili dar, ili oltar koji dar osveti? Matt 23:20 Koji se dakle kune oltarom, kune se njim i svijem što je na njemu. Ovo je jedan deo samo od Gospoda a imalo bi jom dosta toga da se navede od apostola. To ko jeste a ko nije blizak Gospodu po srcu to neznamo ali ono sto mozemo je da mu budemo slicni po svemu. Na to smo i pozvani. 1John 2:6 Koji govori da u njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je on hodio. Druga je stvar to sto zivimo u civilizaciji koja je jako osetljiva i svaku cvrscu rec smatra za agresiju. Da ne duzimo dalje. Mislim da smo se udaljili od teme. Trifke, dopunila sam odgovor i tamo predupredila ovo.. Procitaj i cuj me ako hoces. Tako ti kazem jer te volim i od tebe vise ocekujem. Trifke је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 3 часа, Justin Waters рече Kad obilježavaš nešto radosno, rođenje drage ti osobe, krštenje, oporavak od bolesti itd...praviš valjda gozbu, a ne postiš. Od toga tri, isusovo rođenje, Bogorodičin život i misija apostola su radosne vijesti prema tome logičnije bi bilo da im prethodni gozba, a ne post. S druge strane hristovom vaskrsenju prethodi strašno stradanje, u sjećanje togai ma smila podsjećati si ne na post. Zato ima logike da je kanonski posto jedino vaskršnji. Pa, jeste, gozba i veselje i zajednica. Ali, to mi nekako deluje da je vise po spoljasnjem. Mislim, da mi hriscani trebamo malo da gledamo i po nekom unutrasnjem 'osecaju' i naravno, po veri. Post i molitva u kombinaciji sa , recimo, ( za neke 'napredne' , koji zele da ispunjavaju i revnuju vise za jevandjelje i veru ), bogomislijem i sozercavanjem dogadjaja iz Jevandjelja i Isusovog zivota i ( zivota ) Bogorodice i Apostola. Pa, post kod svih ovih stvari dosta pomaze, da se covek bolje 'koncetrise' i usredredjuje na molitvu i bogomislije i slavljenje i postavanje Isusa i Bogorodice i Apostola. Ili, za nas, 'obicne' laike hriscane, post i molitva i sluzbe u crkvi i citanje odgovarajuce duhovne litelature. Tako da, sve to moze da ide kroz post, i, na radost i na pokajanje i ispovedanje ( grehova ), sto je i neka odlika bas Vaskrsnjeg posta. I, trebalo bi, nekako sve ovo uklopiti u sve ostale postove, koliko ko moze i ima snage, volje i zelje. Tako , nekako to vidim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 2 минута, Дијана. рече Trifke, dopunila sam odgovor i tamo predupredila ovo.. Procitaj i cuj me ako hoces. Tako ti kazem jer te volim i od tebe vise ocekujem. Pogledao sam i hvala. Rekoh necemo dalje! Дијана. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Слободан Мишљеновић Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 17 часа, Zoran Đurović рече Зоран Ђуровић: Зашто не треба постити петропавловски пост? 1) Није апостолски нити има потврде у Писмима, нити је у складу са Предањем. Новотарска је ствар. Сами апостоли га нису постили. Што си ти већи од Петра и Павла? 2) Тим постом се ставља надгробни споменик над период Педесетнице. Бива сасвим обесмишљена. Наиме, док се знао ред и смисао, у старој цркви се није постило од Васкрса до Педесетнице. То нису радили ни египатски пустињаци, како сведочи св. Јован Касијан (или Римљанин). 50 дана се мрсило, онда је било редно и да се мало пости, па је тај пост трајао 7 дана од 4. века у црквама: Александрија, Јерусалим и Антиохија. Тај пост се није везивао за Апостоле. Дакле, идеја и смисао је био да се постом одвоји период од Педесетнице. Како сада није одвојен, сасвим је бесмислено постити овај пост. 3) Веле: „Постимо у част Апостола“. Апостоли нису постили у своју част. Када не постимо пред празнике небројених светитеља, испада да њих не поштујемо. Такође је бесмислено оправдање да се постом стиче Царство Небеско и сл., јер би се суботом и недељом одрицали од тог истог Царства, пошто су тада забрањени постови. 4) Дакле, пост после Педесетнице је смислен само ако се држимо праксе старе цркве која није знала за пост од Васкрса од Педесетнице. Овде на делу имамо једну стихијску ствар која је улетела у духовни живот цркве и обесмислила годишњи литургијски круг. 5) Пост није ни дијета ни аскеза. Он треба да буде одраз само богослужбеног круга. Овде га обесмишљава. Зато је покојни патријарх Павле, поред све своје ригидности, био у праву када је изнео предлог да се овај пост сведе на 7 дана. То је и мој став. 6) Предложио бих, не као учитељ васељене, него као неко ко ипак разуме здрав народни инстикт (не држим се vox populi vox Dei), али и богослужбени поредак, да верни посте недељу дана, а кад се великаши договоре, добродошло. Јер у овом случају ваља поступати као и са накарадним саветом духовника: Не послушати. Немаш после оправдања. Неки су слушали Артемија, јер се духовник ваља слушати, али како су слушали без расуђивања, пали су у јерес. Тако се и овде не треба држати кобајаги ствари на снази, него здравог разума. - Није ово никаква предлог који је против цркве, јер нема ниједног васељенског сабора који је канонизова 3 остала поста у цркви. Дакле, реч је о приватним мишљенима и стихијским убацивањем пракси које немају благе везе са промишљањем. Јасан је утицај монаха, који су од иконоборства добили на превази, јер се у дане на води, поред среде и петка уводи и понедељак, као дан посвећем анђелима, а монаси их, ваљда, изображавају. Ово није студија, него свођење на коску аргумената. Мене чуди од чега се све данас прави нека “теологија” и колико људи томе придодаје значај. Ствар поста не може бити нејасна вернику који има интензиван духовни живот и који живи у подвигу, а ако нема подвига онда се јављају разна искакања са сигурног пута. Пошто је неко овде инсистирао да се чланак по чланак оповргне “аргументација” у овом тексту, иако сматрам да је то бесмислено, као што је бесмислено одговарати на свако дрско питање многих и многих питача јер ту није циљ добијање одговора него “спиновање”, ипак ћу одговорити као лаик јер верујем да овде има добронамерних људи који се збуњују читајући “аргументацију”. Дакле: 1) Ни Божићни пост нису постили апостоли, празник је опште уведен тек у 3.-4. веку, па шта ? Неко је већ написао овде да је Црква организам који расте и само зато што нешто није било, није никакав аргумент да се то данас одбаци. У почетку се многи нису осењивали знаком крста, није била служба венчања, нису биле многе богослужбене песме које су данас неизбежне... па зар све то треба одбацити пошто некад није било?! И где је крај томе “филтрирању” и јели сваки “теолог” позван на такву “реформацију” Цркве или реч имају они потврђене чистоте живота ? 2) Смисао поста није да се испоштује неки “поредак”, смисао поста је да се човек одреши земаљских веза и приближи Богу колико је то могуће. Како ово одвезивање од греха може бити бесмислено ?! Ствар је дакле постављена наопачке овде, можемо причати о строгоћи и различитој мери поста за различите људе, али рећи да је бесмислен је исто што и рећи да је молитва бесмислена у неке дане због неког “поретка”. 3) Не знам ко то вели, први пут чујем, али код нас у Цркви има поредак међу Светима, па није исто Свети Апостол Павле и Св Ђорђе Кратовац, кујунџија... и њима та “неједнакост” ни мало не смета. Дакле што би чудило да се пред неке веће празнике пости а пред мање да се не пости ?! 4) ово је понављање тачке 2). 5) и ово је опет тачка 2 и тачка 4, суштина “аргументације” је иста, а то је да се испоштује неки “поредак”, нека “правила”, што подсећа на фарисејски приступ поштовања богослужбених правила. 6) Ово није аргумент већ предлог. Дакле, од 6 “аргумената”, у ствари има само два... 1. и 3. који су врло слаби. У опште, таман и да овај пост нема неко утемељење својом дужином, он није бесмислен, и боље је бити у послушању Васељенским Саборима и одлукама помесних Сабора - него бити у праву у неким ситничарењима. Јер смисао поста и јесте да ти видиш како си слаб и како не можеш да испуниш то па да тако стекнеш смирење које привлачи Божију благодат и умирује савест. А кад се противимо Цркви, онда увек немир, увек запиткивања, никад до краја разјашњено, увек осуђивање јерархије и увек Пилатовско прање руку тј немирна савест због свега наведеног. То је лева крајност, а десна крајност је да се све одпости до задње молекуле по “правилима” а при томе да се осуђују сви други који не посте тако, тзв. шкорпионски пост, сув и пун отрова. Свако добро и да вам овај пост прође смислено и на спасење... а ко не пости нек се смирава и каје због тога па да му се то урачуна у најстрожи пост! badenac, "Tamo daleko", marijjaa and 4 осталих је реаговао/ла на ово 2 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 1 hour ago, Дијана. рече Basileus Trolleus resurectio mrsko mi da guglam za latinski aorist И мени је пао на памет, али не верујем. Није уопште његов стил. Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 2 часа, MKD13 рече Mozda je modernist ali ovi konzervatori su sto puta gori za Crkvu. U Grckoj poste dve nedelje manje od nas a po nekad uopste nemaju ovaj post, pa nisu zbog toga manji pravoslavci nego li mi. E, sad, ne valja crkva zbog toga sto ne moze bas tako , 'na lepe' oci , da priznaje autokefalnost svima koji to traze ( iz razno raznih razloga ). Ispada, kod tebe MKD, da cilj opravdava sredstva, sve sto ide u prilog tvojoj prici je dobro, bez obzira na objektivno stanje stvari. Kod Grka je problem, sto su narusili ravnotezu ( izmedju Pashe i nepokretnih praznika ) uvodjenjem 'novog' kalendara za nepokretne praznike, a , zadrzali su Pashaliju ( po 'starom' kalendaru ) i dolazi do toga da po nekad i nemaju Apostolski post ili traje par dana. Nisu Grci ciljano skratili ovaj post. Precious and TSCHeTSCHen је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 6 минута, GeniusAtWork рече И мени је пао на памет, али не верујем. Није уопште његов стил. a koji je njegov stil? jednako je dobro izigravao satanistu, 'talibana', prepametan je, ima znanja o crkvenim stvarima vise nego tri solidno obrazovana vjernika zajedno, i ima tu ... potrebu da se igra i ismijava vjeru i vjernike. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Јун 5, 2018 Пријави Подели Написано Јун 5, 2018 пре 4 минута, Дијана. рече a koji je njegov stil? jednako je dobro izigravao satanistu, 'talibana', prepametan je, ima znanja o crkvenim stvarima vise nego tri solidno obrazovana vjernika zajedno, i ima tu ... potrebu da se igra i ismijava vjeru i vjernike. Stil pisanja se ne poklapa uopšte, i ja mislim da nije on. "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука