Поуке.орг - инфо Написано Мај 6, 2018 Пријави Подели Написано Мај 6, 2018 Приче древних митова о Валу и Моту, Озирису и Сету, легенди о Ромулу и Рему и бројних историјских сведочанстава су сажета и одјекују у једној од најстаријих прича Светог Писма - приповести о Каину и Авељу, првом братоубиству које је уграђено у темеље људске цивилизације. Приповест нас суочава са бројним питањима. Једно од најзначајнијих јесте, свакако, не само питање страдања праведних већ у уопштено смислености истрајавања у добру. Зашто би уопште човек требало да буде праведан, самопожртвован, искрен, богољубив..., нарочито у свету у којем је успех обично повезан са неправдом, себичношћу, лицемерјем, насиљем? Да ли је уопште смислено бити Авељ у свету који је утемељен на каинистичким принципима? У оквиру новог циклуса Разговора о вери у конаку Капеле Свете Петке, у недељу, 29. априла, Јован Благојевић, вероучитељ, одржао је предавање на тему "Каин и Авељ - некад и сад". View full Странице Branislav81 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branislav81 Написано Мај 9, 2018 Пријави Подели Написано Мај 9, 2018 Interesantno predavanje. Što se razmatranja mita tiče, što bi se reklo, nisam stručan ali mogu ponešto da lupim Negde na 20:05 predavač Jovan pominje da su stočari i povrtari kroz istoriju često bili smetnja jedan drugome. Malo me čudi što se ovo češće ne spominje kao motivacija Kainovog nedela. U jednom trenutku predavanja iznosi se pitanje - kako su Kain i Avelj znali kome je Bog pogledao na žrtvu a kome ne? Ponuđen je jedan odgovor (video 33:50, oganj koji pada sa neba na prinetu žrtvu), ali mislim da ima mesta i za drugu mogućnost. Prvo, kada se žrtva prinosi, obično se želi nešto za uzvrat. Pored toga, treba se podsetiti da je priča prilično zbijena, nema se uvek uvid koliko vremena protiče između događaja. Spoznaja da je Bog pogledao na jednu žrtvu a ne i na drugu mogla je doći i godinu dana nakon prinete žrtve - recimo Aveljovo stado se umnožilo a Kain je kuburio sa prinosima. U ovom slučaju nije teško zamisliti zašto je Kain pobesneo. U njegovom poslu ometao ga je njegov brat. Moguće je da je u pitanju bila bitka za resurese, na primer nije bilo dovoljno vode i za stoku i za navodnjavanje. A moguće je da je Avelj na direktan način ugrožavao svog brata - napasao je stoku na Kainovim poljima (nije jasno šta je tačno Kain uzgajao). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Мај 9, 2018 Пријави Подели Написано Мај 9, 2018 Nisam odgledao predavanje ali ne znam čemu tolika mistifikacija,Kain je ubio Avelja iz zavisti jer je dobio Božiju naklonost. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branislav81 Написано Мај 9, 2018 Пријави Подели Написано Мај 9, 2018 пре 17 минута, Кратос рече Nisam odgledao predavanje ali ne znam čemu tolika mistifikacija,Kain je ubio Avelja iz zavisti jer je dobio Božiju naklonost. Možda. Ovo jeste jedno tumačenje. Kako znamo da je u pitanju zavist? Ovu priču ponajpre posmatram kao metaforu sukoba između dva načina života: ratarskog i nomadsko - stočarskog (ako se ne varam, ovo se pominje u predavanju, barem kao jedna mogućnost). Do sada baš i nisam ulazio dublje u njen sadržaj. Interesantna mi je reakcija Boga na Kainov bes. Bog savetuje Kaina da (parafraziram) ne pravi gluposti već da upotrebi svoj autoritet kojeg ima kao prvorođeni - brat ga mora poslušati. Šta je to Kain trebao da naredi Avelju? Izleda da je Kain tako nešto i pokušao, ali s' obzirom na ishod, stvar nije prošla. Postoji jedna rečenica koja se pojavljuje u jednoj varijanti ove priče a u drugoj ne. Prema jednoj varijanti, Kain odvodi Avelja u polje pre nego što će ga ubiti. U drugoj se ne kaže kako su se dva brata našla zajedno u polju. Da li ga je Kain tamo zatekao? Prva varijanta sugeriše predumišljaj, moguće je da je Avelj, u najcrnjem mogućem smislu, prinet na žrtvu ( nešto slično se pominje u videu na 36:05). U drugom slučaju je možda ubijen u afektu. U svakom slučaju, mislim da motiv za bratoubistvo ne mora biti ljubomora već egzistencijalna borba. Kain ubija brata da bi imao više prinosa. Njegov zločin je zastrašujuć, Bog ga kažnjava da više nikada nema prinosa. Ipak, Kain izgleda ima izvestan popust u Božijim očima - isti mu daje zaštitu od drugih ljudi. Mislim da ovakva razmatranja nisu nikakva mistifikacija. Razumevanje mitova može biti složen posao. Naravno, moguća je i čisto politička motivacija da se ovakav mit sačini - Jevreji (nomadi) su sebi dali moralnu nadmoć nad starosedeocima ratarima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука